Дистанционно обучение за учениците- Тема 3

• 28 144
  • 779
  •   1
Отговори
# 195
Тази идея с 20% дистанционно обучение ми се струва, че я прокарват училища, които се "пукат по шевовете" и скоро няма да минат на едносменен режим. Търсят възможности да съкратят престоя на децата в училище. Иначе още в началаото на ДО на всички ни беше ясно, че повече няма да има извънредни ваканции.

# 196
Тогава къде отива идеята за "моите деца няма да стават в 6 часа" и "да ми се прибират като пребити в 19"?
Ти попита за варианти, аз си казах мнението. И пак ми се караш 😃 ееее, значи, няма угода при учителките.

Дано да измислят нещо, което да е приложимо.
Може да се разделят тези проценти и по предмети? Например, часовете по английски в клас да се намалят, и да се учи от вкъщи част от материала?

Освен проценти, пише ли нещо за предметите? Аз не видях

# 197
  • Върху лъчите на Слънцето.
Тази идея с 20% дистанционно обучение ми се струва, че я прокарват училища, които се "пукат по шевовете" и скоро няма да минат на едносменен режим. Търсят възможности да съкратят престоя на децата в училище. Иначе още в началаото на ДО на всички ни беше ясно, че повече няма да има извънредни ваканции.
То в нашата държава има само две -три училища. И техните директори "диктуват модата". Любимо ми е като някой журналист рече "директори на училища предлагат (искат)...", а после се цитират обичайните заподозрени. Simple Smile

# 198
Предложението е дошло от Дирекция „Организация и контрол“, МОН.

# 199
  • Ямбол
Тогава къде отива идеята за "моите деца няма да стават в 6 часа" и "да ми се прибират като пребити в 19"?
Ти попита за варианти, аз си казах мнението. И пак ми се караш 😃 ееее, значи, няма угода при учителките.
...
Точно в цитираното изобщо не ти се карам, ама сега ми идва да го сторя. Не съм питала за варианти, а за разпределение на часовете, за които говорех в своя пост, който пък е в посока на отговор на твоя, в който се радваш, че детето ти няма да става рано и да се прибира късно. Темата за грипнитъе ваканции е съвсем друга и там е повече от ясно, че ще се минава към ДО. Двайсетте процента са за друго, но как ще стане разпределянето, все още не мога да си го представя. Като го гласуват, ще ни пуснат указания и ще разберем. Училището, в което работя, е иновативно и ще ни засегне. Дано да е по желание и по решение на педагогически съвет, че ако ни задължат, ще стане интересно.

# 200
  • Майничка
Аз по-скоро го виждам като някои дни с намалено присъствие, определени за проучване и работа по проекти, примерно.
Но Лиляна е права, като кажат, ще разберем.

# 201
Аз си мисля, че има предмети, които могат изцяло да са в онлайн среда, като ИТ примерно.
По времето на ДО синът ми хареса  този предмет, каза че в училище не му ставала ясно как се случват част от нещата, а сега с презентациите на учителката и материалите, които им изпраща реакцията беше:" ама то било много яко "
 Но такива като математика не е подходящо. Там живият контакт е важен.......поне от нашата камбанария.

# 202
Да, ИТ са наистина много възможни за изпълнение. Може да е в съотношение 3 към 1(онлайн към офлайн).
Честно казано, и разказвателните предмети могат да са на този принцип.

# 203
Литературата също Grinning
Факта, че слушаш само учителя, без да те разсейват страничните шумове от класа при нас дава добри резултати.
А по ИТ, презентациите на задачите ако не ти е ясно от първият път ги гледаш пак, и пак. В училището за 40мин г-жата не може да обхване 30деца и да им обяснява персонално

