Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА- какво се случва реално? 8- ма тема

• 44 049
  • 752
  •   1
Отговори
# 180
Тези статии са пълна измислица. Като стане нещо негативно през ден започват излизат подобни, копие една на друга. Тези "експерти", на които се оповават, най-често са брокери или хора, свързани с агенциите. Разбираемо е, че на тях им се иска всичко да е цветя и рози.

# 181
  • Варна

"В кризи цените на имотите и златото се качват, защото са сигурни активи за финансите на хора и институции"

Ей това от кога го повтарям,но никой не вдява !

Чакате ли още да падат цените на имотите,че да купувате?Чакайте си...докато "балъците" ще си купуват на тъмно зелено и ще намират това,което търсят.

# 182

"В кризи цените на имотите и златото се качват, защото са сигурни активи за финансите на хора и институции"

Чакате ли още да падат цените на имотите,че да купувате?Чакайте си...докато "балъците" ще си купуват на тъмно зелено и ще намират това,което търсят.

Ами ти добре повтаряш ама то за имотите в Бг не е вярно. Питай хората които купиха 2009 колко им се качи стойността на имотите през следващите 5 години и колко стабилна инвестиция им се стори. Това са нисколиквидни активи които при условия на криза и затегнато кредитиране не можеш да продадеш без значителна отстъпка ако ти се наложи. Ти от брокер финансов съвет недей да търсиш. Тяхната задача е да посредничат при покупко продажби.

# 183
Back to Nature

А по вашата сделка правото на строеж каква част беше от цената на апартамента? За останалата част - строителната услуга - плащахте ли ДДС?
Ние всъщност нямаме все още сделка, подписали сме предварителен договор и сме предплатили сума. Нотариален акт и сделка ще има след акт 16. Цената, която сме уговорили е с ДДС.

# 184
  • Варна
Скрит текст:

Златото и имотите нямат нищо общо като активи.
Малко реклама и от Комфорт за К-Скай...
Те кога почнаха да ги продават, че гледам много свободни имат.
Сайтът им е безумен. Хубаво е да имат реклама, но като отидат потенциалните клиенти на сайта и могат да се хванат за главата. Не се виждат добре разпределения, квадратури, апартаменти със статус "свободен", а пък с цена 0 EUR (сигурно ги подаряват), неработещи линкове. Доста непрофесионално, а уж са фирма с опит.[/spoiler]
Продават от самото начало - още като беше проект. Проблемът беше, че до края на май сградите (5-те сгради) бяха със статут на общежитие. Това има много недостатъци и обикновено при проверка с адвокат хората се запознават и отказват. Не вярвах, че ще успеят да сменят статутът, но успяха и всичко вече е точно. Повечето заети апартаменти са дадени като обещетение на собственика на земята.

Сайтът в моменът до колкото знам го сменят - затова е много зле (най-добре директно се свържи с агенцията). Иначе сайтовете на повечето агенции са зле - в това "кише" може да видиш сайтовете на комплекс "Светлина" и "Сезони" - достойни 4-рки на курсови работи от ТУ Варна.
Статията е платена и информацията в нея си противоречи - не може да имаш 40 процента отеглени офертите от продавачите и между 30-40 процента намалели купувачите и в следващия момент търсенето да изпреварва предлагането.

Още един пример за платена статия на картелът във Варна от един месец по-рано:

https://www.bloombergtv.bg/a/43-imotite/47490-nay-sigurnata-inve … edvizhimite-imoti

От няколко човека в София знам за намаления от 10 до 15 000 евро от цената преди кризата. Факт, че там цените са много по-високи и говорим за изолирани случаи - повечето големи компании "не могат да си позволят да признаят", че нещата са зле.

Във Варна нещата са по-различни - имаме негласна договорка между основните играчи да не се свалят цените. Хубавото, е че е "негласна". Ако помолиш за някаква предоговорка, ще я получиш.

Колко % надолу точно? Зависи от имота,  от първоначалната сума - до тук при един колега имахме 4%, при друг 3%. Някои хора говорят за срив на пазара от 10%, други 20% (във Варна). Никой не може да каже точно - ще трябва поне да се завърти и Юли месец.
Въобще не ми харесват тези сгради на по 15 етажа, прилича точно на общежитие. Ако спре тока, не ми се мисли как ще се изкачва нагоре.. И съм абсолютно съгласна за сайта, пълен абсурд за фирма, която от години е на пазара. Да не говорим, че не можеш да се ориентираш и по снимките кое колко квадрата е.. Снимано е с.....
4 блока по 13 етажа + 5-ти блок (между 4-рите), за който не е ясно колко етажа ще е (по проект беше 13, но ще е по-нисък за да отговоря на изискванията) - интересно какво ще стане със слънчевите южни апартаменти в горния комплекс, които ще са във "вечна сянка" (преди години са били добър актив)

Иначе, живея във вход с 5 етажа с по 3 апартамента на етаж - 5 апартамента са празни, т.е. населени са 10. Първите два етажа не ползват асансъор и не плащат за него. Асансъорът се ползва реално от 6 апартамента. От тези 6 апартамента 3 плащаха сметки, други 3 - не. В началото на декември спрях асансъорът, докато не се издължат всички. Минаха 6 месеца и се качвам пеша. Ако ми кажеш за случай, в който даден блок е нямал ток повече от 6 месеца ще призная коментарът ти за валиден.

