Проблеми с дъщеря ми

• 44 976
  • 1 610
  •   1
Отговори
# 90
Ученето на Немски е много добра индикация - аз самата знам, че добра работа не може да се намери без да се знаят добре най-малко два езика...

Последните ми 3ма шефа, за които съм работил изкарваха по милиони на година и никой от тях не знаеше повече от един език - майчиния му. Слугите учат езиците на госпорарите. Знаенето на добре най-малко два езика дава привилегия да си намериш "Добра работа" в сферата на обслужащия персонал Simple Smile

По темата, не виждам нищо лошо момичето да я издържа приятеля ѝ. Аз като мъж, бих се радвал като се върна вкъщи, да има сготвено и щастлива нестресирана жена, която спортува, изглежда добре и има енергия за мен.
Господине, това със слугите ми се вижда доста странно разсъждение. Шефовете са изкарвали милиони, защото са имали добър план и са го осъществили. Ето ти, вместо да си "слуга", защо не станеш господар, ако е толкова лесно и ако е достатъчно само да не знаеш чужди езици?

Ако квалификацията ти е нула, тогава с два чужди езика ставаш преводач, или отиваш в кол център, или в сферата на туризма, не че има нещо лошо. Но ако имаш добра квалификация, езиците ти отварят много големи възможности.

А за предпочитанията ти, жена ти да живее, за да има енергия за теб, това си е твое и нейно право.

# 91
Майката не казва каква точно работа очаква да започне дъщеря ѝ. В Бг вишУтУ отдавна не гарантира нищо. Ако в момента изборът на момичето е единствено някаква  работа, която за нея е депресираща, трябва ли да си къса нервите и да си съсипва здравето за 600 лв, само защото повечето около нея правят така? Всеки има право да си живее живота както му харесва, защото всеки различни неща го правят щастлив. Щом и приятелят ѝ е съгласен с изборът ѝ, какъв е проблема? И защо ако му беше родила едно дете е окей той да я издържа, а ако не, е използване?

# 92
  • Linz
Много познато. Аз на моята съм й разяснила ситуацията от различни перспективи. Не й изнася да ме послуша, но ще си тегли последствията. На приятеля й също съм казала да спре с глезенето- не е в нейн интерес, както и в негов. От там нататък да се оправят както искат.
Колкото и да обичаме децата не можем да ги предпазим от грешки. И не трябва- те живеят техния живот, не нашия.

# 93
Господине, това със слугите ми се вижда доста странно разсъждение. Шефовете са изкарвали милиони, защото са имали добър план и са го осъществили. Ето ти, вместо да си "слуга", защо не станеш господар, ако е толкова лесно и ако е достатъчно само да не знаеш чужди езици?

Ако квалификацията ти е нула, тогава с два чужди езика ставаш преводач, или отиваш в кол център, или в сферата на туризма, не че има нещо лошо. Но ако имаш добра квалификация, езиците ти отварят много големи възможности.

Аз не казвам, че не трбява да се учат езици. Примера който давам е за хора, които очеивдно са вложили времето си и енергията си да се развиват в нещо друго, а не в ученето на един чужд език. Само с език не става. Супер много хора познавам, дето говорят по 2-3 чужди езика и си продават времето за малко пари ( колкото да преживеят месеца )

Аз лично говоря свободно само английски език и това ми стига. Живял съм в Гемания няколко години, без да знам и разбирам немски. С английския си се оправях навсякъде, а немски ми трябваше само за да си говоря с касиерките в магазина и сервитьорите. Въпреки, че ми се иска да чета "Das Capital" в оригинал, не ми се прахосват 4-5 години от живота ми за да науча немски, за да имам достъп до информация, която и сега имам. За мен не си струва.

Преди години се сприятелих с едно момче от Кения. Разпитвах го как е минал живота му и т.н. Разказа ми, че в Кения учат 4 езика до 13ти клас - племенно роден ( в зависимост от кое племе идва типично този език го говорят още има няма 1000 живи хора) , общ племен език ( скойто комуникират на регионално ниво ), някакъв общ африкански език ( дето може да се разберат и с негра от съседни дуржави ) и английски. И понеже кенийчитата се занимават само с изучаване на езици, остават на заден план математика, природни науки, биология и т.н.

Като телгиш чертата, макар, че масово се говорят по 4 езика в Кения, не са цъфнали и вързали Grinning

# 94
  • Linz
И в Люксембург учат 4 езика в училище- люксембургски, френски, немски и английски.

Моята знае перфектно английски и почти перфектно немски, включително и различните им диалекти, но я мързи до болка.

# 95
Учат 4 езика  в Кения за да могат да се разбират помежду си. Такава им е реалността. Да, за нас е най-съществен АЕ, защото той е връзката със света.
Имам познати с високо образование, които работят престижна работа тук в България. Но вратите за тях се отвориха след като научиха още 2 езика освен АЕ.
И да, в същото време МП знае блестящо АЕ и само него, и върти успешни  контакти с цял свят. И да, печели пари.
Когато съм си говорила с майка му, и споделяла че желая той да превърне втората си работа в основна за да си работи от  къщи, тя милата, въпреки че има страхотен характер и се разбирам добре с нея, категорично ми възрази, че това е грешен модел. Доводът бе за осигуровките и пенсията един ден. Аз също желая да работя от вкъщи и макар че дълго време бях  неориентирана, моите родители също говореха такива неща.... Това си е до мислене и разбиране....

