Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 44

• 40 162
  • 758
  •   1
Отговори
# 225
Ако агенцията ни предлага жилище,а ние издирим собственика и му предложим да го купим директно от него според вас би ли се съгласил на директна сделка с нас и агенцията може ли да ни съди за това ?

Ако сте подписали с агенцията - да. А ако и той е подписал, и него могат. Иначе ако само са му откраднали обявата от него нищо не могат да търсят, но от вас - да. Защото едва ли ви търсят жилище без да сте подписали.

# 226
Биха се опитали да ви съдят Адрес, Имотека и някои други големи агенции. Малките няма да се занимават с това, а и съм скептична за успеха на делото.

# 227
Честно казано нищо не сме подписвали веднага ни предложиха имоти за оглед и само това правим ...но взеха данни на мм да изготвят документи ...на мен агенцията не ми е известна но са член на някаква държавна асоциация на имотите или нещо такова ...

# 228
От малкия опит, който имам с една от големите агенции, още по телефона ме предупредиха, че не било желателно да стигаме до дела, та да не съм опитвала да издирвам собственици. И това без никакви въпроси за собственици и т.н. Още там се отказах да работя с тях.
Самият договор като прочетох се хванах за главата. Имаше клаузи от сорта на това, че ако са ти пратили конкретен имот по имейл, ама ти решиш да го купиш чрез друга агенция този имот, то на тях пак им дължиш комисионна.
likeawind, съветвам Ви да прочетете много добре всичко, което искат да подписвате.

# 229
Вероятно са ви казали така, защото по-скоро за тях е изгодно. Честно казано не знам да има съд, който да осъди някого без да има най-малкото подписани някакви документи. Ако няма, всичко е прах в очите.

# 230
Преди няколко месеца бях писала доста по темата колко е законно това съдене, но тогава се яви Нико и стана много грозно.
В интернет има доста информация по темата.
https://www.economic.bg/bg/news/7/brokeri-na-imoti-mamyat-s-komisioni.html

# 231
  • София
На нас от агенцията ни казаха че изобщо нямали да падат цените на жилищата и едва ли не сме хванали последния влак за закупуване на тази цена защото влезем ли в чакалнята,цените щели да станат като в Европа..как мислите?

Следи си имотите за даден квартал и ще си прецениш. За единия от кварталите, които гледам старите обяви за този месец са с корекции от 5до 10хил. надолу. Като един доста скъп (първоначална цена) за два месеца падна с 20хил.

А брокерите са станали много агресивни. По вайбъра един ми писа за апартамент, задължително да сме отидели еди кога си на оглед, всеки момент ще го купят,, час записа даже и да сме били там,  задължително да носим капаро 2хил.. С последното го отрязах за винаги.

# 232
Честно казано нищо не сме подписвали веднага ни предложиха имоти за оглед и само това правим ...но взеха данни на мм да изготвят документи ...на мен агенцията не ми е известна но са член на някаква държавна асоциация на имотите или нещо такова ...
А вие защо ползвате агенция след като искате да купите директно от собственик?

# 233
От банката са ги пратили в конкретна агенция ConfoundedRageFlushed
Някой някакви парички прибира под или над масата.

# 234
От банката са ги пратили в конкретна агенция ConfoundedRageFlushed

Щом от банката са ги изпратили, вероятно упражнението "прескочи брокер" няма да им се отдаде от раз. Sweat Smile
Мои си мисли.

# 235
Така си е, играят комбина.
Аз пък се чудя тази комбина дали е официализирана, между банка и агенция, или кредитният инспектор играе соло с приятелчета от агенция.

# 236
Стана ни ясно веднага че са много навързани и нотариус си имат под ръка даже ..просто се чудех как би реагирала агенцията ако им отмъкнем имота под носа или си намерим друг от друго място ...

# 237
Обикновено агенциите работят с определен нотариус, банките - също.
Прегледайте обявите за апартаменти, които отговарят на критериите ви - квадратура, квартал и цена по сайтовете за имоти, за да се ориентирате. Потърсете и във фейсбук групите за апартаменти без посредник/от собсвеник.
Може да си харесате друго жилище. Давани са съвети и за консултация с кредитен посредник, който би трябвало да ви даде ориентир за условията на няколко банки за кредит.
Ако си харесате друго жилище, май ще трябва да търсите и друга банка, евентуално.
Вероятността да намерите жилище от собственик не е много голяма, но съществува. Така или иначе се пригответе да платите и комисионна на брокера, и доста такси за вписване, включително за ипотеката.

# 238
Днес ходил да гледам един блок на границата между Дианабад и Студентски до сградата на колежа по телекомуникации, уж се водело Дианабад. Чакат акт 16 до 1-3 месеца.

Наоколо е строителна площадка, има на различни етапи блокове, някои видимо обитаеми не от вчера.
Улици няма никъде, за тротоари да не говорим. Черени пътища с локви, чакъл и кал.
Видях 2-3 имота и ми се взе акъла. Някои от сега имаха петна влага по таваните, понеже отгоре бяха типините  тераси,  но стаите бяха чудо.
Начупени по 9-10 квадрата, но имаше една от 7,5 квадрата с неправилна форма.
По-скоро ставаше за дрешник или за килер, но за стая не.
Балкони няма, имаше подобия  за слагане на цветя около 1квадрат, като в съседство е съседа и се отделя с прозорец неговата част.
Чудя се изобщо кой луд купува тези недоразумения.
Явно има, защото всички имоти които гледах бяха купени и в момента се препродаваха.

Брокера не беше дразнител, бързаше да попита за живеене или за инвестиция-наем се взима, явно за да  си изпее заученият сценарии  според случаят. Ама му казах, че не съм решил и не успя да говори много.

Последна редакция: пн, 25 май 2020, 18:23 от Alexslav

# 239
  • София
Да не е един обект с държавна барака отпред, пред сградата.
Мой приятел има купено там. Не 2-3 месеца, ами го чакат 2-3 години вече акт 16. Без да бутнат бараката не можело. А не могат да я бутнат, защото е държавна.
Или има една, оранжево и бяло на нова билд? Те май нямат свободни, освен партери с външен вход, гледащи колите.

Всичко над ГМ Димитров е Студентски, но в това няма никакъв проблем. А точно в този район, без гараж не може. Един колега дава за 150, но спокойно може и за повече.

Общи условия

Активация на акаунт