Базедова болест- тема 10

• 19 557
  • 744
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Да не е от ниско желязо косопада?
На мен така ми падаше косата от ниско желязо и феритин и сега пия хапове и косата вече не пада.

Аз мразя хипото, защото ми удря имунната система. Освен че ме кара да се чувствам като парцал.

# 496
Благодаря ви, момичета... Дай Боже всички да намерим златната среда и най-важното, да се чувстваме добре.. Ще видим аз докъде ще я докарам... Просто с доктора се надяваме да съм в ремисия, след като повече от година приема на 2 т в седмицата, което е нищожно и стойностите остава ха стабилни. Но... Нищо не е сигурно

# 497
Наистина нищожна доза. Има голям шанс за ремисия.

# 498
Някой имал ли е проблеми с лигавицата на устната кухина? Имам някакъв проблем и според това което чета, виновника е автоимунно и/ли Епщайн вирус 🙄

# 499
В хипер ми пада кръвното,в хипо малко се покачва
На мен в хипера яко ми се вдигаше кръвното. Та и в хипо ли се вдига? Аман от това кръвно. И без хапчета и със хапчета все си го подигвам от време на време. Не че е кой знае какво, много хора са така , ама пусти страх. На мен tsh ми е добре, но ft4 отива към долна референтна, обаче ендокринологът каза че съм добре. А аз съм все с главоболие напоследък.

# 500
  • Бургас
В хипо уж пада кръвното,но при мен е наобратно.
На майка започна да се покачва след операцията,тя също е с премахната жлеза.Ендокринна хипертония разви.

Lemy,от малка имам силно нацепен език.Боли,кърви,язви се образуват откакто имам колит.Казват,че е от колита.Но и като дете му се чудеха колко е странен.
Зъби нямам почти,по венците ми излизат афти,но рядко.Този вирус и аз искам да го изследвам,цена?Но и да е положителен резултатът,има ли лечение?

# 501
Не знам Миме, то според едни теории, той е виновен за много неща🙄 Че май и за Базеда. Между другото, аз съм имала преди години Херпес Симплекс.

# 502
  • Бургас
Чувам и аз разни теории,на имунолог казват да отида...
Не само този вирус,а и още доста май трябва да се изследват,но дори и да се докажат,не знам има ли лечение,аз не мога да вземам изопринозин и подобни.
Например карала съм токсоплазмоза.Кога,не се знае,но имам антитела на прекарана инфекция.Като бременна ми казаха,правиха ми антитела.И нищо,само факт...
Да,знам,че всяка прекарана инфекция може да отключи автоимунни,но общо взето нищо не може да се направи,особено,ако става въпрос за вирус.Варицела карах много тежко на 27 години...Скарлатина на 26 карах,а като дете също съм карала,тя се причинява от бактерии,но голям.човек уж по-трудно се заразява...

Последна редакция: чт, 08 окт 2020, 12:39 от mariqivanova799

# 503
И на мен ми бяха открили антитела на токсоплазмоза преди години.
Зачетох се в блога на Шоки, и попаднах на тази статия, за връзката между ниския Т3 и сърцебиенето и изобщо за сърдечносъдовите проблеми:
https://foodforthoughtbg.blogspot.com/search/label/%D0%A5%D0%B8% … ate=false&m=0

# 504
Здравейте. Днес си направих тест за хормони на щитовидната жлеза. Повода беше силно нервно напрежение, паник атаки, сърцебиене, високо кръвно и затова реших да видя дали има проблеми с щитовидната жлеза или е обикновено паническо разстройство. Това е резултата:

Става въпрос за мъж на 50 г. Това нормални резултати ли са? Това ТSH защо е толкова ниско. Според вас имам ли проблем с щитовидната жлеза? Има ли хиперфункция или не?
Не е нормално, има хиперфункция, иди на ендокринолог.

След 20 дни пиене на пропицил в намалящи дози, първо по 4 хапчета на ден, сега съм на 2 хапчета, днес си пуснах нови иследвания да видя накъде вървят нещата и това са резултатите:

Резултатите ми в началото са по-горе в цитата.
В понеделник съм на преглед при ендото. Въпросът ми е дотогава да пия ли пропицила 2х1 дневно или да го намаля на едно на ден. Сега нервността я няма, но пък взех да се чувствам отпаднал, сякаш нямам сили. Да не би да преминавам от хипер към хипо? FT4 си е направо на долна граница. И това TSH се е повишило малко но пак е на долна граница.

# 505
  • Бургас
При Вас трябва да се види и хипофизата.
Друго не мога да кажа,освен,че ТСХ се отделя от хипофизата и е тирео стимулиращ хормон,т.е. в пряка връзка с щитовидната жлеза.
Може още да се вдигне,бавно се променя.
Толкова знам.

# 506
Здравейте. Днес си направих тест за хормони на щитовидната жлеза. Повода беше силно нервно напрежение, паник атаки, сърцебиене, високо кръвно и затова реших да видя дали има проблеми с щитовидната жлеза или е обикновено паническо разстройство. Това е резултата:

Става въпрос за мъж на 50 г. Това нормални резултати ли са? Това ТSH защо е толкова ниско. Според вас имам ли проблем с щитовидната жлеза? Има ли хиперфункция или не?
Не е нормално, има хиперфункция, иди на ендокринолог.

След 20 дни пиене на пропицил в намалящи дози, първо по 4 хапчета на ден, сега съм на 2 хапчета, днес си пуснах нови иследвания да видя накъде вървят нещата и това са резултатите:

Резултатите ми в началото са по-горе в цитата.
В понеделник съм на преглед при ендото. Въпросът ми е дотогава да пия ли пропицила 2х1 дневно или да го намаля на едно на ден. Сега нервността я няма, но пък взех да се чувствам отпаднал, сякаш нямам сили. Да не би да преминавам от хипер към хипо? FT4 си е направо на долна граница. И това TSH се е повишило малко но пак е на долна граница.

По добре си пий дозата до прегледа

# 507
  • София
Здравей, имаш резултат, който се случва не рядко и обикновено се преминава към комбинирана терапия. Трябва да ти включат еутирокс и да ти увеличат дозата на пропицил, защото 2 не стигат да вдигнат тсх-то. Аз пиех 4 тирозола (след това по 3, по 2 и тн) и 0,50 еутирокс като ми падна така фт4. Не се притеснявай. Изчакай си прегледа и там док ще ти каже, нищо страшно няма да стане.

За по-добра конверсия от фт3 към фт4 можеш да си помогнеш със следното:
1. Хапвай по 2 бразилски орехчета на ден;
2. Пий повече фреш от портокал, ако можеш и с лъжичка колаген;
3. Вземи си рибено масло или масло от крил.

# 508
  • Бургас
Здравейте Simple Smile
Днес пусках изследвания,ТСХ от 0.51 се е качило на 4.25
Фт4 от 24 или 26 е вече в норма,17 и нещо.
Т3 е 3.99
Може ли според вас от толкова бърза хормонална промяна да са диариите?
Така мисли поредната гастро,която не иска да се занимава с мен.Все казват да търся друга причина...Буквално каза да се обърна към друг,не можела да помогне,много е тъпо така.
И НОМА пуснах...обаче е в граничните стойности,резултатът е 4.4
Референтни граници:
Под 2.5 нормален
От 2.5-5 граничен
Над 5 висок
Инсулин 19.80
Захар 5.02
Не е много ок,доколкото прочетох.
В12 ми е в норма,но на долна граница,не помня стойностите.Мога ли да пия?Личната няма да изпише,сигурна съм.Но на своя глава трудно пия нещо.Може би ще рискувам,в групата за Крон и УК са сложили клип от филма"Откраднат живот,за жена,която е с Крон и губи бебето си поради липса на В12.Пишат,че са добре с прием на В12,освен да опитам,има без рецепта по аптеките...
Чернодробните са паднали,съвсем в норма са,горната граница е 40 и 41,и двете са ми около 33.Не знам да намаля ли Карсила,но не вярвам личната да ми каже.Напоследък казва,че ми е дала талони за специалисти,защото е преценила,че не може да се справи.
Изобщо имат ли право да говорят така?
Нали при отказ на лечение може да се оплача?
Гастрото не ми е отказала поне лечение,изписа Буденофалк,но не по каса.Хем е скъп,хем не искам да го пия,защото стомахът ми реагира зле на кортикостероиди.Но това дават като започна да се карам с тях,че ще се оплача,че отказват лечение.Даже изписа ИПП+ спазмолитик.Но не даде списък с позволени храни,диета и т.н.
Трябва да пусна кортизол,но се пускал до 8 сутринта,а аз бях в 9 и нещо днес в лабораторията.Обаче до 8 има такива огромни опашки пред лабораториите...И днес чак имаше,направо...Ужас.
Пусках желязо,нямам уж анемия,хемоглобин и всички почти показатели са ок,само два показателя не са в норма,но личната отказва да коментира,нямала съм анемия.
Според гастрото имам инсулинови резистентност,тя дава диария.
Имам проблеми с щитовидните хормони,когато отидох мин.месец,фт4 беше над норма.Това дава диария.
Имам висок пролактин,това дава главоболие,замайване (и едното потвърди),давало и болки в корема.
Пия Тироксин,той давал диария (всички ендо казват,че не е вярно,но дори намерих медицинска статия,в която го пише.За съжаление о Пропранолол е в списъка).
Та причини за диария много+ неспецифичен колит,с оток на лигавицата на дебелото черво и неспецифично възпаление според ИСУЛ и Иван Рилски и последната колоно.Но не било УК,диариите разранявали и дразнели червата.
Четох за функционалните диарии,невролог как може да помогне?Само при такъв не са ме пращали още.
Вероятно това не ми е дозата Л Тироксин,ниска идва.Ще се качи още ТСХ
И...20 кг много ли са?С малко повече от 20 кг съм отслабнала откакто се жалвах,че съм 100.Сега съм 80.Хлопат ми големите дрехи,поне не съм кюфте,но косата ми пада зверски и пак много оредя над челото.Просто е грозно.

Последна редакция: сб, 10 окт 2020, 22:57 от mariqivanova799

# 509
Миме, аз съм си взимала Б12 без рецепта, ето този, смуче се и се усвоява през лигавицата, което е по-добре за хора с проблемни кореми. Но при теб не зная, с алергиите и корема 🤔
https://subra.bg/hranitelni-dobavki/nervnost-bezsnie-i-naprezhen … cg-x-90-caps.html

Общи условия

Активация на акаунт