Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 28

• 32 274
  • 740
  •   1
Отговори
# 450
Не да не се спортува, а да се спортува според силите и възможностите. Да не се пресилваш или да си поставяш нереалистични цели или да правиш упражнения, които ще те контузят.

# 451
  • Paris, France
За яйчения фаст съм чела 6 яйца на ден, като на всяко яйце се пада 15 грама масло/мазнина, която се добавя.

И каква е целта? Ако аз изям 6 яйца с по 15гр масло или олио и не се движа ще си докарам за нула време мазен черен дроб или друг вътрешен орган. За човек, който не усвоява дадена мазнина е невинно, но за мене би било смърт.

90 грама мазнина са около 800 калории. В едно яйце има между 55 и 75 калории, 90 в екстра големите. В самото яйце има доста мазнина, при това идеална ако е от кокошки, пасани на трева. 330 - 450 калории от яйцата, до 540 ако са големи.

Протеините в едно яйце са от 3.9 до 6 грама, максимално 36гр. Това за мене е много малко, дори когато не се движа. Когато ям салати, кълнове, гъби, протеини идват и от тях, но ако ям само яйцата с толкова мазнина протеините са ми малко.

Ако яйцата са от пасани на трева кокошки и хранени със зърна, богати на омега 3 може да се ядат в неограничено количество. Яйца аз не броя когато не ям въглехидрати, изяждала съм и по 20 дневно и никога не съм имала по-хубав кожа и коса. Ако яйцата са от богатите на омега 3, ям с наситена мазнина (масло) и нямам проблеми с холестерол и инсулин. Когато ям въглехидратни не ги ям.

Затърсих истории за диабет и ВВ хранене след като Миоки спомена, че имало. Попаднах на две интересни сравнения между нива на КЗ и нужда от инсулин при две жени, които са с диабет 1 и мерят захар и дозират инсулин. При едната нуждата от инсулин се качила с 34%, а при другата паднала с 10%. При тази, при която паднал инсулина, кръвната захар била, за денонощие, еднакво висока и при НВ-ВМХ и при веганско ВВ без боклуци и без добавени мазнини. При ВВ, обаче, имала повече Хипогликемии и по-висок скок.

Интересно беше, че докато била ВВ една вечер изяла парче сирене и на сутринта КЗ и била 360мг/дл или 20ммол/л. Гуруто за ВВ веганско хранене и казал, че мазнините трябва да са само растителни, иначе захарта скача. Може би защото няма омега 3 в растителните мазнини?

Това го забелязахме и много хора, които сме правили и двата режима без да сме диабетици.

Оказва се, че животинските и наситени мазнини не са бич, но при много хора не се вързват с ВХ.

Ще пусна линкове към двата блога, но след малко, понеже са на другия телефон, а от него не успявам да пиша, че буквите са с друго разположение.

Елена, не да не се спортува изобщо, а да не се надвишава 50% VO5 max и да не се преуморяваме. Ако си в кетоза, чувстваш се добре, КЗ е перманентно ниска, нивата на магнезий са ОК или пиеш редовно можеш да намалиш бавно. Имай предвид, че след намаляване КЗ скача ако преди е била висока. Метформин се намалява както се увеличава и не се спира изведнъж за да не се налага да се започва отново.

Става дума в началото да се избягват упражнения с висок интензитет, силови, защото при хора, при които КЗ скача, скача и след такива упражнения. След подобрение може.

А, Миоки писала.

# 452
Целта е в тялото да се изчерпи гюкозата и то да превключи от глюкозен на мазнинен метаболизъм. Лично аз не мога да го издържа този яйчен фаст. По-лесно ми е на вода,  чай и кафе 36 часа.

# 453
  • Paris, France
Целта е в тялото да се изчерпи гюкозата и то да превключи от глюкозен на мазнинен метаболизъм. Лично аз не мога да го издържа този яйчен фаст. По-лесно ми е на вода,  чай и кафе 36 часа.

А как ще се изчерпи тази глюкоза при толкова поети мазнини? Не е ли по-логично да се изчерпи първо с кардио и протеин и после да се добавят колосални количества мас?

И аз предпочитам фаст.

# 454
Глюкозата е по-лесно достъпното гориво за тялото. Бърза енергия е тя. И като не му я подаваш към 18 час тя се изчерпва.  подаваш само протеин и мазнини (яйца и масло) ,  къде ще иде,  трябва да почне да гори мазнини, няма да стои без енергия.

