Проблеми с дъщеря ми

• 44 974
  • 1 610
  •   1
Отговори
# 75
Чета как гледала баба си и си представих смяна на памперси, почистване рани от залежаване и хранене с лъжичка, пази боже. А то било да намине да я види и да напазарува. Разбирам. Подозирам, че ако беше истинско гледане на възрастен, нямаше да участва дъщеря ти.
За деца може и да й е рано, остави я. А пък за работа... неволята учи, ако се наложи. Познавам една жена, която много се оплакваше, когато първият провайдър остави момичето й. Баш на нейните ръце легна, и беше много възмутена. Но за щастие се появи втори провайдър и работите се наредиха. Няма страшно! Joy

# 76
Съншайн,

Не се тревожи излишно. Сама казваш че спортува и учи Немски. Помага, изкарала е дори едно ужастно лято на черноморието Докрай.
Моето мнение че в момента тя преследва някаква мечта.... Знае какво не  иска да ѝ се случва повече и най-вероятно ще преследва целта. Това, че не е споделила, не означава че няма цел.
Ученето на Немски е много добра индикация - аз самата знам, че добра работа не може да се намери без да се знаят добре най-малко два езика...
Разумен човек е, както казваш - не пие, не пуши, това е голяма рядкост.
Не се тревожи излишно. Смятам че в един момент ще те изненада приятно. Всичко ще е наред.
А може наистина да мечтае да работи от вкъщи. По-хубаво от това няма Simple Smile

# 77
Авторке, аз съм на годините на дъщеря ти. На мен пък магистратурата ми е Връзки с обществеността. Докато учих бакалавъра нашите ме издържаха, понеже учех редовно и нямаше как.. После си намерих работа, на която съм и до днес (няма нищо общо с образованието ми, но за сега това съм намерила) изкарах магистратурата, която сама си платих. Докато карах магистратурата нямах грам свободно време - бях от понеделник до петък на работа, след работа на тренировки и събота и неделя в университета. Така, че всичко е въпрос на желание. Просто в момента дъщеря ти явно така й е изгодно или има нещо на ум и чака..

# 78
  • София
Брей, голям зор момичето да работи! Толкова ли ви харесва да чертаете лоши сценарии и да обяснявате как или работи - или е пропаднала? Нали вие работите, какво искате от хората! Към момента може да си позволи да не работи - да е жива и здрава и са си гледа живота! Тук някакви лелки си умират да я набутат в мелачката, както навремето са се опитвали да набутват "старите моми" на някой вдовец. Не говорим за малко дете, което трябва да бъде учено и контролирано от майка си, а за млада жена, която живее тихо и нормално, чувства се добре и към момента няма никакви причини да прави нещо, което не иска да прави. Като лелките пред блока сте - само лошото виждате. Какво щяла да прави. ще се оправи - не е сираче. Зная, че тук всички са от красивите и умните.

Снежана, дали има травма или не не е ясно. Във всеки случай, ако тя усеща натиска да започва работа, съвсем нищо няма да ти каже. В момента от теб нищо не иска, нали? Има си гадже да я издържа, ходи си на курс, виждате се, пиете си кафето, тя е щастлива. Обаче ти не си щастлива и тук ти показаха 90 процента от пишещите как не трябва нито дъщеря ти, нито ти да си щастлива, защото само работата е щастие, иначе ще пропадне.

# 79
  • София
Анди, не знам защо така я успокояваш и успиваш жената, че нищо не е станало. Как да не е станало, аз на нейно място щях да съм се поболяла от тревоги. Млад човек да не иска да се занимава с нищо е зле, а млада жена да зависи от издръжката на гадже за мен е направо ужасно. Като добавим и тези реплики, съвсем страховито ми се вижда на мен:
Говорила съм с нея много пъти.Тя не иска да работи.Последният път отговорът беше "По-добре да умра,отколкото да работя".

Аз като майка и на голям младеж, знам, че идва момент, в който нищо не можем да ги накараме да направят насила. Но пък от опита ми като дъщеря знам, че колкото и да съм се ядосвала, че майка ми ми дудне и колкото и да съм си правела каквото си искам, все нещо ми се е загнездвало в мозъка и е идвал момент, в който да го обмисля и взема предвид.
Така че аз категорично не бих спирала да говоря за това с детето си, съжалявам, че противореча на общия тон да прави каквото си иска, но смятам, че майката е майка и на 15 и на 25, че и на 45 и като човек с повече опит, който ни мисли само доброто, има правото да каже какво мисли за ситуациите, в които се навираме сами.

