Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 28

• 32 399
  • 740
  •   1
Отговори
# 330
Невена, да и аз това се чудя, с тези мазни сирена и кроасани. Но не ядат много хляб, и като цяло количествата са по-малки.
Скрит текст:
Аз в началото като дойдох бях много разочарована от размера на кремчета/десертчета - 90-100 грама Grinning Ама им свикнах.
Точно.Не ядат много хляб, по 1-2 филийки, ама франзела, не самун Ляб.   Laughing
И порциите им са поне наполовина на нашите, ако не и по-малки....
И не ядат всякакви "гризки" между храненията.
Основното хранене е на обяд, вечерята е лека.Освен ако не е гости/с приятели.
Пият алкохол, но пият и доста вода.
Не мишкуват из кухнята/хладилника по цял ден.
Ходят пеша много, карат колелета, ходят си на походи, т.е. има ежедневно почти движение.
Това по книгите на една французойка и една американка, омъжена за французин и живееща във Франция.

# 331
И аз съм с такива впечатления от прочетено за френския начин на хранаене. Подчертава се, че качеството на храната е високо, яде се с удоволствие в определени часове, не се преяжда, ходи се много пеша ежедневно.

# 332
Здравейте. Дали можете да ми препоръчате добър ендокринолог за град София? Подозирам преддиабетно състояние или дори диабет..Благодаря.

# 333
И аз съм с такива впечатления от прочетено за френския начин на хранаене. Подчертава се, че качеството на храната е високо, яде се с удоволствие в определени часове, не се преяжда, ходи се много пеша ежедневно.
И
Малко от много неща, бавно и с удоволствие. Купуват много пресни плодове и зеленчуци, имат много пазари с дребни производители.
Готвят за точния брой хранещи се, а не кило месо да не остане някой гладен и да има. Ако някой е с по-голям апетит си дояжда със сирена (и хляб). Хляб се купува винаги пресен и има много хлебарници. Може да си купи човек половин франзела.
Закусват хляб с масло ИЛИ конфитюр /мед. Това ми е било най-странно, като ме питат кое искам от двете. И по радиото съм слушала да казват: или масло или конфитюр, никога и двете. Едно време си мислех не знаят какво изпускат и колко е вкусно И двете. Сега знам защо е така и имат право.
Никога не пият бира, като се хранят.
Никога не пият кафе с торта/сладкиш.
Обяд или вечеря могат да завършат с десерт/торта и след това кафе, но не е като в други страни обяд без десерт (не се предлага въобще десерт в ресторантите) и след това в 16 ч кафе с тортичка.
Това ми харесва: като си се нахранил не ти се иска/не можеш да изядеш много нещо сладко, но нещо малко или каренце шоколад и едно еспресо е идеално.
Вечерята е често зеленчукова крем супа.

# 334
  • Paris, France
Франсоаз, имам две забележки към написаното:

1. Хич не са им малки порциите. За 17 години тук не ми се е случило да ида някъде и да остана гладна, та да се дохранвам със сирене. В сравнение с българските порции са нормални. Даже и в сравнение с английските са нормални и съпоставими. Малки са се видяли на американката, може би, хаха. В Америка всичко е огромно и калорично. Порция в среден ресторант стига за мъжа ми, който е доста мускулест, за мене и даже за котката.

2. Храненето в Северна Франция се различава от това в Южна. На юг, където живеят с 10 години по-дълго, отколкото на север най-голямото ядене е вечерята и тя е късна. На север и особено североизток ядат много червено месо и пият и бира. Ядат и доста млечни продукти.

Това за хубавата диета се отнася само за юга и се обяснява с многото зехтин, омега 3 от риба, животински мазнини, ресвератрол от вино.