# 204
В училищата нямат и база за нормално ИТ. Нямат прилични машини, нямат прилична връзка с интернет, реално там практика няма, има сухо поднасяне (а това е много зле), има един на опит за вкарване на българска терминология, която в ИТ не е удачно да се случва. Ако трябва да сме честни, на много места преподавателят по ИТ знае по-малко от голяма част от тийнейджърите, защото е застинал в 90-те.
Физкултурата в днешния си модел също е крайно безсмислена. Огромна е нуждата от движение на децата, крайно обездвижени са, седящи наблъскани като сардели по чинове часове наред. Час физическо, който е 40 минути и за който разбира се има изисквания да се преобличаш (нормално) е смешно просто. Всеки нормално до средно спортуващ знае, че за 40 минути нищо не правиш, иска се загрявка, само тя е 20 минути, за да няма травми. За капак, спортът е сведен я до гол норматив, я до теория на някакви игри, за които се иска и загряване и много повече от двайсетина минути, с които разполагат. За мен лично, няма условия за такива часове по физкултура, разбирам, че в училищата се опитват да вкарват някакво движение, но това повече тормози, отколкото помага. Направо си е губене на време, а нищо като позитив. Не на последно място - физиката на подрастващите е толкова различна, децата следва да бъдат насочвани и насърчавани да практикуват подходящ за него спорт - за едни това ще е плуване, за други ще е баскетбол, за трети ще е йога (защо не) то не е и полезно, някои имат противопоказания да практикуват конкретен спорт, но в училище са заставени. Творческите предмети, като музика и изобразително изкуство за деца без заложби следва да е сведено до познания за обща култура и повече ходене на музей и концерт като допир до тези изкуства, а не до опит да рисуват и пеят хора, които нямат никакви заложби. Тези, които имат, така или иначе се насочват към конкретни специализирани училища.
Т.е. някак трябва да се освободи време учениците да могат да: посещават концерти и изложби, да четат различна от учебната само литература и да спортуват не за норматив 20 минути. А това с такъв дълъг престой в училище може да се случва извън него само и единствено, ако не си затрупан след това с домашни и не е необходимо часове наред учене след училище вкъщи. Нещо куца в нашето образование, да стоиш часове в учебната сграда, а след това да ти трябват още толкова часа, за да си "научиш".
Май не съм по темата обаче. Или съм? Ако вкарат някакви предмети под формата на ДО, но повече с практическа насоченост, а не с висене "да ти преподават" пред монитора вкъщи (защото това повече време няма да ти даде)?

# 205
  • Ямбол
В последното мнение са изброени някакви частни случаи, които изобщо не са преобладаващи в повечето училища.

За ИТ изобщо не съм съгласна, че е по-удобно дистанционно. За малките - може би, но при големите не всеки има необходимите програми за работа, както и техника, която да ги поддържа. Тази година ми се наложи да променям учебно съдържание по профилирана подготовка, заради програма.

# 206
Аз също за ИТ не съм съгласна, дори за малките. Единия момък “посещава” детските курсове на софтуни дистанционно тези месеци, а преди това е ходил на място. Разликата е огромна в полза на присъственото. За училищното нямам мнение, тъй като материала за 3 клас вече го беше минавал в същото софтуни и не е имал проблем.
Госпожата на второкласника пък им изпращаше картинки, които да оцветяват в пейнт, така че там изобщо пък нямаше никакво преподаване- т.е АКО това е програмата , изобщо няма нужда от ДО. Единственото което му преподадох аз тия месеци е как да сейвне пейнта и да му въведе име, за да го пращаме после...

# 207
Присъствено да, но масово в училищата няма база. Не вярвам да е единичен частен случай това. Учител, който преподава само суха материя, без практика, без да включват въобще компютрите, защото 90% от тях не работят не е никак ок. Моите деца са учили Excel в училище, без нито един път да бъде пуснат компютър (т.е. научили са всичко, което знаят вкъщи, сами, без да им се преподаде практически в училище нищо). Говорим за всички деца в конкретното училище в случая, не за единичен случай. За миналата година имат два опита за работа на компютрите и то за тест, за изпълнение на поставена задача. Половината едва са успели да предадат нещо, защото всичко забива.

Последна редакция: ср, 17 юни 2020, 09:24 от фаастък

# 208
  • Върху лъчите на Слънцето.
Не помня в ученическите ми години часовете по ФВС да са били по-дълги от сега. И имахме време. Сега също.
А за театрите и книгите - който желае, намира време. Но днешните ученици нито искат да четат, нито се интересуват от театър! Има такива, но са рядкост!
Хайде да не ни е виновно училището!
Постановките по принцип са вечер. И съм щастлива, че имам дете, което обича да гледа и оперети, и театрални постановки. От "мястото на събитието" мога да кажа, че там почти не се срещат деца!
А спортуването е начин на живот! Не всички са затлъстели! Това пак е въпрос на домашно възпитание.

# 209
Обездвижването не го приравнявам на затлъстяване. Обездвижването е проблем, затлъстяването е начин на хранене.
За театрите и книгите също не става въпрос за желание. А за вкарване масово на децата в тази посока. Посредством повече практикум, а не суха материя и после тестове. Така, вярвам, ще има повече вечер срещащи се млади хора на представления. Мнението ми е, че масово нямат интерес точно, защото не само, че не е предизвикан такъв, но е и унищожен в зародиш именно с часове в училище и преподаване на изкуства по учебник.

Общи условия

Активация на акаунт