Майчинството счетоводно-85

• 34 702
  • 753
  •   1
Отговори
# 600
Здравейте, четох, четох, но не можех да си отговоря на въпросите.
В момента карам втора година майчинство до Юли 2021. Бременна съм с термин Март 2021. Малката е записана на ясла и стига да тръгнат септември ми се иска да се върна на работа до 45-дневния. Та въпросите ми:
1. Предвид, че ще имам само 4-5 месеца, работодателя може ли да ми откаже да ме върне на работа за толкова кратък период? Уведомление за новата бременност мислех да им дам преди това, щом се запиша на ЖК.
2. Искам да изчисля прогнозното майчинство, но не съм сигурна колко трябва да вкарам за бруто и нето за месеците, в които ще съм на 380лв. Този е първият и още не ми излизат в справката, а за първата година от НОИ ми изписват много по-високи суми, отколкото вземах реално майчинство на месец, с около 20-25%.
3. След започването на 45 дневния за второто, ще получавам ли 50% от майчинството за първото?
Благодаря

# 601
B0bec
Това намаление няма да се отрази на сегашните ти болнични.
24-те месеца включват...всичко, те са непрекъснати, календарни.

Ала - Бала, благодаря ти
Това означава ли, че реално това намаление на заплатите мен по никакъв начин не ме касае? Майчинството ще се смята от деня преди 45 дневния болничен преди ВТР.
Само  февруари месец ще се отрази негативно на майчинството, така ли ?
И още нещо ....тъй като няма да ми стигнат болничните до ВТР, ще трябва или да отида на ТЕЛК или да се върна на работа. Болничния от  ТЕЛК променя ли по някакъв начин нещата? И ако се върна на работа, мисля че трябва да работя 15 дни до 45 преди  ВТР, това вече ще се отрази доста на майчинството нали?
Ако до края на бремеността ползваш болничен, непрекъснат, то в изчисленията няма да влезе намалената заплата. За месеците в болничен, при изчисление на следващото обезщетение ще се гледа сумата, от която то е изчислено. Ако тези 15 дни преди 45 дневния са в календарния месец, когато ти издават болничния, също нямат значение.
ВТР не знам какво  е:)

vgeorgieva7
Прилж. 7 подаваш и декларираш , че ще ползваш отпуска пред работодателя (молба, заявление, каквото подавате). Реално е добре да се подаде поне 1-2 седмици преди началото на следващия вид отпуск.

Евгения Христова 672891
А работодателят какво казва в случая, кога го е подал, проверихте ли?

Все още нямам информация от тях.

ВТР - вероятен термин на раждане

# 602
Здравейте, мами! Много търсих из темите точен отговор не видях. Та въпроса ми е  не ми достигат 106 дни осигуряване за майчинство т.е стаж . Мисля да направя фиктивен трудов договор и да си плащам сама осигуровките , някой просто да ме води на работа . Но ако съм осигурена на минималната като гледам трябва да плащам осигуровки за майчинство към 500 лв. Евентуално ако си пусна болничен четох, че тогава плащаш само здравните 22лв или колкото там. Въпроса ми е по време на този болничен вървят ли ти осигуровките за майчинство и кой ти ги плаща? 🙃

# 603
Здравейте, мами! Много търсих из темите точен отговор не видях. Та въпроса ми е  не ми достигат 106 дни осигуряване за майчинство т.е стаж . Мисля да направя фиктивен трудов договор и да си плащам сама осигуровките , някой просто да ме води на работа . Но ако съм осигурена на минималната като гледам трябва да плащам осигуровки за майчинство към 500 лв. Евентуално ако си пусна болничен четох, че тогава плащаш само здравните 22лв или колкото там. Въпроса ми е по време на този болничен вървят ли ти осигуровките за майчинство и кой ти ги плаща? 🙃
Не знам как ги изчисли тези 500 лева за осигуровки на 610 лева.Сумата е около 200 лева.Право на болничен имаш при 6 месеца трудов стаж.Изплаща ги НОИ.

# 604
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
За ползване на платен отпуск имаше ли ограничения да са 2 или повече поредни или може и 1ден да си пусна ?
Няма ограничения.

# 605
  • София
Никой ли не е попадал на подобен казус? Имам и допълнителен въпрос - имам ли право да получа половин майчинство за оставащия ми 1 месец? Приложение 8 ли следва да се подаде?

Здравейте,

От 30.07.2019 г. (детето се роди на 09.08.2018 г., но терминът ми бе на 30.07) съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 г. възраст. С работодателят ми имахме договорка да се върна на работа на 30.06 т.г. като още в същия ден да прекратим трудовото правоотношение. Подписах на 30.06. двете приложения - 7 и 8, тъй като счетоводителят не бе много наясно кое точно следва да подпиша. От 06.07. съм на работа при друг работодател. Трудовият ми договор с него е сключен на 26.06. В тази връзка, днес се замислих дали всичко по документите ми пред НОИ е оправено и видях следното нещо в сайта:
Скрит текст:

Според вас има ли някакъв проблем? Подадени ли са всички документи? Кого да търся за оправяне на документите в случай, че не са - новият или старият работодател?

Иначе, от старата ми работа ми изпратиха и ето този документ, когато ги попитах дали документите ми са подадени.

Скрит текст:

Благодаря предварително за съдействието!

# 606
  • София-Младост
invisible51
По време на болничен, осигурителни вноски не се плащат, освен за първите 3 работни дни. Дължи се само здравна осигуровка, по принцип платима от работодателя. Времето се признава за трудов и осигурителен стаж.