Това хранене е доста близко с българското от юг. На средиземноморската диета във Франция и казват и критска диета. Допреди 100 години кой знае какви конфитюри и мармалади не е имало целогодишно. За баба ми закуската беше чай или кафе без мляко, но с малко захар, хляб, масло, сирене и маслини, яйца 2-3 пъти седмично, като се яде една филия хляб, а не по 3-4. Зимата, в сезон без сирене и мляко са яли тархана - грис, брашно, домати, кисело мляко, тарханол (растение) и това ферментира и после се суши и настъргва. Ежедневният хляб е бил плосък, с много кора и печен на сач. Не всички са имали фурни и са месели и пекли хляб веднъж седмично и са го яли цяла седмица. Сещате се, че първият ден е вкусен и после 6 дена не е същото.

Баба е от Беломорието и са яли риба. Кокошка за празник, агне за сватба или голям празник, телешко почти никога и прасета там не отглеждат. Пили са вино, ракия и мастика рядко или като са болни. С ракия са си загрявали гърлата и гърбовете като настинат.

Дядо е от Сливен. Там ядат много месо, особено говеждо и свинско, готвят с лой и мас. Прадядо е бил винар и правел вино и ракия. Не ядат риба.

Българската кухня е доста здравословна. Салата с обяд и вечеря, бамя, патладжани, тиквички, бобови, риба, месо, много ароматни подправки. Има и хубави, не сладки плодове като кайсии, хинап, сливи, рожкови, които съдържат полезности.

Френската Южна диета, полята с вино и с доста цигарки, а живеят по 100 години и имат 10 пъти по-малко инфаркти от американците  се нарича Френския парадокс. The French paradox.

# 335
Невена,
Французите имат стандарти ,които спазват: 120 г месо, 150 г риба или пиле.
Никога ли не си чувала да искат някакво месо за трима или торта за 4 човека?
По принцип човек, който яде всичко няма да остане гладен, но ако пренебрегнеш макаронената гарнитура като нищо ще си хапнеш и сиренце, особено ако пържолката е била филенце и предястието не е било по вкуса ти или си изяла pâté -то без хляб.
Ясно е,че всеки район има свои традиции и всяко семейство има свои. Ако питате моят мъж, най-вкусният боб със свинско правят във Франция.
В районите до границите е трудно човек да определи коя традиция чия е.
Тук искаме да намерим най-подходящото за нас.
За мен е малка, но засищаща порция , която ми дава всичко от което се нуждае тялото ми и от време на време храна/напитка за удоволствие.
Намирам за вреден навика да се пие кафе в 10 ч и/или в 16 непременно със сладкиш. Харесва ми малък десерт в ресторант /празник/от време на време на обяд. Дълго време завършвах обяда с парче черен шоколад и еспресо за да отвикна от други сладости по друго време.
Моят път беше дълъг: най-напред се научих /припомних хранене сутрин,обед и вечер(с интервал 5 часа между храненията, режим на д-р Папе), след това ограничих големината на чинията т.е. порция за един (режим Сонома) и след това поработих по съдържанието на чинията (да ме държи сита минимум 5 ч).
Взимам идеи и ги приспособявам за моя случай.
Изброих френските идеи, които ми харесват, намирам ги за логични и съм сравнила със съседна държава ,която няма същите идеи и хората не изглеждат така добре ,като французите.
Само по френската закуска не си падам. Друго си е да има яйца,сиренце,шунка...

# 336
  • Paris, France
Тортите за четирима са като индивидуални парчета, хаха. За рожденните дни ни питат за колко човека да е тортата, да. Аз за толкова малка торта няма изобщо да тръгна да си играя да я правя.

Е, ако не изядем предястието и макаронените, а само разчитаме на месото е ясно, че е малко и незасищащи, макар че като се научих да ям без ВХ се засищах. Ако не ядем ВХ е нормално да ядем патЕто и сирене, да.

Съгласна съм с мъжа ти, че им е много вкусен боба, с карантии, с месо, даже и с риба го готвят в някои райони.

