Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 44

• 39 337
  • 758
  •   1
Отговори
# 60
Разбира се, че има всякакви случаи, но най-честият е споменатият от Мандаринка и Танграта назад - обезщетение с апартаменти и гаражи.
Иначе на БЛД парцелът на Галичица (Сикрет Гардънс) е купен преди 10 години и не от държавата, а от американски инвеститор в производство, а американският инвеститор от кого го е купил не знам. Парцелът е зад ФМИ, но чия собственост е бил нямам идея. Това като пример за огромен парцел почти в центъра на града, купен не от държавата или общината, и не по преференциални цени, а по пазарни.

# 61
  • София
А иначе до колкото разбрах колегата в предните постове говореше, че инвеститорите гледат да правят големите комплекси и проекти именно защото има повече икономии от мащаба и себестойността излиза по-малка. Нали се сещаш, че тия големи комплекси се правят в покрайнините на града. Никой не говори, че валят парцели в Лозенец и Изток и т.н.
Този ефект съм го забелязал преди години. И далеч не е от вчера, нито от България.
Още преди 100 години мафиотите правят от пустинята Невада "Лас Вегас", на средата на нищото.

Само че, това си е изцяло тяхна заслуга. Каква заслуга има филанкишията, че да го пускат за без пари.
Той и Елън Мъск започва от 0та, ама не всеки го може. Да е тръгнал да раздава Теслите си без пари!?

Второ, ако не е преценено както трябва, това е свързано с огромен риск. И рискуваш да си останеш "на полето".
Купувачите ще се задължат ли да купуват, така както в противоположния случай "ще искат за без пари". Риск от тяхна страна има ли? Че защо тогава да има изгода?

Трето, за някои отдалечени комплекси, които нямат толкова много реална стойност в локацията, нещата опират много и до маркетинг. Което също не е лесна работа. И не при всеки работи. Може да прилъжеш някоя фолк миска да си купи, но едва ли ще е масово.

Четвърто, и аз се чудя, кой ходи да купува по затворени комплекси "на майната си". Виж, ако е Камбаните, Геритидж, Лозен, Симеоново, да. Но да се натреса на 1500 Евра нейде из пернишките полета, трябва чавка да ми е изпила акъла.
В крайна сметка, всеки си носи глава на раменете. Няма как аз да отговарям и да търся логика във всяко малоумно решение, което се случва в България и София. Гледам да (си) обясня малко от малко, общия случай. Шантави изключения винаги има. То в крайна сметка затова има аристокрация и първенюта. 2те имат парите, но нямат идея какво се прави с тях.

Във всеки възможен сценарий, за всяка една от страните, въпросът се свежда до това, струва ли си дадената сделка, или не.
За пореден път се мъчите да генерализирате, с някакви изключително крайни случаи. Като тоя със затворените комплекси в крайните квартали.
Не всяка оферта някъде, някога е изгодна и смислена.
Не и всяка осъществена сделка, някъде, някога е смислена и логична.

# 62
Преди 2 години говорих с един строител във варна и той ми искаше около 300 е/кв за завършване на къща до ключ. Това е качествен строител с всички лицензи. Каза че може и до 500е/кв ако искам супер качество и някои изгъзици. Груб строеж беше около 100 е/кв. Повечето строители продават БДС така че не знам защо се котират цени тук за завършеност до ключ че и обзаведено. Аз лично бях запитал за един парцел във варна но собствениците бяха супер алчни и му търсеха 50% обезщетение а цената която му търсеха кеш излизаше около 30% от застроената площ. На мене не ми излезе сметката и гледам още стои този парцел.

# 63
  • София
В неделя, за пръв път от не помня колко години, видях оставени листчета на звънците: "Отдвавам апартамент под наем в района". Това е в София, Младост.

