Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 44

• 39 528
  • 758
  •   1
Отговори
# 390
Ако агенцията ни предлага жилище,а ние издирим собственика и му предложим да го купим директно от него според вас би ли се съгласил на директна сделка с нас и агенцията може ли да ни съди за това ?
а не смяташ ли, че това не е коректно? Ти си потърсил агенцията а след това я прескачаш.
А ако ти работиш в аенция, стараеш се да продадеш нещо, как ти се струва? Ти имаш страх само от съд, а моралната страна на въпроса, не ти е проблем?

Аз съм в чужбина и тук хората си плащат, не защото ги съдят, а защото са звъннали на обява и знаят, че ще им вдигне не собственика, а посредника. Всеки си плаща и нещата са ясни. А собствениците почти не дават свои обяви, а търсят на коя агенция да дадат правомощия и съответно също плащат. И получават услугата от-до...т.е. не се налага да си търсят и адвокат, защото сделката осъществява посредника и е сигурно.

# 391
Пепина, а смяташ ли за коректно и похвално от морална гледна точка от банката да ги "свързват" с конкретна агенция? Защото това е случаят на потребителката. И е много вероятно агенцията да им пробутва собствена обява и да не търси при колеги от други агенции, само за да вземе "на вързано" двойна комисионна.

# 392
  • София
Танграра, точно за такъв тип хора предимно  имах предвид. Едно е да си се установил някъде със семейство, ясно е по-трудно да се вземе решение за смяна на града, но ако са студентчета и им разрешат да си работят перманентно от вкъщи, нищо чудно изобщо да не се и опитват да се установяват в София. Зависи на къде ще избият нещата в бъдеще. Аз лично имам приятели от големи международни фирми с офиси в София, които някак си успяха да се договорят с шефовете си и си работят перманентно от вкъщи извън София. И това е от години, не от сега. Също така дадох пример и с такива, които напуснаха и си намериха работа директно в чуждестранни фирми.  Имам и трета малка група познати, които си купуват къщи около София и пътуват повече, но не им пречи. Всичко е въпрос на предпочитания. Но съм сигурна, че възприеме ли се по-либерална политика ще има някакво разместване и в предпочитанията кой къде да живее.
Сигурно ще има промени в политиките. И това, че нещата са много интертни може да тежи и в 2те посоки. Както засега натежава в оставането все пак на голяма част от хората в София, така, ако се обърне тренда може да се пръснат хората.
Но не винаги е приложима 100% дистанционната работа. Мениджъри са споделяли, че комуникацията в офиса е по-бърза и ефективна. Въпреки зуум срещите. Това, че за конкретни служители са им разрешили да работят, може би не са чак толкова големи фирмите. В големите фирми, за които аз знам, нещата са точно регламентирани и се спускат отгоре. Няма самостоятелност в това отношение особено много. Виж, ако е болен родител или нещо такова, може да те пуснат няколко месеца хоум офис. Но едва ли безсрочно.

Друг проблем е и смяната на работа. Да, има решения, интервюта по зуум, лаптопи с куриери и тн. Но ако фирмата има избор, ще избере някой с локално присъствие. Всичко се случва.

Трети проблем е, че за мен (извинете, ако обиждам някого), е социопатщина и темерутщина да работиш цял живот от вкъщи. Жив, погребан! Ако не работя изобщо е друго. Ще излизам, ще спортувам, ще ходя по организирани спортове, събития, семинари, почивки. Но да се погреба пред компютъра, сам, между 4 стени, не е работа. Да, 1-2 пъти в седмицата или месеца, как да е. Малко разнообразие. Но 100% от месеца, годината, десетилетието ... амиии наистина сериозно трябва да ми хлопа дъската.

Четвъртия проблем е, че дори и в морските градове, Варна и Бургас, с кой толкова ще се видиш. Всички приятели изпозаминали, кой в София, кой в чужбина. Няма с кой 1 кафе да пиеш. Излезеш - празно! Улиците празни, заведенията празни, па даже и опразнени и с табелки "под наем".
Вярно, че за Варна нямам чак толкова поглед. Редовно я посещавам, но за последно май беше преди 4 години. Но за Бургас си е така. А ако говорим за още по-малки градове, с по 50к "жители" (само на хартия),  там пък съвсем няма да има какво да правиш. В София се привличат (заради парите) всякакви услуги. Заведения, ресторанти, спортове, пейнтболи, не знам какви активитета по рисуване, АТВ-та и тн и тн. Здравните услуги са най-добри. То не е само да си купиш хляб и кисело мляко, да свариш 1 казан боб и да се погребеш между 4те стени.
А после децата ти като учат, в кое училище ще идат, с кое дете ще се съревновават, че да стане хора и от тях.
Бургас сега е на светлинни години назад като население, в сравнение с Бургас от преди 25-30 години. Ако тогава е кипял някакъв живот, сега нищо вече не е същото. Варна я крепят само университетите. Нищо друго. Затова има повече живот.
Между другото, за случаите, които аз съм чувал, точно във Варна са се връщали.
Е май има и от В.Търново.

