НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени

• 57 943
  • 695
  •   1
Отговори
# 435
Ето и цитат от Осигурителният наръчник на РААБЕ Б 10 8

"Когато временната неработоспосопбонст е непрекъсната, но е установена с няколко болнични листа /те могат да бъдат както продължения на предходните, така и първични, както за едно и също заболяване, така и за различни заболявания/, определеното дневно парични обезщетение по първият болничен лист не се променя при всеки следващ. С него се умножава броят на работните дни, включени в целият период на временната неработоспособност"

# 436
  • В полите на Пирин планина
The Sun явно темата е много спорна. Аз също не намерих в сайта на МТСП същия случай и съответно въпрос/отговор. Явно и в клуб "Счетоводство" на Дир-а няма консенсос по въпроса. Първоначално и аз се заблудих, че не би трябвало да се изчислява нова база за болничния, но основанието наистина е специфично, а и болничният лист за "Бременност и раждане" ще бъде първичен. Все си мисля, че логиката на законодателя е в ущърб на работника и в "плюс" на бюджета ... newsm78

Аз нещо на РААБЕ много не им се доверявам .... Crazy

# 437
The Sun явно темата е много спорна. Аз също не намерих в сайта на МТСП същия случай и съответно въпрос/отговор. Явно и в клуб "Счетоводство" на Дир-а няма консенсос по въпроса. Първоначално и аз се заблудих, че не би трябвало да се изчислява нова база за болничния, но основанието наистина е специфично, а и болничният лист за "Бременност и раждане" ще бъде първичен. Все си мисля, че логиката на законодателя е в ущърб на работника и в "плюс" на бюджета ... newsm78

Аз нещо на РААБЕ много не им се доверявам .... Crazy
Да, но и програмата ми го смята така Thinking Пък и виж, че в другият случай работодателят плаща само 1 ден - т.е. не се прави разлика какъв вид е болничният...Няма логика да се пресмята всеки път....ти не си избираш кога и колко да се разболяваш, чупиш крайници и т.н /примерно казвам/..... newsm78.....все пак ще е добре някой да каже ако е срещал някъде из законите къде е споменато това  Peace

# 438
Ох - и аз не го виждам някъде написано черно на бяло в нормативен акт. Професионално ми е голямо предизвикателство тоя въпрос  Mr. Green
Пуснах питане и в сайта на МТСП и като отговорят ще докладвам. Grinning

# 439
Ох - и аз не го виждам някъде написано черно на бяло в нормативен акт. Професионално ми е голямо предизвикателство тоя въпрос  Mr. Green
Пуснах питане и в сайта на МТСП и като отговорят ще докладвам. Grinning

Подозирам, че и те ня ма да отговорят, защото и те  май не са наясно - виж, че един инспектор съветва едно, друг - друго.....а и като знам колко са "бързи" ooooh!, но все пак ще се надяваме и ще чакаме Mr. Green Peace

# 440
И аз имам няколко въпроса и ще съм ви много благодарна,ако ми отговорите.
1.Пуснах си полагащия ми болничен  с около 15 дена по късно,тъй като не ми се събираха 6 месеца.Губя ли ги тези дни?
2.Шефа ме осигуряваше на 200лв.,но на 4 часов работен ден(в деиствителност работих по толква),което ще рече 100 лв.Колко майчинство и болничен ще получа?
3.Кой плаща осигуровките,докато съм по майчинство?Работодателя или държавата?
Много ще съм ви благодарна,ако ми помогнете,тъй като нищо не разбирам.   bouquet

# 441
Още веднъж благодаря на Incandescent, RadoMit и разбира се на The Sun за отговорите! Очевидно по въпроса няма нищо конкретно в КСО нито в Наредбата за елементите на възнаграждението....и за изчисляване на паричните обезщетения ... newsm78. Така че нещата остават в сферата на тълкуването.
Може профилактично и аз да пусна  едно питане до м-вото и така има шанс да улучим с Incandescent различни инспектори с различни становища. Ще видим Laughing

# 442
Мили момичета,много ви моля за вашия компетентен отговор,на моите въпроси!Ако лицето не е осигурено  в продължение на 6 месеца ,на какви плащания има право!Има ли някакви ограничения  възоснова на месечното  възнаграждението  на другия  член на семейството,за да се получават от соц.служби.Ако започне да се осигурява и периодът до 45дни преди термина е по-малък -3 месеца,може ли да да продължи да се осигурява и след като направи 6 месеца осигурителен стаж да започне да получава от този момент нататък платено майчинство,за оставащия период  определен от новия закон?Терминът е около 5март!

