Къща около София - 2

• 70 814
  • 751
  •   2
Отговори
# 615
  • София
Това ще е много далеч от София.

# 616
Това ще е много далеч от София.
[/quote
Толкова са ни възможности те

# 617
  • София
Разбирам ви, но поработете още в тази насока и спестете по- сериозен капитал.

# 618
Може би към Северозападна България има нещо за тази цена

# 619
  • София
Няма такива цени вече.

# 620
  • София
Някой знае ли да ли се продава вила или Стара къща малка до 4000 лв
За вила или стара къща около София ли? Абсурд. Те парцелите, които за нищо не стават, са в пъти по-скъпи. Такива цени може да намерите около Враца, Монтана, Видин, Лом евентуално.
Само да кажа, че гаражите в София вървят около 15 000-20 000 евро. Гаражи!

# 621
... Построихме 2 такива до ключ в периода декември 2019 - ноември 2020 г., ...

Би ли споделила проектант и изпълнител?
Аз съм с нестандартна задача за България - дострояване на втори етаж сухо строителство върху монолитен първи. Ако някой е чувал успешно такова начинание да сподели моля.

# 622
Миналата година купих парцел (има мой пост в темата, но заради ковид още проектирам). Отне ми 2-3 години да го намеря. Цената разбира се е абсурдна според мен, но просто са си такива. 165 000 евро за 1182кв.м.(с партиди за ток и вода, газ пред имота, с асфалтов път направен през септември), но на 4мин от спирка на автобус 111 и на 7мин от входа на Ринг Мол. В същото време имаш чувство, че си на много километри извън София. Съседният парцел е със същия размер и е купен преди 4-5 години за 85 000 евро. 100% поскъпване за 5 години, коментарите ще оставя за вас. Вече имах няколко мераклии да го купят за към 300 000 евро (луди хора).

Защо дадох толкова пари за парцел?

Приемам, че цената на парцела има 3 компонента:
1. Цена на кв.м.
2. Цена на това да съм такси за деца/себе си и т.н.
3. Цена на време и комфорт

Ако приемем, че в София (из в.з. Малинова Долина) са вече към 250 евро, а в Бистрица са примерно 160, при нормален парцел от 700 квадрата това са примерно 60 000 евро, но разхвърляни за 40 години (ако всички сме на по 30-40 тука) излиза, че това са едни 1500 евро на година за гориво/време и комфорт на цялото семейство и т.н., а като стана на 70 предполагам и за щастието да съм по-близо до болница Grinning Ако погледнем инфлацията за тия 40 години може да се окаже, че наистина първите години е много скъпо да се плащат тези пари за кредит (ако човек купува с кредит), но с времето ще му става много по-лежерно. Моят съвет е винаги да се гледа дългосрочно, защото къщата не е като апартамента. Ползва се по-дълго и е с по-лоша ликвидност.

Според мен последният влак за изгодни сделки с парцели в сегашната пазарна сесия (между кризите) почти отмина.

Това е за парцелите в непосредствена близост до София(да не кажа В София), които биха дали същия комфорт на живот както в апартамент (отопление, ГТ, магазини и т.н.), но повече свобода Wink

Родителите ми имат вила в село Церово (на 70км от Младост 4, след Своге), която закупиха през 2005та за около 13 000лв. Не мисля, че цената се е променила осезаемо да не кажа никак, което я прави добра инвестиция, но само за тях Wink, В селото има хора, които работят в София и пътуват с влак/автомобил всеки ден. Аз поне не си го представям, защото това са 2 часа път всеки ден (студ и пек) и бих посъветвал всички с такива мераци да се опитат да поживеят 1-2 месеца при такива условия и след това да скачат с покупката.

Къщата предполагам, че е голям кеф (още я нямам), но е и много лесно да намразиш живеенето в къща, ако направиш много компромиси с локацията/обстановката/къщата и т.н.

Последна редакция: пн, 21 юни 2021, 16:28 от k.ivanov

# 623
  • София
Правилно Ви е препдположението Simple Smile И според мен къща се купува от определен тип хора, не е за всеки и дискусиите За/Против са ненужни - който иска къща, си прави сметките с поддръжката, транспорта, децата и всичкото му. А като се окаже, че е сбъркал - продава. И къщи, и апартаменти има за всеки Simple Smile
Какво Ви спъва проекта покрай Ковид?