# 393
Изкара го все едно извън София няма живот Grinning Напълно подкрепям виждането ти за хоум офис - някаква комбинация от двете би била идеалния вариянт, но това хич не значи че всички им се живее в мръсната и гадна столица. И ма други места има забавления, живот и образование, че и здравеопазване. За всичко което не е спешно и не е всекидневно човек може да отскача до София и обратно. На много хора им е дотегнала София, а на други пък им липсва времето от преди София да стане пренаселена. Ако има 15-25% отлив от хора или се изместят в СО, това би устройвало всички.

# 394
Ако възпитаните и образованите се стремят към София, защото тук има работа за тях, пак от възпитание и заради образованието не би трябвало да си позволяват да наричат града "мръсен и гаден". Дори да е такъв, щом този град им дава препитание и е мръсен, гаден и пренаселен и заради тях.

И здравеопазването освен в София и Пловдив, има отделни градове с отделни болници по отделни специалности, но ако, да не дава Господ, ти се наложи по-специализирано лечение, май София и евентуално Пловдив са единствените опции.

За някои специалности в университетите пък има съществена разлика в знанията на завършващите в София и извън нея.  Също за съжаление.

# 395
По-добре да не стигаме до темата за болници и лечение, че аз много мога да пиша и за светила в София. То затова накрая хелп карма е пълно с молба за помощ. Цялата ни система е толкова застреляна, че...Иначе е ясно, че в момента инвестициите са основно в София и съответно възможностите за работа, но всички глезотии и възможности обикновено идват с хората и търсенето. Ако утре разпределението на населението стане по-диверсифицирано, а не всичко да е съсредоточено в София, то неминуемо и там ще има предлагане. Това може да стане ако има работа и в други градове, разбира се и никога не се знае кога ще дойде този момент. Няма как цялата държава да се съсредоточи в София. Е тогава ще дтане мазало. Човек обикновено се чувства най-добре, когато е близо до близките си. Това е и причината аз все още да живея в София Simple Smile

Танграта, става въпрос за наистина голяма фирма.

Мандаринка, това че някой живее някъде, не означава, че трябва да вижда само положителните страни и да не е критичен.

Последна редакция: нд, 31 май 2020, 16:59 от Анонимен

# 396
  • София
Изкара го все едно извън София няма живот Grinning Напълно подкрепям виждането ти за хоум офис - някаква комбинация от двете би била идеалния вариянт, но това хич не значи че всички им се живее в мръсната и гадна столица. И ма други места има забавления, живот и образование, че и здравеопазване. За всичко което не е спешно и не е всекидневно човек може да отскача до София и обратно. На много хора им е дотегнала София, а на други пък им липсва времето от преди София да стане пренаселена. Ако има 15-25% отлив от хора или се изместят в СО, това би устройвало всички.
Ами гледам да съм обективен. И на мен ми се иска да не е така, но на черното не мога да кажа бяло.

Образованието се определя не толкова от знанията на професорите, колкото от нивото на потока/випуска.
На тази основа се определя кой ще го скъсат и кой не, колко % ще получат 2,3,4,5,6.
На теория дори и същите учебници да се ползват в БСУ по информатика, нивото е на светлинни години от София, или от Сев Америка. По простата причина, че всички бургазлии от елитни гимназии учат в София или чужбина.
В бургаските университети идват хора от малките градчета и селата. И не искам да генерализирам, или да ги обиждам, но в единия случай си с вилата на врата и малко нещо да не научиш те режат през кръста. В другия случай, ако благоволиш да се веснеш в училището 2 пъти за срока получаваш 6. За отваряне на учебника не говорим. И после тия ученици отиват в регионалните университети и гледат като теле в железница.
Е, професорите какво да ги правят!? Нали като им натряскат 2ките ще трябва да затворят университета.
И им пишат по милост 3. А студентчетата, по стара традиция пак не си отварят учебника.
Или пък и да искат, не могат. Защото нямат основата от средното. Нито могат да четат, нито да смятат, нито да мислят.
Ако възпитаните и образованите се стремят към София, защото тук има работа за тях, пак от възпитание и заради образованието не би трябвало да си позволяват да наричат града "мръсен и гаден". Дори да е такъв, щом този град им дава препитание и е мръсен, гаден и пренаселен и заради тях.
И аз така мисля. Затова гледам да гледам положителното на София. Също и да се спасявам поединично с проблемите. Нямало места за паркинг - купувам гараж. Имало много трафик - живея близо до работа. Мръсно било - гледам да стоя в по-издигнатите райони до планината, и по-малко да вървя пеш през големите булеварди. С колата до парк, и после пеш.

# 397
  • Велико Търново
Танграта, напълно споделям виждането ти за хоум офиса, имам приятели, които работят по принцип така и да, стават саможиви ( да ни използвам друга дума).
Но с това, което казваш, че няма с кого да се видиш и какво да правиш в Бургас и Варна не съм съгласна. Навсякъде живеят хора и не е задължително да се виждаш само с приятели от детството. Срещаш хора покрай свои интереси, покрай работата, по много други начини. Аз живея в малък областен град и вярвай ми, има с кого да се видя. Имаме и доста приятели извън града, но пък среща с тях е повод за пътуване и разнообразие. И в нашето градче има пейнтбол, театър, концерти се организират, опера лятото, всякакви спортове, рисуване с вино и всякакви " модерни " занимания. Та мисълта ми беше не зачерквай така провинцията и не мисли, че всичко е само в София 🙂 Да, там има доста повече разнообразие, факт. Но един билет за театър струва двойно на билета тук, а постановката е една и съща. Давам пример само🙂 Не че цените на имотите ни са много евтини, но това е друга тема

# 398
А образованието е другата трагедия в цялата държава. Дори и елитните държавни училища в София. Аз пък съм на мнение, че цялата система е сбъркана и  е въпрос на мотивация и изисквания от родителите най-вече. То и онова момче дето уби Милен Цветков е учил в немската, ама...както и да е. То това и без това не е по темата

# 399
  • Somewhere far away
Ох , колко познати и приятели дето са учили в уж елитните училища в софия ами не им е помогнало особено в нищо.  И аз съм учила в  СУ и  какво- нищо не ми даде , нито работа, нито  сериозни приятелства, защото след последния изпит всички се разделяте с обещания но всъщност не се виждате никга повече и такива фейк приятелства не ми трябват-  само загуба на време. И повечето ми колеги  изобщо или  се махнаха от софия или са тук,  но не могат да си
 намерят работа или се преквалифицират напълно и не работят по специалността. За тях също тези 4 години в СУ  бяха загуба на време.
  Няма елитно обучение в Бг , разберете го това - разделението СОфия провинция е старо  и банално- мизерията е в цялата държава, но простаци, злоба и омраза, алчност и липса на възпитание  виждам в софия много по -често отколкото в провинцията. 
Та  нека си има театрите и кината и всичко, ама с такава "публика" ти  се отщява да ходиш където и да било.

# 400
Само да вметна - в провинцията има доста хора, които с танк да ги дърпаш към София няма да успееш. Цели семейства на държавна служба с високи сигурни доходи, много семейства с дребен и среден бизнес  с прилични приходи, много и добре заработващи занаятчии ( автомонтьори, майстори строители и т.н),  фризьорката ми  днес с по малко от 100 лева не си тръгва от работа, да не говорим за неприлично богатите земеделци и т.н...Бичът на провинцията е липсата на работа на младите, завършили средното си образование хора. От тук тръгва цялата трагедия. Поради факта че ликвидираха заводи и предприятия осигуряващи траен поминък на местното население. И като може би най старата тук мога да кажа че по Живково време София въобще не беше толкова мечтана и притегателна дестинация колкото е сега. Съгласна съм с Танграта - университетите, те са стожера и основата на монумента .

# 401
И аз съм учила в  СУ и  какво- нищо не ми даде , нито работа, нито  сериозни приятелства, защото след последния изпит всички се разделяте с обещания но всъщност не се виждате никга повече и такива фейк приятелства не ми трябват-  само загуба на време. И повечето ми колеги  изобщо или  се махнаха от софия или са тук,  но не могат да си  намерят работа или се преквалифицират напълно и не работят по специалността. За тях също тези 4 години в СУ  бяха загуба на време.

Това май не е заслуга на СУ, а на избора на специалност. В последно време набраха популярност едни такива специалности, които подготвят, безработни  с висше образование. Но странно защо народът много ги харесва и се записва да ги учи.

Последна редакция: нд, 31 май 2020, 19:05 от Черна станция

# 402
Simple Smile Сега пак ще завалят примерите как някой си завършил ТВУ пък станал човек, а първият братовчед на жената на комшията бил в Немската гимназия, обаче цял живот бил работил като старши експерт в Министерство на земеделието.

Изключенията не могат да направят нито ТВУто привлекателно, нито да омаловажат доброто училище.

Затова всеки път като се стигне до напиняне на тема "преместих се на село за доброто на децата" и ги питаш "а къде учат децата", все се стига "емии, няма да ги преместя при местните циганчета, естествено, че ги возя всеки ден до София и кандидатстваме за хубаво училище".

# 403
Е то това "заради децата" и то не се знае докога ще е. Аз имам позната, която е живяла в къща около София, ама децата й станали тийнове и казали, че в това село не искат повече да живеят. Та семейството си продало къщата и в момента са си в СФ.

# 404
ЧС, то и в елитните специалности на СУ нивото вече е покъртително ниско, но пък диплома от СУ, поне при кандидатстването, има като че ли малко повече тежест.

Естествено, че е кофти да се обезлюдява провинцията, да няма какво да работят хората, да няма къде децата да учат в прилично поне училище. Но и в провинцията в други, по-развити държави, не е супер развито и супер оживено и привлекателно. Навсякъде извън големите градове е повече или по-малко скучно. Но малко или много има някакъв поминък, не е жизнено необходимо да отидеш в големия град, за да имаш работа.

Общи условия

Активация на акаунт