# 443
И аз имам няколко въпроса и ще съм ви много благодарна,ако ми отговорите.
1.Пуснах си полагащия ми болничен  с около 15 дена по късно,тъй като не ми се събираха 6 месеца.Губя ли ги тези дни?
2.Шефа ме осигуряваше на 200лв.,но на 4 часов работен ден(в деиствителност работих по толква),което ще рече 100 лв.Колко майчинство и болничен ще получа?
3.Кой плаща осигуровките,докато съм по майчинство?Работодателя или държавата?
Много ще съм ви благодарна,ако ми помогнете,тъй като нищо не разбирам.   bouquet

1. Какво разбираш под "Пуснах си полагащия ми болничен  с около 15 дена по късно" - ако и гинекологът ти е писал по-късен термин, то не губиш нищо. Ако си излезнала в болнични по-късно по свое желание, т.е. работила си още 15 дни, в които е трябвало да ползваш болничен - да губиш ги.
2. Болничният за бременност и раждане и майчинството са най-малко 160 лева / по Закона за бюджета на ДОО за 2006 г.; 2007 - ще има нова сума /. Това вече беше стократно коментирано в множество теми.
3. Осигуровките по време на болничен и майчинство са само 3.9 % здравни вноски, които са за сметка на работодателя.

# 444
Мили момичета,много ви моля за вашия компетентен отговор,на моите въпроси!Ако лицето не е осигурено  в продължение на 6 месеца ,на какви плащания има право!Има ли някакви ограничения  възоснова на месечното  възнаграждението  на другия  член на семейството,за да се получават от соц.служби.Ако започне да се осигурява и периодът до 45дни преди термина е по-малък -3 месеца,може ли да да продължи да се осигурява и след като направи 6 месеца осигурителен стаж да започне да получава от този момент нататък платено майчинство,за оставащия период  определен от новия закон?Терминът е около 5март!

Неосигурените жени имат право на обезщетение за бременност / еднократно / , което се получава от Социални грижи и на месечна помощ за отглеждане на дете до навършване на 1 година - в момента 100 лева. Доходът на член от семейството не трябва да надвишава 200 лева на база предходните 12 месеца.
Ако изобщо няма никакъв трудов стаж жената ще придобие право на майчинство в момента, в който стажът стане 6 месеца. Ако има само 3 месеца / изобщо през живота си / трудов стаж 45 дни преди термина тя може да излезе в болничен, но няма да има право на обезщетение. Болничните също се считата за трудов стаж.

# 445

Неосигурените жени имат право на обезщетение за бременност / еднократно / , което се получава от Социални грижи и на месечна помощ за отглеждане на дете до навършване на 1 година - в момента 100 лева. Доходът на член от семейството не трябва да надвишава 200 лева на база предходните 12 месеца.
Ако изобщо няма никакъв трудов стаж жената ще придобие право на майчинство в момента, в който стажът стане 6 месеца. Ако има само 3 месеца / изобщо през живота си / трудов стаж 45 дни преди термина тя може да излезе в болничен, но няма да има право на обезщетение. Болничните също се считата за трудов стаж.

Извинявам се за тъпия въпрос, но нали и бременността се води трудов стаж, това значи ли, че когато бебето стане на определен брой месеци допълващи трудовия стаж отпреди се полага майчинство и има право на обезщетение  newsm78

# 446

Извинявам се за тъпия въпрос, но нали и бременността се води трудов стаж, това значи ли, че когато бебето стане на определен брой месеци допълващи трудовия стаж отпреди се полага майчинство и има право на обезщетение  newsm78

Да, ако жената е на трудов договор или от един момент нататък сключи такъв.

# 447

Самата бременност /ако си без работа/ не се води за трудов стаж - водят се болничните порази бременност и раждане, които започват 45 дни преди термин и майчинството Peace

# 448

Самата бременност /ако си без работа/ не се води за трудов стаж - водят се болничните порази бременност и раждане, които започват 45 дни преди термин и майчинството Peace

Ако жената не е осигурена за трудов стаж се зачита само 2-те години майчинство.  Peace

# 449

Ако жената не е осигурена за трудов стаж се зачита само 2-те години майчинство.  Peace
newsm10

Общи условия

Активация на акаунт