205 маскирани субекта на немска територия (Немската тема)

• 26 806
  • 740
  •   1
Отговори
# 495
Здравейте, искам да питам нещо.
Понеже майка ми може да си вземе бабинство и да гледа малката, възможно ли е това да се случва в Германия, защото и мама не е много сигурна, дали може да дойде зад граница.
Тя мисли, че е позволено само в границите на България да гледа детето повреме на бабинството. Някой знае ли нещо по въпроса?

cvetiss,
Ако питаш, как да си прехвърлиш 2 година българско майчинство на майка си, това трябва да стане в България. Уреждате всички документи и майка ти идва да гледа детето, но получава парите от България. По закон майчинството е за България, но никой не проверява. От собствен опит. Важното в случая е, ти да се водиш на работа в България, ако си безработна там, 2 година майчинство отпада. Както и детето да не ходи на ясла/градина.
За немска такава форма на гледане другите потребителки са ти отговорили.

# 496
Не знам, аз след В1 мълчах като риба и ги шашках с въпроса дали говорят английски. След В2 в главата ми всичко беше ясно и подредено, но като говорех се побърквах и се чудех какво съм учила въобще. Преди да дойда в Германия съм учила немски и по принцип лесно уча езици, но този ме побърка. След С1 вече се чувствах по-уверена, но чак като се наложи да ползвам езика на работа "проговорих", макар че в началото и там изпадах в ступор. Не знам как ме взеха въобще. Стана заради опита ми и английския и шефовете ми казаха на интервюто, че много добре даже си говоря немски, а и на работа се ползвал някакъв Alltagsdeutsch. Първия ден ми връчиха да чета немското ГПК. 😂 Сега въобще не ми пука. Те не могат английски да научат, на мен стига са ми побелявали косите от немски. Колежките постоянно си правят забележки, че някоя казала нещо грешно по телефона, а единия шеф, който е баварец, никой никога не го разбира какво точно е казал, даже като е в писмени инструкции. 😂

# 497
  • Germany
И аз имам проблеми с немският, но при мен идва най вече от факта, че около нас всички говорят поне малко английски и аз редовно се възползвам. Разбирам доста, особено текстове, но тръгна ли да говоря се получава една безумна каша от немски и английски.. Октомври се бях записала на курс и много добре тръгна, но почина баща ми и няколко месеца бях в ступор и зарязах всичко. Сега съм решила от септември да си търся онлайн учител и да натисна по сериозно, че е срамота.
Имам едно питане - знаете ли къде мога да погледна какви са темите по немски за матурата тази година? Големият догодина трябва да решава кои предмети да махне и кои да остави 5 часови и ми се иска да видим какво се изисква по немски, за да решим дали да му е от 5часовите или да го остави 3часов.

# 498
Мони, това се решава във втори срок на 10 клас. Първи срок в 10 клас в училище имат мното пространни разяснения кое, какво, що, правила, подробности,  варианти, комбинации. Ще има и РС, вероятно и материали ще ви пуснат по темата. Рано ви е за решения.
 Нашият първороден избра немски за устен абитур, но все още се надяваме да го приемат в Техническата гимназия по първо желание,  в която ще може така да избере абитурните предмети, че да избегне немския.

# 499
  • Germany
Знам, че ще се избира края на другата учебна година, но не ми се иска да взимаме решение в последният момент. Нашият няма много опции и затова го мисля от сега. Науките не са му сила и не са му интересни, въпреки, че се справя добре. Не иска да оставя латинският, защото му е скучен. По френски не съм сигурна, че ще може да се подготви за матура, евентуално ще го вземе 3часов, демек само устно и то не останаха Simple Smile Най вероятно ще вземе мате, дойч и английски 5часови и затова искам да видя какво се изисква по немски, за да почне да си се подготвя лека полека и ако трябва да търся учител да подбутне от догодина. Той се справя за сега доста добре по всичко, но скучно ли му е не полага усилия и гледа да мине по допирателната. Сега с това онлайн обучение съвсем загуби мотивация и ще е зор.

# 500
Мони, не знам къде може да се по интересуваш за матурите. Оставила съм голямата сама да се оправя. Преди избора ѝ си говорихме доста, но най - вече, защото тя имаше нужда да споделя какво мисли. Наложи се да прави повторен избор и сега взе немски, английски и химия 5 часа, математика и етика 3 часа.

# 501
  • Germany
ДжейДжей, какво значи повторен избор? Могат да си променят избора на по късен етап ли?

# 502
Mößbauer effekt, не мисля, че ще оттърве немския, защото е основен предмет и не подлежи на обжалване.
Ние с големия сме в процес на обмисляне какво ще прави, защото много го е шубе от матурите заради дислексията му и не е сигурен, че ще успее и търси варианти за Azubi или Fachabitur.

# 503
Веч, сигурна съм за новата гимназия, проверено и сигурно е. Само да го приемат де...

# 504
Момичета ,ако някой е запознат с това моля да сподели.
Имам дете на 1.7месеца и си го гледам вкъщи сама ,не посещава градина,мислех че имам право на помощта от 150€ за отглеждане на дете във вкъщи до 3 годишна възраст.А днес получих писмо,в което пише ,че отдавна (от 2015г) тази помощ не се изплаща?Или се кандидатства за нея някъде другаде??
Ще се радвам ,ако някой ми отговори.

# 505
Мони, ще бъдат предложени за абитур и предмети, които не са били изучавани до сега. Икономика, философия, психология и още нещо имаше при нас,  не се сещам в момента. Също така правилата не позволяваха абитурите да са само по езици или само естествени науки, има правила как да се подредят и комбинират.
Най-добре говори с някой десетокласник или младеж от J1/J2 от вашето училище,  за да си изясниш нещата точно при вас как са.

# 506
Мони, наложи се да избира втори път, защото не се събраха достатъчно желаещи за писмена матура по етика. Дъщеря ми искаше да избере нея вместо немски, а по немски да е устна матурата. Сега е ще трябва да се яви на писмена по немски.
Критериите за избор наистина са много, та се налага доста комбиниране и обмисляне. А накрая за съжаление може изобщо да не се състои желания курс.

# 507
А днес получих писмо,в което пише ,че отдавна (от 2015г) тази помощ не се изплаща?Или се кандидатства за нея някъде другаде??
Ще се радвам ,ако някой ми отговори.
Покажи писмото за да разберем, като скриеш личните данни. И аз не съм чувала за такава помощ. Само Kinderzuschlag освен Kindergeld има, но то е за деца на всякаква възраст и родители с ниски доходи и Unterhaltsvorschuss за самотни родители и то ако няма издръжка от другия родител.

Тук са описани всички лайстунги.
https://www.bmfsfj.de/bmfsfj/themen/familie/familienleistungen

# 508
Ох, то не че е за смях, ама вече на него ми избива. Joy
На 27.06. пак протест в Берлин, но този път на гей обществото, че им спряли гей парада. Така ще протестират. Но с маски на устата, според правилата.

# 509
Ами правилно са решили. 😂

Общи условия

Активация на акаунт