Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА- какво се случва реално? 8- ма тема

• 44 040
  • 752
  •   1
Отговори
# 165
Също така, може да се регистрира адрес на ателие.
До 2015г можеше. Към момента-не става (Варна).  Ill
За Варна пишем във варненската тема. Nerd
За кой район става дума? Защото ако е единствен имот на собственика би трябвало да може да се регистрира. Поне за Одесос, знам че има много случаи.

# 166
  • гр. Варна
Поне за Одесос, знам че има много случаи.
Да, преди 2015г

# 167
Че кой нормален ще даде 80 % отсега???
Такъв, който иска да си избере етаж, изложение и да плати добра цена. Примерно.

Подкрепям напълно. Ако имаш 80% от сумата в кеш, е по-добре да се купи на тъмно зелено от реномиран инвеститор. Цената е ниска - по-мои наблюдения около 15-20К Е излиза по-евтино да се купи преди разрешение за строеж. Тогава и ДДС не се дължи, та ето още една немалка икономия. Отделно имаш избор на апартаменти, което е незаменимо. Вярно, че строежът може да отнеме 2-3 г., но спестеното ще компенсира разходи за наеми. Например 30 месеца * 300Е наем е 9000E, а можеш да спестиш  поне 15К от цената.
Сега ако ги нямаш тези 80%, не си заслужава да се тегли ипотека. То и не може, освен ако не се ипотекира друго жилище. Трябва да се направят сметки в случай, че може да се ипотекира друг имот кое ще излезе на сметка - дали да се тегли ипотека и да се плати 80% за нов строеж на по-ниска цена (примерно 6000 Е по-ниска) или да се плати 20% и да се тегли ипотеката при Акт16.

Не знам дали има инвеститори, които почват да продават чак при напреднал строеж, например на Акт14. Като гледам К-Скай имат много свободни апартаменти, а строежът е доста напреднал. Не съм следила как се движат там продажбите, но ако са започнали да продават на зелено, е доста странно как  имат толкова непродадени. Аз не бих си купила там, но знам, че има търсене за района. Затова си мисля, че може да са почнали по-късно с продажбите.

15-20К предполагам е за апартамент над 100К. Предполагам риска е че тези стрители които предлагат подобни отстъпки не са от най-стабилните. Това за ДДС е доста интересно. До каква фаза мога да купя и да избегна ДДС? Аз по принцип в миналото винаги успешно съм успявал да договоря цена без ДДС.

# 168
Може ли да разясните по-подробно за ДДС-то? Искате да кажете, че ако примерно на квадрат струва 1000 евро, то без ДДС ще е 800 евро. И ако купя на тъмно зелено на 800 евро, реално строителят не ми прави никаква отстъпка, а просто няма ДДС за плащане?

# 169
  • гр. Варна
Докато е строеж е без ддс.

# 170
  • Варна
ДДС не се дължи, ако се закупи преди разрешение за строеж. На тъмнозелен етап се продава право на строеж, което е приблизително половината от цената на апартамента. След започнат строеж, доколкото знам, се дължи ДДС на правото на строеж, т.е. цената скача с около 10%. Да, строителят на практика взема същите пари, но на клиентът излиза по-скъпо.

Neymar09 Не знам дали се води точно отстъпка. Просто има различни цени в зависимост от схемата на плащане.  Тук може да видите как варират цените при различни схеми при Фемили Гардън на Явор. Понеже ги следя, те от 1.06 ги повишиха с около 10% за всички схеми и апартаменти. Явно предстои съвсем скоро да вземат разрешението за строеж и да почват.

# 171
  • гр. Варна
ДДС не се дължи, ако се закупи преди разрешение за строеж. На тъмнозелен етап се продава право на строеж,
Hands Plus1
Да, от 2012г е така.
Цитат
(2) (Изм. - ДВ, бр. 99 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г.) Учредяването или прехвърлянето на право на строеж се смята за освободена доставка по ал. 1 до момента на издаването на разрешение за строеж на сградата, за която се учредява или прехвърля правото на строеж.

