Проблеми с дъщеря ми

• 45 108
  • 1 610
  •   1
Отговори
# 1 395
  • София
Диди, работата е там, че ти в момента мислиш "по принцип" за някакво "виртуално дете". Съвсем друга става играта, когато в ръцете ти се появи точно определено дете със своя тип нервна система, със своя характер, със своите особености. Тогава вече не е виртуалното идеално дете, а ти виртуалната идеална майка, а съвсем реални две човешки същества, които по някакъв начин трябва да се напаснат, защото ги очакват дълги години да живеят заедно. След първото раждаш второ - съвсем отделен индивид и трябва ти и две деца да се разберете и да се напаснете, отделно двете деца трябва да се напаснат помежду си. И така нататък. Стават и драми, и радости, и всичко, каквото се сетиш. Накрая всеки има за какво да е доволен или недоволен.

# 1 396
  • Варна
Какви виртуални деца? Мисля от позицията на реално 27 годишно дете, родено от реална майка, да ми е жива и здрава. Обичам я, както и тя мен, въпреки че съм бърсала с парцала. Даже, представи си, влязох във втората по елитност гимназия във Варна, и я завърших с отличие... И детство съм имала. Simple Smile

# 1 397
Това за скъсаната нишка родител-дете е само предположение обаче. Няма как да се постави "диагноза" на базата на няколко изречения.

Ако дъщерята на Куко се чувстваше отхвърлена, едва ли щеше да й е удобно в дома на родителите й и на всяка цена да иска да седи там. По-скоро е инертна и интровертна, не си представя да живее сама и се е оставила на навика да я води вместо да гради планове за бъдещето си.

Не знам защо толкова нападате Куко. Аз познавам хора, които също първите години са раснали при баба и дядо, дори не знам дали родителите са ходили често да ги виждат. Но са станали отговорни и инициативни, без някакви страшни поражения на психиката, каквито се обрисуват тук. Характерът на бабата е решаващ, а не простият факт, че бабата е гледала детето.

БНД също е отгледан от баба си - много властна, сурова и студена жена. Не чувства принадлежност към родителите си и като цяло  е с недоразвита емоционалност откъм изразяване и емпатия. Още на 17 е хванал пътя.

Не мисля също, че можем да говорим за делене на децата, защото тя вече е била почти възрастна, когато се е родил брат й. Друго е 7-годишно да изпратиш за отглеждане при баба в друг град, за да има майката време и сили да се занимава с новороденото - реален случай.

# 1 398
  • София
Диди, работата е там, че пишеш не като 27-годишна жена, а като 27-годишно дете. Всъщност говориш като 7-годишно дете, което тропа с крак.  Опитвам да обясня  някаква гледна точка от страна на майка. Винаги има два характера - на майката и детето. Вече всички сме били в ролята на децата, но някои сме и в ролята на майки, но майки с различни характери с деца с различни характери.

СамоДива, има неща, които като се пропуснат, хората искат да си ги наваксат, особено когато са ги пропуснали в детството. Майката винаги си остава майка и децата искат да си наваксат времето с нея. Освен ако не са безкрайно сърдити и си тръгнат, правейки напук. Тц, какво значение има възрастта - голямо или малко, всяко дете си иска майката и когато се роди второ, трето, четвърто, пак си иска вниманието и времето с майката. Винаги, дори пораснали, братя и сестри се ревнуват в някаква степен, по-скоро ревнуват родителите си.

# 1 399
Тук във форума ,често съм срещала осъждане,че родители оставят детето си при баба и дядо.Примерно за цяло лято.
Моите най-хубави детски спомени са точно от летните ваканции на село.
Свободата,тумбата деца от цяла България,които се събирахме и измисляхме всякакви дивотии..Гората,язовира,бягането през прозореца,когато заспят баб и дядо..Simple Smile
Интересните истории на пра баба ми за детството и и войната...
Аз също не лиших детето от този друг хоризонт..
Всяко лято докато беше малък ..беше при тях.
И винаги се връщаше различен..Simple Smile
.

# 1 400
  • Варна
Аа що, нали бяхме деца на майките си за цял живот?? Какво стана сега...
Единствената, която тропа с крак в тая тема си ти, която 20 страници обясняваш как децата не бива да се занимават с каквито и да е било домакински дейсности, сакън да не се травмират или да не успеят да влязат в езикова, за дето са измили една чиния. Върха на тъпотията беше като каза, че едва ли не само простите деца трябва да помагат вкъщи, а интелигентните - да си гледат уроците. Това и на 7 годишно дете няма да му хрумне да го каже...
В последствие пък изплю камъчето и каза, че си научила децата си на всичко.
Ама какво ли коментирам, сега за шейсет и седми път ще напишеш как не сме те разбрали...

# 1 401
Лято при баба и дядо е едно, 10 години при баба и дядо съвсем друго. В процеса на възпитание никой не може да замени родителите, а майката пък съвсем. За едно малко дете майката е особено важна.