Може и да съм като лелка пред блока, не се обиждам, но е факт, че само лошо виждам в една такава ситуация. Някак колкото и да се напъвам, позитив в това да не се работи след завършване, не мога да открия.

# 80
А това момиче има ли някакви артистични заложби или пиетети или на тоя сорт неща, като майка, не гледате сериозно?

# 81
  • София
Защото на практика няма нищо страшно, нищо не се е случило, няма за какво толкова да се тревожи майката. Повярвай, нещата не са съвсем така, както тук се пишат - колко трябва да работи, как има причина майката да се тревожи. Това са културни стереотипи, които само повишават тревожността на майката, което неминуемо ще се отрази негативно и върху отношението й към дъщеря й. В момента не правите нищо друго, освен да правите майката по-тревожна, засилвате увереността й, че нещата не са "като при хората", а колкото повече напрежение натрупва, толкова по-вероятно е да си го излее някой ден върху дъщеря си. Накратко, навивате я срещу дъщеря й и накрая ще ги скарате. В момента не само не правите добро, а правите лошо. Знаеш ли колко хора са влошили така отношенията си заради чуждото неодобрение? Повярвай, сериозно количество са. А после няма връщане назад или е много трудно.

В момента няма никаква критична ситуация, няма проблем. Има тревожна майка, която смята, че дъщеря й трябва да работи, защото майката има някакви свои виждания как трябва да се развива животът на дъщерята, а дъщерята не отговаря на тях. Тя споделя тук притесненията си и получава още повече натягане на тревогата си и отвътре започва все по-голямо негодувание към дъщерята - "ето, и хората мислят като мен, значи не е наред, как, срамота, ето, трябва да работи, иначе остава без нищо, гаджето ще я зареже, тя няма да има стаж, виж ги на хората децата как работят...". Момичето се чувства добре. Майката се тревожи. Изход - майката да прекрати с тези тревоги за нищо и да си гледат живота. Всички са живи и здрави.

момичето ще каже, когато реши, но във всеки случай с постоянното "защо не работиш, трябва да работиш, няма ли да работиш", само повече ще втвърдява позицията. Подходът трябва да е - как си, интересно ли ти е това, което учиш, как е с немския...? Идеите ще дойдат сами. Това момиче се движи сред други хора, сближава се, ще стигне до някакви решения за работа, но явно сега не е моментът.

# 82
Съншайн, и аз съм майка на порастнали деца, и аз съм се притеснявала. Но още докато бяха пубери, им бях казала, че до 18 решавам аз, след 18 те си решават. Все пак никога не съм мислила, че след 18 нямам вече грижа за тях. Когато им е трябвала финансова подкрепа, с баща им сме я оказвали, доколкото е било в нашите възможности. И ще продължим да го правим, макар че това е само теоретично, сега те сами се оправят.

Твоето момиче явно не е мързеливо, след като е изкарало магистратура. Какъв е точно проблемът, за да не иска да работи, не мога да кажа. Но е добре, че учи немски - това не е мързел. Дето се казва - работи върху себе си. Явно, че преживява и тя някакви неща. И изобщо не е казано никъде, че ще се разделят с гаджето.

Може пък тя да има някакъв план, който се срамува да сподели, защото е прекалено странен. Няма значение. Но ако аз имам възможност, бих си подкрепила детето и финансово, и всякак. Децата се възпитават до 7 години, след това само трябва да се научат на труд - при твоето момиче това явно е станало. Сега на 25 години да я възпитаваш - не ми се вижда редно, изобщо. Ако желае, тя ще сподели плановете си. Все пак едва ли учи немски, само за да чете Гьоте в оригинал.

# 83
Никъде не е казано, че ще се разделят с гаджето, но ако той загуби работата си, е добре и тя да има някакъв доход.
Е, добре де, просто мнение. Всеки има правото да си живее както иска.