# 455
Чела съм, че се прави за излизане от плато или като начало на кетогенна диета, това по спомен, за 3-5 дни. Не съм задълбавала, защото не ме е интересувало, не съм планувала да правя, попадала съм на информацията в темите за НВ-ВМХ.

# 456
Скрит текст:
Птиче, на тези кила и с такава обиколка на талията спорт извън лек и разходки задъхана е излишен. Нищо няма да постигнеш и само ще си скапеш стави и мускули. Треньорите не са компетентни в случаи като твоя.

Когато мазнините (не теглото) са над 30-38% тялото само може да сваля мускул и мазнини и да качва мазнини. При толкова мазнини мускул не може да се качва. Затова е важно да няма връщане на мазнини. Тези две кила аз не ги броя, защото може да са от задържане на вода.

За да отслабваш без да губиш много мускул е достатъчно да ядеш достатъчно протеини и да изразходваш повече енергия отколкото приемаш. За да държиш инсулина нисък е достатъчно да окълцаш драстично ВХ и да ги държиш ниски. Гледаш и да си неутрална и да не допускаш значителна киселинност. Диетата ти е важна.

За треньор може да мислиш чак като стигнеш някакво по-нормално тегло. Всеки треньор, който ти каже, че може да ти помогне да качиш мускул на тези кила е мошеник.

Диета, витамини, ако ти липсват, протеин, качествена храна, правилни мазнини, леко кардио са всичко, което ти трябва за момента. Повече спорт и става обратното.

След като не ти се яде може да включиш пости през два дни, през ден.

И недей да ревеш! Качваш си кортизола и няма да слабееш заради него.
Невена
Малко ме обърква това със спорта, но вероятно си има логиката. Толкова свръх дебели хора съм виждала да правят тежки тренировки, че ме хваща срам с моите опити да съм физически активна. То моето е смешно направо.

Съвсем възможно е да са вода тези 2 кила, имам не малка склонност към задържане, макар и този факт да ми  действа демотивиращо, днес съм сравнително по- спокойна. Ще се старая дасе придържам към сантиметъра.
Вх съм ги окълцала до 20-30 гр. на ден, има дни в които прекалявам до 50, изключение са, но си го позволявам, когато имам апетит и нещо ми е вкусно и хапвам с желание.  Мазнините ми са зехтин, свинска мас за готвене, авокадо, яйца, маслини, и от месото.  съотношението  B-5% M -70%, П -25% , като не рядко  имам  5-10 %  вариране в някоя от групите храни.  задала съм 1300 кал, които почни не   стигам и рядко надвишавам. За киселинността нямам идея как се движа., Да  включа  в изследваният пикочна к.-на? Приемам съвет за промяна в процентното съотношение в- м- п

Скрит текст:
Страшно малко ми се видят към 1200 на ден, то жив глад, че и постоянно.
Ти и само на кълка да лежиш и нищо да не правиш, пак си постоянно в калориен дефицит, а пък ти не лежиш все пак. Ти и на 1600 и с колкото активност имаш до момента, пак ще си в дефицит или поне със сигурност не на плюс, зависи колко мускул има по тебе.
Опасно си е човек като вземе твърде много да се плаши от храната, бели стават така. Освен че е и стрес това, дето хич пък не ти е нужен.

Опитай се да хапваш режимни неща и си мисли че са добри за тебе, а не да приемаш храната като нещо негативно като цяло. Тоя проблем го имат много хора дето искат да отслабнат, то нали цял живот са ни облъчвали че "просто трябва да ядем по-малко", трудно се отвиква от тая мисъл но трябва да опиташ. То нито е толкоз просто, нито е баш така ама кой да ти знае като все това чуваме.
Аз си спомням преди да мина на режим колко време се "подковавах" с четене и тук на темите, и къде ли не още. И пак отначало посягах по навик ако може със салата да се наям, ако се наядях доволно както си трябва, ми беше почти гузно такова, щото нали да отслабвам съм тръгнала, как тъй то... хем поначало не съм склонна да се плаша от храна и да стоя гладна. Регулирах си порциите постепенно, ама съм инат и си налагах да си считам че са ми полезни и да ям неща които обичам и с удоволствие.
Подкрепям Невена че на тия килограми не си за някакъв по-сериозен спорт. Аз най-много съм била 90 и няколко, не беше за малко де. Ами тежаха си ми, то и ходенето ми тежеше ама пък аз обичам да ходя и зорът ми беше да изляза един път. Фитнес инструкторите повечето са добри само за здрави хора и във форма по-близка до добра такава, много рядко са компетентни и при такива състояния. Не ми звучи като да имаш нужда точно от юркане, на 100 и кусур кила само травми може да си докараш от такова.
  Нат,До там я докарах ,че за мен си е живо тъпкане 1200 , но не защото приемам храната като източник на проблемите си,  дълбоко в себе си вярвам ,че не те са виновни да стигна дотук,  а именно  годините стрес, безсъние и обездвижването... В момента са низвергнати в моето съзнание, поради вкопчването ми  в тях, като едва ли не единствен или поне основен източник на излизането от  ир. Всякакъв вид контрол над личността ми , дори от мен самата ме влудява. Идиотско звучи но е факт., затова споменах , че при мен проблемът е по - скоро психологически., вероятно и метформинът помага с всичките му нежелани екстри през които  минах.
На режим съм година и половина, като все още не мога да свикна с горчивото кафе, имам моменти в които ми се реве и го пия, иначе заспивам. Никога те съм го пила супер сладко,  чаена лъжичка каф. захар , веднъж най много два пъти на ден. Сладко около мц, и това е.
Още помня личната лекарката как ме гледаше  като и казах че не пия газирано ,алкохол, бира, не ям баклави, шоколади, тесто и подобни, въпреки че обичам сладко, не се поддавам , а изглеждам така.. в най- пищния си период. Просто не ми повярва.тогава още не бях чувала за ир.

