Базедова болест- тема 10

• 19 540
  • 744
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Аурора, а защо ги назначи? Оплаквания ли имаше или заради противозачатъчните? Питам, щото на мен Алат пак ми е отишъл на горна граница... Ще видим сега след 10 дена как съм на месец без хапчета...

Не, нямах оплаквания, но като видя как са ми паднали фт3 и фт4 при ок тсх и явно реши, че нещо дроба може да е проблем. Защото те нали се синтезират там. Но се оказа, че дроба е ок, та вероятно хипофизата ме ебава. 🙄

Може да е от хапване скочил, ако по-мазничко си хапнала?

Супер, Леми, накарала си хипофизата да се размърда. Дано и аз успея. Утре ще ида при тоя аюрведа спеца Митра, записала съм си час отдавна и тамън ми е прясно за щитовидната - ще видим може да извади някой коз за мен от ръкава:)))
Радвам се, че си намерила твоята добавка. Аз мечтая нещо да намеря дето да не е вредно и да ми кротне яйчниците да не правят кисти.

Последна редакция: вт, 27 окт 2020, 20:50 от Aurora

# 571
Lemy, ориентирах се към какаовите ядки защото не искам да пия много добавки. Няма конкретна причина, полезни са. Селен си пия на таблетки. Нали в бразилските орехи нямало достатъчно че не били от Бразилия. Някой тук го написа. Просто съм винаги ЗА да си добавям полезни вещества без синтетика.

# 572
Това май аз го писах. Преди години, кога бяхме "млади болни", се спрягаше това за орехите. С днешна дата, не знам вярно ли е или не.

Аурора, мисля като Леми. Не е от хапчетата според мен. Години следях и темата за Хашимото. Немалко хора ги пиеха. Аз съм имала потъващи Т4 и Т3 на фона на умерено нисък ТСХ и после пак са се вдигали. Сезонно и според ядящия ни постоянно Базед, когато си решат играят на едни и същи дози и дават нелогични резултати. Никаква обща връзка с движението между ТСХ и щитовидните хормони. Знаеш, освен че жлезата ни прави на хамави и разбутва всичко що реши и при някои в повече и различни неща... то реши ли да играе, каквото и да пие или избягва човек- все тая.
За витамините съм напълно съгласна.
Д, Ц и да кажем В при доказан недостиг.
На тези наблягам и аз.
Иначе ако се зачете човек- света трябва да пием, независимо здрави ли сме или болни.

Аз още няма се оплаквам. Ще си трая. Но съм тръгнала по доктори посред пандемия. Няма как.

# 573
За витамин Д трябва ли да има доказан дефицит за да се пие? Не може ли без изследвания, а просто защото идва сезон с по-малко слънце? И какъв точно витамин Д вземаш Мери?

# 574
  • София
Мери, радвам се, че се включи. Надявам се, че си добре, спомена, че си тръгнала по доктори:(
За моят проблем ще видя как са хормоните след около месец.

За витамин Д, от няколко източника, вкл. ендокринолога каза, че Вигантол е най-доброто. По 20 капки на седмица еднократно ми е изписал и каза, че в тази доза има отлична усвояемост и че не ми препоръчва вит К2, “ненужно разреждане на кръвта, което повече може да навреди”, така каза. Спомена, че въпросното калциране на меки тъкани, за което много хора в нета говорят може да се получи само в някакви ужасно високи дози. А те не се препоръчват в никой случай, разбира се, все пак Вит. Д е и хормон.
Според мен за всички ни сега като намалее слънцето е добре да пием профилактично вит Д, дори и да нямаш изследване. Аз миналата година имах голям дефицит, сега съм го докарала до 40 (30-80). Личната вика - нисък е, пий до стигане на 80🤪
За витамин ц дозата е максимум 1 гр за нас жените, тъй като повече може да доведе до смущения в менструалния цикъл.