Не знам от кой район е мъжа ти. Моят е от остров Гваделупа и там кухнята е тропическа, но понеже са си свързани с континентална Франция, а и дедите и родителите му са живяли в парижкия район ядат сирена, но не е част от ежедневието им. Гъши дроб купуват около Коледа, а аз не го ям от морални съображения. Също не ям chapon и poularde - кастрирани без упойка и угоени петлета и кокошки, защото при кастрацията 30% от животните умират от кръвоизливи, а и е много жестоко. Трябва някой да е абсолютен изрод за да причини това на животно.

150 грама риба или месо е достатъчно за смесено хранене.

Сладкиши в 16 часа не ям, но в училищата дават хляб с млечен шоколад и съм го видяла с очите си. Или сладкиш със сок.

Е, в гранични райони винаги е така, защото границите са политически консепт. Средиземноморският юг е бил италиански допреди век, но без да има много общо с Южна Италия. Бретания е различна и езиково, по близка с Уелс и Шотландия в това отношение, Алзас е германски кулинарно, но хората там са доста по-елегантни от тези в съседна Германия и това си личи още като се влезе в магазин. Уплаших се колко дебели германки има, в смисъл с корем.

Впечатлих се, че хората в Шампания наливат шампанско и на децата си на обяд и вечеря, но мъничко. Всъщност и другаде на децата се налива по мъничко винце и така се научават да имат здравословно отношение към алкохола, а не да пият като откачени. В Англия на дете не се налива, а е пълно с пияндури. Даже в супермаркетите заключват алкохола с решетка след 8ч.

А вие в кой район сте? Ако има някоя полезна за отслабващи рецепта може да я публикуваш.

# 337
Криво ми е. При горна референтна граница 4,200 моето ТСХ е 4,160. Confused За първи път виждам резултат  над 3. По-късно ще пиша по-подробно за другите резултати от изследванията...

# 338
  • Paris, France
Криво ми е. При горна референтна граница 4,200 моето ТСХ е 4,160. Confused За първи път виждам резултат  над 3. По-късно ще пиша по-подробно за другите резултати от изследванията...

Абсолютно нормална стойност при ниско ВХ хранене. Виждала съм и 19 😆😆🌸♥️.

Не бих си го изследвала изобщо на твое място. Този хормон няма (почти) никакво значение извън период на възпроизводство и разплод. Не планираш бременност.

На мене ми казаха да не го изследвам изобщо по време и 6 месеца след диетата. Резултатът не е показателен.

Бледолилава беше писала по въпроса. И при нея се влоши, но после се подобриха нещата. При мене беше 2.5 при диагноза, някакви космически стойности месец след диетата и 1 5 след 6 месеца.

Заседяването също го вдига. След 2 месеца у дома няма да е каквото е след 2 месеца спорт.

Селен и йод, заедно, са важни.

https://www.google.com/amp/s/ketodietapp.com/Blog/lchf/amp/are-k … h-thyroid-disease

А Т4 и Т3 как са ти?

# 339
  • София
Според мен е заради карантината и неизлагането на слънце.

# 340
Това е шокиращото: мъжът ми е чист българин, израсъл с боб в България и за него най-хубавият боб правят във Франция ( до океана на испанската граница). А иначе живеем в Париж (15) от 30 години и имам наблюдения и правя изводи на тема "националната кухня и външния вид на жените".
Защо германките са едри и коремести съм наясно, италианките още не мога да разгадая, защо са финни и запазени, но ще се окаже (вероятно), че пица и паста е по-скоро за туристите или (още по вероятно) хранителните комбинации: не ядят заедно мазнини и въглехидрати.
Изпълнявам съвета на Монтиняк: гледайте какво,как и колко ядат слабите жени.
Ние тук сме наясно, че слаб не означава винаги здрав, но с малко знание и наблюдение се стига до правилния извод.
Да, в 16 ч се яде хляб с шоколад и подобни, но се смята "закуска за децата" след училище. Има и възрастни, които похапват покрай децата, но нито са слаби нито във форма. Това е лоша привичка, която я нямаше в България ,дори за децата и май и във Франция не е имало похапвания в 10 ч и 16 ч.
Идеята "малко и често" хранене е най-вредното нещо, което се е внедрило в съвременните разбирания за хранене.
Единствено авокадо не ям по екологични и морални причини. Би трябвало и бразилски орех да престана,  но ...

