Къща около София - 2

• 70 875
  • 751
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Цените на нивите по- ниски няма да стават, тъкмо напротив.

Т.е. вие твърдите, че след няколко години нива в пущинаците до София, без никаква инфраструктура, ще струва примерно 250 000 евро на декар?

P.S. Странен народ сме. Нямаме никакви изисквания, критерии и т.н., което е жалко Frowning1

# 556
  • София

Т.е. вие твърдите, че след няколко години нива в пущинаците до София, без никаква инфраструктура, ще струва примерно 250 000 евро на декар?

P.S. Странен народ сме. Нямаме никакви изисквания, критерии и т.н., което е жалко Frowning1
Твърдя, че ще се качват нагоре. Дали ще станат 250 000 и кога не мога да отговоря. Това е ваше предположение. Жалко, не жалко, такава е истината. Има кой да купува, има търсене, цените растат. Който иска да ходи в чужбина, който иска тук и така. Аз лично в чужбина не знам какво бих правила, но разни хора, разни идеали. Верно сме странни- не приемаме чуждо мнение и се чудим как да се сдъвчем

# 557
  • София
Имаме изискване и критерии и си плащаме пазарната цена.
За колкото си продавам имотите, за толкова си купувам.

# 558
  • София
Това с цените нагоре малко не ми се вярва... Ние купихме апартамента 2014та, в златната среда, 600 евро кв/м , с акт 16 среден апартамент, среден етаж. Само 6г преди това цените бяха 1200/1500 евро на кв/м, сега горе долу този таван ударихме за нашия квартал отново.

# 559
Все трябва да има спад, но пък и кризата на основание на цикличността все още си я чакаме. Не я виждам в скоро време.

# 560
  • София
Това с цените нагоре малко не ми се вярва... Ние купихме апартамента 2014та, в златната среда, 600 евро кв/м , с акт 16 среден апартамент, среден етаж. Само 6г преди това цените бяха 1200/1500 евро на кв/м, сега горе долу този таван ударихме за нашия квартал отново.

И ние така през 2015-та. Купихме на 950 евро, а в момента около нас са по 2500-3000+ Flushed

Най-странното е, че ясно помня 2007/2008 как доста хора пак обясняваха, че цените никога няма да паднат и всички се бяха побъркали да купуват. Но тогава беше по-зле. Лихвите бяха по-високи и средните доходи по-ниски. Но имаше хора, които даваха и последната си стотинка, само за да притежават някаква кутийка. Имаше такива, чиито жилища бяха със спални от по 10-11 м2! Flushed Тези дни разгледах новите сгради, доста от тях включват ателиета от по 40 м2, апартаменти с 2 спални от по 11-12 м2 и т.н. Нещо като déjà-vu ми е Smile

# 561
Почнах да гледам последния качен клип от влога за с. Боснек. Точно там имахме голямо желание за имот и го посетихме няколко пъти. Хубаво село, с много новопостроени и реновирани къщи, уникална природа от отбивката на магистралата. Дори бяхме оферирали един парцел, но собственикът не отговори на офертата, та съдбата реши за друго пернишко село.

# 562
  • София
Аз пък познавам хОра, които преместиха децата си в с. Лозен и са доволни от обучението. За училището в Герман отзивите са повече от добри и базата също.

Почнах да гледам последния качен клип от влога за с. Боснек. Точно там имахме голямо желание за имот и го посетихме няколко пъти. Хубаво село, с много новопостроени и реновирани къщи, уникална природа от отбивката на магистралата. Дори бяхме оферирали един парцел, но собственикът не отговори на офертата, та съдбата реши за друго пернишко село.
Кое, ако не е тайна? Да не се окажете "съселяни" на нашите приятели.

# 563

Твърдя, че ще се качват нагоре. Дали ще станат 250 000 и кога не мога да отговоря. Това е ваше предположение. Жалко, не жалко, такава е истината. Има кой да купува, има търсене, цените растат. Който иска да ходи в чужбина, който иска тук и така. Аз лично в чужбина не знам какво бих правила, но разни хора, разни идеали. Верно сме странни- не приемаме чуждо мнение и се чудим как да се сдъвчем
Странно. В момента е модерно българите да се връщат от чужбина. Аз самата съм една от върналите се преди пет години. Сега много повече се връщат. И да, цените на земите около София и други големи градове се вдигат. Не до 250 000 евро, но се вдигат трайно.
Аз купих парцел до София през 2018 година за 20 000 евро. Сега същият парцел е двойна цена.