# 624
Чисто персонални проблеми покрай ковид, но и институциите са малко по-сложни за комуникация Wink Ако ви е интересно мога да кача няколко примерни варианта на къщата.

# 625
  • София
Надявам се проблемите да са зад гърба Ви и да сте здрав/и! В нашата община (Панчарево) е една идея по-усложнена комуникацията, но като скорост на действие не мисля, че се усеща разлика. Отзивчиви хора Simple Smile
Лично на мен идеи не ми трябват в момента, защото вече посторихме. От чисто любопитство и ако е приемливо за темата - винаги е приятно да се разглеждат проекти на къщи Simple Smile

# 626
... Построихме 2 такива до ключ в периода декември 2019 - ноември 2020 г., ...

Би ли споделила проектант и изпълнител?
Аз съм с нестандартна задача за България - дострояване на втори етаж сухо строителство върху монолитен първи. Ако някой е чувал успешно такова начинание да сподели моля.

Съвсем стандартно си е даже. Почти всяка къща в България е именно това - комбинация сухо строителство върху монолитно.  Покривите на 90% и повече от къщите са именно сухо строителство и по принцип изисква по-голям майсторлък да направиш свестен покрив, особено ако е по-сложен, отколкото етаж. За всеки уважаващ себе си конструктор, бригадир, майстор и прочие това е обичайна работа. Относно процедурната част - имате чл. 154 от ЗУТ,  нищо нестандартно няма, колко  хора има като вас.

# 627
Правилно Ви е препдположението Simple Smile И според мен къща се купува от определен тип хора, не е за всеки и дискусиите За/Против са ненужни - който иска къща, си прави сметките с поддръжката, транспорта, децата и всичкото му. А като се окаже, че е сбъркал - продава. И къщи, и апартаменти има за всеки Simple Smile
Какво Ви спъва проекта покрай Ковид?
Много зависи и в какъв район е къщата. Колко близо е до удобствата на София. Има ли на пешеходно разстояние редовен ГТ и т.н.

# 628
Съвсем стандартно си е даже. ...

Така ми изглеждаше докато не започнах да звъня на проектанти/изпълнители. Единствено Терабилд ме отхвърлиха учтиво като ми казаха да се обадя края на есента ако имат ресурс. Останалите (11) като чуят за какво става въпрос се държаха не просто непрофесионално, а като мутри чиито мерцедес си току-що блъснал с трабанта си. Хич даже не е стандартно да намериш кой да ти изготви проект и кой да го изпълни за такъв вид начинание.

Иначе съм съгласен че е стандартно, така са много къщи в сащ - бейсмента е монолитен и нагоре сухо.

# 629
Съвсем стандартно си е даже. ...

Така ми изглеждаше докато не започнах да звъня на проектанти/изпълнители. Единствено Терабилд ме отхвърлиха учтиво като ми казаха да се обадя края на есента ако имат ресурс. Останалите (11) като чуят за какво става въпрос се държаха не просто непрофесионално, а като мутри чиито мерцедес си току-що блъснал с трабанта си. Хич даже не е стандартно да намериш кой да ти изготви проект и кой да го изпълни за такъв вид начинание.

Иначе съм съгласен че е стандартно, така са много къщи в сащ - бейсмента е монолитен и нагоре сухо.
Проектантите са от Самоков и нямат нищо общо с фирмата, която построи СК. Строихме с Тед Хаус. Не сме особено доволни и не ги препоръчвам. Добре че ММ имаше възможност да им стои над главите и навреме да реагира, за да си поправят грешките. Общо взето всички фирми са от един дол дренки. Търсенете е голямо и са се забравили. Поемат повече договори от капацитета си и изостават със сроковете. Изпращат подизпълнители и т.н. Иначе в сайта им съм виждала точна такива пристройки СК към монолитна. Може да провериш дали ще се съгласят. Те си работят с техен архитект и проектанти, но нямаше проблем да работят и с нашият проект. Всичко е до договорки.

Общи условия

Активация на акаунт