150 г бяло пилешко месо, ако е с гъби и сметанов сос, да. Само месо ще съм си гладна.
120 г свинска вратна пак става, но ако е филе или бут ще търся И аз нещо сладко.
Сега тук ние имаме много идеи със зеленчуци/зеленчукови запеканки или пюрета (от карфиол или целина е супер), но в ресторантите има "голям" избор между макарони, картофи и зелен фасул.

Последна редакция: вт, 12 май 2020, 18:00 от tania6

# 341
Момичета, на първото ми изследване инсулин на гладно излезе 15,а КЗ 5,94-това средата на март. Днес, точно след 2 месеца КЗ 5,2, а инсулин 4,3
Това не е възможно?! Още не е излязъл кортизола да видя....

# 342
Защо мислиш, че е невъзможно? Ако се съмняваш, повтори изследването.

# 343
Шарки, не знам...мислиш ли?  Определено, друг път не съм изпадала в подобна ситуация, ходенето ежедневно винаги ми е било любимо и от разреждането му доскоро имах мускулни болки и от елементарни движения (които мускулни болки се дължат и на Глюкофаж също, но с това ИП се засилиха). Но уж тази седмица установих, че вече не са чак такива мускулните болки, зарадвах се и очаквах даже някакво подобрение в ТСХ, не да е по-зле Blush
Невена, има какво още да се желае (поне проблем с антителата никога не съм имала; обаче по-нататък ми се ще още една бременност, ама с тези кг, ТСХ и ниско желязо... Rolling Eyes ):
FT3- 3,050 (2,020-4,430- преди 2 м. и половина беше подобна стойност, водеше се над горна референтна, но в др. лаборатория и съответно и при други референтни стойности)
FT4- 1,130 (0,939-1,700)
Хемоглобин- 122 (преди 2 месеца и половина беше 130, но оттогава спрях Б 12, защото щях да го изследвам и пак е паднал...)
Вит. Б 12- 241,7 pg/no  (184-878,0- края на септември беше около 180-190; вероятно и Глюкофажът му оказва влияние, не само това, че от 2 м. и половина не го приемам)
Фолиева киселина- 12,1 (3,0-17,0- не знам дали 12,1 е добре или може да е още по-добре?)
Желязо- 10,20 (8-26; на др. лаборатория референтните бяха 6-26, а желязото ми тогава- Sunglasses; определено ми писна от това ниско желязо в комплект със завишено ТСХ- при тази комбинация отслабвам само с ужасно ниски калории или глад- но това пък не е ОК  нито за ЩЗ, нито за ниско желязо...Аз дори при ТСХ имам проблем със свалянето на кг Confused
Мед- 23,10 (12,60-24,40)- очаквах да е нисък резултатът и да обясни защо ми е ниско желязото- но май е добре?
Гликиран хемоглобин- 5,7%/изчислена средна глюкоза 6,47/- не знам вече  доколко е показателен при моите проблеми с желязото и вариациите в хемоглобина...но ПОНЕ за първи път от февруари 2019 година най-накрая благоволи да мръдне от "любимата" си стойност която беше 6%, 6%, 6%, 6,05%, 6%, 6%... Bowtie Така че ще го броя за добър резултат, предвид предходните стойности- вече започвах да мисля, че няма да се откачи от тази шестица Laughing Очаквах да е още малко по-надолу (5,4-5,5% примерно, нали мерех с глюкомер, но вероятно и този вариращ хемоглобин 120-130-122 дава някакво отражение за гликирането).
И да помрънкам малко- писна ми от това неотслабване, че дори и качване на кг! Омръзна ми да няма резултат от усилията ми. Много се уморих вече да го нищя това тъпо, ниско желязо...
П.С. Междудругото, последните месеци изобщо храненето ми не е чак пък толкова нвх, аз и никога не съм се стремяла към твърде голямо орязване на вгх, писала съм и друг път...Даже заради тъпото ниско желязо гледах да не ограничавам твърде много вгх- ама явно моята ЩЗ не работи по-добре от повече въглехидрати...

