СЕДМИ клас 2019/2020 - тема 21

• 34 074
  • 794
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Да, на моята щерка така вървят желанията: СМГ, НПМГ и после различни езикови с допълнителен профил математика и програмиране към външна школа.

# 391
Aila, не трябва да си вадиш генерални изводи от един пробен изпит, имам предвид по-слабия резултат на едното ти момиче. Сигурна съм, че на истинския изпит нещата ще са най-добре за всички деца. Иначе аз друга алтернатива на СМГ, освен НПМГ, не виждам, ако акцентът е математика. После се всички по-добри езикови гимназии.
В нашия набор доста деца след СМГ бяха писали ТУЕС или 91НЕГ. Зависи каква е следващата цел 😉

# 392
Ако първите желания са ЕГ, водещи са езиците, така или иначе трети и четвърти профил са под въпрос доколкото май единични са случаите, в които са посочени предварително.
Вече в другите училища ПМГ и профилирани СУ няма как водещо да не е профилът при редене на желания.
Примерно, моят категорично не иска БХ, затова е абсурд в списъка ни да присъства такава паралелка, ако ще да е в най-суперското училище на света.
При нас изборът е ограничен, но ако бяхме в някой град с повече възможности, предвид наклонностите му, щях да изреждам паралелките с математически профил по ред, според нивото на училището, локация и т.н.

# 393
  • София
Aila, не трябва да си вадиш генерални изводи от един пробен изпит, имам предвид по-слабия резултат на едното ти момиче. Сигурна съм, че на истинския изпит нещата ще са най-добре за всички деца. Иначе аз друга алтернатива на СМГ, освен НПМГ, не виждам, ако акцентът е математика. После се всички по-добри езикови гимназии.
Да, но тя се е запънала като магаре на мост и засега отказва изобщо да пише НПМГ. Предвид, че е момиче и ТУЕС и другите от този сорт отказва. Макар да и харесва вече КМ и да се справя и да няма проблеми с програмирането засега, но не и като нещо основно. Подозирам, че все пак ще склони на езикова в крайна сметка. Аз лично не искам Немската и тя по-скоро, тъй като си харесва частната учителка по немски и най-вероятно ще продължи бавно и плавно да си го учи отделно езика, като  към момента е на ниво В1. В СМГ също целта е паралелките с английски, не с немски. В този случай остават пералните общо взето, тъй като и двете не искаме трети език да включваме, а аз няма да позволя испански дори и да иска.
Засега следващата цел е архитектура, но подозирам, че може да се промени желанието през оставащите пет години.
За Ваня не очаквам много по-добър резултат, просто на нея това са и възможностите и ми е ясно. Детето се старае, полага усилия, но няма как да надскочи себе си.

Да, на моята щерка така вървят желанията: СМГ, НПМГ и после различни езикови с допълнителен профил математика и програмиране към външна школа.
А на Юли?
Кои са езиковите с профил мат?

# 394
ако бяхме в някой град с повече възможности, предвид наклонностите му, щях да изреждам паралелките с математически профил по ред, според нивото на училището, локация и т.н.
За София май не е много удачно. Профил математика има в: смг, нпмг, 125, 31 и 127. Честно казано бих предпочела ЕГ с трети профил мат, пред 31 или 127 (дори и пред 125, но за там играе мое лично отношение) с профил М. И език ще научи, а и не е ясно къде учителите по мат са по-добри и по-амбицирани. Аз съм на мнение, че ако дете се увлича по математика (не състезателна) и само със сборник (и ако се налага консултация с който и да е учител по математика, в което и да е училище) може да напредва, ако това му е цел.

Аз всъщност влезнах, за да напиша, че Бисето е страхотна (не, че не си го знаем, ама ей така, да го има черно на бяло Simple Smile), тя си знае защо, но се отплеснах с тези профили.

# 395
  • Отвъд алеята зад шкафа
На мен сега голямото ми притеснение е, че Ема ще има 5-ци по Мат и Бел за годината в училище и това много ще й смъкне бала. Много трудни тестове им дават в училище и както и да го смятам по оценките досега, 5-цата е бетон. Още не са минали класните обаче, а и ако вземат евентуално предвид резултата от НВО..ама резултатите излизат на 29 юни, не ми се вярва дотогава да не са оформени децата. Затова още не смея да правя сметки и планове.

