Хелоуин е необичаен и малко странен празник, който се отбелязва в нощта на 31 октомври срещу 1 ноември в много страни. Той е тясно свързан с празниците Вси светии и Денят на мъртвите. Корените му се простират до старите езически времена, когато хората са празнували успешното прибиране на реколтата и са отправяли благодарности не само към боговете, но и към своите предци. Вярвали са, че в нощта срещу 1 ноември духовете на умрелите слизат на земята, за да си потърсят живо тяло, в което да се вселят. За да се предпазят, хората са се маскирали в страшни костюми с цел да изплашат и прогонят от домовете си злите сили.

Според историците смисълът на празника коренно се е променя, когато възниква традицията на Хелоуин да се организират маскаради. Това започва през 20 век в САЩ, където за първи път малките деца започват да се преобличат в костюми на нечисти сили, да обикалят по домовете и да просят бонбони със заплахата, че ако не получат лакомство, ще отмъстят, като сторят някаква пакост. Тази форма на празнуване бързо придобива популярност и се разпространява и в други страни.

Днес Хелоуин е един от най-комерсиалните празници наред с Коледа и Свети Валентин. На този ден се организират тематични партита, на които хората се маскират и правят фенери от тикви.

В България Хелоуин се празнува сравнително отскоро и е по-популярен сред младежите и децата.

Декорации

Ако сте от тези, които ще празнуват, и още се чудите как да декорирате дома си просто така, за настроение, или как да организирате стилно парти, на което да впечатлите гостите си с оригинална украса или да погъделичкате смелостта им, трябва да побързате, защото не ви остава много време. Има някои тематични елементи, които не бива да се пропускат:
•   Тикви. Те са просто задължителни. Под формата на фенери, като маски, които се нанизват на главата, или свещи във формата на тиква – няма значение. Това е главният символ на Хелоуин и задължително трябва да присъства в интериора. Можете също да издълбаете една тиква, да я напълните с лед и да поднесете в нея бутилка алкохол или сок.
 

3 в 1 прибор за чистене на тиква ZYLISS от drebisimo.com

 

Парти аксесоар за Хелоуин Ciao 304007 1-41, Тиква от emag.bg

•   Прилепи. Можете да ги нарисувате или изрежете от черен плат или хартия. Окачете ги около входа на дома си или украсете стените с тях.

•   Паяци и паяжини.  Паяжини можете да си направите от марля и да ги окачите навсякъде, където е възможно. Паяците могат да бъдат както изкуствени, така и нарисувани по чашите, по стените или върху балони.


Изкуствена бяла паяжина за декор с 2 паяка от emag.bg

•   Духове и привидения. Много лесно можете да си направите привидение с помощта на балон и марля. Надуйте балона, покрийте го с марля, нарисувайте очи и уста. Готово! Особено ефектно е, ако закрепите няколко такива привидения към полилея.
 

Балони Gemar Happy Halloween, микс от цветове, 10 бр. от emag.bg
 

Парти декорация Amscan Halloween, 10 бр. стикери от emag.bg

•   Естествени клонки и листа. Те също могат да се използват в тематичните декорации и да внесат повече хармония в празничната украса. Достатъчно е да проявите своята фантазия.

Трапезата на Хелоуин

Особено внимание обърнете на празничната трапеза и сладкишите, които ще подготвите за децата. Дори да няма кой да ви заплаши с „Лакомство или пакост“, тематично украсените ястия ще внесат нужния празничен дух сред хората, с които ще споделите вечерята си.
 

Форма за сладкиши с дизайн тиква за Хелоуин от mallbg.com


Формичка за сладки за Хелоуин от emag.bg


Декорация за мъфини за Хелоуин от emag.bg

 

Форма за сладки с дизайн на тикви за Хелоуин от emag.bg


Костюми

Най-важният въпрос за всеки, който иска да отбележи празника, е: как да се маскира?
Ето няколко класически предложения:
•   Вампир. Можете да импровизирате. Да се създаде този образ е лесно, а изглежда много ефектно.


Карнавален костюм Rubies Дракула, Размер S от emag.bg


Костюм на вампир Atosa за мъже, размер: M/L от emag.bg

•   Мумия. Омотайте се с бинтове и напред! Това е един от най-бюджетните варианти. Освен това изглежда страхотно на снимка.


Костюм на мумия за момче Widmann, Размер 164 от emag.bg

•   Клоун. Има ли човек, който още да счита, че клоуните са смешни, а не страшни? Ако има, явно не е чел романа на Стивън Кинг „То“ или не е гледал едноименния филм...
 

Костюм на клоун убиец Fun World Killer Clown, L от emag.bg

•   Дявол/демон. Черни или червени дрехи и рога – напълно приличен костюм за по-мързеливите.
 

Карнавална маска дявол от emag.bg


Костюм на дявол Atosa за мъже, размер: M от emag.bg

•   Зомби. Зелена кожа, дрезгав глас и диви вопли: „Мозъ-ъ-ъ-ък!“ – това е всичко, което ви е нужно.


Контактни лещи за Хелоуин JUP Goodmark WhiteManson от emag.bg

•   Вещица. Любим костюм за повечето жени. С подходящ грим този образ може да бъде много ефектен, постига се лесно, традиционен е, а и дава възможност да си залепите мно-о-о-го дълги нокти (каквито в ежедневието, естествено, не можете да си позволите).


Костюм на вещица Atosa за жени, размер: XS/S от emag.bg

•   Призрак. Още един лесен костюм, който можете сами да си изработите от един бял чаршаф, на който да изрежете 3 дупки, и черен маркер, с който да очертаете очите и устата. Готово!

Настроение

Ако нямате време за подготовка или искате тази година да празнувате по различен начин, или пък ако просто искате да се заредите предварително с подходящо настроение, може би ще предпочетете някое от организираните мероприятия по случай Хелоуин.


Another Level Halloween от bilet.bg
Цитат
6 страховити зали в 6 различни стила и с по 6 диджеи във всяка, от които ще ви настръхнат косите. 666 причини да си изкараме СТРАШНО добре!


CODE: Pacho, Pepo & Friends HALLOWEEN session от bilet.bg


Добре е да има колкото се може повече празници в сивото ни ежедневие. Макар че не всички одобряват такъв „вносен“ празник като Хелоуин, ние знаем – не бива да се пропуска нито една възможност да се натъпчем с бонбони и сладкиши, щом ни се е паднала!
Затова спокойно се маскирайте, отбележете празника и не се страхувайте да се изправите срещу своите страхове. Понякога те се оказват просто съседските деца, които са дошли да си изпросят малко лакомства.

Тази статия съдържа партньорски връзки – последван линк и евентуална покупка биха могли да генерират комисионен приход за форума.

Последна редакция: пн, 25 окт 2021, 17:38 от Редактор*