СЕДМИ клас 2019/2020 - тема 20

• 33 407
  • 755
  •   1
Отговори
# 525
  • у дома...
По математика мога да и направя тестовете и да ѝ реша задачите от контролното, но не искам. Щото 6 в дипломата няма да и реши проблема, ако изкара 30 т. на НВО-то. Само ще ѝ даде фалшиво спокойствие. Пробните изпити по БЕЛ - на първи модул най-ниския резултат е 53 т., защото не била допрочела условията. На преразказите най-слабия резултат е от края на миналата година и е 25 т. Обикновено е около 30-32. Учи си в местното училище, тип "селско", на частни уроци не ходи. ДО при нас е от типа "Урока за днес е ... Решете задачите и изпратете снимка".

Близка позната ѝ помага със задачите по математика. Геометричната задача от втори модул я решава с минимални грешки, защото има време да разпише и да помисли. Алгебрата и вероятности - там е скръб.

За училищата, в които ще се борим, са ѝ важни БЕЛ и чужд език. НВО математика се взима само веднъж в балообразуването. Така, че по важните за нея предмети се бори сама, пък каквото стане.

# 526
  • София
Сутринта не казаха ли на брифинга, че има заразено дете на 13?
Да, от София. Веднага си помислих, че сигурно е в седми клас.

# 527
Всичко трябва да е с мярка. Проекти, презентации, хубаво, но тук в темата наистина чета за безумни неща.
Интервюта, анализи, съчинения на теми, от които повечето деца си нямат още и понятие. Добри си като идея, но ако са по желание. Деца, които имат интерес в някоя област, нека се изявят.
Кого ще интервюира синът ми за комунизма? Десет човека да пита, десет различни неща ще чуе, от едната крайност в другата. Че и собствен анализ да направи. Или да пише за световната глобализация. Нито има житейския опит, нито съответните познания, нито лексика. Точно би било нещо копи-пейст от нета.
Да дават теми за работа, но такива, които са във възможностите на седмокласник.
Радвам се отново, че при нас няма самозабравили се учители, които си мислят, че обучават бъдещи възпитаници на Харвард.
Единственото оплакване на сина ми е, че учителката по математика много духа в микрофона 😂

# 528
Ния имаше същото домашно по история и интервюира баба си за комунизма. И после й се получи едно доста ясно показващо отношението ни към режима съчинение. Чела го е, но не зная как се е приело. Simple Smile

# 529
  • Пловдив
Помня, че и в миналогодишната тема имаше такива заплахи за срочните оценки, но не зная дали го осъществиха.
В съседния клас по МАТ им е казала, че каквото изкарат на НВО, това ще е и за годината - т.е. масово им го говорят.
Ако довечера опитам да я оборя с това за точките - ще каже, че се приравняват... Не мога да преценя за мотивация ли го правят или смятат реално да го изпълнят. Искам да съм подготвена какво да кажа Disappointed

При нас също има проекти, домашни и доста контролни - справя се сама, помагах само за една голяма презентация за Големи аварии в атомни централи, но повече като насочване и разговор на какво да наблегне. Казала съм й да набляга само на важните предмети и успява да се справи.

# 530
  • София
Проблемът с тези задания е, че рядко са съобразени със съвременните интереси на децата. Учителката на малкия ми син, в т. нар. допълнителна математика, измисляше например с тях задачи базирани на Майнкрафт. Ако учителите си направят труда малко да вникнат в интересите на децата, биха се получили чудесни задания.

# 531
Ако Моника интервюира дядо си, не съм сигурна как би се приело едно такова ивтервю. Дядо й и е разказвал за неговия дядо, който е убит в Слънчев бряг, защото е отказал да даде нивите, воденицата и останала собственост....

# 532
  • София
Малкият ми син имаше подобна задача за комунизма по ЧО. Говорихме си за това, че рок музиката е била едва не ли забранена, че не е можело, когато ти скимне да идеш в Дисниленд, че хората са влизали в затвора за вицове. Все неща близки до него, които може да разбере. Наборът пък имаше проект за Нюрнбергския процес - помогнахме му, но най-вече с коментари и сравнения с Народния съд, например. Определено му беше интересно, защото го обсъждахме заедно.

Последна редакция: ср, 20 май 2020, 11:17 от green_dawn

# 533
  • sofia
Проблемът е, че всяко нещо за да се изпипа, изисква време - домашно, презентация, съчинение, проект и т.н. А децата  не разполагат с такова. Решението - или някой ти помага, или го правиш през пръсти или стоиш до среднощ. Децата са с различни характери, някои не могат да направят компромис с качеството, други нямат проблем да предадат нещо не толкова идеално и така... Най- неоправдани са перфекционистите😀

Последна редакция: ср, 20 май 2020, 21:05 от googlish

# 534
И при нас натоварването е голямо. Девойчето свикна вече, влезе в ритъм и даже казва, че иска да продължи да учи по този начин. Но ... е заета цял ден и до късно вечер. Не ѝ остава време не само за тестове през седмицата, няма време за почивка никакво.
Правят доста проекти, да. Имам усещане, че учителите са на мнение, че с това ги облекчават вместо да ги изпитват на материала.
Аз винаги съм била против тези 'презентации' и никога не съм сподляла мнението, че 'докато прави проекта ще си научи урока'. Поне за моето дете. От време 'оно', когато правихме табла, винаги съм била против. Но ... не съм министър на образованието. Simple Smile

Никак не ми допада това, че предметите се разделят на 'важни' и 'неважни'. Аз все обяснявам, че няма предмет, който да е маловажен, че музиката примерно е една цяла вселена, богатство, култура, че технологии и предприемачество дават представа за много неща от живота, за които девойката си няма идея, държа да се уаства в час по изобразително изкуство и да се предават рисунките и хич не ме интересува, че 'то кой ли се включва в classroom-а в тея часове'...

Споделям напълно непопулярното тук мнение, че щом за детето това е голямо натоварване, дали е разумно следващите 5 години от живота му да минат така... Искам да ѝ остава време за четене на книги, за спорт и други приятни развиващи неща. Все ми се струва, че живота няма как да е само учене, има и други компоненти.

# 535
  • София
Отдавна се чудя дали всъщност перфекционизмът не е по-скоро "проблемно" качество.

# 536
При нас вървят нормално нещата, не мога да се оплача, имат много оценки, предстоят класните. Аз пък съм и казала да държи на БЕЛ и математика, не се гордея, но в тия условия, така го усещам.
Какъв е препоръчителния обем на тезата?

# 537
  • у дома...
Отдавна се чудя дали всъщност перфекционизмът не е по-скоро "проблемно" качество.
От "висотата" на възрастта ми и, наблюдавайки колеги как си поминуват, смятам че е проблемно качество. Ама късно го осъзнах и вече май непоправимо съм увредила и детето.

# 538
  • София
Моят опит се дължи най-вече на наблюдения на хора около мен, особено когато се появят деца на хоризонта. Свикнали да се справят сами, отказват помощ или не знаят, че трябва да поискат, в стремежа си за съвършенство накрая изпушват, защото не всичко може да се случи по перфектния начин.

# 539
  • София
Ако Моника интервюира дядо си, не съм сигурна как би се приело едно такова ивтервю. Дядо й и е разказвал за неговия дядо, който е убит в Слънчев бряг, защото е отказал да даде нивите, воденицата и останала собственост....
Ех, Биси - братът на моя дядо е застрелян 16 годишен от младежи с комунистически възгледи, но по времето на Септемврийското въстание. Заради земите, които са имали.
На дъщеря ми много сме ѝ разказвали. Миналата седмица сподели леко озадачена, че остава с впечатление как госпожата по история май много харесва социалистическия период.
Добре че не сме имали такова домашно.

Общи условия

Активация на акаунт