Ваксини и Ваксинационни Програми 2

• 252 982
  • 2 442
  •   1
Отговори
# 555
Пак не си в час...
Майката се притеснява от вече поставена "нулева" доза. Няма по-голям риск от вече известният.
Няма и полза от това, да се говорят на майките неща, с нищо не променящи факта че е вече поставена "нулева" доза.
Тази доза не създава имунитет. Обсъждали сме недостатъците на оралното полио и риска за околните деца.
За новороденото няма по-голям риск от обикновеният-вече известният.

# 556
Цитат
Тази доза не създава имунитет.

Да приемем,че е така.Какво се крие тогава zад това поставяне на нулева доzа освен некомпетентност?При условие,че няма докаzана полzа оzна4ава,че нанася пове4е вреда и носи риск.Недокаzан положителен ефект и иzобЩо научно обоснована полzа е равно на престьпление в zакона zа zдравето.
Дори една нулева доzа може да предиzвика паралиzа или друг ефект.Какво zна4ение има zа коя доzа става дума..

Цитат
За новороденото няма по-голям риск от обикновеният-вече известният.
Ще поясниШ ли кой е тоzи риск дето е иzвестен?

# 557
Да-"жива" полио ваксина е.
НЕ Е ОПАСНА по отношение на детето и не му създава абсолютно никакъв проблем! Нито в момента на поставянето и, нито за в бъдеще.
Просто не работи ако се слага на новородени, и затова не се прави в тази възраст.
Бърди, Бърди, не знам ти къде я четеш твойта информация, но във Варна, в болниците продължават да слагат жива полио ваксина на новородените - капка в устата!!! Въпреки, че в ИК на РБ пише, че се слага на втория месец, началника на ХЕИ-Варна е издал наредба, че Варна е полиомиелитен район и се дава още в болницата!!!

Мисля, че промените за замяна на оралното полио с инжекционно, влизат в сила от другата календарна година (новия бюджет), и като знам как министерството обявява търговете на пролет... ooooh!

# 558
Мисля, че промените за замяна на оралното полио с инжекционно, влизат в сила от другата календарна година

Грешно мислиш. Промените в Наредба № 15 за имунизациите в Република България са в сила от деня на обнародването им в Държавен вестник - 10.10.2006 г.

Последна редакция: пн, 20 ное 2006, 13:50 от SafeHeaven

# 559
  • София
Здравейте Бърди,
Предстои ваксинирането на синът ми от втория месец ДТК и Полиомиелитната ваксина. Посъветвай ме какви ваксини да купя, за да заменя тези от ЗК. Педиатърката ме съветва Пентаксим или Инфарикс като при втората, ако я избера щяла да сложи оралното полио. Прочетох тук и за друга - Тетраксим. На кое от всички да се спра. Благодаря  bouquet

# 560
Привет Angela,

По ред на предпочитанията, съобразно моят опит:

*Тетраксим (Санофи)+Акт-Хиб->тази схема лично работя от много години.
*Инфанрикс+Имовакс+Акт-Хиб-> но са три инжекции.
*Пентаксим е със същата стойност както предидущата комбинация. Просто аз лично винаги правя Акт-Хиб като самостоятелна ваксина, защото не обичам много Акт-Хиб в състава на поливаксинални комбинации.

# 561
  • София
Благодаря за бързият отговор Бърди. Имам още един въпрос. Ако се спра на Инфарикс+Имовакс или Тетраксим, мога ли да изчакам с Акт-хиб да я направя след годинката? И запознат ли си дали от новата година ЗК ще работи с Имовакс като полио? Мисълта ми е ако аз купя сега Имовакса, а след дали ще може да продължим да слагаме предоставената от ЗК полио ваксина, защото съм ти чела публ., че не е хубаво да се смесват фирмите производителки.

# 562
Трудно ми е да Ви отговоря. Не знам с какви ваксини смятат да работят от 01/2007.
За Акт-Хиб въпроса е в защитата-колкото по-рано почнете, по-рано е защитено детето. След 2 месец, разбира се.
Ако имате информация с какви ваксини ще работят от 1/01/2007 пишете...