Аз като показах вчера резултатите ми на ендото и първият му въпрос беше: ти да не взимаш витамини Б? 😬
И аз викам: отскоро, влияят ли на щитовидната? И той каза: “влияят, също и добавките, кажи какви добавки пиеш?”. И аз викам “коластра”. Той се изхили и вика “да я спираш, достатъчно си я пила!”😂

Последна редакция: ср, 28 окт 2020, 05:49 от Aurora

# 575
Sali, Аурора е писала.
Абсолютно съгласна съм с написаното от нея.
И за Ц-то също. С внимание, да не се бухат дълго време дозите от 1000 мг. Точно за това четох тия дни и за противоречивите статии, за ползите от Ц за повишаване на прогестерона и съвсем противоположните, за намаляването му. Излиза така, че както може да отложиш менструация с витамин Ц, като държи прогестерона висок, така може да я и предизвикаш и да намали прогестерона, така може и да намалиш обем на кървене в дните с менструация. Абсолютно объркващо. И че е много важен състава, дали е капсула, дали е разтворим, какви са другите съставки в хапчето и т.н.
Затова, с добавките с внимание.
Д пия Вигантол, не повече от 2000 единици ден. Колкото и според мнозина да няма смисъл от ниски дози и да не може да оправят дефицит, аз съм на мнение, че когато не си доказал дефицит, с високи дози може да стане проблем. А относно ниски дози, колкото и да няма смисъл, по-добре малко, отколкото николко.
Не е все едно дали не се показваш грам на слънце и дали поне 2-3 дни седмично не си оголваш ръце и крака на слънчеви лъчи лятото за 30 мин. Пример просто.
Аз се пазя и не ходя на плаж, не че и зор имам, но лятото се възползвам и обедно време се препичам на люлката в двора. Зимата пия по около 2000 единици Д. И то не постоянно. Ако някой около мен боледува, взимам ударни дози 3-4 дни.
Може и седмични дози, както Аурора е писала.
За К2 само ако доктор каже.
На мен може и да ми се наложи покрай кръвни проблеми, но първо ще ходя на хематолог.

Последна редакция: ср, 28 окт 2020, 06:24 от Merelenda

# 576
Аз също съм против пиенето на К2 без лекарско предписание, има отношение към кръвосъсирването и не бих си правила експерименти с него. Нищо ,че форумните легенди твърдя, че няма. Споменавала съм тук, че Шоки беше писала, че може да се пие при дози на вит Д над 5000 единици.
Вигантола не ми харесва на мен, а и някои хора не успяват да си вдигнат нивата с него. Поръчвам си от Iherb, за жалост любимата ми марка я спряха, та сега взимам на Нау гел капсули.
Иначе вит Д пих 3 години без изследване, по 2,400 единици на ден. След това пуснах изследване и беше на горната граница. Спрях да го пия и сега - 2 години след това, е паднал до средата и го започнах отново заради остеопорозата и Ковида.
Аурора, сега видях за Аюрведа, преди години тези неща ми се струваха глупости, но сега мисля, че човек трябва да пробва. Не съм го чувала този Митра, дано ти помогне. Имаше някакъв голям аюрведичен център, ходеха и по Банско, ако не се лъжа, но пък цените бяха уау. В групата за АИП съм чела за тях, там се подвизаваше и този Емил Викторов който сега пише тук.
Сетих се нещо, нали много ходят в Детокс Център при д-р Тошков, сигурно си чела в групите, където им изписва прогестерон, виж и за там нещо евентуално.
Или пък изчакай, то ще си покаже.
Има аз нови проблеми, ходих на 3 лекаря и от никъде нищо, чудя се къде и при кой да отида, а с това избухване на Ковид съм в ступор. Просто без думи, точно сега.... Сутринта четох, че вируса може да отключи автоимунно заболяване.

# 577
Само ми драснете правилно ли съм разбрала, да не объркам нещо - 20 капки вигантол веднъж седмично (еднократно). И това мога до март примерно без почивка така ли?
Аз пия ударно витамин Ц само по време на менструация 5-6 дни, че още не съм оправила съвсем хемоглобина, толкова ми е обилна.
Мери, надявам се че си добре ♥️ Сега не е много за висене по доктори, но щом се налага.