# 96
Израстнах с амбициозни родители (особено баща ми), който не спираше да ми набива канчето - колко е важно да си Някой. А аз си представях Рая: съпругът работи, съпругата си стои в къщи, гледа си децата и къщата.
  Внимавай какво си пожелаваш: омъжих се ( тогава нямаше опция - живея си с приятел), родих. Останах си в къщи. и ММ това го устройваше.
   Та към авторката: от малка вашата дъщеря знае какви са мечтите ви за нейния живот. Но това не значи, че тя мечтае за същото. И не се заблуждавайте, че сте чак такива приятелки. Щом не говори на тези теми с вас, значи не иска да ви разочарова. И гледа да ви го спести.

Моята дъщеря е със същото образование като вашата. Смени много  работи и аз се притеснявах от това постоянно напускане. Ние сме майки - винаги за нещо се притесняваме. Загледайте се в нея - ако е доволна от себе си, не я мислете. Животът е днес. Утре още не е дошло.

# 97
Аз все още не схващам какво толкова е станало ако една жена е решила да не работи и си е намерила кой да я издържа. Аз самата съм крайна по отношение на самостоятелност и независимост. Но това по никакъв начин не означава, че всички трябва да са така. Всеки има правото да живее както му харесва, и до като не легне на издръжка на майка си, майката няма право да мрънка. Малко уважение към чуждата свобода и право на избор не са излишни.

Да, сещам се за едно риалити по TLC, където проекто-снахата беше заявила на бъдещия съпруг и свекървата, че не желае да работи, а предпочита да се фокусира върху себе си. Мъжът си беше ОК с това, обаче свекървата сериозно се загрижи и беж да го коментира със сватовете. Демек, царят дава, пъдарят не дава (малко като авторката).
Иначе аз съм раздвоена по темата. Ако и двамата са си ОК, не виждам пречки той да работи, а тя да се занимава с други ангажименти. От друга страна, твърде често четем тук истории на жени, които са закотвени да търпят какви ли не диваци защото са финансово зависими от тях. Поне е хубаво, че няма деца в картинката, и ви съветвам да не я натискате за такива, докато не придобие достатъчно квалификации, че да може да се самоиздържа ако се наложи.

# 98
Приятелки са само защото авторката премълчава, само и само да не строши хатъра на дъщеря си. За мен е много нездраво млад човек да няма никакво желание за работа.

# 99
Хора разни. И аз на нейните години не примирах да ходя на работа.
  И сега имам приятелки, познати -техните деца, внуци на тази възраст не ходят на работа.
  Тук мисля има грешка във възпитанието - не каква да е работа; ма за толкова пари ...; болни амбиции без покритие; притискане да бъдеш някой, когато си отгледал подтиснато и неамбициозно потомство...

# 100
Защо пък непременно трябва да работи за заплата точно сега и веднага?
Живее с гаджето, обръща внимание на майка си и баба си, учи език......
И не са приятелки с майката....
Майката не знае какво вълнува дъщерята.

# 101
  • София
Принципно за мен е проблем възрастен човек, който не е болен и не е в период на отглеждане на малки деца или възрастни роднини, да не се издържа сам и да чака на друг. Нездраво ми е, говори ми за проблеми.
Само понеже е момиче явно тук сте много благосклонни, не си представям в обратната ситуация да се сипят толкова благословии на мързела (сори, няма как да нарека езиков курс и два пазара не-мързел).
Има си някакъв проблем момичето, но не са достатъчно близки, за да го сподели.
Има ли приятелки, среда?

# 102
Ето всеки с мнението си.

# 103
Аз лично не казвам сега и веднага.Но всичко се случва в живота и един човек трябва да може да прави нещо-ако и  да е от къщи, сувенири например,само пример,не знам какви заложби има девойката.Именно заарди посоченото по-горе да не остане зависима цял живот от мъж или друг.Просто да има план и  написах ,че може и да има.
А за приятелството родител-дете, до време  е,опит имам.Уважение между нас, но вече не е приятелство ,щом не мога да казвам каквото казвах преди.Големи хора не търпят настойник, маскиран като приятел.
Аз лично говорих, че тревогата на майката е основателна на този етап.Напред ще се разбере.

# 104
Бърди, така е, ако беше момче мнението ми щеше да е друго. Жените и мъжете не сме еднакви, ако и да сме равни.
Това момиче не е легнало да лежи по цял ден, все пак.

И аз на 25 работех само върху себе си - учех езици след завършване на висшето. После тези езици ни спасиха в един тежък момент.
Не му е дошло още времето на момичето да си намери работа. Ще си намери като му дойде.

Общи условия

Активация на акаунт