Последна редакция: чт, 11 юни 2020, 11:20 от AnMary

# 185
  • Варна
Във Варна нещата са по-различни - имаме негласна договорка между основните играчи да не се свалят цените. Хубавото, е че е "негласна". Ако помолиш за някаква предоговорка, ще я получиш.

Колко % надолу точно? Зависи от имота,  от първоначалната сума - до тук при един колега имахме 4%, при друг 3%. Някои хора говорят за срив на пазара от 10%, други 20% (във Варна). Никой не може да каже точно - ще трябва поне да се завърти и Юли месец.

За кои продажби са тези данни, ако частно лице си продава имота - там най- вероятно ще може да падне (особено ако е на зор), но за сгради, които в момента са в строеж от големи инвеситори - мислите ли че биха смъканли с повече от тези 3-4% (Варна, да уточним).

# 186
А за Фемили Гардън чували ли сте да дават отстъпки? Гледах интервюто на управителя им, който се "хвалеше", че покрай кризата накупили материали с отстъпки. Дали ще ги има отстъпките и за жилищата? Simple Smile

# 187
  • София

Статията е платена и информацията в нея си противоречи - не може да имаш 40 процента отеглени офертите от продавачите и между 30-40 процента намалели купувачите и в следващия момент търсенето да изпреварва предлагането.
Защо да не може?
Ако в изходното положение търсенето е изпреварвало предлагането, като намалиш и 2те с 40% нали пропорцията се запазва и отново имаш търсенето да изпреварва предлагането.

Аргументи за друго не обсъждам в момента. Обсъждам принципа, който коментираш.
Ако S е предлагнето, а D търсенето преди вируса, и Търсенето е с Х повече (S + X = D)
То сега имаш
Snew = 0.6 * S
Dnew = 0.6 * D

Snew + 0.6*X = Dnew

# 188
А за Фемили Гардън чували ли сте да дават отстъпки? Гледах интервюто на управителя им, който се "хвалеше", че покрай кризата накупили материали с отстъпки. Дали ще ги има отстъпките и за жилищата? Simple Smile
Отстъпки не знам, но след РС май ще вдигнат още цените.

# 189
  • Варна

Струва си да се опита да се договори отстъпка. Цените им за района са супер обаче и не вярвам да свалят повече от 5-6%, зависи от апартамента все пак. Сравнявам цените им с тези в новите сгради на Фамилия. Тристаен с по-лошо разпределение във Фамилията е 87000Е, в Гардън подобен - от 67200 до 74900 в зависимост от схемата на плащане. А буквално преди дни цените във ФГ бяха и с 8-10% надолу.

Може да почакате и за новите секции. Със сигурност ще са по-евтини, с изключение на луксозната секция. Ако не ви притеснява чакането обаче, че ще минат месеци преди разрешение за строеж.

# 190
Май съм се насочил към новите наистина. Доколкото разбирам първите ще гледат към улицата извън комплекса, а не към парка. Но ще попитам пак като отида на място другата седмица. А и като цяло от сегашните има само 1 ап., който ми покрива изискванията. И той е на 2-ри етаж, а може да се окаже че е първи жилищен, което пак не ме устройва.

# 191
  • Варна
mumtaz 2-ри е първи жилищен, над гаражи. Новите ще гледат към парка, но отсреща си ще имат китайската стена от "старите" секции. Според мен по-добре е да се вземе на висок етаж, че да няма засенчване. Макар, че от Явор казват, че минимално разстояние между двете секции щяло да бъде 50 м, под 7-8 етаж според мен ще бъдат в сянка от югоизток. Като в най-неизгодно положение, ще са тези от секция Ела, защото срещу тях ще са 16 и 14-етажни секции. Кипарис са скъпи, Кедър бива, но тези високи Тополи и Чинари каква сянка ще хвърлят, не ми се мисли. Има онлайн приложения да се види точно как е слънцегреенето в конкретно място през всички сезони и каква сянка ще има. Проверете, защото хубаво изложение, но в сянка, си е лошо.

Предполагам и в новите секции ще има изцяло югоизточни тристайни, ако правилно съм подразбрала кой апартамент сте харесали Simple Smile

# 192
  • Варна
Има онлайн приложения да се види точно как е слънцегреенето в конкретно място през всички сезони и каква сянка ще има.

Това звучи интересно.Може ли името на едно такова приложение?

# 193
  • Варна
Има онлайн приложения да се види точно как е слънцегреенето в конкретно място през всички сезони и каква сянка ще има.

Това звучи интересно.Може ли името на едно такова приложение?

Ето , даже позиционирано точно над Фемили Гардън Simple Smile

Ето още едно.

Последна редакция: чт, 11 юни 2020, 18:33 от Ясмина

# 194
Комплекс Фамилия какво повече предлага, че да иска 87000 за същите квадрати и изложение?
А двустайните във Фамилиите ги предлагат за 61000-65000 !Поне това е качено в сайта им.
Във Фемили Гардън двустайните са от 47000 до макс.50000,а ако се избере схема на плащане и 43000.
Има 100 м разстояние между двата комплекса,а разликата в цените е огромна.

Последна редакция: чт, 11 юни 2020, 18:53 от vgi

Общи условия

Активация на акаунт