Скрит текст:
Птиче, не исках да кажа, че не спортуваш достатъчно. Напротив- по-скоро да обърнеш внимание на активност която не те натоварва твърде много. Като ходене, лека гимнастика, тибетците.

Ще , Долче,  само дето  ходенето отлагах, но май е време то да излезе на преден план.
Доста неща  сте изписали, и все даващи повод за размисъл, няма да ги коментирам в този пост, че стана дълго..

# 457
  • София
Всеки ден на кантара е доста порочна практика дори при заболяване, което трябва да се проследява като ИР. Определи си 2-3 пъти в месеца да се мериш и ще ти е по- спокойнк.

# 458
 В по- горен пост споменах, че се меря веднъж месечно. Поради закъснение на мц този месец се мерих два пъти. 
седмица преди/  седмица след.

# 459
  • София
Пардон! Не съм прочела Simple Smile
Тогава си е кофти тръпка, да

# 460
  • Paris, France
Птиче, съгласна съм с Catcher in the rye. Кантарът е излишен стрес за предразположени към притеснения хора.

За да започнеш да отслабваш отново трябва някаква промяна. Не знам как са ти витамините и какви пиеш, но нивата на вит Д, Б витамини, Ц, магнезий, селен, цинк, омега 3, оказват огромно влияние на отслабване или не. Това е най-важното. Ако твоите бяха наред щеше да е невъзможно да достигнеш килата, на които си. Факт. Разгледай добавките в първия пост.

Ще ти напиша какво можеш да промениш леко, така че да започне слабеене отново.

1) да намалиш мазнините. Логично е, че ако си покриваш дневните нужди от храна тялото ти няма да тръгне да гори тези, които имаш складирани. Ако някой ти дава всеки ден по 300 лева и те ти стигат няма да тръгнеш да ходиш да теглиш от банкомат. Ако изведнъж почне да не ти дава пари, ще поседиш 2-3 дена и ще потърсиш картата. Ако това няма ефект:

2) увеличаване на протеини. Сваля инсулин в дългосрочен план и протеините се усвояват на 75%, а не на 90% като мас и ВХ. При мене това работи.

3) постене. В деня на поста не ядеш или ядеш само 1/3 от нормалното, примерно вечер, но и не се мъчиш със спорт. Почиваш. На следващия ден ядеш допълнителни 100 или 200 калории, но и спортуваш както обикновено. Значи:
Постен ден: ядеш максимум 400 калории и почиваш, спиш, лежиш. Може и нищо да не ядеш ако не ти се яде. Важно е да си легнеш сита. Свързано е със съня. Ако не си сита, ставаш и ядеш, така че да заспиш доволно. Магнезий, Б витамини и вит Д с вечерята помагат.

Нормален ден: ядеш 1200-1300 калории + още 100 или 200, но спортуваш.

Можеш да си направиш четните дни в месеца постни, а нечетните да са нормални.

Спираш да се тъпчеш. Не разбирам защо човек с наднормени мазнини ще се тъпче. Пишеш го за пореден път. Излишно е. Без да целя отслабване в момента ям само за да не съм гладна. Това е и повече не е необходимо. Проблем е глада. Не си гладна - не ядеш.

