За любителите на питки - БОЛЯРСКА ПИТКА

• 291 713
  • 942
  •   1
Отговори
# 750
  Rosie-Posie,коя суха мая си използвала?
  Аз често ползвам сухи маи(д-р Йоткер и кафявата френска),сипвам ги директно в брашното.Досега не се сещам за провал....Слувало ми се е тестото да се надига по-бавно,но тогава просто му давам повече време и толкоз.

Да не би нещо темперетурата на фурната да те е подвела?Знам,че 50 градуса са вече много за втасване и е хубаво по принцип да не се вдигат над 40.  Peace
  А някой път и фурните не отговарят на градусите си.  Confused

Котьо Тръмп ,стискам палци!  Praynig Hug

# 751
  • София /Абсурдистан
Привет, момичета, довечера ще правя Болярската пита, и пак искам да питам за маята- понеже тук в Египет няма прясна мая, ползвам суха, но пакетите са по половин килограм, та колко да сложа? Ако да речем по рецепта е 11 грама сухата мая, това колко супени лъжици е?  newsm78  До сега съм правила няколко пъти питата на Пина, винаги ми се получава супер, слагам по около 2-3 супени лъжици мая, дали и сега да не процедирам така на око...
Ако имаш електронна везна, отмери 11г. Simple Smile Зависи каква е маята при вас, дали е силна. Иначе 1 ч.л. суха мая /френска или на Йоткер/ е достатъчно за 500-600г. брашно в машината за хляб, то според рецептите в книжката така пише. Чаената лъжичка съм я мерила с тази от хлебопекарната да видя дали са еднакви по обем. Отмерих и пресипах маята в най-обикновена чаена лъжичка и тя се напълни, стана равна. Значи, 1 равна ч.л., макс. до 1,5 суха мая за до 600г. брашно Peace За мерки в супени лъжици не знам точно, но сега като погледнах пакетчето от 7г., ще дойде 1 равна с.л., но от по-малките супени лъжици, не от най-големите:)
Болярската питка съм я правила с 1 пакетче суха мая на Йоткер- 7 грама, брашното излезе 650г. и стана супер. Маята за питката се активира предварително с 1 ч.л. захар и 1с.л. брашно и малко топло мляко.
Весели празници на всички!

# 752
  • Egypt
Благодаря, PresiN , Кърли Сю, Unknown_lady. Готова съм, получи се добре питката. На снимката изглежда прегоряла, но не е. Сложих 4 супени лъжици суха мая, и ми отиде около 1,200 кг брашно, всичко по рецептата изпълних. Подредбата набързо я реших, просто нарязах увитите рула. Вътре е мека и на конци, и наистина е много вкусна. Понеже фурната ми е газова, и пече само от долу, имах притесняния за изпичането, но стана без проблем.

# 753
  • Пазарджик/Лондон
faima , много хубава ти е станала питката   bouquet.

# 754
Весели празници на всички!!!

Това е моята болярска питка за Коледа:

# 755
Честита Коледа, момичета!

Да сте живи и здрави, да се радвате на щастливи мигове с хората около вас!

Благодаря, че ви има!

Вчера благодарение на вас направи първата си коледна питка. Стана хубава и много вкусна.

Благодаря!

www.facebook.com/photo.php?fbid=1367126437528&set=a.13671248 … .44346.1812701740

Последна редакция: сб, 25 дек 2010, 09:57 от masha24

# 756
  • Sofia
Narina, faima  много хубави питки сте заформили!
Весела Коледа на всички!
И най- вече на "виновничката" за тази тема.
Биляна, да сте живи и здрави цялото семейство! Да не се отървете от късмет и усмивки!

# 757
Честита коледа момичета. И тук страхотни питки.

# 758
  • София
Отново я направих за Коледа. Много сполу4лива, направо страхотна Hug

# 759
  • София
Честита Коледа на всички вас, които обичате и се грижите за домашния уют! Да сте живи, да сте здрави, да сте заобиколени с много обич !

Сега за тази тъй хубава питка - става и с "отложен старт". Замесих я вечерта, но само с 1/2 кубче мая (на повече от 1 кг брашно), пренощува в хладилника, сутринта оформих, оставих да втаса повторно и опекох. Резултата  е отличен. Благодаря на Биляна.

По тази система - значително намаляване на маята, тъй като тестото ще нощува - довечера залагам и на labrex "сполучливото и вкусно тесто за всичко".

# 760
  • София
И аз тук да похваля питката-правих я за Коледа и стана страхотна!Не умея да меся,имам няколко несполучливи опита и бях решила,че месенето не е за мен,но да се пробвам  ме амбицираха снимките и положителните отзвуци от темата.Е,получи се и при мен-голяма,пухкава и на конци!Спазих точно написаното от Биляна в първия пост и и благодаря за сполучливата рецепта!

# 761
Момичета, много ви моля за съвет.
Смятам да направя тази питка за Нова година, но не искам да я навивам на руло, а да бъде оформена от малки питчици.
Някой може ли да ми даде идея за оформянето?

# 762
аз пък трябва да направя питки за 35 човека и не знам как ще е правилно да ги оформя и колко питки да направя че да има за всички  ooooh!

# 763
За 35 човека ще трябва да направиш 3 пити. За Коледа бяхме 10 човека и не ни стигна една пита от килограм тесто  Blush.

# 764
  • UK/София
аз пък трябва да направя питки за 35 човека и не знам как ще е правилно да ги оформя и колко питки да направя че да има за всички  ooooh!

Бая месене ще падне при теб. LaughingСъветвам те да направиш тази питка,гълта точно 1,5кг. брашно.За Коледа я правих, стана страшно мека, в пъти по-вкусна от Болярската питка.Вече може би година не съм правила Болярската питка заради тази.
 Мисля, че трябва да направиш 3 питки, не може да режеш едно топче на 3 човека.А и Маргаритката на следващият ден е същата като, че преди час си я извадила от фурната.

Общи условия

Активация на акаунт