# 1 402
  • София
Във всеки случай ти не си ме разбрала, сега вече разбирам защо. Да, децата цял живот са на майките си. Когато тези деца са живяли някакво време основно с баби и дядовци, те пак имат нужда да си наваксат с майките, колкото и добре и колкото и близки да са с бабите и дявовците. Майката си е майка и каквото е пропуснато не се прескача и не се продължава нататък, а трябва да се върне човек малко назад и да го навакса. Не можеш да започнеш да тичаш преди да си проходил.
Ааа, ако обичаш, не съм казвала нищо за прости деца - това ти си го измисли и си го написа и си повярва, че аз съм го казала. ВърнИ се и прочети отново какво точно съм написала. И това беше не за децата, а за родителите.
Какво толкова те дразни, че моите не са карани да домакинстват задължително, а се занимаваха със сто други неща, които са им донесли повече ползи и развитие от миенето на чинии? Глезени ли са? Да! Харесва ли ми? Да! А това, че съм ги научила на всичко го написах още в първия си пост на тема домакинстване и самостоятелност. Пропуснала си го.

# 1 403
  • Варна
Ама разбира се, че не съм те разбрала... Joy

Цитат
Сигурно ако бяха калпазани щях и аз да натискам да бършат прах, поне нещо да научат.
Върнах се и прочетох. Това са твои думи, написани преди два дена.  Т.е. на калпазани, които нищо не са научили, би връчила парцала, но понеже твоите са отличници, не ги занимаваш с такива срамни дейности...
Аз ти давам пример със себе си, че съм хващала парцала и въпреки това ми е оставало време да играя, да ходя на уроци, че и да завърша с отличие елитна гимназия. И смятам за глупаво да мислиш, че едно бърсане на прах, което отнема секунди и не е ежедневно, може да бъде за сметка на някое домашно и ще осакати бъдещето на децата. Като цяло смятам за глупаво деленето на децата на отличници и калпазани и според това да се подхожда различно към възпитанието им.

И не, не написа това в първия си пост по темата. Написа, че момичетата цял живот ще имат да домакинстват и затова ти твоите си ги глезиш и не ги занимаваш с нищо. Мога и да те цитирам, ако не си спомняш.

# 1 404
  • София
Мерси за цитата- Хайде сега, малко четене с разбиране да направим.
Какво означава калпазанин?
Калпазанин синоним ли е на глупав?
Има ли връзка между "отличници и калпазани", че да ги делим?

Ама, виж, няма нужда да се мериш сега с моите деца и да доказваш колко си по-добра, защото си хващала парцала и си ходила на уроци и си завършила с отличие елитна гимназия. Парцалът ли е добавената ти стойност?

Да, написах, че момичетата ще има цял живот да домакинстват. Да, и че моите съм ги глезали и не съм ги занимавала с нищо. Не разбирам къде откриваш проблем. Всичко си е ок - научила съм ги да се справят с всичко, но не съм ги карала да го правят насила. По същия начин ограмотяваш детето си, учиш го да чете и да пише, за да може утре да си прочете приказка и да напише писмо на някого, а не го караш всеки ден задължително да ти пише фактурите или да ти чете Държавен вестник, защото теб те мързи да си свършиш работата.

# 1 405
Диди, и аз съм го глезила моето, докато беше вкъщи. Животът го научи, какво толкова странно има.
Аз съм расла с авторитарна и вечно недоволна майка, която е искала от мен максимума и никога под шестица. Ми това ми създаде стрес за цял живот. И сега , когато работя, все едно съм на изпит всеки ден, все за шестици да работя е самоунищожително. Затова на сина ми му дадох и свободата , и одобрението ми, заложих на свободния му избор и предпочитания. Ми научил се  еда си иска много, да се цени високо и да не се продава за жълти стотинки. Аз така не се ценя, явно подходът ми е бил правилен.

Разбирам ви , момичетата - и Флейм, и Уейв, и теб. Страхувате се да не попаднете на мамино синче, и с основание. Но то тези неща си личат в началото още на връзката и нямат общо с глезенето на собственото ти дете. Ако е възпитано, дори мързеливо / ненаучено/, заради партньора си ще се научи, вярвайте ми.
Друг е проблемът тук. В нагласата на някои майки на момчета, че щом е момче, е унизително да пипа домашна работа. Но това е от начина на възпитание, не е глезене да насочваш детето ти във вярната посока и да го насърчаваш да иска много и все повече .

# 1 406
  • София
Анди, много си готина, ама от две седмици си хванала някакъв ракурс, дето само ти се разбираш. Иначе, същото като нас говориш, ама заобикаляш през Балчик.

Диди е пушка кремъклийка и е много сладка. Ще отгледа чудесен офспринг. Прекрасна млада дама!

# 1 407
  • София
Да, говорим в общи линии за едно и също.

работата според мен е там, че като цяло не сме мръднали от стандартите на турските сериали, само че вече обърнато и към двата пола  - вече не само момичетата, а и момчетата трябва да са удобни за логаритмуване, когато се заженят, за да не умрем от срам, че не били самостоятелни, че не сме ги научили, че какво ще каже тъщата, свекървата, пък обществото, пък комшиите и ужас, какви калпазани. Това е по-скоро доказване на себе си и пред себе си какви добри майки сме, че ако не сме карали децата си да домакинстват задължително, значи са калпазани и ние не сме си свършили работата и все едно не сме минали изпита за добри майки.

# 1 408
  • Варна
Да, "парцалът" ми е добавена стойност, наред с други мои качества, защото освен отличничка, успявам да въртя скромното си домакинство съвсем сама от 18 годишна. За мен това е не малък бонус.

Проблем откривам в това, че няма как хем да не си ги занимавала с нищо децата ти, хем да си ги научила на всичко. Противоречиш си.

Последна редакция: нд, 07 юни 2020, 16:30 от Didi168

# 1 409
  • София
едит

Последна редакция: пн, 08 юни 2020, 00:10 от Andariel

Общи условия

Активация на акаунт