Последна редакция: ср, 13 май 2020, 02:59 от dolce miele

# 344
  • Paris, France
Момичета, на първото ми изследване инсулин на гладно излезе 15,а КЗ 5,94-това средата на март. Днес, точно след 2 месеца КЗ 5,2, а инсулин 4,3
Това не е възможно?! Още не е излязъл кортизола да видя....

Честито. Браво за усилията. От тук нататък ти желая да о хубави резултати.

Хм.... леко се изморявам да повтарям едно и също като развален грамофон, но....

При драстично намаляване на ВХ, калории, мазнини, протеини (не винаги) инсулинът и КЗ падат бързо. Това е смисълът на гладния няколкодневен пост, кетогенните и много ниско калорични диети, уводът на Аткинс или Дюкан (само протеин, но не помня точно коя диета беше).

Ако инсулинът се е качил наскоро (моят случай септември) пада бързо и остава нисък. Ако е бил висок дълго пада бавно, не пада изобщо в началото или пада и се качва пак.

Това, че в момента е нисък при сегашното ти хранене съвсем не означава, че ще остане нисък когато увеличиш калории, мазнина, ВХ, даже протеин. За да остане нисък е необходимо да го държиш нисък доста дълго време. Когато го подържиш нисък, инсулиностата в мозъка се замразява на новото, ниско ниво и инсулинът си остава нисък докато седиш на изокалорично хранене и поддържаш същото, ново ниво на килограми мускул и мазнина. Ако леко увеличиш мускул има подобрение в ИЧ, ако увеличиш мазнини има леко влошаване. Ако увеличиш коремни мазнини от неизразходе и калории от мазнина и ВХ се връщаш в старото положение или по-лошо. Затова тегло можеш да увеличаваш само докато спортуваш активно. Сумо борците нямат ИР въпреки огромното тегло и мазнини, защото са активни. Като спрат да се състезават става лошо и трябва да отслабнат.

Няколко пъти писах, че след стероид инсулинът ми скочи от 4-5 на 18, но след месец кето и свалени 5-6 беше отново 5. След това ядях нормално.

Написах си и приблизителните стойности на инсулин на гладно и първи час при диагноза, след 6 месеца, 12, 24 и 36 месеца след ОГТТ. Докато съм кето инсулинът ми е 2-3, но като започна да се храня "нормално" преди ОГТТ лъсваха проблеми. Отне ми 36 месеца всички стойности да влязат в норма. Не ми се пишат пак стойностите, но ако не ги намериш ще ти ги напиша пак за да илюстрирам какво точно се случва докато слабеем, дебелеем, активни сме, лежим, ядем ВХ, но ги горим Итн.

Резултатът ти е точен и няма смисъл да повтаряш веднага. Изчакай още поне 2-3 месеца! Щом си слаба можеш да загледаш силови упражнения за качване на мускул и с един куршум два заека - хем подобряваш ИР, хем си качваш маса, която гори глюкоза. Това + малко кардио след ядене и ще можеш скоро да ядеш и ВХ.

В резюме - блестящ резултат предвид късия срок и правилно хранене.

долче, твоите Т4 и Т3 преди 2 месеца са все едно моите като ме диагностицираха. Тогава ядеше ли ВХ?

Медта е доста висока и пречи на цинка, а той е важен и за инсулин, но и за щитовидна.

За желязо - пробвала ли си черен дроб? Много бързо го качва. Франсоаз писа същото. Да имаш някаква инфекция, която го дърпа? Б12 е обидно ниско, а е важно за щитовидна. Не ти ли изтръпват ръцете?

Аз бих орязала ВХ безмилостно. Според мене ти липсват, може би, цинк, селен, йод, Б12, желязо, а тях във ВХ няма да ги намериш.

Общи условия

Активация на акаунт