Базедова болест- тема 10

• 19 002
  • 744
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте отново, след около 1 годишна ремисия с прием на вит. Д ТСХ пак е 0. 01, а ТРАК завишен. Бях толкова сигурна, че с приема на вит. Д нещата ще се оправят трайно, но както ми каза лекаря това били лабораторни отклонения, почти не бил виждал нормални стойностти на този витамин.
Meреленда, като те чета толкова ми прилича хронологията на твоя Базед с моята история. Сега лекаря ме посъветва  последен опит с Тирозол и без цигари и след 6 месеца ако няма резултат радикално лечение. Този път мисля да го послушам, само като чета, че и след операцията много хора не са добре и малко се отчайвам.

# 151
Моя приятелка се нави октомври да пробва с радиойод при проф. Христозов. Чувала съм за 2-3 случая чрез познати, че са добре след това и даже и хормон не пият, ама друго ще е да имам чрез много близък човек пряко наблюдение какво се случва и как ще се развият нещата.
Приятелката ми е от около 6 години с Базед. Никога не е спирала поддържащото хапче, тъй като ТРАК никога не е влизал в норма. Малко над границата стои, но не спада.
Но има и друго. Няма симптоми, за които ние често споделяме. Нито напълнява, нито варира с килцата, нито тремор, безсъние, замайване, или да се лее пот, или проблеми с мц. Бачка всеки ден по 12 часа. И тежко вдига, спазва и хранителен режим.
Единствено леко и е изпъкнало едното око, както на повечето от нас.
След явяване на комисия и първо предложение за операция, все пак се спряха на радиойод лечение. По-точно тя взе решение да е това.
Дават и дозата и се прибира вкъщи. Може да си работи. Само 20 дни да не се събира с деца и бременни. После ще проследят хормоните.
Лечението е еднократно с прием на 3 капсули.
При нужда, ако не се кротне жлезата /предполагам след месец, два, три/може да се повтори лечението. Максимумът е 3 лечения.
Не се покрива от касата.

# 152
  • Бургас
Как така не пият хормон?
Жлезата функционира,но не е толкова активна вече ли?
Трябваше това да направя,не да давам да ме режат.

# 153
Да, не е толкова активна. Унищожава се част с точна доза радиойод.
На мен ми препоръча лекуващият доктор. Нямах 40 г. Каза че в София правят радиойод и на по-млади, но във Варна  ако си минал 40 г и главно, ако не плануваш бременност близката година.
Дава се време да се изчистиш и да се нормализират хормоните.
След операция около 5-6 месеца, а след радиойод около година.
Но по принцип, повечето доктори препоръчват операция при по-млади жени, а при по-възрастни радиойод.
Все пак изборът остава за пациента.
Само не знам за след радиойода, дали има и такива пациенти, които все пак стигат до заместваща терапия с тироксин.
Предполагам дозите йод са малки и се проследява. Неслучайно може до 3 лечения, а не само едно с три капсули.
Казали са и 250 лв за 1 курс, което е напълно приемлива цена. Ако стане от първия път и да не се налага после да пие хормон, още по-добре.

Последна редакция: пн, 13 юли 2020, 13:17 от Merelenda

# 154
Ангелов, тя Ева ти е дала съвет, който ми се иска да подкрепя, иди по възможност някъде по планините, гледай повече да си сред природата. Хайде Родопите са ти далече, но Стара планина ти е по-близко, особено ако имаш личен превоз.
Много ходихме по Рила, с колата до където може максимално или лифт, и после докъдето ми позволява физическото състояние. Само като видех камънаци и клек, и ми светваше на душата. Simple Smile)

# 155
https://medpedia.framar.bg/лечения/лечение-с-радиоактивен-йод
Значи, не при всички се налага заместителна терапия. Пак си е индивидуално.
Е, не копира линка, но по описание може да се намери в интернет.

# 156
След явяване на комисия и първо предложение за операция, все пак се спряха на радиойод лечение. По-точно тя взе решение да е това.
Това явяване на комисия някаква процедура ли е и знаеш ли точно как става?
А тук има линякъде тема да се споделя точно за радио-йод терапия и как се чувстват след това?

