Къща около София - 2

• 71 015
  • 751
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Човек е най-добре да разглежда такива места зимата. Ние хем сме до Горубляне,обаче друго е на място да отидеш. Обикаляхме да разглеждаме къщи януари там, боже задушихме се в колата, на няколко места ни влезна пушек ужасно смърдящ в колата, а това е за 10 мин... Не че не съм живяла 18г в град в който само на дърва се отоплява в котловина, зимата дере чак на гърлото

# 316
  • София
Населените места в ниските части страдат особено много от безветрието и мъглите, точно на задушаване е усещането.
И като зациклят 20 такива дни ииии....

# 317
  • София
Не че искам да прекъсна поредното обсъждане на темата, но всъщност в апартамент в града замърсяването е същото или (обикновено) по-тежко. А къщата си има и други плюсове, освен по-чистия въздух.
В къща край София (което е темата) на по-високо е по-добре и не, няма населено място в България, където въздухът да е кристално чист постоянно. Не виждам смисъл да се обсъжда отново и отново дали в село Х или в махала У има миризма на печки. Ами има. Навсякъде!

Но е вярно това, което написа МiroG - гъстотата на населението оказва много голямо влияние. Аз помня и на село като малка как миришеше зимата на печки с дърва, но никога не съм усещала въздухът да има вкус. Заега и в Косанин дол е така - има отопляващи се на твърдо гориво, надушвам ги; но няколкото тежки дни зимата бяха вследствие на затиснали ни градски мръсотии. Просто с къща, особено в непосредствена близост до София, това е неизбежен компромис - изборът се свежда единствено до това колко да е голям.

# 318
  • София
Само да вметна, че ако няма читаво електрозахранване и водоподаване, мръсният въздух ще бъде само щрих .... Много трябва да се внимава като се избира. Съмнявам се да има идеален крайградски имот, който да покрива всички изисквания и да няма недостатъци. Просто човек трябва да прецени, кое може да приеме като компромис и кое не. Да се опита да прогнозира на база на наличната информация кое търпи развитие в бъдещето и кое няма да се промени. Естествено информацията трябва да се обработи и съобразно целта на покупката - целогодишно или ваканционно ще се използва. И за да съм полезна и на питащата за Костинброд дама - ето малко информация, тъй като от 3 години следя ФБ групата на Костинброд - локацията Костинброд има основно минуси - проблеми с вода, ток, миризма на канализация, сметоизвозване, улична инфраструктура, транспорт.  Това е преобладаващото мнение на членовете на групата. Единствения плюс е близостта до София. На мен винаги ми е било странно, защо няма градски транспорт, който да обслужва Костинброд. Едно голямо НО - всички проблеми в града се дължат на местното управление. Ако следващия кмет, общински съвет и т.н отговорни лица са читави, възможно е всички тези проблеми да бъдат решени в рамките на 5 години. Съмнявам се, но все пак има такава възможност. Така че вие преценете дали Костинброд е вашето място.

Последна редакция: ср, 02 юни 2021, 14:20 от DeS8ka

# 319
  • София
Съгласна! Ще допълня само, че и в групата на Панчарево-Кокаляне се споделят предимно проблеми. Но всъщност там не са всички местни и самата група е създадена за борене на проблемите. Има си много плюсове района, които в групата няма да ги срещнем. А все пак, живеят хора в селото и не са се разбягали.

# 320
  • София
Принципно местните си мълчат. Те така са свикнали цял живот. Сакън да не кажат нещо на кмета, че после може да им потрябва за услуга и само го одумват с половин уста и тихичко да не ги чуят. Активни са пришълците, които реално едва ли са знаели за проблемите преди да се населят. Нормално е да се борят за решаването им. Относно Костинброд - не живея там, живея в село от общината. Там за щастие основните проблеми ги няма, но има други, които съм по-склонна да преглътна. Но да ми църцори мивката с жълта вода в по-голямата част от денонощието, да не мога да се изкъпя и да си пусна пералня и да ми спират всеки ден тока или да е дискотека - това не знам дали бих изтърпяла, но щях да съм адски активна в тормоза над местните ВиК, ЧЕЗ и община. Въпреки всичко обаче, не бих се върнала в София заради останалите плюсове от живот в къща с двор, които на всички са известни без да е необходимо да се информират от някоя група.