# 64
  • София
Преди 2 години говорих с един строител във варна и той ми искаше около 300 е/кв за завършване на къща до ключ. Това е качествен строител с всички лицензи. Каза че може и до 500е/кв ако искам супер качество и някои изгъзици. Груб строеж беше около 100 е/кв. Повечето строители продават БДС така че не знам защо се котират цени тук за завършеност до ключ че и обзаведено. Аз лично бях запитал за един парцел във варна но собствениците бяха супер алчни и му търсеха 50% обезщетение а цената която му търсеха кеш излизаше около 30% от застроената площ. На мене не ми излезе сметката и гледам още стои този парцел.
Може ли контакт?
Някой ден може да ми се наложи. Разбира се, за София. Ако се съгласи в друг град.

# 65
  • sofia
В неделя, за пръв път от не помня колко години, видях оставени листчета на звънците: "Отдвавам апартамент под наем в района". Това е в София, Младост.
То сега се почва.Най напред листчета,после идват плакатите провесени от прозорците,после билбордовете с цени 450 /както го видях в Пловдив/,най накрая идват платените мисирки които припяват как инвестицията в имот е винаги печеливша.Но срещу икономическите цикли никой не може да се изправи.Да напомним сега свърши цикъла на повишаване и започва цикълът на намаление на цените.

# 66
  • Somewhere far away
Аз редовно намирам листчета  че се търси апартамент.

# 67
  • София
Колкото пъти съм се лъгал да се обаждам на такива листчета, са хора, които търсят под вола - теле.

Отдавна не им обръщам внимание и дори да имам празен, не си играя да се обаждам.

Не само, че търсят под вола - теле, ами са и доста агресивни в пазалъка. Ако съм размислел и не знам си какво. А офертата им е абсурдна, няма какво да я размислям.

# 68
И аз често виждам по входовете, по спирките. Обикновено са за под наем обаче, има и за продажба, но са от страната на търсещия. Не знам продавачите до колко ги намират.

# 69
Общо взето за сега пазара е в застой; За да се задържат цените ще трябва банките дапродължат да кредитират, както преди  13 март; Ако се затегнат условията цените ще намалеят;
От обявите, които аз следя в сайтовете, тази седмица ми дойдоха 5-6 намалени цени с от 2 000 до 9 000 евро на имот;

Последна редакция: пт, 15 май 2020, 09:59 от Наоми

# 70
Падат си лека по лека, аз лично очаквах да се задържат поне до лятото.
В зависимост какво ще е лятото, есента ще падат със същия темп или по-сериозно, като второто е по-вероятно.

# 71
При мен пък имаше интересен случай - тристаен, обзаведен, с парко място в двора на сградата, с гараж, 129 хил. Е, от частно лице с опция коментар, може би щеше да склони на 125. Чух се със собственика, но така и не отидох на оглед, защото не ни съвпаднаха графиците. Разбрах обаче, че имало много интерес към офертата. Седмица по-късно цената беше коригирана с 10 хил. отгоре, плюс гаражът се продаваше отделно за 10 хил.

# 72
Луди винаги е имало и ще има. Лично познавам няколко такива, които по 15 и повече години продават я парцел, я къща, я апартамент и не са ги продали и няма да ги продадат никога.
 Иска се винаги над пазарната цена и когато има растеж на цените и в даден момент някой се появи и започнат разговори, цената се вдига драстично, включително е ставало в деня преди даване на капаро.  Сега също ще има такива, но те няма да са болшинството, а единици.

# 73
  • Пловдив
Община Пловдив вдига цените за удобрение на инвестиционнен проект и издаване на разрешително за строеж с 500% и маха тавана, който беше 7500 лева, вече може и 100 хил. да струва само разрешителното. Отделно ХЪС започва нов комплекс до новата сграда на ПУ и магазин Алати - 680 евро на зелено. Не знам къде ги виждате тези падащи цени, но аз в кварталите и качеството което търся не забелязвам някаква осезаема промяна надолу.

# 74
  • София
Хората казват, че аха, да започнат да ги виждат ... Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт