Къща около София - 2

• 71 003
  • 751
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Това е старата част на Костонброд Води се “селото” , доколкото знам нямат проблем с канализацията и тока, но все пак е хубаво да си поразпитате комшиите преди да го вземете, другото е че там има река, внимавайте да не е близо, че прелива, има и баир цялата горна част към гробището и в обратна към Червиляка, стръмни улилчки има и равни места но не са много, като цяло не е лошо частта по- към Ломско шосе лично на мен ми харесват след площада не са ми много примамливи, ако ми дадете точна локация може на лични мога да поразпитам

# 331
Не знам какъв е въздухът в Горна Баня и останалите села, дадени за пример, но март месец ходихме в Лозен, примерно, и си вонеше на печки.
В Бистрица дори и да мирише до 23ч., в този часови диапазон ти влиза времето, в което се прибираш от работа или си активен навън, така че кел файда.

Че кое е това село с канализация до Костинброд, то софийските нямат. 😄

Ние живеем в Лозен,  зимата е ужасно мръсен въздухът, масово ползват въглища и се издигат кълба черни пушеци от комините на доста къщи.
Но предполагам в повечето села  е така,  въпреки, че е газифицирано, явно на въглища е по-евтино и масово се ползва.
Но свикнах тук и търсим и тук къща, въпреки че е много скъпо..

# 332
Тази зима гледах графики за Лозен, а също и едни ентусиасти бяха се хванали да обикалят с уреди по улиците и да водят записки - на улиците до гората въздухът е много по-чист, отколкото във вътрешността. Т.е. има някаква част - примерно една двадесета, - която е с по-добро качество на въздуха.

# 333
Тази зима гледах графики за Лозен, а също и едни ентусиасти бяха се хванали да обикалят с уреди по улиците и да водят записки - на улиците до гората въздухът е много по-чист, отколкото във вътрешността. Т.е. има някаква част - примерно една двадесета, - която е с по-добро качество на въздуха.
А тогава защо са в Лозен? То целта нали е да се избяга от София, за да отидеш на чист въздух и тишина?

# 334
А тогава защо са в Лозен? То целта нали е да се избяга от София, за да отидеш на чист въздух и тишина?

Далеч не всеки - да не кажа, че малко хора успяват, - намира чист въздух, тишина и по-качествен живот на село.

# 335
Да ви кажа впечатления. Редовно разговарям с хора, които смятат, че "там при нас" (в ГБ) въздуха е много чист. По форумите се виждат мнения от хора, които търсят жилище в района ***заради*** по-чистия въздух.

Предполагам че подобно е и за Лозен. Хората масово не са наясно.

Ако някой знае къде са тези измервания, за които говори ЕммаТ, нека каже. Ще са много интересни.

# 336
Към планината е логично да е по-добре, сигурно районът около Караджин.
Безумно скъпо е. Не си струва за мен.

# 337
Да, някак си мислиш, че щом е до планината е чисто, но не е.  Село като другите.
Но на мен ми харесва близостта до София, планината наблизо, има редовен и удобен градски транспорт, свикнах.. Цените обаче са безумни.
Засега гледаме освен Лозен, Враждебна и Орландовци..
Неочаквано за мен, Враждебна ми хареса, не бях ходила преди да започнем да търсим къща

# 338
  • София
Ние пък не търсехме "чист въздух и тишина". Е, фактори си бяха, но не определящите. Както казах, за чист въздух + близост до София логически не се получава. Тишина... тя никога не е гарантирана, плюс ако е тихо като купуваш, след 10 години може и да не е.
Ние търсехме самостоятелност, поне мъничо гледка, добър достъп, да е с налични окей документи и най-вече да ни влиза в бюджета. И все пак, въздухът тук е по-добре отколкото в Кръстова вада или в Младост, където сме живели преди.

Вилната зона над Герман (Терасите ли се водеше?) сме я гледали също. Според нас голямата й част зимата е достъпна само с джип. Пробвахме да се качим с нашето Субару Форестър - не че не става, но за всеки ден със сигурност не е яко. А и тогава цените бяха същите като в Косанин дол, пък тук ни харесваше повече.

# 339
  • София
Засега гледаме освен Лозен, Враждебна и Орландовци..
Неочаквано за мен, Враждебна ми хареса, не бях ходила преди да започнем да търсим къща

Здравейте, хубава темичка, да споделя и аз малко опит и наблюдения Simple Smile
Прочетох леко некоректни мнения, като напр. "на 10 км от София" или "придвижвам се за 10 минути" Wink Ще дам разстояния от изходна точка Младост 1.
Враждебна е квартал на София, има транспорт, хубави детска градита, училище, магазини, всичко. Но вече е много презастроено, всеки парцел е разделен и са построени по три къщи. Ако намерите някой краен, нов парцел, ок. Доста шумно и мръсно е, от едната страна Ботевградско шосе, от другата - Северната тангента. Есен, зима, пролет - много мъгли. И е скъпичко, 130-150-180Е/м2.

Орландовци си е квартал на София също, краен, но с бърз достъп до центъра. Много роми.