# 172
  • Варна
Знаете ли как се издават вътрешните стълби на мезонет? Има ли парапет, настилка?

# 173
ДДС не се дължи, ако се закупи преди разрешение за строеж. На тъмнозелен етап се продава право на строеж, което е приблизително половината от цената на апартамента. След започнат строеж, доколкото знам, се дължи ДДС на правото на строеж, т.е. цената скача с около 10%. Да, строителят на практика взема същите пари, но на клиентът излиза по-скъпо.

С това ДДС много ме изненадахте. Преди време харесахме апартамент, но строителят ни каза, че нямало как да купим или капарираме преди разрешението за строеж, било незаконно или нередно, нещо такова. Наложи се да чакаме 8 месеца преди да получи въпросното разрешително. Разбира се към него момент не знаехме, че разрешителното ще коства толкова време, просто си чакахме. Но защо не ни е дал възможност да купим без ДДС, не разбирам. Така и така бяхме решени, че това се нашият апартамент и бяхме готови да чакаме. Оставам с усещането, че сме подведени, а строителят е изключително сериозен и точен човек, не разбирам защо се получи така.

# 174
  • гр. Варна
Back to Nature, възложител, инвеститор и строител може да са различни лица.
Познат(физическо лице) построи четири етажна кооперация  върху собствен терен. Той си беше инвеститор. Само нае строител. Той си продаваше апартаментите(преди акт14). Това, което дочух, че пред нотариус изповядва наведнъж, както и разплащанията са в един ден за всички, за да не навлиза в ДДС.(не знам колко е достоверно)

# 175
  • Варна
Back to Nature Аз отскоро почнах да проучвам тези сделки и не знам дали винаги е било така. Всъщност до 2012 продажбата на право на строеж е била освободена от ДДС до Акт 14 (http://www.donnaexpert.com/statii/prodazhba-na-pravo-na-stroezh

Може би строителят не е имал одобрен инвестиционен проект, когато сте харесали апартамента, и съответно не са били учредени права на строеж на апартамента. Тук правя уточнение, че не съм юрист, просто предполагам, че за да се учредят права за строеж на конкретни апартаменти трябва да има одобрен и съгласуван проект. След това има един период от одобряването на инв.проект до изваждане на разрешение за строеж, в който не се дължи ДДС. Предполагам строителите се стремят бързо да вземат разрешение и  да почнат да строят, затова не са склонни да удължават този период, в който да продават без ДДС. Ако имат капарирани апартаменти преди одобрение на проекта, те гледат бързо да продадат правата на строеж по тях, но да чакат с месеци купувачи за нерезервираните апартаменти ми се струва невероятно. В крайна сметка след разрешение за строеж ДДС се дължи от купувача и за строителя приходите не се променят.

А по вашата сделка правото на строеж каква част беше от цената на апартамента? За останалата част - строителната услуга - плащахте ли ДДС?

# 176
Голямо строене , голямо нещо .

Варна е първенец в страната по въведени в експлоатация жилищни сгради

Цитат
По предварителни данни на Националния статистически институт броят на въведените в експлоатация жилищни сгради в област Варна през първото тримесечие на 2020 г. е 100, а новопостроените жилища в тях са 699. Област Варна е на първо място в страната по въведени в експлоатация жилищни сгради. След нея са областите София (столица) – 99 сгради с 852 жилища, Пловдив – 99 сгради с 308 жилища и Бургас – 70 сгради с 440 жилища в тях.

Само едно не мога да си обясня , при такова активно заселване на Варна , защо не сме задминали Пловдив майна по големина  ?Thinking

# 177
  • Варна
Само едно не мога да си обясня , при такова активно заселване на Варна , защо не сме задминали Пловдив майна по големина  ?Thinking
В случай, че въпросът не е реторичен Simple Smile
В края на миналата година Пловдив са имали 11хил.повече жители.
тук
За първо тримесечие сме напред с 400 жилища. Може да сметнеш при тези темпове колко време ще ни трябва да ги задминем, и то ако предположим, че всички нови жилища са за нови граждани на Варна.

# 178
  • Варна
А аз подозорам, че голяма част от новите жилища остават празни, друга част се заемат от граждани, които до сега са живеели в стар блок, при родители или други такива...

# 179

Общи условия

Активация на акаунт