За любителите на питки - БОЛЯРСКА ПИТКА

  • 290 865
  • 942
  •   1
Отговори
# 135
  • Мнения: 11 607
На моята питка също се правят кори(дърпа се с ръце) и се усуква! Но в крайна сметка - правя болярската питка...да видя какво се получава ако не сложа прясно мляко, защото не винаги имам или понякога решавам в последният момент да правя нещо по различно! Машинката меси тестото! Реших да видя - аджеба мързелива питка става ли - без мляко и без да я меся....Щото с мляко и ръчно месене знам на 100%,че става...Както казва моя мъж - С пари всеки може да пазарува, фатката е без пари....... Та и аз сега така......Няма да сложа вътре и сирене, нито ще сложа отгоре кашкавал....Най-много сусам или мак да наръся.......

Другата тайна според мен е в това,че когато специално се дърпат корите,ръцете трябва да са постоянно намазнени + усукването - това е тайната..Този е принципа и при козунаците според мен! Peace

Ще пиша и снимам по-късно!Пина, добре си се справила!  bouquet-дано имам твоя късмет!

# 136
  • Мнения: 2 026
да видя какво се получава ако не сложа прясно мляко, защото не винаги имам или понякога решавам в последният момент да правя нещо по различно! Машинката меси тестото! Реших да видя - аджеба мързелива питка става ли - без мляко и без да я меся....Щото с мляко и ръчно месене знам на 100%,че става...Както казва моя мъж - С пари всеки може да пазарува, фатката е без пари....
Абсолютно същото си го мислех и аз. Тая питка е точно на принципа "от нищо - нещо". Е, не е съвсем нищо де. 100 гр масло. И това е.
Цяла доза ли месиш с машинката? Не казвай "да", че ще умра от яд  Laughing

# 137
  • Мнения: 11 607
Кати, умирай след като те почерпя.....А и едното яйце се оказа с 2 жълтъка.....Чудех се 2 или 3 яйца да сложа и то стана,че с 2 яйца сложих 3 жълтъка........Пълна доза и после в голямата тава,която е и висока! Купена специално за питки!

# 138
  • Мнения: 2 026
Значи все пак не правиш цяла доза  Mr. Green
Тя е с 4 яйца.

ПП: И яйцата ти с по две дечица  Heart Eyes

# 139
  • Мнения: 11 743
Благодаря за комплиментите - аз така я снимах,да не се вижда скъсаното! Mr. Green
Като усуквах от единия край ми се скъсаха два пласта и докато втасваше се откъсна на цяло.Поне беше залепнало за целия охлюв,та си остана в тавата и формата.
Иначе питката е разкошна,на конци,пластове,мека,пухкава - много съм доволна.Просто понеже,нали всички казват хубаво да се усуче,че там и е майсторлъка и аз се впуснах като невидяла,като мартеница я усуках - трябваше по-плавно... Confused

# 140
  • Мнения: X
Питката е божествена!Просто нямам думи да се изкажа!И емотиконите не ми стигат! Laughing
Кати, конци нямаше кой знае колко, което ме навежда на мисълта, че не е месена както трябва или че мазнината й е дошла малко.От баба ми знам, че месенето му е майката, ама като ме домързя да меся на ръка -сама съм си виновна.Моята по-скоро стои на пластове.Аз я правих с четири кори-както е по рецептата.
Пина, и мойта се скъса, щото и аз като прани гащи я усуквах. Ама никой не протестира като я сложих на масата.Почти е преполовена вече, а аз се надявах утре да ме оставят да почина от брашна и теста.Май няма да стане. Laughing

Кой беше казал, че колкото повече стои, толкова по-хубава става?Ми не знам дали е вярно, щото у нас май няма да имам възможност да проверя. Mr. Green
Тази вечер мъжът ми ме караше да излизаме- аз не ,та не.Видя се в чудо човекът.А пък аз заради питката. Rolling EyesСега като го гледам как сладко хапва и си мисля, че съм била права да не искам да излезем.

# 141
  • Мнения: 11 607
ПИТКАТА ПРЕДИ

ПИТКАТА СЛЕД, но все още е гореща и не съм я разчупила и опитала....

Но в къщи мирише едно хубаво.....

Кати, сложих 3 яйца с 4 жълтъка и намазах с друго яйце! От майка знам,че за хрупкава коричка - жълкът + много малко прясно мляко, но минах и без тези глезотийки!!!!!

Аз тестото го разделих на 3 топки и всяка топка на още две кори,които дръпнах леко ,сложих една върху друга, разрязах на кръст и навих като фуния....Обичам тази форма - слънце за питки!

