Къща около София - 2

• 70 972
  • 751
  •   1
Отговори
# 375
Деска, права си и не виждам вариант в скоро време да паднат. Който успял досега да намери нещо на приемлива цена, успял... от тук нататък  ще е супер голям късмет да се случи на някого.

# 376
  • София
Все още има късметлии, съвсем скоро на съседната улица купиха парцел. Понеже съм клюкарка ведна отворих обявите и видях цената. Цената си беше съвсем пазарна. Дотук ок, но когато викнаха багер да изчисти мястото, защото беше нещо страшно се оказа, че вътре има къща. И то не стара къща, да речем нещо 90-те години, верно с недовършен покрив и за основен ремонт, ама къща. Вероятно няма и документи, но 25 хиляди евра за декар двор и къща бонус си е направо попадение. Така че си трябва яко ровене и доза късмет за да си намериш нещо добро на приемлива цена.

# 377
  • София
Според мен само ще се вдигат. Търся парцел и искам да построя сглобяема къща, много ми харесват някои проекти и съм се насочила към Тед Хаус. Определено обмислям само лятото, защото зимата не мога да си причиня пътуване с ученика. Освен тока и водата да са поне пред парцела, да е Упи,при закупуване какво друго да гледам според вас

# 378
  • София
Според мен първо поразгледайте темите за строеж на къща и после се върнете в тази. Не съм сигурна, че знаете в какво приключение ще се хвърлите. На фона на него, пътуване с ученика зимата ще е песен. Съвсем добронамерен съвет, имам много познати, които тръгнаха по хлъзгавия път със строеж на къща и всички съжаляват. Имам само един успешен, но той работи в строителна фирма и всичко си знаеше предварително, къде, кой, кое и т-н.

# 379
  • София
Еее, хайде не със страшното, де. Ние с ММ хал хабер си нямахме от строежи, но ето че си посторихме къщичка. Не е сглобяема, но е от дървените, които много хора наричат сглобяеми. Има си проект и всичкото му. За да започнем строежа отне година и половина (но се мотахме, например сондьора за водата го чакахме месец и половина), след това за 6-7 месеца беше готова до ключ, като пак имахме тук-там забавяния. Никак не е невъзможно, иска наистина много усилия и планиране и организация. Ако човек е с повечко финансови възможности, голяма част от нещата има кой да ги свърши вместо него.

# 380
Аз от бая време следя селата и имотите, които се предлагат в близост до София и си е въпрос на търсене, бюджет и на какви компромиси би се съгласил човек.

# 381
  • София
Щом поглеждате към пернишко село,  по-близо са Банкя, Иваняне, Мало Бучино...  Много приятни местенца са.  А конкретно Банкя за мен е без конкуренция пред всичко останало, за сметка на това цените са все още доста по-разумни, отколкото по "Витошката яка" и разните ендеци тип Ам.колеж, ДеЦки град, Терасите не знам си какво и т.н.  Simple Smile
Защото всичко ни е локализирано в тази част на Сф- работа, детска градина, училище, извънкласни дейности и трябва освен да вляза в София и да я прекося до Южните квартали, което би било кошмар.
Иначе ходихме на гости и в Требич. Не е лошо място, ама пусто са ми далеч тези дестинации.

# 382
Все още има късметлии, съвсем скоро на съседната улица купиха парцел. Понеже съм клюкарка ведна отворих обявите и видях цената. Цената си беше съвсем пазарна. Дотук ок, но когато викнаха багер да изчисти мястото, защото беше нещо страшно се оказа, че вътре има къща. И то не стара къща, да речем нещо 90-те години, верно с недовършен покрив и за основен ремонт, ама къща. Вероятно няма и документи, но 25 хиляди евра за декар двор и къща бонус си е направо попадение. Така че си трябва яко ровене и доза късмет за да си намериш нещо добро на приемлива цена.
Любопитна съм къде е този парцел за 25 К за декар?
Не, че ще купувам. Аз вече си купих. Просто любопитство

# 383
Че строежа на къща си е приключение, но повече се учудвам на тези, които строят къща само за събота/неделя. Ако е на морето, бих го разбрала, ама иначе си е скъпо начинание.

# 384
  • София
Че строежа на къща си е приключение, но повече се учудвам на тези, които строят къща само за събота/неделя. Ако е на морето, бих го разбрала, ама иначе си е скъпо начинание.
Ами събота/ неделя, лятото. Всеки сам си преценява в крайна сметка. Нищо не се знае, някой ден може и постоянно да се живее.

