За любителите на питки - БОЛЯРСКА ПИТКА

• 291 701
  • 942
  •   1
Отговори
# 780
Биляна, дадената от теб рецепта беше моето "бойно кръщене" в месенето и точенето. Експериментът се оказа изненадващо успешен като за първи път и тъй като утре ще ходим на гости на баба и дядо, ще им занесем вкусна домашна питка. Благодаря ти от сърце за рецептата!
След две седмици ще ставам кръстница на едно малко пухче и поради това се опитах да направя питката на "розички" - в момента тествам рецепти, защото съм решила да направя питата за кръщенето сама.  Hug

Благодаря и на останалите момичета за споделения опит и дадените съвети - бяха ми много полезни!

Ето и снимка на моята питка:

# 781
Наканих се да направя питката.
До тук добре, ама защо никой не споменава, че първоначалния вид да тестото лъже.
  Shocked  Laughing

Понеже не можах да се натуткам, то си повтаса повечко, докато го бутна да се пече. И си викам  - то това повече няма да се надигне. Бутнах го в малка тава.  Crazy  Какво ти няма да се надува. Като преля това ми ти тесто...  ooooh!  Само, дето вратата на фурната не отвори да ме търси.  Laughing  Заля тавата и половината фурна.

Иначе има невероятен топящ се вкус. Облизахме си пръстите.
   bouquet

# 782
Биляна  bouquet  bouquet  bouquet

Болярската питка от мен за тази вечер......

Сбърках, трябваше да си я направя охлюв......
Защо да си сбъркала, аз пък  толкова я харесах така нередена и даже ще те помоля да обясниш как си я редила, много е представителна , пък а мене ще ми трябва за кръщене. Аз ще съм кръстницата. Embarassed

# 783
# 784
  • Варна
Може ли да ме посъветвате!? Правила съм питката веднъж, но сега съм с друга фурна и се чудя, на каква програма да я пека. С вентилатор или без, на кой ред, има 4, предполагам че на втория, отгоре и отдолу.

# 785
  • на брега на морето
Много ме е срам, но вече не търпи отлагане - как процедирате с току-що извадената от фурната питка? Аз вземам една голяма табла за сервиране от бамбук, постилам я с хартия, премествам питката от тавичката, чакам да поизстине и покривам с кърпа. Ама все намирам, че нещо пропускам. Бихте ли ми споделили вашия опит?

# 786
Много ме е срам, но вече не търпи отлагане - как процедирате с току-що извадената от фурната питка? Аз вземам една голяма табла за сервиране от бамбук, постилам я с хартия, премествам питката от тавичката, чакам да поизстине и покривам с кърпа. Ама все намирам, че нещо пропускам. Бихте ли ми споделили вашия опит?

Мисля, че можеш да напръскаш леко с вода и след това да намажеш с олио с една четчица, за да има блясък питката, преди да покриеш с кърпата. Така хем става лъскавичка отгоре, хем е мекичка.  Peace

# 787
Може ли да ме посъветвате!? Правила съм питката веднъж, но сега съм с друга фурна и се чудя, на каква програма да я пека. С вентилатор или без, на кой ред, има 4, предполагам че на втория, отгоре и отдолу.

Вторият ред е ОК. Температурата не бива да е повече от 180-200 градуса. Аз лично съм пробвала и с вентилатор, и без, но с вентилатор имам усещането, че става по-суха питката. Не знам ако се пусне в началото само, докато бухне хубаво питката, и после се спре, дали няма да се получи най-добър резултат.
Спецовете в темичката да се произнесат, моля!   bouquet

# 788
  • Варна
Направих я аз, хубава стана, изяде се моментално. Нямах много време да чакам да втаса,но пак се получи. Пеках на втори ред, в началото на 200, а след това намалих на 170-180градуса с вентилатор. Получи се. Следващият  път (за прощапулника) ще я пека без и ще споделя кой вариант е по-добър.

# 789
  • под тепетата
Когато се пече с вентилатор се смъква 20 градуса от тази без вентилатор. Т.е., ако нормално се пече на 180, то с вентилатор е на 160 градуса. И все пак всичко си зависи от фурната, тя си показва найшдобре. При мен на 200 ще се запече за нула време отгоре, но вътре...

# 790
Когато се пече с вентилатор се смъква 20 градуса от тази без вентилатор. Т.е., ако нормално се пече на 180, то с вентилатор е на 160 градуса. И все пак всичко си зависи от фурната, тя си показва найшдобре. При мен на 200 ще се запече за нула време отгоре, но вътре...

bilqna_69, благодаря за ценните напътствия! Обезателно ще пробвам да намаля температурата следващия път, защото пък при включен вентилатор всичко бухва много добре.  bouquet

# 791
Правихме прощъпулник на племенницата ми и направихме Болярска питка. Страхотна се получи, въпреки че я меси майката на малката , която никога в живота си не е пипала брашно PeaceИ на вкус и на вид беше невероятна. smile3525 newsm10

# 792
Здравейте на всички.
Тази неделя правих Болярска питка с пълнозърнесто брашно на Мелко-80% и 20% бяло.Пробвайте.Няма да съжалявате.

# 793
  • София
Няколко пъти попадах на тази тема и
всеки път си казвах, че ще направя
тази питка и така до тази вечер, когато
запретнах ръкави, омесих я и преди
малко я извадих от фурната. Не сме я
опитали, ще ми трябва за утре на обяд,
но съм сигурна, че ще е много вкусна,
ухае невероятно, а и бухна много. Аз
реших да я оформя на розички.

Благодаря на Биляна, че е споделила