# 142
  • СОФИЯ
  • Мнения: 4 131
                            БОЛЯРСКА ПИТКА

                             
 1/2 ч.ч. олио, около 1кг. брашно; 4 бр. яйца; 1с.л. сол; 1с.л. захар; 1 пакет суха мая; 1 кофичка от кисело мляко С хладка вода;1/4ч.л. сода разбита в 2с.л. кисело мляко; 100гр, препържено масло.
 Брашното с маята се пресява и се прави кладенче.Вътре се сипват олиото, киселото мляко със содата, солта, захарта, водата и яйцата(единият жълтък се отделя за намазване на питката).
 Замесва се меко тесто и се разделя на 4 топки.Топките престояват известно време да се отпуснат(поставени в/у брашно и завити с мокра кърпа), но не и да втасат.
 Всяка топка се разточва на кора около 40-45см.Налагат се една върху друга, като всяка се намазва с масло.Завиват се на руло и се усуква.Поставя се в тава намазана с  мазнина навита като охлюв.Когато втаса много хубаво(да увеличи два пъти обема си) се намазва с жълтък който е разбит с малко олио и се пече в предварително загрята фурна на 210градуса.Пече се около 25-30мин, като фурната накрая се намалява на 150-170градуса.Като се извади питката се напръсква с вода и се завива с кърпа.
    Питката е много лесна и страшно вкусна.Като козуначена е.Колкото повече стои, толкова по-хубава става.На мен опита от снимката ми е първи, хем не мога да точа кори.Тъй, че по неопитните да не се притесняват.Искренно се надявам да ви хареса Hug

 източник:Бон Апети


ЩЕ взема да се престраша  Rolling Eyes

# 143
  • Мнения: 157
Правила съм я тази питка и наистина е страшно вкусна!
Аз мажа корите с маргарин, ама мноооого обилно.

# 144
  • СОФИЯ
  • Мнения: 4 131
Правила съм я тази питка и наистина е страшно вкусна!
Аз мажа корите с маргарин, ама мноооого обилно.


диаметъра на корите 40 ,50 см. ли е  Rolling Eyes

# 145
  • Мнения: 11 743
Забравих да доуточня,че сложих шарена сол между всяка кора.Много ароматно и приятно стана.Даже малко ми дойде шарената сол,може и по-обилно.Аз също я направих с 4 кори,следващия път с повече и по-голяма доза.Сега не ми беше цяла доза.
shushi 7777,корите ги точих колкото може големи,но излязоха малко по-големи от самата тава, в която после втасва и се пече.

# 146
  • Мнения: 2 026
Що ли изобщо влязох пак тук  Rolling Eyes  Laughing
Питката е божествена!Просто нямам думи да се изкажа!И емотиконите не ми стигат! Laughing
Кой беше казал, че колкото повече стои, толкова по-хубава става?Ми не знам дали е вярно, щото у нас май няма да имам възможност да проверя. Mr. Green
Нали  Laughing И аз така нямах думи.
А за оставането до другия ден - не ги вярвам аз тези неща. Най-хубава си е топличка.

ПИТКАТА ПРЕДИ
Аз тестото го разделих на 3 топки и всяка топка на още две кори,които дръпнах леко ,сложих една върху друга, разрязах на кръст и навих като фуния....Обичам тази форма - слънце за питки!
Ако знаеш колко съм се чудила как стават тоя фунийки, все си мислех, че искаш да кажеш кифлички... Ама сега от първата снимка ми се яви просветление  Wink Много е хубава, много. А за тавата завиждам  Mr. Green Изядохте ли я вече  Laughing

ЩЕ взема да се престраша  Rolling Eyes
Хич не и се чуди. Диаметърът става различно голям - в зависимост от броя на топките. Аз разделих на 6 топки, правих може би малко над 3/4 доза, получиха ми се кори с диаметър около 30 - 35 см. Добре е да се разточи колкото се може по тънко, но все пак да не е прекалено тънко, за да не се къса при увиването и усукването. Станаха ми малко по-големи от тавата, при ъвиването и усукването обаче рулото се "удължава"  Laughing Успех.

Забравих да доуточня,че сложих шарена сол между всяка кора.Много ароматно и приятно стана.
Абе аз шарената сол я забелязах на снимката, ама не трябваше да споменаваш за някаква плетка в другата тема. Като си казала, сега я двай  Laughing

Последна редакция: ср, 15 авг 2007, 09:07 от cathie

# 147
  • Мнения: 274
Здравейте пак Simple Smile вече съм се пристрастила ... което за килограмите ми не е добре, но все пак веднъж живеем нека е вкусно Wink Вижте новата питка от днес http://www.snimka.bg/album.php?album_id=162826&photo=6
Кураж на тези които още се страхуват да я почнат - аз преди 3 дни се престраших и вече имам 3 успешни опита Wink

# 148
  • СОФИЯ
  • Мнения: 4 131
Момичета благодаря ви за съветите   bouquet

# 149
  • Мнения: 2 026
vania_sk, значи ти си следващата пленница  питката. Трябва да я прекръстим Болярска пленница.
Само със сирене ли си я правила? По снимките ми се вижда, че има сиренце?
Ако да, пробвай веднъж без  Wink

Общи условия

Активация на акаунт