# 84
  • Варна
"По-добре да умра,отколкото да работя" само по себе си е стряскащо, но в случая според мен или е твърде преекспонирано от майката, или е извадено от контекста. А може и момичето да го е казало в яда си, без да го мисли, в разгара на поредния глупав разговор тип докога ще си клатиш краката. Все пак дъщерята едва ли се е записала на курс по език, защото я мързи да си сваля субтитри. Явно си има някакъв план за професионално развитие. С това притискане няма да започне работа по-бързо, най-много да я отдалечите от себе си.
Честно, не разбирам какъв е тоя зор момичето просто да ходи на някаква работа?!? Ми тя ако иска, до час може да започне като продавачка в някой магазин. Няма да остане боса и гладна, дори и да я зареже гаджето, спокойно. Но защо да го прави? Това ли искате за дъщеря си? Просто да ходи на работа? Чак поболяли сте се били от мъка и притеснение. С най-добри чувства, ще се повторя - идете на психолог вие.

п.п. Аз също не работя в момента. Мога да си го позволя, защото от 18 годишна не съм взела една стотинка от майка си, работя и имам достатъчно спестявания. Разбира се тя винаги е зад гърба ми ако стане нещо, но слава богу досега не е имало издънки. От 10 години не съм виждала лято, въпреки че живея на морето. И затова съм решила тази година да си почина и мисля, че заслужавам. Имам си план, с който да се захвана на есен, свежа и заредена с енегрия и идеи. Образованието ми отдавна съм си го завършила. Езиците са научени. Междувременно и аз се грижа за баба и дядо. Не са болни и на легло, но също като вашата дъщеря, няколко пъти в месеца ходя да ги навестявам и им пазарувам някои неща, возя ги с колата по институции и т.н. Четейки темата, оценявам колко е прекрасно да имам майчина подкрепа и разбиране. Сигурно щях да се чувствам ужасно подтисната от най-близкия ми човек, ако майка ми разсъждаваше като вас.

Последна редакция: пн, 18 май 2020, 12:11 от Didi168

# 85
Ученето на Немски е много добра индикация - аз самата знам, че добра работа не може да се намери без да се знаят добре най-малко два езика...

Последните ми 3ма шефа, за които съм работил изкарваха по милиони на година и никой от тях не знаеше повече от един език - майчиния му. Слугите учат езиците на госпорарите. Знаенето на добре най-малко два езика дава привилегия да си намериш "Добра работа" в сферата на обслужащия персонал Simple Smile

По темата, не виждам нищо лошо момичето да я издържа приятеля ѝ. Аз като мъж, бих се радвал като се върна вкъщи, да има сготвено и щастлива нестресирана жена, която спортува, изглежда добре и има енергия за мен.

# 86

Последните ми 3ма шефа, за които съм работил изкарваха по милиони на година и никой от тях не знаеше повече от един език - майчиния му. Слугите учат езиците на госпорарите.
Незнаенето на поне един чужд език на много добро ниво през 21 век те лишава от свободно общуване с останалата част от населението на Земята. Особено за млад човек би било комплексиращо в глобалния свят в който да живеем, да не кажем, че ще пропуска толкова образователни и обоготяващи материали в интернет, до които имат достъп и разбиране всички останали.

# 87
И след като може да си спести лошите шефове,колеги и проблемите и неприятните емоции на работното място,защо трябва да си ги причинява умишлено?Само и само да работи.
А, няма ли опция работното й място да е супер? Или каквато и да е работата все е гадна. За някои хора е така, де. Предпочитат да не се напъват много.

# 88
  • Най-красивата страна
Момичето е пълнолетно,има образование,а значи има и професия,има си сериозен приятел.
Приятелят и я издържа,но това е тяхно решение.
Аз също не виждам нищо лошо в това.
Тя не мързелува-учи език.Тоест продължава да се развива.
Всеки език е богатство.
За деца-може би още не са готови.Но тя е много млада и може да изчака още 7-8 години.

Не се бъркайте,защото така тя ще се настрои срещу вас и ще си развалите отношенията.

# 89
  • някъде в орбита...
Аз все още не схващам какво толкова е станало ако една жена е решила да не работи и си е намерила кой да я издържа. Аз самата съм крайна по отношение на самостоятелност и независимост. Но това по никакъв начин не означава, че всички трябва да са така. Всеки има правото да живее както му харесва, и до като не легне на издръжка на майка си, майката няма право да мрънка. Малко уважение към чуждата свобода и право на избор не са излишни.

Общи условия

Активация на акаунт