НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени

• 58 268
  • 695
  •   1
Отговори
# 120
Здравейте,
питам от името на една приятелка, която живее в малък град и няма достъп до нета. Чака бебе през януари, но в последните две години не е осигурявана.
Пита може ли да внесе осигуровки 6 месеца назад и да се възползва от промените в кодекса? Ако това е възможно на каква сума може да стане това и към коя служба трябва да се обърне?
Ако законът не разрешава подобен ход само еднократна помощ от 200 лева ли ще получи?
Предавам въпросите и дословно.
Много ще съм ви благодарна на отговорите - не съм си давала сметка колко трудно е да решават подобни проблеми в малък град - липсва инфо, помощ, нужно е да пътуваш до града.
Още веднъж благодаря.   bouquet

# 121
Това с плащането на осигуровките незнам дали ще стане, но тя има право да кандидатства за социални помощи, които са 100 лв на месец (или поне бяха толкова, да не вярваш да са ги увеличили). Трябва да отиде до Социално подпомагане по местоживеене. Там ще и кажат точно какви са изискванията и какви документи и трябват

# 122
Здравейте,
питам от името на една приятелка, която живее в малък град и няма достъп до нета. Чака бебе през януари, но в последните две години не е осигурявана.
Пита може ли да внесе осигуровки 6 месеца назад и да се възползва от промените в кодекса? Ако това е възможно на каква сума може да стане това и към коя служба трябва да се обърне?
Ако законът не разрешава подобен ход само еднократна помощ от 200 лева ли ще получи?
Предавам въпросите и дословно.
Много ще съм ви благодарна на отговорите - не съм си давала сметка колко трудно е да решават подобни проблеми в малък град - липсва инфо, помощ, нужно е да пътуваш до града.
Още веднъж благодаря.   bouquet

Най-добрият вариант е да "почне" работа - при познати и там да се осигурява на по-голяма сума, защото дори да самоосигурява, към момента болничните се изплащат от работодателя. Така ще има период, в който като база ще се вземе МРЗ /когато не се е водила на работа/ и трудовият й доход /при положение, че "започне" някъде работа/. Друг е въпросът, че трябва да има досега 6 месеца стаж, за да има право на майчинство. Никъде ли не е работила досега?
Колкото до помоща - ако не е осигурена, ще има право на 150 лв преди раждане, но ако се води осигурена някъде - както ти казах , при познати, то ще са 200. И предполагам ще взема детски надбавки - това зависи от средният доход в сеемйството - не знам  съпругът й -ако има такъв, разбира се, колко получава  Peace

# 123
Здравейте на всички!:)
Както виждам , периодично се появява по някой, който подобно на мене се дразни на новия закон, в частта му за завареното положение с децата между 3м. и 9м., който ще влезе в сила от 01.01.2007г. Разбирам добре и тези, които го подкрепят в този му вариант, но на мене ми се иска да знам че съм опитала да променя в някаква степен нещата и за моето дете и за мен, както и всички майки в моето положение, да важат същите условия както и за останалите.Все пак съгласете се , че още 6 месеца да се получават 90% от заплатите си , въобще не е малко!Така че , ми се ще да знам , че съм опитала и направила каквото мога! Знам също така,че колкото повече сме, толкова по-голям би бил ефекта.Това , което имам като идея в главата си, е да се напише отворено писмо, което да бъде подкрепено от колкото се може повече майки и това писмо да бъде връчено на Президента, с молба за допълнителна наредба, която да урежда майките в заварено положение.Що се отнася до това как точно да бъдат изплатени тези суми, то може разликата между майчинските и 90% от заплатата да бъде изплатена еднократно за периода до 01.01.2007г и оттам нататък ежемесечно до навършване на 9месечна възраст на детето, като добавка към майчинските!Ако някой има друга идея, нека да я сподели.The Sun, мисля че твоя опит би ни бил от полза за всички нас, които искаме да опитаме да променим нещата за майките в заварено положение.Нека да се възползваме и от предстоящите президентски избори Laughing.Също така , не знам как точно да се обърна към "Сдружението на бъдещите и настоящи майки"-може би някои от членовете четат форума- ако и вие сте съгласни да подкрепите идеята за майките в заварено положение, моля сигнализирайте!Знам че ще е трудно, но ми се иска да дадем ма майките и децата в заварено положение същите възможности ,както и на тези за които ще важи новия закон.Така че, моля ако някой знае как точно се пише отворено писмо-нека да сподели!

# 124
Ами това също е тема на сдружението и да - четем тук, казахме си на предните страници /и аз и Фема и Вики и Хриси/ мнението за това, което ти наричаш заварено положение. В петък ще има пресконференция и Хриси, която е председателка на сдружението ще говори за вашият проблем...Ако искаш да помогнеш малко - прати и твоето предложение, но изрови от страниците досега всички предложения, давани по проблема - в момента тя пише текста за пресконференцията и ако все пак има конструктивно предложение, което да е юридически подкрепено - може да влезе някакси, не знам. Проблема е във формулировката на статуса ви - разбираш ли? Вие сте в болничен и след като той изтече влизате в майчинство и не знам на базата на какво може пак някой да ви води в болничен! Още повече, че май промените вече са обнародвани в ДВ и едва ли ще си мръднат пръста да преформулират нещата...

# 125
Здравейте!Аз съм нова във форума.Бременна съм във 6-ти месец и за пръв път посещавам този сайт.Може ли някой да ми обясни какво майчинство ще взимам(каква сума и в продължение на колко месеца),защото не съм в час въобще.Термина за раждане ми е 28.11.2006г.От 4 месеца съм в болнични и ще продължа да бъда до края на бременността.Благодаря ви много!