Феичка13
Защо стария работодател подава промяна за период, считано от 30.07 не разбирам. Иначе ти е подадена промяна в обстоятелствата. Но според мен трябва да е защото се прекратява ТД, за да ти спрат обезщетението. Но пък пише в графата м.6. Какво те притеснява теб?
Имаш право на обезщетение при новия, ако работиш реално подаваш прил.8, ако си седиш вкъщи подаваш прил.7

Последна редакция: ср, 22 юли 2020, 16:01 от Ала-Бала

# 607
  • София
Здравейте!
Моя приятелка сега е в неплатен отпуск за гл на дете. Използва своите 6 месеца и сега ползва част от този полагащ се на бащата. Детето от септември е прието на ясла, а майката не може да се върне на работа (по-голяма част от персонала е съкратен и няма работа). Детето навършва 3г през декември и тогава ще я съкратят и ще се регистрира на борсата, ако не е намерила работа. Въпросът е дали има право да ползва неплатения за гл на дете и в същото време детето да посещава ясла....нали яслите не са на пълна държавна издръжка, има такси? Ще съм благодарна на отговор ако някой е минал служебно през такъв случай.

# 608
  • София
Феичка13
Защо стария работодател подава промяна за период, считано от 30.07 не разбирам. Иначе ти е подадена промяна в обстоятелствата. Но според мен трябва да е защото се прекратява ТД, за да ти спрат обезщетението. Но пък пише в графата м.6. Какво те притеснява теб?
Имаш право на обезщетение при новия, ако работиш реално подаваш прил.8, ако си седиш вкъщи подаваш прил.7

Ох, и аз не знам - очаквам всичко от стария си работодател. Притесних се основно заради това, че излиза през ред декларацията за промяна на обстоятелствата.

Иначе, не си седя вкъщи. От 6ти юли съм на новото място. Трябва да напомня да ми подадат декларацията, за да си получа оставащия един месец майчинство. Благодаря ти, Ала-бала!

# 609
Здравейте, разбрах, че по време на бременност работодателят е длъжен да ме освободи от работа, когато имам медицински преглед. В случая днес съм на ендокринолог, но работното време на лекаря съвпада с моето и трябва да отсъствам от работа. Необходимо ли да представя някакъв документ от прегледа и какъв, за доказване. Искам да избегна риска, че шефът ми може да ме обвини, че просто бягам от работа.

# 610
  • София-Младост
Здравейте!
Въпросът е дали има право да ползва неплатения за гл на дете и в същото време детето да посещава ясла....нали яслите не са на пълна държавна издръжка, има такси? Ще съм благодарна на отговор ако някой е минал служебно през такъв случай.
Не са на пълна държавна издръжка и няма пречка да ползвате неплатения и детето да посещава ясла.

TheUnforgettable

http://trudipravo.bg/index.php?option=com_content&view=artic … t20&Itemid=41

Скрит текст:
Съгласно разпоредбата на чл. 157, ал. 2 КТ работодателят е длъжен да освобождава от работа бременна работничка или служителка за медицински прегледи, когато е необходимо те да се извършват през работно време. За това време на бременната работничка или служителка се изплаща възнаграждение от работодателя в размера по чл. 177 КТ. За да ползва това право, работничката/служителката следва да е уведомила работодателя за факта на бременността (чл. 313а КТ). Основанието за ползването му е - медицински преглед, който трябва да бъде извършен в работно време на работничката/служителката. Това следва да бъде удостоверено от съответните изпълнители на медицинска помощ. Прегледът може да бъде редовен, профилактичен, контролен и т.н. Отпускът е субективно право на работничката/служителката и работодателят е длъжен да я освободи от работа за провеждането на медицинския преглед. В ал. 2 на чл. 157 КТ не е определена изрично продължителността на отпуска за явяване на медицински преглед. При това положение следва да се прилагат общите правила относно продължителността на отпуска изобщо за явяване на медицински преглед, установени в Наредбата за медицинската експертиза на работоспособността. Продължителността на отпуска ще се определя от времето за провеждане на прегледа, и за отиване и връщане до лечебното заведение. То се отразява в издавания в такива случаи болничен лист.

# 611
  • София
Ала-Бала много благодаря!
Хубаво лято желая!

# 612
Здравейте,
Може ли информация относно следното:
Напускам работа на 15август и възнамерявам да ме наеме познат при него във фирмата му, след което да ме съкрати. Предстои ми Ин Витро процедура през септември, дай боже да имаме бебче.
 1.След като забременея продължавам ли да се водя на борсата или излизам в болнични?
2. Как ще се калкулира майчинството ми после?
Благодаря.

# 613
Здравейте,
Може ли информация относно следното:
Напускам работа на 15август и възнамерявам да ме наеме познат при него във фирмата му, след което да ме съкрати. Предстои ми Ин Витро процедура през септември, дай боже да имаме бебче.
 1.След като забременея продължавам ли да се водя на борсата или излизам в болнични?
2. Как ще се калкулира майчинството ми после?
Благодаря.
Нямаш право на майчинство и болничен без да си на трудов договор.Болничните се изчисляват за 18 месеца назад,а майчинството за 24.Месеците без работа се смятат на МРЗ за страната.

# 614
  • Варна
Здравейте,
Аз имам следния въпрос: Предстои ми излизане в 45-дневния болничен през август. За последните 24 месеца съм била осигурявана при 3 работодатели - един основен и двама допълнителни. Бих искала да прекратя трудовите си правоотношения с един от допълнителните работодатели - вероятно в края на този месец. Това ще се отрази ли по някакъв начин на сумата, която ще получавам за болничния за бременност и раждане?
Според мен би трябвало да няма значение това, че към дата на излизане в болничен не съм в трудови отношения с този работодател и осигуровките, които са ми внасяни от него за периода от 24 месеца да се включат при изчисляване за обезщетението. Все пак ще съм благодарна ако можете да ми потвърдите дали съм права.

Общи условия

Активация на акаунт