Време за четене: 5 минути

Инвестирането е ново нещо в България. Ако сравним със съществуването на #борси по света вече над 3 века, можем да кажем, че при нас сме още в началото. Разликата с предишните векове е, че във времето на дигитализацията всичко изглежда лесно – няколко клика с мишката или почуквания с пръст по телефона. За радост, дигитализацията улеснява действията, но бързината им не може да навакса знанията, които са необходими, за да се направят тези няколко клика. Те са същите като във времето на телефоните и пишещите машини, не са изчезнали като необходимост, за да вземеш решения за инвестиране. Щастливата разлика е, че знанието е по-достъпно. Но дали е толкова търсено, колкото преди – това е друга тема. В крайна сметка има хора, които търсят информация и възможности, и такива, които следват слухове и гледат какво прави съседа, без да разбират какво е то. Но по въпроса с ученето винаги има много мнения – както се казва в един виц: „То като седнеш да изучиш икономиката, се оказва, че най-добрият момент за купуване все е бил миналата година.“

Какво е пасивно инвестиране?
Пасивно инвестиране означава, че не работиш за управлението на парите си, а това се извършва от професионалисти. Това се случва чрез инвестиране в пенсионен фонд, във взаимен фонд или при ползване на инвестиционната услуга управление на индивидуален инвестиционен портфейл. Инвеститорът не запълва времето си с информиране, обучение и проследяване, с правене на сделки и тяхното администриране. Той просто купува дялове във фондове, които се управляват от професионални екипи при съответната законова регулация. Пасивното инвестиране обаче не значи, че човекът си е хвърлил парите някъде и е в неведение какво се случва. Има онлайн системи с постоянна електронна информация какво се случва с инвестициите, информационни услуги, консултанти, които обясняват, достъпни портфолио мениджъри.  

Но освен пасивността на инвеститора откъм работа, която той възлага на някой друг, най-важната разлика е структурирането на инвестицията. Фондовете (както взаимните, така и пенсионните) структурират диверсифицирани портфейли от финансови инструменти, като се съобразяват с одобрените инвестиционни ограничения според заложената стратегия така, че да могат да подбират потенциално доходоносни акции, облигации и други инструменти и да поддържат възможност да реагират на пазарната ситуация с покупки чрез налични парични средства. Това не става от един човек – няма как един човек да проследи и да познава всички активи и състоянието на пазарите. Това е работа на екипи – от мениджъри и анализатори. Целта на тези фондови портфейли е да вземат оптималното от пазара, като минимизират ефекта от резките движения надолу.  Какво е активно инвестиране?
Това означава, че инвеститорът самостоятелно избира от цялото разнообразие от финансови инструменти на финансовите пазари и прави сам сделките си чрез електронни платформи. За тази дейност е необходимо човек да има необходимите познания и да отдели дължимото време за проследяване на информацията от финансовите пазари, четене на анализи на компании, макроикономически прегледи и прогнози и др. Това на професионалните трейдъри отнема толкова, колкото и на екипите, които работят в компаниите – 12 – 13 часа на ден, а понякога и повече, защото финансовите пазари не спират в денонощието. Пасивното отношение към директното инвестиране в един-два инструмента, само защото някой е казал, че златото било „вечното убежище“ или нещо друго – то има своята висока цена, която инвеститорът плаща. Всеки решава за себе си какво да направи. Но е добре да познава реалността на избора си.    

Кои са основните заблуди при пасивно и активно инвестиране?
Пасивен фонд = пасивно инвестиране

Най-разпространената заблуда е, че борсово търгуваните #фондове (ETF), които се наричат пасивни фондове, са пасивно #инвестиране. Т.е. влагаш пари, седиш и само получаваш. Борсово търгуваните фондове са пасивни фондове, защото никой не управлява инвестициите в тях – те са свързани директно с цената на даден инструмент/актив. Например, вместо да купувате акции на всички 500 компании в индекса S&P500, вие купувате една акция – тази на фонда (ETF). И директно – както се движи индексът, така се движи и цената на ETF-а, съответно резултатът на вашите вложения. Това е инвестиция в акция и изисква точно същите занимания, каквито се налагат при инвестиции във всякакви акции. Но важната разлика с пасивното инвестиране е, че като резултат получавате както високия резултат на индекса, така и ниския – няма балансиране до оптимален резултат. Точно защото парите са изложени на резките движения на пазарите, затова се изисква активно управление, някаква стратегия, чрез която да постигате според вашите цели и виждания оптималния за вас резултат. Но не можете да го очаквате сам да се случва. Греша – може, случва се, но тогава е хазарт.  

Резултатите от пасивните фондове са по-добри
Често се сравняват борсово търгуваните фондове и взаимните фондове на плоскостта на резултатите, като за ETF се казва, че печелят повече. Къде е заблудата тук? В една от психологическите грешки, които се правят винаги при инвестирането – да търсиш потвърждение само за това, което ти харесва да видиш. Индексите стигат до по-големи висоти от един активно управляван #фонд и до по-дълбоки дъна от него. Защото целта при активно управлявания фонд е да вземеш оптималното. А това е така, защото във взаимните фондове влизат семейните спестявания на хората – за бъдещето на децата им или за сериозните цели, които искат да постигнат след години. При инвестиция в борсово търгуван фонд трябва да има активна стратегия на #трейдър, за да се избегнат сериозни спадове.  

Ще дам съвсем актуален пример за сравнение между ETF и взаимен фонд в подобни инвестиции, тъкмо преживяхме извънреден кризисен период на финансовите пазари:
•   Борсово търгуваният фонд iShares MSCI ACWI ETF, който следи глобалния индекс, реализира от началото на годината до 30 април 2020 г.  -10.97%
•   Нашият „ЕЛАНА Глобален Фонд Акции“, който е с глобална инвестиционна стратегия с портфейл основно в акции на компании от секторите на бъдещето като: изкуствен интелект, биотехнологии, виртуална реалност и др.,  реализира от началото на годината до 30 април 2020 г.  -6.85%
•   Борсово търгуваният фонд iShares MSCI ACWI ETF реализира от 1 до 30 април 2020 г. +10.17%
•   Нашият „ЕЛАНА Глобален Фонд Акции“ реализира от 1 до 30 април 2020 г.  +8.1%

Бел.  iShares MSCI ACWI ETF е преизчислен в евро за сравнимост.  Данните са от БАУД и от Bloomberg.
Вижте информация за разликите между борсово търгувани фондове и взаимни фондове

И така, надявам се, че можете да видите ясно разликата между пасивно и активно инвестиране. Можете да правите като другите, без да знаете защо, но можете и да откриете възможностите за себе си.  

Говорете с консултант, не ни жалете!
Pushpin
:Ако се чудите какво можете да очаквате от среща с финансов консултант, прочетете ТУК.

Николай Павлов
Директор "Връзки с инвеститорите" и
член на СД на „ЕЛАНА Фонд Мениджмънт“
Мобилен тел.: 0889 022 537
email: pavlov@elana.net


Pushpin Образователни материали за взаимни фондове
#ELANAFundManagement

Последна редакция: пт, 22 май 2020, 11:01 от Редактор**