СЕДМИ клас 2019/2020 - тема 18

• 22 226
  • 746
  •   1
Отговори
# 690
Идеята не е лоша. Магнитчето може да реши и проблема с телбоТирането. Joy

# 691
  • София
При това положение очакваме ей такива квестори: Grinning

Скрит текст:

# 692
  • София
Скрит текст:
Някой знае ли за първа английска, за немската и испанската какви са 3 и 4 профил?
И кога се разбира това?

За сегашните десетокласници Испанската предложи следните профилиращи предмети: математика, физика, химия, биология, история и география. Всеки ученик избира два от тези предмета, няма фиксирани комбинации и няма класиране.  Единственото условие за сформиране на група по даден предмет е да се съберат минимум 12 /мисля/ желаещи. При повече желаещи за даден профил се сформират повече групи. Това са обявили на 10-токласниците и към момента няма промяна. Не е сигурно дали ще е същото за следващите випуски. В никоя гимназия не е сигурно, защото новата програма е за първа година.
И четирите профила май само 2АЕГ обявява. В тази гимназия тези профили са така от години /и по старата програма бяха така/, поради което мисля, че е твърде вероятно да се запазят и да няма промяна. Прави ми впечатление, че за първа година някои паралелки са с обявени само 3 профила /досега само една паралелка обявяваха с 3 профила, сега са повече/.
Ако съм разбрала правилно, организацията на профилите е следната: Учениците имат избор от каквато и да било комбинация от профилиращите предмети и после програмата е както в университетите - да кажем час по география - в него могат да влязат децата с профил география и химия, или с профил география и математика и т.н. Часът по география е общ за всички деца от випуска, които са избрали география под някаква комбинация с друг предмет?
Нещо такова би трябвало да бъде. Точната организация ще видим септември, когато публикуват седмичната програма на 11-ти клас. При фиксирани комбинации от предмети ще е по-лесно да се направи програма, при която профилиращите предмети да не се засичат.

Googlish, аз не мога да направя сравнителен анализ между НЕГ и Испанската, защото никога не съм имала дете в НЕГ и нямам преки впечатления от училището. За Испанската мога да кажа, че има дух и атмосфера училището, комуникацията между ученици и учители е много приятна. Имат фейсбук страница, в която пишат и ученици и учители, включително директорката /споделят събития и инициативи, хвалят си децата/. Организацията в училището намирам за доста добра. Електронният дневник се попълва редовно и своевременно от всички учители - и оценки, и отсъствия, похвали и забележки /единици учители забавят нанасянето на оценките. В дневника се публикува и всякаква информация за предстоящи събития и дейности. И директорката пише редовно в него - информира за ремонта на сградата, за езикови лагери и т.н. От началото на ДО писа няколко пъти с информация. Рядко ми се е налагало да пиша до някой учител /обикновено класната за някое отсъствие/, но когато съм го правила винаги са ми отговаряли веднага. При изпратени общи съобщения, отговарят своевременно и търпеливо, дори и на откровено тъпи въпроси. Joy Сайтът на училището се поддържа и информацията се обновява редовно. Според мен това е най-информативният и най-добре поддържан сайт от всички ЕГ. Много бързо се организираха и с ДО - първоначално с програма за онлайн часовете, изготвена специално за ДО /като часовете се провеждаха общо за випуска/, а от началото на април минаха на нормалната програма за 2-ри срок по класове. Работи се само с една платформа - Teams /децата имат акаунти там от началото на 8-ми клас/. До момента не съм имала и сериозни забележки към нито един от учителите. Най-лошото, което мога да кажа за един-двама от тях е, че са скучни /или поне моето дете ги оценява като такива/. Това са ми впечатленията до момента.

Red, тези няма да са достатъчно сейф. Аз такива очаквам:
Скрит текст:

Последна редакция: нд, 03 май 2020, 13:34 от sanaka

# 693
  • sofia
Санака, златна си! Колкото и да нямам личен опит с 1 НЕГ, непрекъснатите брожения срещу директорката  и лошата организация в съществени дейности на училището ме безпокоят. Никой не рита срещу хубавото! А за мен общата атмосфера, дух, организация и активност в училищните дейности са  доста важни, защото някаква  конкретна ориентация за професия и планове за университет младежът все още няма.  Искам едни хубави и щастливи 5 години, със сериозно учене и желание за това, мотивирано от средата !