Но Тетраксим+Акт-Хиб е добър избор...

# 563
Педиатърката ме съветва Пентаксим или Инфарикс като при втората, ако я избера щяла да сложи оралното полио.

За какво орално полио говорим? Това е незаконно. Наистина ли педиатърката Ви предлага да Ви постави жива полио ваксина. Попитайте я дали е запозната с промените в имунизационния календар от 10.10.2006 г., според които вече се говори само за IPV, а думата орално е напълно изхвърлена.

Единствената ми въпросителна около тези промени, за която ще помоля и Бърди да коментира, е, как е редно да се зъваршат вече започнатите схеми преди 10.10.2006 г. с жив полио вирус? Коментирали сме многократно, че специално за ДП, с каквато ваксина се започне с такава е редно да се завърши схемата, освен при изключителни случаи на странични реакции.

# 564
@SafeHeaven
По отношение на полиото мението е такова (на CDC отразено в PinkBook of Immunization)
http://www.cdc.gov/nip/publications/pink/def_pink_full.htm

стр.8
"If a child receives both types of vaccine, four doses of any combination of IPV or OPV by 4–6 years of age is considered a complete
poliovirus vaccination series. A minimum interval of 4 weeks should separate all doses of the series."

Ако детето получи двата типа ваксина, 4 дози от всякаква комбинация ИПВ или ОПВ към 4-6 годинки се приема (зачита,смята се) за завършена полио ваксинационна серия. Минимален интервал от 4 седмици би трябвало да разделя всяка една от дозите на тази серия.

Следователно, няма да има, мисля, проблем да се замени оралното с ИПВ полио за всички деца, направили дори и една доза орално полио.

# 565
  • София
Педиатърката ме съветва Пентаксим или Инфарикс като при втората, ако я избера щяла да сложи оралното полио.

За какво орално полио говорим? Това е незаконно. Наистина ли педиатърката Ви предлага да Ви постави жива полио ваксина. Попитайте я дали е запозната с промените в имунизационния календар от 10.10.2006 г., според които вече се говори само за IPV, а думата орално е напълно изхвърлена.

Единствената ми въпросителна около тези промени, за която ще помоля и Бърди да коментира, е, как е редно да се зъваршат вече започнатите схеми преди 10.10.2006 г. с жив полио вирус? Коментирали сме многократно, че специално за ДП, с каквато ваксина се започне с такава е редно да се завърши схемата, освен при изключителни случаи на странични реакции.
Четох и вашите публ., че от 10,10,2006 е влязла IPV, обаче никъде не я поставят.  Дори в актуалния за момента имунизационен календар на България не фигурира http://www.pramed.com/imuniz_kalendar.htm. Джипито каза, че дори не е сигурна дали ЗК ще я предоставят след 01-2007г. Когато я попитах тя ми отговори, че само се говорело по въпроса Rolling Eyes

# 566
Четох и вашите публ., че от 10,10,2006 е влязла IPV, обаче никъде не я поставят.  Дори в актуалния за момента имунизационен календар на България не фигурира http://www.pramed.com/imuniz_kalendar.htm. Джипито каза, че дори не е сигурна дали ЗК ще я предоставят след 01-2007г. Когато я попитах тя ми отговори, че само се говорело по въпроса Rolling Eyes

Но какви са тези сайтове, които цитирате. Не хващайте първия линк, който Ви изкара Гугъла. Това съвсем не е "актуалният в момента именизационен календар". Позовавайте се на официална информация. Министерство на здравеопазването също си има страница и на нея се публикуват официалните _актуални_ нормативни актове.

Погледнете ТУК има редица документи, в това число и Наредба № 15 от 12.05.2005 г. за имунизациите в Република България (ДВ, бр. 45 от 31.05.2005г.), както и Наредба за изменение и допълнение на наредба № 15 от 2005г. За имунизациите в Република България (ДВ, бр. 45 от 2005 г.)

Обърнете внимание на §3 и §11 от измененията.
Искам да кажа, че аз все още не съм говорил с нашата педиатърка, но смятам, че изобщо няма да ми е трудно да я накарам да спазва законовата уредба в България. Като няма доставена васкина, няма да ваксинираме. И без това 5 приема във възрастта до 22 м са прекалено много.

Последна редакция: ср, 22 ное 2006, 12:01 от SafeHeaven

# 567
На мен ми направи впечатление информацията от линка Анджела.ПодвеждаЩа,или по скоро греШна информация.И когато хората четат zатвьрдяват вижданията си от такива места.
Цитирам
Цитат
Каква е разликата между имунизация и ваксинация?Имунизацията може да бъде пасивна-чрез преболедуване от една инфекциозна болест също се изработва имунитет срещу нея в организма на човека.Докато ваксинацията е активна имунизация чрез вкарването в организма на ваксина ( живи, но неопасни или мъртви микроби,или части от тях, срещу които организмът изработва антитела или бели кръвни клетки предпазващи го от истински опасните бактерии и вируси )

Точно обратното е.Имуниzация е активната полио,всичко останало с мьртви компоненти е ваксинация.

Друго вбесяваЩо неЩо от линка...

Цитат
Имайте в предвид,(zаплаШването zапочва)че изпълнението на ваксините от имунизационния календар е задължително за всички граждани (пьрво е "граждани") на Република България,като за отказ от това задължение, пациентът(тук иzведньж става "Пациент",което само по себе си дава свободата zа откаzване на ваксините.Пациента има право да се откаже от всякаква медицинска процедура)
 или неговите родители ( когато е под 18г. ) подлежат на финансова санкция от РИОКОЗ ( Районна инспекция по опазване и контрол на общественото здраве-бившата ХЕИ ). Смисълът на тази мярка е да не остават неимунизирани лица,тъй като те представляват опасност и за обществото като болни и заразоносители ( преносители ) на опасни инфекциозни заболявания.
От последното иzречение се приема,че всички граждани в БГ са болни и zараzоносители на опасни инфекциоzни болести (като тетанус например hahaha hahaha) или болести,които в БГ от 1988 година няма и един случай.

Подобни противоре4ия,дори и от по тежьк характер сьм наблюдавал на официални страници (бг) и не мисля,4е би било трудно да се оборят всичките теzи смеШни наредби,ако човек го желае. Peace

Цитат
Джипито каза, че дори не е сигурна дали ЗК ще я предоставят след 01-2007г. Когато я попитах тя ми отговори, че само се говорело по въпроса

Напьлно в стила на раzвитие на прогрес в БГ.Но цените веднага Ще се вдигнат след 1.2007.Там бьрzо се раzвиват неЩата. Mr. Green

# 568
  • София
Не съм сигурна дали за същото нещо спорите ,но и аз да си задам моя въпрос Embarassed
На сина ми следва да се сложи още една ваксина-ПОЛИОМИЕЛИТ-която пропуснахме да сложим на 14месеца ,поради това че беше на АБ...
Педиатърката ме уведоми ,че ако не я сложим до края на годината от 01,2007г. вече няма да се поставя във вид на капки в устата на детето ,а с инжекция...
Попитах :според нея кой вариант е по-удачен и тя отговори ,че досегашния имал ефект на 100%, а новият ще бъде ефетивен една на 70% newsm78
Според вас това така ли е?
Благодаря предварително

# 569
Попитах :според нея кой вариант е по-удачен и тя отговори ,че досегашния имал ефект на 100%, а новият ще бъде ефетивен една на 70%
Според вас това така ли е?

Не е така.
Първо, няма 100% ефективност. Такова понятие не съществува.
Второ, чел съм някъде, че титърът от IPV е по-нисък от този при OPV, но ставаше дума за малка разлика, а не за 30%. Това е сериозно отклонение.

Общи условия

Активация на акаунт