На море в Гърция 2020 - II

• 59 389
  • 775
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Здравейте, много полезна тема, особено в сегашната несигурна ситуация.
А някой да има линк към декларацията, която трябва да попълним при влизане в Гърция? Българската декларация я открих вече. Предполагам ще има една на излизане от БГ и една на влизане в ГР.

# 586
  • Варна
То и САМИ  става за разходка Simple Smile Времето за пътуване е повече ,  с двупосочния е малко по евтино , но ферито е в пъти по - голямо и никога не се пълни така , че да няма място.  От Василики беше 1 път всеки ден.Фискарадо си заслужава наистина , но само едното разглеждане не трябва да е определящо за пътуването Simple Smile  Астакос е удобен , ако се ходи директно на Кефалония , иначе от Лефкада няма как.

# 587
Още едно изявление на гръцкото министерство на туризма, от снощи - границата България-Гърция ще отвори в понеделник по план и тя ще е единствената отворена за свободно движение сухопътна граница на Гърция.
https://www.bnr.bg/post/101292538/ot-ponedelnik-v-garcia-se-vliz … -samo-ot-balgaria

# 588
т.е. през Илинден е затворена??

# 589
  • София
т.е. през Илинден е затворена??
Как да е затворен Илинден? Пише сухопътната граница с България е отворена, тя не е само на Кулата.

Последна редакция: сб, 13 юни 2020, 16:30 от yovanka

# 590
Здравейте, бихте ли ми препоръчали някое местенце с хубав плаж подходящо за деца близко до Бг.
Как е в Офрино и Ираклица?

# 591
  • София

А някой да има линк към декларацията, която трябва да попълним при влизане в Гърция? Българската декларация я открих вече. Предполагам ще има една на излизане от БГ и една на влизане в ГР.
Това го пусна някой тук преди няколко дни
http://www.tourism.government.bg/bg/kategorii/covid-19/deklaraci … ygnlZAYKGOhXdYEZ4

# 592
  • София

Това го пусна някой тук преди няколко дни
http://www.tourism.government.bg/bg/kategorii/covid-19/deklaraci … ygnlZAYKGOhXdYEZ4
Тези декларации са за влизащи в България туристи. Транспортния ни министър беше казал, че гърците ще дават декларации на тяхната граница, нашето министерство на туризма няма нищо общо с плажуването ни в Гърция. 😆

# 593
Логиката е че пътниците не си носят шофьорските книжки - които са шофьори.
  Тръгнали са да се возят и са само с лична карта/за Гърция - ЕС тръгналите/!

Не виждам как и какво ще им връчат и вземат без шоф.книжка в тях?

Само по лична карта не може да бъде извършена проверка за пътни глоби на пътя! 

Излишна паника се създава!

Ами не е точно така. Баща ми е пътувал до Сърбия в петък и на границата са го извикали, защото има неплатена глоба, за която не е знаел - нищо не му взимат, но ако не плати не може да продължи. Били са няколко човека в колата и изрично са ги попитали - кой от вас е Х - имате неплатена глоба и трябва да я платите на еди кое си гише преди да продължите. Тъй като глобата се е водела невръчена - платил е само на 75 процента от нея и то задължително с карта - не може в брой. На гишето е имало няколко човека и се е оказало, че не са само шофьори, но и пътници - изрично ги е питал за това - тъй като по въпроса на служителя му е станало ясно, че реално всеки един от колата би могъл да е човека с глобата. Така, че проверяват си всички.

# 594
  • София
Не съм юрист, но това противоречи на чл. 35 ал. 1 от Конституцията:

Чл. 35.
(1) Всеки има право свободно да избира своето местожителство, да се придвижва по територията на страната и да напуска нейните предели. Това право може да се ограничава само със закон, за защита на националната сигурност, народното здраве и правата и свободите на други граждани.