# 385
Моята разсъждения са в точно противоположна посока. Първо къща за спорадично ползване се нарича вила Simple Smile.
Да строя вила на морето си заслужава само, ако живея в близост, не повече от 50кв до вилата. Иначе самият процес на строеж и после самото ползване е много затруднено. Ако живея в София и за уикенд ползване да трябва да бича 400км  в задръствания по магистрали, ми не мерси. Изисква се целогодишна поддръжка, косене на трева, покрив, ремонт спешен, ако се наложи трябва да се реагира бързо... И още много. За морето си има хотели. Ако е в близост до населеното място, където човек обитава целогодишно, със сигурност ще се ползва по-често:уикенд, празници, с хоум офис и евентуално работа, ваканциите на децата. Човек като поостарее може и целогодишно да почне да живее там.
Като естествено всеки се гледа от неговата камбанария, според неговите потребности и нужди в крайна сметка 🤓

# 386
  • София
И аз съм на мнението на Kölsches Mädel.
Имаме имоти на морето. Вярно е, че ходим повече от 1-2 пъти в годината, но поддръжката е трудна и ако не съм от морски град, изобщо не бих се занимавала за 1-2 пъти ходене на море в годината, а бих си наела хотелска стая.

Къща за събота и неделя е много умно решение, защото в един момент може да се превърне за целогодишно ползване. В момента имаме финансова възможност за закупуване на къща или строеж. Не знаем, дали ще имаме време да пътуваме целогодишно от къщата до Сф, зависи от много неща. В момента сме с две деца, които учат в София, спортуват, имат допълнителни дейности и всякакви нужди, които градът може да им осигури. От тази гледна точка къщата може и да остане за събота/неделя. Да сме живи и здрави децата растат и ще стават все по-самостоятелни, дай Боже! В един момент бихме ги оставили да стопанисват имотите в София и ние с ММ да се преместим в къщата или да делим годината 6м в къщата край Сф, 6м на морето или както решим.
Едва ли на стари години ще имаме финанси да строим и купуваме. Силните години на човек са 25-45/50г. според мен. Работоспособен, добри доходи, предприемчив, находчив, абе младостта е всичко.

# 387
Ако имах имот на морето, определено бих го ползвала по-продължително време лятото (примерно 2-3 месеца непрекъснато). И морския имот не си го представям като имот, който го ползвам само събота и неделя.

Аз определено не искам имот за събота и неделя. Не мога да се справя с единият имот, а камо ли да поддържам постоянно 2. Поради тази причина когато решихме, че искаме къща, държах тя да е за постоянно ползване. Парцела беше по-скъп, но изграждането на самата къща си изисква доста средства. Моята логика беше, че дали ще строиш къща на 30км от населеното място или в/почти населеното място е все един и същи разход (като изключим парцела).

# 388
  • София
Истина е, че вилен имот за събота и неделя + апартамент си е серизно изпитание. Преди да купим и да се преместим в къща за постоянно имахме вила. На 50 км. от София, малка къщичка 30 кв. и двор 1200. До четвъртък гледах да съм извъртяла цялото пране, да се напазарува за вкъщи и да се изчисти. Петък след работа търчиш да събереш деца, да напаразуваш за укенда, да се натоварим всички в колата и да отидем на вилата. В събота сутринта се започва усилена работа по двора, повече от половин ден косене, поливане, цветенца, овошки, зеленчук, други облагородяващи дейности (винаги има какво да се подобри)  Следобяд вече си прибит, започва приготовление за вечерята, ядем и лягаме. В неделя до обяд прибиране ма маркучи, инструменти, на багаж, изцапани дрехи за пране, останала храна и т.н. Прибираме се в София следобяд и се започва готвене, къпане, пране на багажа от вилата и  деня приключва. И това всеки уикенд. Ако пък пропуснеш, следващия път тревата е до кръста и се коси цял ден. Не казвам, че е лошо просто си е сериозен ангажимент и много работа, която трябва да свършиш само за ден и половина. Сегашния вариант къща, в която живеем + апартамент ми е много по-лесно за поддръжка. Това е моето субективно мнение, не ангажирам никой с него.

# 389
  • София
Естествено, че къща близо до града + апартамент в града е натоварващо финансово, но ако човек може да си го позволи, не виждам нищо лошо. Аз принципно съм на мнение, че имоти не продавам, освен ако не ми се наложи финансово (недай Боже!). За много хОра това е инвестиция, особено ако не се занимават с друг тип инвестиране на средства. Дари и да я заключиш, тя пак ще си стои там и при всички случаи ще имаш по-висока доходност от средства в банка.
DeS8ka, много точно си обяснила ежедневието апартамент+ вила.Sweat Smile

Общи условия

Активация на акаунт