Последна редакция: нд, 03 май 2020, 18:16 от googlish

# 694
  • София
Аз като с  дете в НЕГ да кажа, че там наистина ръководството няма особени заслуги за организацията, но децата са достатъчно инициативни и се организират, имат доста активен ученически съвет, с повечето учители също си се разбират, просто директорката я няма в цялата схема.
И да се похваля, че днес наборът направи пробен по мат без нито една грешка. Може и лесен да е бил, но ни подейства обнадеждаващо и стимулиращо. Дори да кажем, да му се отнемат точки за разписване, но не съм сигурна, че е пропуснал нещо съществено, пак сме супер доволни.
Брат му, обаче, на пробната матура доста въпроси беше объркал. Някои доста спорни, факт, но то и на матурите така ги задават.

# 695
  • София
А в испанската, немската и двете английски за какво ползват допълнителните часове - ФУЧ и ИУЧ? Като предмети имам предвид, ако някой има информация.
Търсим си резерва сред езиковите гимназии, в която да наблягат на математиката, но не само в 11 и 12 клас, а ако може и в 8-10 поне малко повече от обичайните за тези класове около 3 часа седмично Blush Hug .

# 696
  • София
В 8-ми клас използваха ФУЧ за испанския, а ИУЧ  - за математика /имаха по 4 часа, вместо по 3/ и ИИ/Музика. Сега, в 9-ти клас ги използват за испански и втори ЧЕ.

# 697
А в испанската, немската и двете английски за какво ползват допълнителните часове - ФУЧ и ИУЧ? Като предмети имам предвид, ако някой има информация.
Търсим си резерва сред езиковите гимназии, в която да наблягат на математиката, но не само в 11 и 12 клас, а ако може и в 8-10 поне малко повече от обичайните за тези класове около 3 часа седмично Blush Hug .
По наредба всяко училище трябва да има на сайта си училищните учебни планове. Като ги отвориш там има за всеки клас какви са иуч и фуч. Но имай предвид, че всяка година може да са различни.

Ето пример за НЕГ:
http://91neg.bg/uchebni-planove/

# 698
В немската допълнителните часове в 8-ми клас са само по немски, като един от часовете е с носител на езика -  мил хер, който истински вдъхновява децата. Математичката на всички подгответа е една и съща и СМГ/ПЧМГ-ейците страдаха доста. Знам, че след 8-ми клас има много силни математички /повечето водят курсове в Милениум и са познати на някои от вас/. Една от тях обърна представите на познато дете. То не записа лайстунгспаралелка, за да не е с природо-математически профил. Заради преподавателката си в 9-ти клас, избра профил математика в 10-ти.

# 699
  • София
За тези, които се интересуват от изпит в НПМГ - неофициално току що ми потвърдиха, че ще има такъв. Най-вероятно последните дни на юни. В момента се уточнява на какъв материал - вероятно няма да е върху целия.

# 700
  • София
От ДПП за НПМГ, за биология, химия и физика важи или резултатът от областния кръг по предмета или тяхното състезание, но за географията не видях да пише резултат от олимпиадата, а само техният изпит. Дали правилно съм видяла?

# 701
От ДПП за НПМГ, за биология, химия и физика важи или резултатът от областния кръг по предмета или тяхното състезание, но за географията не видях да пише резултат от олимпиадата, а само техният изпит. Дали правилно съм видяла?

НС "Акад. Л. Чакалов" модул "география" х 1 или областния кръг на олимпиадата по география - ако точките са над 60% от максималния брой точки съгласно регламента на олимпиадата  х 1
Промени височината на клетката ( реда) и ще го видиш.

# 702
Разшири си реда или просто цъкни на клетката. И олимпиадата важи.

# 703
  • София
Благодаря! Уж цъках на клетката, но явно нещо не съм направила.

# 704
  • София
Аз пък получих мейл преди 20 мин., че на пробния изпит онлайн по БЕЛ в СМГ не са получили отговорите на моя син от 1 до 18. Да съм ги изпратела допълнително. Как се очаква да пазим какво е писал толкова време?! Joy Дано е някакъв бъг. Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт