Дистанционно обучение за учениците- Тема 3

• 28 148
  • 779
  •   1
Отговори
# 210
  • Върху лъчите на Слънцето.
Не съм съгласна! Децата копират поведението на родителите си.
Затлъстяването в повечето случаи е резултат от неправилно хранене. Дали училището ни храни децата?
Училището може да покаже правилната посока и да те води в нея, но ако в семейството разбиранията са други, няма как да стане.

# 211
Принципно е така, обаче децата прекарват повече време в училище, отколкото вкъщи с родителите си.
По темата с храненето, имаше в миналото оити да ограничат тестените и боклуците в лавките, но за съжаление си останаха само опити. Бизнесът е по-важен от правилната посока, а идеята е институция и семейна среда да са партньори. Ако всеки прехвърля топката на другия не е ок. Нека там, където семейната среда е да кажем не особено добра, училището да има шанса да се включи, като подава по-добра среда. Все пак, масово децата са буквално по цял ден там. Ако средата предполага поне, ще е различно.

# 212
  • София
Поне сега два месеца децата ядоха домашна храна. В училище вероятността е малка, освен ако не са на стол.

# 213
До някъде културата на хранене се моделира и възпитава в семейството. Аз съм против всякакво залитане в крайности и в частност това модерно днес здравословно хранене. Почитател съм на домашно приготвена, топла храна, но ако тийна реши да се изхранва с джънк ще го направи, въпреки това че вкъщи ядем здравословно или в лавката не продават мазни банички.

# 214
Наистина на места компютрите са скапани, или няма за всички деца. Но мисля, че това е основно по селата.
В градовете мисля, че базата е горе-долу добре. А сега с проекта, който е за дигитализиране, ще се пооправи и този проблем.
Аз мисля, че почти всички предмети може да минат с някакъв процент дистанционно обучение.
Освен което споменахте - там, където се ползва например, Фотошоп, ако им се дадат ключове за облачно ползване на софтуера, също ще се получат нещата. Инак, у нас хакнат софтуер, никога няма да се инсталира. Аз имам и ползвам е офиса, и моето хлапе може да дойде до офиса, но това не е валидно за всички, тъй че отпада като вариант.

# 215
Не съм съвсем съгласна. Нещата са и до фигура и метаболизъм. Аз съм предразположена към напълняване. Открих го на 18г. и след няколко  години експерименти намерих режим с който поддържам приемливите за мен килограми. За сведение съм физически активна, винаги съм била и до сега съм , а вече над 50 съм. Режимът ми е свързан с много сериозно хранителни ограничения, не е нормален о е единствената ми възможност. Виждам по двете си деца че и те са взели моя ген. Дъщеря ми вече е голяма направи си хранителен режим, ограничава килограмите, но за пред хората синът ми е пухкаво момченце. Ние по принцип се храним пълноценно.  Дава му се и сладко и чипс, но не е практика по скоро награда за някакви заслуги или празник. По - добре да ги яде у дома отколкото тайно на училище. Освен това всеки ден кара колело и задължително прави по 200 коремни, но генът не прощава. Така че не всяко пухкаво дете е такова защото вижда храненето на родителите си или защото води заседнал живот.

Последна редакция: ср, 17 юни 2020, 11:59 от _re_ge

# 216
  • Бургас
Какъвто и хранителен режим да има едно дете ако седи по цял ден на училище няма как да се размине с яденето на боклуци, дори и на обяд да яде на стол. Остават още две храниния - едно сутрин и едно евентуално след обяд. Разбира се то може и да си носи от в къщи, но условията в училщата са такива, че освен сандвич, тестяна закуска или някакъв плод, който не цапа, не може да занесе нищо друго.

# 217
  • Върху лъчите на Слънцето.
А начинът на хранене ПРЕДИ тръгване на училище? Още в първите години се започва. И навици се изграждат.
 А навиците да се движат? (И навиците да са пред екран?)
 Виждала съм ученици да си носят кутии с вкусни манджички. Simple Smile

# 218
  • София
На училище почти всички се изкушават да ядат боклуци, ако ще да им бъде осигурена най-добрата храна. Този номер и ние сме го правили като деца - майките сложат сандвич в чантата, ние не го изядем, обаче си купим вафли от лафката, а сандвича го разнасяме половин ден, докато накрая го дадем на гълъбите и врабчетата.

# 219
  • Бургас
А начинът на хранене ПРЕДИ тръгване на училище? Още в първите години се започва. И навици се изграждат.

Повярвай ми, когато 20 деца около теб хрупат солети и чипс, каквито и навици да има едно дете ги забравя.
Аз също съм крила сандвичите на майка ми и съм си купувала мазни пици и вафли.
Освен това са убедих, че много майки не знаят как се хранят децата им на училище. Сина ми често ми разказва как парите, които майките на някои деца дават за обяд отиват за вафли и сладолед. Едно от децата в класа му ядеше по три сладоледа само до обяд.

# 220
Аз правя на сина ми кутия с храна, но виждаме че и той като другите иска да си купува. Почна да ни обработва с - не бях гладен. Не казва - ядох друго. Но то е близко до ума. За да не стигнем до лъжи направихме така - един ден кутия, един ден купува каквото реши. Ако петък купува, понеделник е кутия и така. Задължително всеки ден си носи ябълка. Мисля че е разумен компромис. Имам приятелки чиито деца ги лъжат и нагъват джънк от лавката, но те си мисля че владеят ситуацията. Не искам да съм в техните обувки.

Масова заблуда на повечето родители.

# 221
Ето темата за училищните кутии - има мнооого интересни идеи.
https://www.bg-mamma.com/?topic=1156462
Никак не е само сандвичи.

А и по-добре дори само сандвич от вкъщи да слагам, като знам с какви най-евтини продукти правят пиците в лафката...

Моите и двамата от 1 клас носят кутия, баткото в 8ми още носеше си я търсеше (преди ИП). Догодина в 9ти пак ще му правя Simple Smile
10-20 мин ми отнема сутрин, пъхат в чантите и заминават...

# 222
  • София
Каквито и идеи за училищните кутии да се измислят, децата не се трогват особено. Това е повече занимавка за майките, да мислят, че правят каквото е нужно. А детето пак ще даде съдържанието на кутията на някоя котка или на гълъбите.
На мен ми се вижда по-разумно детето, ако не изяде нещо, да го върне вкъщи, поне да не го хвърля.

# 223
Моят син до късна възраст не беше опитвал купешка пица,дюнер ,чипс ,не че съм забранявала,просто не съм го предлагала и той не си го търсеше.Никога не е ходил на занималня,освен за седмица-две една година, майка ми го гледаше и му приготвяше и досега си обича домашната храна.Дори много обича да готви и в последно време той приготвя за баба си и за себе си,много неща знае.Но някъде от 7 клас, като гледа другите и започна да отказва да си носи за училище. Някакъв тъп ритуал стана "Ходенето на лавката" , откъдето си купуваше предимно бонбони.Говоря,обяснявам,не и не.

Сега е 8 клас в ново училище. Уж в началото искаше дамуприготвямхрана,послеянамирах вшкафовете,покрита с мухъл,поне на животните да я беше давал.Казва,чего е срам и толкова. Принудих се да му давам повече пари,даси купува каквото иска,вкъщи яде достатъчно супи,салати, прясна храна.

Понякога средата много влияе и сеналага с авторитета си,дано поне да е в разумни граници.

Ималасъм и куриозен /замен / случай- на е днародителска среща класната ни навикваше нещо за навиците на децата и 7 "Влизам в стаята,мирише на мандарини"-казано с укор.Аз зная,чесъм дала 3 мандарини този ден. Зима,студено е,какъв плод да му дам,че да не мирише.

# 224
  • Майничка
Абе, не е кауза пердута що-годе контролираното хранене в училище, ама си е врътня и стратегия и на малко хора им се занимава.
Най-трудно се осъществява в начален курс, когато интригата не е в това, какво купуваш, а в самия факт, че го купуваш, вадиш ТВОИТЕ пари и ти дават това, което ТИ си поискал. Дали и защо го искаш е друг въпрос, важното е, че си страна по сделката.
Нагоре вече е по-лесно, стига няколко по-хитри майки да влязат в сговор с класния, тези на други паралелки от випуска и учителя по ТП и да имат нерви за йезуитски практики. Не да афишират здравословно хранене, килограми и т.н., а да изработят децата да измислят състезания - за най-компактна закуска, най-вкусен зеленчуков мъфин, най-зловещо изглеждаща домашна вкуснотия, най-засищаща чаша. Да събират, примерно, по 2-3-4 деца в различни конфигурации и да ги провокират да направят закуски за следващия ден за почерпка на целия клас. Ясно че в началото ще преобладава тесто и яйца, но направи ли се в един или още по-добре, в 2-3 класа на един випуск такова ядро, никой няма да се подиграва на кутиите, стига да не капят, да не ухаят на запръжки и да остава по малко за почерпки.
Особено сега, когато над половината хлапета гледат Джейми Оливър, Режи джуниър и подобни кулинарни, лесно могат да се прокарат подобни практики, без да имат вид на организирана кампания.
Много е важно обаче в началото процесът да има подкрепа и наглеждане от поне 1 учител. После, ако нещата потръгнат, може да се обсъди с директор, обществен съвет и т.н. обособяване на място за хранене.

Тези промени обаче се правят като организацията на Левски - полека, без да се шуми и с постепенно привличане на съмишленици.

Общи условия

Активация на акаунт