# 564
Missence, кое е селото на вашите приятели? Сделката още не е приключила и ще се въздържа засега да споделям детайли Simple Smile

# 565
  • София
Вижте сега, София расте и всички се чудят колко още. Още има накъде, заформят се нови квартали във вилните зони и местности, напът е следващото поколение на хората, трайно населили се тук. И това ще е след 10-15 г, ако не и по- малко. Те също ще търсят дом, след тях следващите и така.
Естествен ход на нещата, за съжаление за сметка на пустеещи райони.

Не очаквам особен срив на имотния пазар, че да се чакат по- добри дни.
Аз не чаках и към днешна точка не съжалявам.

# 566
На нас ни направи много хубаво впечатление селото, особено забележителностите и природата около него, но определено има и своите минуси. А кое е това пернишко село, ако не е тайна и има ли други села в района, които са ви харесали? Relaxed

# 567
  • София
Missence, кое е селото на вашите приятели? Сделката още не е приключила и ще се въздържа засега да споделям детайли Simple Smile
Богданов дол.

А, не знаех, че сделката не е приключила. Успех!

# 568
  • София
Wine GlassWine Glass
Вижте сега, София расте и всички се чудят колко още. Още има накъде, заформят се нови квартали във вилните зони и местности...

Расте, ама като брой жилища. Като хора растежът се забява последните 10 години, като 2019-та преди Ковида почти не расте, а миналата си намалява и то доста сериозно. Та София няма повече да расте като население, както Атина например спря да расте преди доста години.

- 2015 година - 1 319 804
 - 2016 година - 1 323 637 (3833 души увеличение)
 - 2017 година - 1 325 429 (1792 души увеличение)
 - 2018 година - 1 328 120   (2691 души увеличение)
 - 2019 година - 1 328 790 (670 души увеличение)
 - 2020 година - 1 308 412    (минус 20378 души)

Колкото до това, че хората се местят в селата около София, да! Това е напълно нормално. В цяла Европа хората с възможности живеят извън градовете. Но там инфраструктурата е на светлинни години от тази тук, където няма основни неща - нормални улици, тротоари, канализация, ток, вода, улично осветление и т.н. И все повече хора ще искат да живеят в къщи около София, проблемът е, че никой нищо не прави, за да има удобства за тези хора. Дори някои услуги са с нарушено качество, заради по-големият брой ползватели.

За сравнение, скоро бях за известно време в командировка в Германия във Франкфурт. Повечето от служителите там, с които контактувахме споделиха, че живеят на десетки километри от града. Имаше такива и на 60-70 км., което за Германия е нищо. Но като се сетим какъв транспорт имат и колко е точен. А за селата им не искам да споменавам дори колко са подредени и т.н. Който не е виждал, може да погледне в google maps.

Пак казвам. На нас критериите са ни толкова занижени, че купуваме кутийки с една спалня 10 м2 и холокухня, в която се влиза директно от фоайето на кооперацията. Има доста такива случаи. Та една гола нива за 100 000 евро ли ще ни спре? Satisfied Сбъркани сме по дефиниция. Не ни пука, че освен данъкоплатци, сме и граждани, които следва да получават нещо от тая държава, а не всичко да ходи за усвояване...

Лично ние си търсим нещо нормално, а не нива посредата на нищото, след покупката на която ще следва ходене по мъките. Пардон, ходене по държавните институции. А търсим парцел, защото искаме да се построи нещо ново и по наш вкус. Имаме идея дори и за нещо около Пловдив в полите на Родопа, заради много по-добрия климат, но там и там положението е сложно в момента. И също така и там драмите с инфраструктурата са големи. Дори по-големи.

P.S. Наистина не разбирам хора, които биха купили имот, който не е в регулация, вярвайки на празните приказки на някой, че всичко било готово, токът и водата чакали на входа и т.н. Нямам нерви за подобни неща. Ако ще е така, по-добре да си живея в града, където токът ни не е спирал с години, а водата един път за последните 3-4 за час. Wine Glass

Последна редакция: чт, 17 юни 2021, 00:44 от mitkomitashki

# 569
Аз не бих заложила на твърдението, че цените само ще се вдигат.

Но от друга страна, ако ми се появи точно сега имот, който отговаря напълно на изискванията, ще го купя въпреки пика на пазара.

Общи условия

Активация на акаунт