Кафе - мляко или сметана помагат да не е горчиво. Това ако ядеш млечни. Ако не понасяш млечни кокосово или бадемово мляко. Разликата е огромна и не горчи. Можеш да пробваш и чиста Арабика - много аромат, но не горчи толкова.

Сладко преди цикъл - не знам как да помогна, защото не съм го изпитвала. Като ми се ядеше сладко се натъпках със салата, протеин, малко мазнина и когато съм сита смучех и въртях в устата парче черен шоколад. Бавно, много бавно.

Киселинността е супер важна. Можеш да си купиш тестове от аптека, от сайт и да мериш сама. Виждам разлика когато ям алкално, с повече зеленчуци и без ВХ, протеин и повече цитрат. В момента се държа леко кисела за да не слабея. Кафето подкислява много.

Тези дебели хора, които виждаш да спортуват хубаво спортуват, но си седят дебели. Познавам културисти с мазни вътрешни органи (от анаболни стероиди, предполагам), хора, потящи се в зала и тичащи като ненормални, които си носят кореми. Питър Атия, лекар, онкологичен хирург, спортуваш всеки ден не е могъл да свали корема докато не минал на кето. Спортувал е активно и то кардио.

Не, че спортът е лош, но при някои хора се отразява негативно на отслабване. Такива хора отслабват по-ефективно с намаляване на ВХ, мазнини, калории, протеини понякога.

Аз със диета от 1200 калории + тичане дебелеем. Взех да слабея като минах кето и спрях да ям ВХ, а махнах мазнините от черен дроб пак като минах на 400-500 калории дневно + листни, сурови зеленчуци.

Сега ям доста повече калории като се движа, 1500-1600 като съм WFPBD и 2000 като съм кето. Това на 15 кила по-малко. Като лежа в къщи се държа на около 1000 калории кето, като ги ям на две яденета максимум, че иначе слабея.

Като отслабнеш още малко и вкараш инсулин в норма ще можеш да качваш мускул и тогава има смисъл да спортуваш.

# 461
Момичета, в колко вода се разтваря глюкозата?
Трябва ли да се купи от аптеката или я дават в лабораторията (Цибалаб)?

# 462
  • Paris, France
Момичета, в колко вода се разтваря глюкозата?
Трябва ли да се купи от аптеката или я дават в лабораторията (Цибалаб)?

Ендокриноложката ми каза да си купя 75гр глюкоза от аптеката и с нея да направя теста, а не с дадена от лабораторията. Така и направих. Важно е да е без добавен вкус като портокал или лимон. Да е обикновена, чиста глюкоза.

В Цибалаб правих ОГТТ няколко пъти. Предлагат и тяхна глюкоза, но аз не приех. Чаша не носех. Питат с топла или студена вода я искаме. Аз поисках с гореща, та да се разтвори по-лесно. В голяма, пластмасова чаша, като тези за дълго кафе я разтварят. Изпих, доляхме студена вода да обере остатъка от глюкозата, изпих и нея и доляхме още малко и като я изпих бях готова. 300-400мл течност се пие.

По време на теста ендокриноложката ми каза да пийвам бавно чиста вода ако ми се пие. Да не допускам жажда, но и да не се наливам. Първите 2 пъти изпих шишенце минерална вода, а третият и четвъртият път изобщо не ми се пиеше вода и не пих.

Важно е да не тичаш или ходиш дълго до лабораторията и да не мърдаш и ходиш много по време на теста. Седи се седнал на пейка в чакалнята, на стълби пред лабораторията ако няма място вътре, на близка пейка на тротоара.

Първият път е добре да се седи седнал вътре, та ако ви е лошо да помолите да легнете някъде. Имат кушетка обикновено и ще ви я предложат ако не е заета. Ако ви прилошава дишате дълбоко, защото, ако повърнете изследването приключва и се прави наново в друг ден.

Вземете си нещо за четене или телефон с интернет!

Последното ядене да е в интервал 9-11 часа преди теста. Предишният ден спортувате както обикновено, не повече, не по-малко.

# 463
Здравейте момичета, включвам се за яйчения фаст. Правилата са минимум 6 яйца на ден с по 15 грама масло и до 90 грама високомаслено сирене или кашкавал на ден. Аз съм го правила 3-4 пъти. Последния яйчен фаст издържах 14 дни. Не го правете толкова дълъг! Най-много 2-3 дни. След като започнах да хапвам плодове, след фаста сутрешната ми кръвната захар започна да е над 6. До тогава винаги е била 5 и Hb1C 4.8 - 5. След  3-4 месеца Hb1C вече 5,6 . Сега ако си позволя малко повече ядки или плод кръвна захар скача сутрин и стои около 6 дори след 24 часов фаст. Някой казват, че това е физиологична инсулинова резистентност и тя е добра за тялото, (д-р Кенн Бери и Крис Кессер), но мен това ме притеснява. Аз мисля че си докарах това с яйчения фаст. За това не го правете дълъг!