# 321
  • София
Панчаревци стигнаха до среща със зам-министъра на енергетиката заради ЧЕЗ (и с шефа на ЧЕЗ), но резултат познай - никакъв. Особено сега с тези избори ден през ден, централната власт нищо дългосрочно ангажиращо не ще да мисли. А локалната все пак зависи от централната за много неща. Тормозът над дружествата (особено монополни) в овладяна авторитарна държава, не помага Simple Smile
Аз във вилната зона имам ток, пуснат от чисто ново захранващо трасе, докато хората в селото се оплакват адски много от старата инфраструктура. Е, при силен вятър и на мен ми спира тока, но спира за малко (в апартамента спираше по-рядко, но винаги за по-дълго). България в 21-ви век... и пак гласуваме за 50-на лева Cry
Качвам това тук, в случай, че за някой разглеждащ Панчарево е от интерес. Пак е от тези невечните неща, за които стана дума: https://www.mediapool.bg/stolichni-vik-proekti-za-250-mln-lv-izv … e-news322540.html

И да, аз също не бих се върнала вече към живота в кошера Simple Smile

# 322
Купихме парцел в Яна на последната улица на селото. Парцелът се намира някъде около 600 м надморска височина. Строим къща в момента и не живеем още там.
Всеки знае зимата какъв е въздухът в София, особено в по-ниските квартали. Една вечер при поредната седмица от мръсен въздух, извеждам кучето навън към 9 часа вечерта. Беше толкова мръсно и мъгливо, че направо ми беше трудно да дишам. Реших, че ще отида до Яна в този момент, за да видя как е там въздуха при всички печки и т.н. Казах си, че ако и там е така мръсен въздуха по това време на вечерта ще продам парцела. Тръгнах и на половината на пътя по магистралата, когато започна изкачването на горе, въздухът стана чист и мъглата почти изчезна. В Яна е равно, но все пак си е предпланинско. На улицата, където ни е парцелът просто спрях колата, за да мога да подишам. Въздухът си беше чист, въпреки къщите. Не знам с какво се отопляват. Дишах 10 минути на улицата чист въздух и се върнах в мъглата и мърсотията в София. Разликата беше очевидна. Та мислъта ми е: щом в Яна въздухът беше чист, то би трябвало в богаташките Бистрица, Горна Баня и Лозен да е по-чисто, нали така? Поне са по-високо в планината и цените са космически? Или нещо не схващам?

# 323
Мамите, още нещо важно за въздуха зимата. Отчитайте фактора - съседи в непосредствена близост. За съжаление понякога имате много близък съсед, който гори каквото му падне или пък ако уцелите автосервиз.. ужас е, независимо че 50 метра в страни въздуха е съвсем приличен. Това са вече съвсем локалните проблеми.
Друг гаден пример е - от планината (от горе) идва течение с чист въздух непрекъснато, но точно там над Вас е кофтия съсед с поечката. Това са реални примери все пак.

Преди години карах колело зимата в София и още тогава разликата между кварталите с и без печки беше огромна.
В блоковете (с ТЕЦ) въздуха категорично е по-чист, а и не говорим за блокове около цигански махали нали? Споделете, има ли апартаменти и мазета пълни с дърва, а съседа редовно да ги разнася по асансьорите. По-скоро биха били на пелети май тия...?
Пушещ блок, захранен с ТЕЦ не се сещам да съм виждал.

Газифицирането може би помага на въздуха, но не мога да прецения доколко. Правете сметка, че често газифицираните клиенти са по-заможни, тъй като котлите са скъпи. Даже да не бяха на газ, пак щяха да са на пелети, което е несравнимо по-добре спрямо печки+горене на отпадъци. В Гара Елин Пелин например даже блоковете са външно газифицирани, кутиите са върху козирките на входовете. Там газта изглежда е на особен почит.

Главния проблем според мен са бедни хора, преобладаващо мъже с печки, които мъкнат всевъзможни гадости за горене и горят какво да е и чак накрая дървата, примерно като легнат да спят. Прави сте - един такъв буквално може да обгази половин квартал. Мирише ужасно и е задушливо.

Напълно потвърждавам, че и според моите наблюдения Бистрица и районите по-далеч от София въздуха обичайно вечер е лош, но след това рязко се подобрява, а денем е супер, включително така набедения Перник. За разлика от София, където просто умираме денонощно, бавно и мъчително. Тежко е зимата 18-18:30 при разпалването на печките, защото пушека е повече. Дървата първоначално пушат, после пушека става прозрачен.