# 126
  • София
Ето моето предложение за така нареченото "заварено положение":

За да не поставят тези промени (в КСО) в неравностойно положение децата, ненавършили 9 месечна възраст към 01.01.2007 да се издаде допълнителна наредба, според която след изтичане на срока за обезщетението за бременност и раждане, по времето на допълнителния отпуск за отглеждане на малко дете след 1.1.2007 г., до навършване на 9 месечна възраст на детето, да се изплаща обезщетение в размер на 90 на сто от среднодневното възнаграждение или осигурителния доход...

Струва ми се толкова просто и логично...

# 127
  • Откъм Варната

За да не поставят тези промени (в КСО) в неравностойно положение децата, ненавършили 9 месечна възраст към 01.01.2007 да се издаде допълнителна наредба, според която след изтичане на срока за обезщетението за бременност и раждане, по времето на допълнителния отпуск за отглеждане на малко дете след 1.1.2007 г., до навършване на 9 месечна възраст на детето, да се изплаща обезщетение в размер на 90 на сто от среднодневното възнаграждение или осигурителния доход...

newsm10 подкрепям

# 128
Най-добрият вариант е да "почне" работа - при познати ....
Слънце,
много ти благодаря. Страшна си.
  bouquet  bouquet  bouquet

# 129
  • София
The SUN, доколкото схванах ти най вече даваш отговори на сложните ни казуси с договрите и т.н. Извинявай,че и аз ще те питам, ама четох, четох и ме заболя главата от всичките цитирани закони и не успях да си отговоря...
Та аз съм си на трудов договор, но и на граждански,по който се плащат следните данъци: за ДОО, ДЗПО(универсален пенс. фонд) и за здравно осигуряване, като процентно за сметка на фирмата е 2 пъти повече( ДОО 12.35% от фирмата, 6.65 % от мен ) Та един счетоводител ми каза че гражданския не влиза за болничния и майчинството , а пък според теб влиза - та съвсем се обърках.
Надявах се на увеличение , но след като обявих бременността си ( се разминах естественно) и помолих да ми съберат гражданския и трудовия на едно, което вече е факт-разписах си увеличението сега в началото на август, а в болничен влизам в началото на ноември, при термин 20.12.2006 и  вече съвсем се замотах...
т.е. ако примерно трудовия ми е 350, а гражданския 120 ( на който посочих какво се удържа ) какъв щв ми е болнияния и по двата договора или само по-трудовия,какво ще взимам до 9м на детето и въобще кой го изчислява това ????
Наистина съм много зле с разбирането на законите - така че ако ми го обясниш с 2 думи ще съм ти много благодарна    bouquet  bouquet  bouquet

# 130

newsm10  smile3501    И аз съм ЗА

# 131
  • sofia
Предварително се извинявам ако моят въпрос не е за тук(изтрийте ми темата) но просто вече не знам какво да правя. От никъде не мога да получа точен отговор. Значи аз съм майка на две деца-породени първото е родено 2004г., второто 2005г. ,година и 4-ри месеца им е разликата, работя в ЕТ като продавач-консултавнт(абе продавачка). От 2004 април месец съм по майчинство 2005 август родих второ и доколкото разбрах второто майчинство прекъсва първото автоматично но за второ майчинсво се полагало само 1 година платено и една неплатено вторият ми син навърши година и ми изтече платеното майчинство а шефа ми не ми дава едната неплатена. Принуждава ме да напусна или да се върна на работа ама аз не мога да се върна няма кой да ми гледа децата. Незнам какво да правя. Моля дайте компетентен съвет. Предварително благодаря.  bouquet

# 132
НБМ търси желаещо семейство да бъде интервюирано от радио "Хоризонт". Въпросите ще бъдат от рода на : Как ви се отрази политиката на правителството през изминалата година? Не е необходимо да сте запознати основно с всички закони и наредби, просто трябва да разкажете как сте живели от изборите насам. Семейството трябва да е от София.

# 133

съгласна съм, само внасям една корекция "след изтичане срока на обезщетението за бременност и раждане  в периода от 01.01.2007 до навършване на 9 месечна възраст на детето да се изплаща същото обезщетение вместо обезщетението за отглеждане на малко дете до двегодишна възраст на майките, за които този отпуск е започнал да тече. Иначе звучеше все едно двете обезщетения се кумулират и могат да се получават заедно, а това е недопустимо и несправедливо.

Не виждам какво толкова е изпуснато по повод тълкуването на завареното положение. Приет е само закона, а той не казва нищо друго освен, че срока на отпуска за бременност и раждане става 315 дни. Реда за получаване на обезщетението, както и това кои заварени случаи ще имат право ще се уреди с наредба на социалното министерство. Това означава, че е напълно в тяхна власт и въпрос на добра воля да разтълкуват закона в полза на повече майки. Всякакви оправдания от рода "нищо не можем да направим, такъв е закона" са прах в очите. Сигурна съм, че те пак ще направят каквото си искат и ще гледат да си минимизират разходите, но пък поне да сме направили всичко, което можем за промяна на положението.

Също така смятам, че писмото трябва да бъде до Министерски съвет или социалното министерство, президента няма нищо общо, той не пише закони и наредби и не може да нарежда на изпълнителната власт.

# 134
Здравейте! Четох, четох, главата ми пламна и нищо не открих по моя въпрос. Та работя на трудов договор на непълно работно време 4 часа, осигуряват ме на 95,00 лева. Колко майчинство ще взимам? Имам ли смисъл да си доплатя за два-три месеца, за да ме осигурават на по-висока сума, излизам в болничен по майчинство на 17 ноември - термина ми е 01 януари?

Общи условия

Активация на акаунт