СЕДМИ клас 2019/2020 - тема 20

• 33 400
  • 755
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Повърностно, но дава обща представа: https://m.dnevnik.bg/analizi/2019/07/09/3935757_socializmut_obia … o_za_tiineidjuri/

# 541
И аз това си помислих, Ред, добре, че не са давали подобно домашно при нас. Накрая прадядо ми дори е бил обявен за враг на народа, защото е завършил образованието си във Франция.. Какво ли щеше да напише Моника...

# 542
  • София
И моят имаше подобно домашно - Дали би живял по времето на комунизма. Един от мотивите му е бил, че не би, защото тогава са убивали хора без причина като неговият прадядо в лагера в Ловеч.

# 543
Не разбирам защо, например, Втората световна война се изучи между другото в урок-два, а този период след 1944 г., който... хм, още не е история, според мен, получава една трета от учебника.

# 544
  • София
В 10 клас май подходът е същия - световните войни съвсем накратко срещу цели уроци за "новата история".

# 545
  • у дома...
При нас имаше да отговаря на въпроси, свързани с възродителния процес и какви са били недостатъците в бита при социализма. Моя баща е бил на път за Белене като 18-годишен, единствено далечните родствени връзки с човека от Правец са го спасили от лагера и е бил само в затвор. Въпреки това той още се "опиянява" от спокойния живот по това време.

# 546
  • софия
И при нас мина този урок. На моята изобщо не й е интересен този период. Пита ни, ние разказахме как е било (съкратена версия на текста на Касимова). След това по време на урока, господинът ги е оставил да обсъждат помежду си. Имало е и от двата лагера - внуци и деца, на (бивши) партийни функционери, които са обяснявали колко яко е било тогава и деца, като моето, на които им е разказано как права не са съществували и всички други гадости.
Единственото, което ми харесва е, че тяхното поколение вече наистина не може да осъзнае какво точно е било.

# 547
  • София
Не мога да се сдържа и да не споделя за един великолепен немски филм по темата - "Животът на другите".
Така се бях разчувствала, че след края му ревах половин час като магаре; а филмът свърши по свой начин хубаво.
Обаче е за по-големи деца; ще изчакам да порасне малко моята девойка.

# 548
  • София
И при нас мина този урок. На моята изобщо не й е интересен този период. Пита ни, ние разказахме как е било (съкратена версия на текста на Касимова). След това по време на урока, господинът ги е оставил да обсъждат помежду си. Имало е и от двата лагера - внуци и деца, на (бивши) партийни функционери, които са обяснявали колко яко е било тогава и деца, като моето, на които им е разказано как права не са съществували и всички други гадости.
Единственото, което ми харесва е, че тяхното поколение вече наистина не може да осъзнае какво точно е било.

Абсолютно нормално е да има два лагера. Все още са живи много от действащите лица тогава и от едната, и от другата страна. Да не говорим, че самите ние сме живели по това време и имаме спомени как се случваха нещата (или поне по-големичките от нас ). Аз съм на мнение, че този период трябва да се изучава в училище и с неговите плюсове, и с неговите минуси и на база на цялостната информация децата да си правят изводите. Друг е въпросът дали деца на 13 г. са дорасли за това.

# 549
  • софия
Естествено е, да, нямам нищо против. И да, трябва да се изучава. Проблемът е как да бъде даден един непредубеден поглед върху него. Защото изобщо не съм съгласна да бъде представян в светлината, в която се опитаха да го представят преди 2 години мисля беше, когато Живков беше представен като един добър ръководител. Илюзорните спокойствие, предвидимост и сигурност на живота бяха на много висока цена. За "равенството" няма нужда да се повдига въпрос.

# 550
  • София

Ще е добре да вникнат и да осъзнаят, но още е рано за това.
Комунистическият режим в България е само един от многото тоталитарни режим, възниквали на различни места и в различни периоди от човешката история. Идеологията не е определяща - става въпрос за ужасната склонност на човешките общности да раждат такива чудовища.

# 551
  • sofia
Отдавна се чудя дали всъщност перфекционизмът не е по-скоро "проблемно" качество.
 Да, проблемно качество е, научно е доказано, че хората, които развиват паническо разстройство с паник атаки са именно перфекционисти. Често страдат и от сърдечни проблеми. Да се има предвид, че това не са психични заболявания. Такива хора живеят по- трудно, защото искат всичко да е изпипано до последния детайл и винаги мислят, че може да бъде направено и по- добре.

Последна редакция: ср, 20 май 2020, 12:20 от googlish

# 552
  • софия

Ще е добре да вникнат и да осъзнаят, но още е рано за това.
Комунистическият режим в България е само един от многото тоталитарни режим, възниквали на различни места и в различни периоди от човешката история. Идеологията не е определяща - става въпрос за ужасната склонност на човешките общности да раждат такива чудовища.
Осъзнаването на идеологията в нейната същност и дълбочина е признак на едно по-високо ниво, което идва (естествено) на по-голяма възраст и повече житейски опит. И не при всички. Доста хора цял живот живеят плъзгайки се по вълните 🙂

# 553
Ооо, по история девойката имаше да прави голяяяяям доклад за ВСВ, за холокоста, за личности и за какво ли още не.
Наизвадихме книги, енциклопедии. (Аз съм против да се правят нещата копи-пейст от гугъл.)
Баща ѝ се развихри да обяснява, да дава примери, да разказва...
Обаче толкова ѝ и далечно всичко това, ама толкова далечно, толкова безинтересно, че ... чак ме е яд и го отчитам като наш родителски пропуск. Sad Представям си го хлапето да се набърбука в някоя елитна гимназия с интензивно изучаване на език и с профилиращ предмет история, какъв интерес ще кипи...

# 554
  • София
Като да не повярваш и аз да се разпиша.
На последния ПИ по БЕЛ от Междучасие има с 12т повече от предния, доволна съм. Яви се на този от Регалия, и аз и тя сме възхитени от организацията там и инструкциите. Крайно съм разочарована от Междучасие, 3ти ПИ по математика нямаше нищо общо с формата на НВО, питах и 4тия ли ще е така, казаха, ми че най-вероятно да, защото много се затруднявали с проверките. 4тия по БЕЛ най-вероятно ще има резултати по Коледа като им гледам скоростта.
Мина класното по БЕЛ, 6ца има, и по двата предмета втория срок се очертава за 6ци, но учителките също казаха, че ще има голяма тежест резултата от НВОто, та ще видим какво ще стане. Ина е с умерен успех по БЕЛ, по математика не й се получава, но не е изненада като си знам личните способности по математика.
Изобщо не й правя никакви проекти, домашни, тестове и т.н. Нито имам физическата възможност, нито виждам някаква полза. Да, важно й е НВО, но не намирам, че само БЕЛ и математика са важни, без училище няма да остане, наясно съм какви са й възможностите, първият ешалон не ми е цел, дори и по чудо да й стига бал, по-скоро не бих я записала там.
Обещала съм при стигане на даден бал гривна Пандора, не толкова задруго, а защото наистина се старае, отговорна е и е изпълнителна. Не е пропуснала час и домашно по който и да било предмет от началото на ДО, изпълнява си ангажиментите към Междучасие и към Фароса, освен това помага и на сестра й, защото двете са сами през деня, а второкласничката често има нужда от техническа помощ. Та в общи линии ако не стане някаква жестока издънка най-вероятно и да не стигне договорения бал, ще си получи гривната.
Считано от 15.06 до 04.07 има 5 изпита, включително и към Кембридж за сертификата по английски. Много й липсва ансамбъла и танците, но от 2 седмици позволявам виждания с приятелки и да излиза на разходка. Дете за затриване и психясване нямам Simple Smile
По план от 05.07 сме на море в Гърция, дълбоко се надявам да сме здрави и да е паднала карантината, защото след цялата тая няколкопластова истерия, всички имаме отчайваща нужда от релакс.
Благодаря за събраната и синтезирана информация, за темите и за всички усилия.

Общи условия

Активация на акаунт