И не мисля, че това право е ограничено със закон, касаещ забрана за напускане на страната при неплатени глоби.
При шофьорите разбирам, че имат право да им вземат книжката, но пак не могат да забранят напускане на страната! Да, взимат ти книжката, но формално можеш да продължиш пеша Simple Smile
В никакъв случай не защитавам и неплащането на глоби, напротив, но като не знаеш/не ти е връчен акта за съответната глоба, и няма надежден начин да провериш дали имаш неплатени такива, не могат да ти ограничават правото на свободно придвижване! Просто си плачат за дела.

# 595
  • Пловдив
Аз съм управител на семейната ни фирма,която има и транспортна дейност, и като такава плащам глоби-те са на МПС-то,не на шофьора,дори преди 2дни пак платих 35лв,неплатена глоба от март месец,не съм ходила до КАТ да проверявам за електронни фишове от началото на извънредното положение.На ел.фиша е описано час,дата,местонахождение на нарушението и номера на устройството,което е отчело нарушението,подписвам се,че като собственик на автомобила съм уведомена за наложената глоба и имам 14дни да я платя с 30% по-евтино,в конкретния случай 35лв,след 14дни вече сумата става 50лв.А преди 2-3седмици получих и от Германия глоба(20евро),на ел.фиша имаше и снимка на шофьора,който е направил нарушението и описани пак подробностите-кога,къде...Глобата е винаги на МПС-то и съответно на собственика му,не на шофьора,който е направил нарушението.

# 596
Не съм юрист, но това противоречи на чл. 35 ал. 1 от Конституцията:

Чл. 35.
(1) Всеки има право свободно да избира своето местожителство, да се придвижва по територията на страната и да напуска нейните предели. Това право може да се ограничава само със закон, за защита на националната сигурност, народното здраве и правата и свободите на други граждани.

И не мисля, че това право е ограничено със закон, касаещ забрана за напускане на страната при неплатени глоби.
При шофьорите разбирам, че имат право да им вземат книжката, но пак не могат да забранят напускане на страната! Да, взимат ти книжката, но формално можеш да продължиш пеша Simple Smile
В никакъв случай не защитавам и неплащането на глоби, напротив, но като не знаеш/не ти е връчен акта за съответната глоба, и няма надежден начин да провериш дали имаш неплатени такива, не могат да ти ограничават правото на свободно придвижване! Просто си плачат за дела.
   Струва ми се, че има неразбиране на това, което са измислили /гадно, но не незаконно/. Беше обяснено добре по една от телевизиите от представител на Гранична полиция.
1. Относно водача:
- при наличие на връчена, но неплатена глоба-отбиват те в страни и имаш 2 часа да платиш глобата на място на POS терминал. Плащаш-продължаваш. Не плащаш-свалят номерата, прибират книжката и продължаваш.
-при наличие на невръчена глоба-връчват ти я и имаш 14 дневен срок да я платиш. Продължаваш.
2. Относно пътниците:
-при наличие на връчена, но неплатена глоба-отбиват те в страни и имаш 2 часа да платиш глобата на място на POS терминал. Плащаш-продължаваш. Не разбрах, ако не платиш и нямаш у себе си шофьорска книжка, какво ще ти вземат, но казаха, че няма да спират и да връщат хора.
-при наличие на невръчена глоба-връчват ти я и имаш 14 дневен срок да я платиш. Продължаваш.

Последна редакция: нд, 14 юни 2020, 09:41 от SPSt

# 597
  • София
Здравейте, тези които ще пътуват и които са пътували до Кефалония - гледам времето за юли и август.... Ми то повече от 25 градуса няма... В същото време в Солун ми дава над 30....? По-хладно ли е там? Да, острие е, но досега не съм усетила толкова голяма разлика спрямо континенталната част.

# 598

Да разбирам ли, че ще има карантина за влизащи от Гърция, заповедта е от вчера

# 599
  • София
"Трети страни" са държави извън Европейския съюз. Гърция е в Европейския съюз. Т.е., няма карантина за влизащи от Гърция.

Общи условия

Активация на акаунт