Ние с мъжът ми се оглеждахме 2.5 год за парцел или къща. Харесва ни районът на изток от София. Водещи критерии бяха да е УПИ, с ток и вода в или пред парцела, сравнително равно. Наличието на градски транспорт не е бил фактор, детска градина и училище също, защото детето ни е в трети клас и така или иначе учи в Сф.
Бяхме харесали една къща в местност Чатарлъка, след Лозен. Много красиво и спокойно, но си е вилна зона, няма достъп до Лозен, а се минава под магистрала Тракия и пътят излиза на подбалканската линия. На фона на днешните цени много съжаляваме, че не се решихме, беше чудесна къща за 55 хил. лева, сега щеше да е 80 хил. евро.

Харесват ни Мусачево и Григорево, равно, слънчево, с бърз достъп, но не намерихме парцел на прилична цена. Предлагането беше за около 500-600 м2 съотв. по около 100 Е/м2.
С. Елешница - близо до София и с бърз достъп. В последните две години много хора са купили/построили там, други са се преместили за постоянно в съществуващите вили. Самите граници на селото са по две успоредни на главната улица и съответно има вода. Останалите са на сонди. Ел енергия има, не би било проблем присъединяването. Има доста свободни парцели по 600 м2, преди години са ги раздавали по т. нар. Параграф 4. Улиците са тесни, повечето с денивелация, във вилната зона  много от тях непроходими през зимата. Но районът много се е оживил. Всички пътуват за работа и училище към София.

След като поразширихме периметъра, гледахме Лесново, Априлово - много роми.

Много ни хареса Долна Малина, равнинно, слънчево, обградено с хълмовете на Средна гора, в селото няма роми, но няма и никакво предлагане.

С. Горна Малина - на 34 км от нас, пътували сме във всички часови диапазони, стига се за 30-35 мин. Общината е много добре устроена, а селото е общински център. Има хубава детска градина и училище, където поне до четвърти клас може да сте сигурни, че децата ще се чувстват добре. Посещават ги деца и от  Белопопци и Байлово. Районът е много чист, климътът е умерен, природата е чудесна. Прежалихме 10 км и 10 минути път за сметка на много разумна цена и красива природа.

Успех!

Последна редакция: пт, 04 юни 2021, 11:36 от sofyia

# 340
  • София
Само да кажа от опит да не се разчита чак толкова, че има ток на улицата. Ако няма заделена мощност, става голямо "весело". Да, в пъти по-добре е от това да няма даже стълбове, но не е гаранция, че сте готови за строителство. Това ако говорим за парцели, разбира се.
Къщите лесно се познава дали са електрифицирани. Макар че ето, съседите срещу нас купиха къщата "с ток" и се оказа, че не са към ЧЕЗ, а към един частник в района, който купува от ЧЕЗ и не му знаят даже тарифите Simple Smile А ние (през улицата от тях) на късмет сме към ЧЕЗ, но и знаем, че нямат нови свободни мощности за нашата улица; ще чакат явно някой да им построи предвидения трафопост.

# 341
  • София
Само да кажа от опит да не се гледа, че има ток на улицата. Ако няма заделена мощност, става голямо "весело". Да, по-добре е от това да няма даже стълбове, но не е гаранция, че сте готови за строителство. Това ако говорим за парцели, разбира се. Къщите лесно се познава дали са електрифицирани. Макар че ето, съседите срещу нас купиха къщата "с ток" и се оказа, че не са към ЧЕЗ, а към един частник в района, който купува от ЧЕЗ и не му знаят даже тарифите Simple Smile А ние (през улицата от тях) на късмет сме към ЧЕЗ, но и знаем, че нямат нови свободни мощности за нашата улица (ще чакат явно някой да им построи предвидения трафопост).

Да, наистина е така, напълно права сте! Но за описаните от мен по-далечни села, които все още не са пренаселени и нямат въведени нови територии в регулация, все още ел.енергията не е проблем.

# 342
  • София
О, разбира се, че изобщо не е универсално правило! Трябваше да кажа по-скоро за "райони с активно застрояване" или нещо такова. Иначе аз на общо основание казвам, не беше отговор конкретно към вас или относно споменатите села, в никой случай Simple Smile Просто се сетих.

# 343
  • Cobrs
Здравейте, бихте ли споделили впечатления от селата Казичене и Сеславци.

# 344
  • София
Преди 2-3 години и аз се оглеждах за къща или парцел на сравнително близко от Младост разстояние. За лятото, не за постоянно живеене, като държах да е с голям двор. Не търсех усилено, но на място, което бях гледала ми изскочи предложение от частно лице във фейсбук. Село Петково на 4 км от Елин Пелин, съответно 35 км и 35 мин от Младост. Площта е 1700кв. м, има стари постройки, къщата я стягаме за ползване лятото, стопанската сграда ще я бутаме сигурно, гаража е ок. Част от двора е зеленчукова градина, другото около декар е поляна. Има ток вкл трифазен, вода и канализация. Около нас са постоянно живеещи. Цената беше 85 хил лв когато я взехме, като цяло не съжалявам, тъй като получих големият, равен двор с ток, вода и канализация на прилично разстояние за вила до София. А да и не се краде Simple Smile Напоследък масово се изкупиха свободните парцели и масово се строи или ремонтира.

Общи условия

Активация на акаунт