Аз живея в такъв (лош въздух) квартал (Горна Баня, а тя също е газифицирана), ходя редовно зимата до върха на планина Люлин (единствения начин за разходка на чист въздух зимата), откъдето добре се вижда положението в Банкя/София/Владая/Перник.

Когато ходите да гледате въздуха е важно да отчетете на къде духа макар и незначителния вятър, за да не останете с грешни впечатления. Често има минимално въздушно движение (което не е вятър и не се усеща), което изнася целия мръсен въздух в определена посока около София, а противоположната става осезаемо по-чиста в този момент.

# 324
Миро, в коя част на Горна Баня си горе-долу? Ако не ти се споделя, няма проблем. 🙂

# 325
Под линията, до долната чешма

# 326
  • София
Здравейте от 7 години живея в Костинброд, наследствен имот, сега си купих парцел и ще строя къща пак тук. За водата и тока е вярно , но много зависи в кой район си, ние например нямаме проблеми с тока, канализация има и е нова на 6 години е някъде, нашата локация е ок, но наши познати си купиха къща тук и цяло лято нямаха вода. При нас тскъв проблем изобщо нама. Водата иначе е варовита, но си сложихме система и съм много доволна.   Градски транспорт няма( има маршрутки и рейсове до Обеля май)но аз и никога не съм ползвала, две от децста ми учат в София, а малката е на детска тук. Та като си купувах тук парцел знаех в кой район и къде са проблемните и ги заобикалях. Иначе на мен ми е ок като локация, бързо се придвижваме с кола и има всичко необходимо ( супермаркети, аптеки, лекари). Мисълта ми е ако някой търси тук да се информира първо за местата с кснализация и проблема с водата иначе на мен ми харесва. А и да добавя почти половината вече минават на газ, има почти навсякъде.

# 327
Като чета за колко време стигате до центъра на София и се изненадвам. Ние сме в началото на Горна баня, което е квартал, на няма 7 км. сме от центъра и сутрин/вечер в час пик 30-40 мин. не ми мърдат, като 30 мин. е най-обнадеждаващият вариант. Без трафик и за 10 мин. стигам, но въпросът е за сутрините и вечерите. За въздуха не мога да кажа нищо, защото сме точно до околовръстното и е ясно, че не е цвете за мирисане, на газ сме и ние и съседите около нас, но е лош според мен. Родом сме от балкански град с хубава природа, често (особено зимата) въздухът е по-лош от този в София, но гостите на града го намират за много хубав, идея си нямам защо, вероятно заради горите и природата. Това обаче далеч не е достатъчно, докато всички се отопляват на дърва.

# 328
Аз забелязах, че в последните месеци са изникнали много нови къщи във вилната зона източно над с. Герман. Гледах и обяви за продажба на парцели там, като цените им са изненадващо добри предвид близостта до София. Ясно е, че инфраструктурата я няма никаква, но при засилено темпо на строителство в района вероятно ще започне изграждане малко по малко. Някой с информация за мястото и някакви инвестиционни намерения за там?

# 329
В този район е. Една от последните улици. Може ли да ми кажете повече за района?

Здравейте от 7 години живея в Костинброд, наследствен имот, сега си купих парцел и ще строя къща пак тук. За водата и тока е вярно , но много зависи в кой район си, ние например нямаме проблеми с тока, канализация има и е нова на 6 години е някъде, нашата локация е ок, но наши познати си купиха къща тук и цяло лято нямаха вода. При нас тскъв проблем изобщо нама. Водата иначе е варовита, но си сложихме система и съм много доволна.   Градски транспорт няма( има маршрутки и рейсове до Обеля май)но аз и никога не съм ползвала, две от децста ми учат в София, а малката е на детска тук. Та като си купувах тук парцел знаех в кой район и къде са проблемните и ги заобикалях. Иначе на мен ми е ок като локация, бързо се придвижваме с кола и има всичко необходимо ( супермаркети, аптеки, лекари). Мисълта ми е ако някой търси тук да се информира първо за местата с кснализация и проблема с водата иначе на мен ми харесва. А и да добавя почти половината вече минават на газ, има почти навсякъде.

Общи условия

Активация на акаунт