# 396
  • Sofia
май-май... всичко ще го мислим на момента... всичко е скрита картинка за нас, само отзвуци можем да събираме...

# 397
Съвет към чудещите се между професионалните и профилираните паралелки - помислете къде и какво евентуално ще продължат децата след училището.
За мен това е по-важно като уточнение при избора, защото по информация от вече завършили деца и учещи в чужбина - има си значение по-големия хорариум на математиката и езика за определени специалности в определени университети. Включително усвояваването на по-добро ниво на математиката е по-важно от няколкото допълнителни часа програмиране /недай си боже при не особено квалитетен преподавател/ за тези, които продължават с компютърни науки. Инженерите ще ме разберат Wink

# 398
  • София
По-големият хорариум по мат има сега/може би и занапред ще има значение за някои специалности навън, да. Както и биологията/химията за други.  Както и други предмети за трети. Но ми стана интересно какво значение има хорараумът по език за чуждите университети. Докажеш ли им със сертификат нужното  ниво по езика, на който ще следваш,  тях въобще не ги касае колко часа език си учил в училище сборно  за целия гимназиален курс или конкретно през еди-коя си учебна година и въобще дали там си го учил или някъде навън по курсове и уроци.  В чужбина има бг студенти от всякакви училища.

# 399
  • София
Аз всъщност влезнах, за да напиша, че Бисето е страхотна (не, че не си го знаем, ама ей така, да го има черно на бяло Simple Smile), тя си знае защо, но се отплеснах с тези профили.

Не знам за какво си говорите, но като стана дума, Бисето и останалите, които не са в София, да си правят планове отсега и да ни уведомят кога могат да наминат към София, след като приключим с перипетиите, че трябва да се почерпим - лимончело, аперол и кой каквото желае. Simple Smile

# 400
Да, най-безупречно е чрез международно признат сертификат.
Университети много, изисквания също, включително и червени точки за какво ли не. Особено ако плащаш солидна такса и силата на кандидатурата ти е там Simple Smile

# 401
  • София
Засега следващата цел е архитектура, но подозирам, че може да се промени желанието през оставащите пет години.
А на Юли? Кои са езиковите с профил мат?
Хаха, и Стаси искаше архитектура (от първи клас), но напоследък реши, че с програмиране ще може да спечели по-бързо пари и да пътува по света, докато работи Simple Smile)) Ама на този етап и за двете специалности трябва математика, така че има време да решава Simple Smile А и тя обича да се занимава със задачите по КМ.
Не съм прегледала всички ЕГ, но видях, че в 1АЕГ има паралелка с Мат. Вероятно и другаде има или поне ще има възможност за профилиране след 10 клас.
Юли иска най-много АК, обаче ... за нашето семейство това означава само стипендия и то пълна или близо до нея. Та няма да стане. И за сега не е решила как ще реди другите. Иска училище с профил математика и литература ... (емотикон, който се държи за главата ми трябва за тук). Да знаете такова?

# 402
  • Някъде в Европа...
Бях на виртуална РС  на класа...Нищо ново...Класната подхвърли, че очакват указанията и във връзка с вируса, се очаква всички лични вещи да се запечатват в отделни торбички - телефон в една, яке в друга...някакви такива щуротии..
И математичката каза, че във втори модул за 90 мин са 4 задачи 😁...този път не се включвах да поправям 😁..
Много благодаря на всички за мненията за професионални/профилирани паралелки...Стигам си пак до извода, че въпреки най-високия бал и че е най-желана паралелка в града ни професионалната "приложно програмиране", ние ще я пишем на по-задна позиция....

# 403
Логично е да очакват текстовете да са същите като при зрелостниците.
- Изключва изцяло всички средства за комуникация/електронни устройства, поставя ги в предоставения му от квестор прозрачен плик с името му и го оставя на обособено за целта място в изпитната зала.
- Всеки зрелостник поставя в собствен прозрачен плик личните си вещи (дреха и/или чанта), който поставя на свободното място до себе си.

Скрит текст:
Имам чувството, че разговора за профилирана срещу професионална паралелка в една конкретна ПМГ скоро го водихме.

# 404
  • София
Какво се има предвид под "собствен прозрачен плик"? Обикновен найлонов плик или?

Общи условия

Активация на акаунт