# 578
Да, веднъж седмично 15-20 капки. Или всеки ден по 4-5 капки.
Мен първите години ме беше шубе и пиех по 2-3 капки на ден.

# 579
Чел съм че при пиене всеки ден се усвоява по-добре, отколкото наведнъж цялата доза.

# 580
  • София
И мен нещо ме е страх да го пия наведнъж, например ако го пия вечер ме разсънва. Затова го пия сутрин в лъжичка сусамов тахан.
Сбъркала съм името по-горе на аюрведа спеца, казва се Авишек Мишра. Много ми похвалиха, да видим.
Да ви кажа днес какво научих от личната, че този лдх чернодробния показател бил като маркер за Короната. Повишавал се, ако си болен.
Дай Боже да не ни се налага да ги следим И тези🤗

# 581
Аурора, противозачатъчните Карагьозов ли ти ги изписа?
Аз съм го пила със зехтин, че от как щях да си загина с лъжица тахан, така самостоятелно не го пипвам 😸
Пристигнаха ми част от нещата от Iherb😁
Скрит текст:

Последна редакция: чт, 29 окт 2020, 09:09 от Lemy

# 582
  • София
Лелеее, какво е станало с тахана?
Хихи, много добавки. Браво! Но все хубави неща! Аз пия магнезиев глицинат на Доктор Бест, но чух че и цитрат е хубав. Стомаха ми не се бунтува на този и не смея да го сменя:)))

Противозачатъчните са ми изписани от Карагьозов и ако не съм ок след ми е изписал и Визан. Но дано не се налага!!!

Днес ходих при аюрведа човека, хареса ми (засега). Даде ми три неща (за стомаха, за половата система и за тревожността), които смята, че ще ми помогнат и пак ще ида след месец. По пулс ми позна много неща. За някои си казах и сама. И той ме попита за пролактина изследван ли е, ще взема да го проверя! На кой ден се пуска?
Даде ми режим, какво да хапвам, какви упражнения да правя, самомасаж, разходки сред природата, да не ям и пия студено, да ям сурова храна до обяд, вечерята в 18 и да е готвенко. Без кафе, червено месо, сирене, глутен. Няма да ми е лесно🙄😂

Последна редакция: ср, 28 окт 2020, 18:38 от Aurora

# 583
Пролактин * -  на чист ден  /след М./, най-добре в периода от О. до 7 ден след нея.  
Изследването на пролактина трябва да се прави при пълно спокойствие.
Почивка в лабораторията 30 мин. преди вземането на кръв.
Да не се масажират гърдите и да не се прави секс 1-2 дни преди теста.
https://m.bg-mamma.com/?topic=1157908
От първа страница на темата за хормоните, ако нещо не ти е ясно, питай Денис.

То и при нас глицината е за домашните, че с техните кореми.... за мен е цитрата, аз го харесвам.
Ами аз не помня дали тук описвах случката или в друга тема, трябваше да хапна нещо но бързах да излизам, и реших, че ще е 2 лъжици тахан. Налапах аз една пълна лъжица и се опитах да го преглътна набързо, обаче ми заседна на гърлото. Нямахме и топла вода през това време, та сипах студена в една чаша и я сложих да се топли в микровълновата, за да може по-бързо да ми прокара буцата от гърлото. Докато чаках да се стопли имах чувството, че ще започна да се задушавам, толкова неприятно усещане беше. Както и да е, прокарах го, обаче оттогава го слагам само в хумус и други, така не го ям 😸
Тя случката беше направо комична, обаче по едно време се виждах предала богу дух. 😸

# 584
Аурора, разкажи за аюрведика по подробно. Какво ще пиеш за тревожността? Аз съм си правила аюрведична консултация с Емил Викторов от ФБ групата

Общи условия

Активация на акаунт