# 157
Явно е процедура. Не съм питала как става. Приятелката ми се обади като излезе от болницата. Явно е имала уговорка с доктора кога да отиде. Мога да попитам ако искаш.

За тема не знам да има. Не съм търсила.

# 158
  • Бургас
Аз все още нямам 40,ще ставам на 38 това лято,но минаха почти десет години от тоталната хистеректомия и може би щяха да се съгласят да ми дадат йод,защото макар и да искам,няма как повече да забременея.
С тази операция се прекарах.Във фейсбук групата и други хора с тежки колити имат проблем с Л Тироксин,въпреки че ендокринолозите твърдят,че е невъзможно и че няма никакви странични ефекти.

# 159
Миме, не бях се сещала преди години да чета инфо за тироксин в теми за стомашни проблеми, но винаги съм си мислела- ами ако не ми понесе?
А тирозола поне вече знам как ми действа и това е една от спирачките ми за ОП.

# 160
  • Бургас
На мен дори на кожна проба при алерголог ми даде реакция.Изписаха ми Ериус за постоянно,отскоро съм и с диагноза астма и имам помпа,която не пръскам,но си пия лекарството Сингулар.
Не знам достоверна ли е кожната проба,диазепам и Лидокаин също са излизали положителни,но съм пила и дори са ми били Диазепам без проблеми.
Лидокаин също.
А колко лекарства на проба излизат  отрицателни,а ми ги бият или пия и шок...

Имам да черпя,ще отмъкна от някъде снимка с кафе,бонбони,торти...и ще се науча как да я кача.
Моят Мишо е приет на първо класиране на първото си желание.Утре ще го записвам,много е щастлив.
Дано е жив и здрав,другото ще се нареди.

Знаете ли дали при липса на жлеза може да се получи стеатоза на черен дроб?
Бях на скенер за бял дроб и са описали и другите органи.Даже пулмоложката ми изписа Карзил,но няма да го пия,след тази алергия,която направих.След месец ще го пробвам.
Четох,че стеатоза се появява при алкохолизъм,то поне по малко да пиех,а аз просто не понасям и миризмата на алкохола.През живота си съм изпила не повече от 200-300 грама алкохол.Алмагел повече съм пила от алкохол.
Другата причина е ендокринни заболявания и метаболитен синдром.Със сигурност не съм карала хепатит,да не говорим как се пазя от полово предавани заболявания.
Писна ми.

Последна редакция: пн, 13 юли 2020, 23:03 от mariqivanova799

# 161

Марияна, може да пробваш това. Аз с лавандула успях да си оправя чернодробните показатели от Метизола(после минах на на Пропицил)

# 162
Точно заради черния дроб и другите странични ефекти доктора каза последни 5-6 месеца на Тирозол и да спирам. Каза, че съм го пила даже повече отколкото трябва. Само ми стана интересно, че ми препоръча радио-йод, а до сега всички са ми казвали операция.
Мария, ти заради непоносимостта към Елтироксина ли съжаляваш за операцията или има и друга причина, защото в повечето случаи мисля, че и след радио-йод трябва да се пие.

# 163
Миме, а дали е възможно и радиойода да не ти понесе Thinking Не че имам представа възможно ли е да се получи някаква алергична реакция от него, но представяш ли си ако ти се беше случило нещо, както имаш алергии към доста лекарства... Разсъждавам си просто.

# 164
Точно заради черния дроб и другите странични ефекти доктора каза последни 5-6 месеца на Тирозол и да спирам. Каза, че съм го пила даже повече отколкото трябва. Само ми стана интересно, че ми препоръча радио-йод, а до сега всички са ми казвали операция.
Мария, ти заради непоносимостта към Елтироксина ли съжаляваш за операцията или има и друга причина, защото в повечето случаи мисля, че и след радио-йод трябва да се пие.

Колко време сте пили Тирозол?

Общи условия

Активация на акаунт