# 464
Много сте писали Grinning
Забравих кой питаше за яйчения фаст? Аз лично прилагам така: на всяко яйце по 10 грама мазнина- не 15!- и по 28 гр мазно сирене като бри (не помня за мазното сирене дали беше на ядене или на яйце, но така или иначе, ако ям 3 яйца на ядене няма да изям 90 грама бри, много са ми; а не на всяко ядене е задължително да се добавя мазно сирене).  Обикновено яйцата са ми М размер, рядко по-големи; зависи какво има вкъщи- не са от свободни кокошки, че е твърде разтегливо това понятие (понякога се водят свободни дори и ако само за малко са изкарани навън, а за колко и на каква площ не е ясно). Ям според апетита си. Иначе трябва да се яде през 3 часа...Аз обаче често предпочитам да съм с 2 основни хранения и евентуално яйце като междинка, рядко закусвам. Т.е. по 3 яйца за обяд и вечеря, и малко крема сирене/бри. Приготвям ги по различен начин (варени, палачинки с крема сирене, запечени, опалянки, омлет/или суфле/ с бри, пържени на очи, бъркани...дори съм запържвала съвсем за кратко нарязани варени яйца в масло/зехтин+ червено пиперче). Подправки използвам всякакви. Лично аз спазвам 10-те грама  мазнина на всяко яйце само до определено време на деня- после НЕ продължавам да слагам по 10 грама на яйце, а само ако е необходимо за готвенето или овкусяването. Примерно, ако изям 9 яйца за деня няма да изям 90 грама мазнини. Най-хубавото е, че съм пълна с енергия, не губя много време за готвене/хранене, стомахът ми няма от какво да се надуе, сита съм без чувство за тежест....кожата ми става много хубава (с тези мазнини които приемам и с много вода). Аз го правя за рестартиране на метаболизма, за отслабване/излизане от плато, НЕ за по-бързо влизане в кетоза. И определено, изобщо не препоръчвам яйчен фаст като "преход към кетогенно хранене"! Напротив- добре е човек да е свикнал с ВМ-НВХ преди да прави яйчен фаст (за да може да използва като източник на енергия мазнините).
Елена, уточнила съм го- не казвам да не се спортува, а да се правят такива натоварвания които се понасят добре.
Елора, то и на мен китките/ръцете са ми слабо място- обаче аз говоря за мускулна треска от елементарни движения/вдигане на леки гирички която не минаваше както обикновената...примерно, получавах я и от неща които преди съм правила без затруднения. То по време на вдигането на гирички (примерно) ми беше лесно, но после не Joy И с времето не намаляваше както обикновената мускулна треска. И така си оставих нещата които не ми причиняват такъв дискомфорт. Може би да има още по-голямо значение и храненето с по-малко вгх съчетано с "бавния" Глюкофаж, той нали се освобождава бавно...
Птиче, знам го този невярващ поглед Grinning И започнах много да не се обяснявам какво ям и какво не. Зъболекарят ми последно (преди повече от година) не вярваше, че не ям тесто и ориз и ми обясняваше как било добре да ям картофи, ориз, зърнени, много плодове и зеленчуци, пз хляб  (той е вегетарианец) и да "намаля порциите" (естествено, мислеше си, че някакви огромни порции ям с нездравословна храна, боклуци)... Оттогава май не съм говорила изобщо с човек извън семейството как се храня... Stuck Out Tongue Winking Eye Месото и млякото били гадни. За прясното мляко и зеленчуците единствено бях съгласна вътрешно, че едното трябва да се яде (зекенчуци), а другото да се избягва (прясно мляко). Да де, ама според него с веге хранене съм щяла да си оправя хемоглобина...
Допълвам: аз не съм правила яйчен фаст по-дълго от 3 дни! Съвсем умишлено не правя по повече, най-малкото, не искам да ми писне от яйца и после да не мога да ги ям. Просто раздвижвам метаболизма, действа ми и дисциплиниращо- в дните след това имам много малък апетит и се засищам с много малко.

Последна редакция: нд, 17 май 2020, 20:33 от dolce miele

Общи условия

Активация на акаунт