СЕДМИ клас 2019/2020 - тема 22

• 27 643
  • 801
  •   1
Отговори
# 90
Добре, нека да не е есе, преразказ да е Simple Smile Губим си само времето в разсъждения..
За нас цялата работа вече е ясна.
п.п сега прочетох Звънче какво й харесва и какво не й харесва по БЕЛ. На същото мнение съм.

# 91
  • София

И защо трябва да се ходи на уроци по АЕ, ФЕ, НЕ, за да се кандидатства и с трите езика - децата /както и родителите/ знаят какъв език иска да учи след 7-ми клас и е редно да се кандидатства само там, където се учи той.

Моят син, например, няма изявено предпочитание към някой език. Освен може би английски, с идеята, че ще му е по-лесно. Останалите езици са му еднакво далечни. Ще пишем почти всички възможни паралелки, тъй като не очаквам да постигне много висок бал.

# 92
Децата трябва все пак да имат някакви базови познания по всеки предмет. Математиката (колкото и да не я обичам) е фундаментална наука, нищо няма да им стане на седмокласниците, ако се напънат да изрешават един или два сборника.
Тук съм 100 % съгласна. Против ранното профилиране на децата съм. Трябва да имат широка база от знания. Математиката - обичат ли я или не, им помага много за мисленето. Като завършат да си избират хуманитарни специалности, но дотогава всички предмети са важни и развиват. За българския пък е извън съмнение - всеки трябва да може да пише грамотно и да се изразява добре. В същата графа слагам и чуждите езици - развиват лексика, граматика, мислене.
Аз само за липсата на време се притеснявам, но за нашите седмокласници мачът вече е свирен, та и това е леко безмислено към момента.

# 93
  • София
Скрит текст:
Казвам, че ако едно дете учи в училище АЕ с втори РЕ /примерно/, но иска след 7-ми клас да кандидатства в НЕ, вместо да си губи времето 2 години /6-ти и 7-ми клас/ да ходи на уроци по математика, с която няма желание да се занимава разширено в гимназията, може да ходи на уроци по НЕ. Така хем ще учи това, което му е на сърце, вемсто да се мъчи с неща, които не харесва, хем ще може да кандидатства в НЕ и да учи това, което иска
А ако хипотетично не му стигне бала за нито една паралелка с немски? А останалите училища приемат с НВО по математика, БЕЛ, биология, химия и т. н.? За да си гарантираш прием някъде, ще трябва да се явиш почти на всичко. С професионалните паралелки какво правим?

Ами точно това е проблема на сегашното кандидатстване - децата не се подготвят, за да кандидатстват там, където искат, за да учат точно това, което искат, а се подготвят по БЕЛ и математика, и зора е да влязат някъде - във възможно най-най-най-престижната гимназия. Без значение дали ще учат АЕ, РЕ, НЕ, китайски, японски или арабски. Като гледам само математиците си наблягат яростно на това, което ги влече, но то пък НВО-то така или иначе си е по математика. И там те са си в свои води, защото са се подготвяли години наред, за да влязат точно там, където искат. Колко деца познавате, които са влязли в СМГ след 7-ми клас само с училищното изучаване на математика, без да са посетили нито един курс и нито един частен урок? Аз лично не познавам. Може и да има, но са единици. Защото тези деца се подготвят с години за там. Защо да не е така и за останалите? И защо трябва да се ходи на уроци по АЕ, ФЕ, НЕ, за да се кандидатства и с трите езика - децата /както и родителите/ знаят какъв език иска да учи след 7-ми клас и е редно да се кандидатства само там, където се учи той.
И ако не го приемат там, къде отива? На практика искате връщане към системата с отделни приемни изпити за всяка гимназия. Нали си давате сметка какво означава това - кандидатстване "ва банк". Ако не влезе например в НЕГ, не може да отиде в АЕГ, а отива директно в кварталното. Или за да има повече шансове, вместо да се готви за един интегриран изпит,сеа готви също толкова усилено за 5 такива. Наистина ли това искате?

# 94
  • София
Звънче, на мен за този тип проверка на домашно, контролно и съответно поправка ми разказаха точно по методика на преподаването на математика в начален курс преди 4 години, доста преди ИП. Като цяло там научих за доста интересни методи на преподаване и се чудя къде се прилагат на практика ако на това обучават студентите...

# 95
  • Някъде в Европа...
И аз да се включа преди финала на НВО.
Моята седмокласничка се класира в АК, но доколкото разбрах от нея имало 2-3 деца само, които не са успели, защото са имали  много слаб резултат.Тя е 25 от 65 деца и ще учи природни науки. Ние живеем срещу входа на математическа гимназия и се надявам да склони и да пробва там,  езиковата не се коментира у нас, всички сме против.
Ани, успех на Ради и браво на София за доброто представяне.
Сис, благодаря ти много! Искрено се надявам Божи да е намерила мястото си в желаната паралелка (и ако сте искали и да е стипендиантче - най-малкото, за да не утежнява бюджета..но важното е да се чувстват добре..)

Стискам палци всички зрелостници днес, присъстващи косвено в темата ни!

# 96
Със съвременните технологии не е нужно учителят да провери по 50 задачи на всяко дете. Пуска задачите за домашно в Google classroom като тест със зададени отговори. Google classroom прави проверката при предварително зададени отговори и учителят веднага вижда точно къде грешат децата и какво не е ясно. Вижда и кой решава, и кой се спотайва.
Методиките се променят, но малко учители променят начина си на преподаване заедно с тях...
Тук съм с резерви - отворените на технологиите и програмирането деца/повечето са такива май/ вече са наясно, че има начин да отворят формуляра в програмна среда и да видят заложените верни отговори.
Става само с комбинация от клавиши, което може да направи всеки.
Съжалявам да разочаровам Министерството, но ако ще работят с тези ресурси, имат вопиюща нужда от обучение на учителските кадри, за да могат спокойно и ефективно да си свършат работата.

# 97
  • у дома...
Аз продължавам да негодувам защо е това масово разбиране, че ЕГ са хуманитарни гимназии. Езикът е средство. Може да си икономист, инженер, програмист и да си бил в ЕГ.
Предложението за нво по различни предмети наистина е резонно, но всяка гимназия трябва поне от 15.09 да си е обявила с нво по кои предмети по колко деца ще приема. И като видиш, че искаш фег или аег, но едните приемат с нво бел и мат, а другите с нво бел и ае. Тогава готвиш 3 предмета, но как се явяваш на трите? Доста трудно ми изглежда, но не невъзможно за реализация. Да си се задействат родителите на третокласници. За по-големите няма как да се промени нещо така драстично.
Ей това е най-правилното! В момента също има седмокласници, които се явяват на три изпита - било то по рисуване, музика или нещо друго. Така, че не е чак толкова трудно и сложно. Трябва да има воля от МОН.

# 98
  • София
Наистина ли това искате?
Според мене никой не би го поискал това. Grinning
Лично аз бих била щастлива, ако след 15 години са направени такива реформи, че е изчезнала презрителната квалификация "квартално училище".

# 99
Здравейте,
дали някъде и някой има презентация какво и как се слага в съответните пликове на изпита?
Ще ни е от полза да я разгледаме.

# 100
  • Велико Търново
АIR, мързиливите не са стипендианти, ще плащаме, но ние не сме се надявали и на друго.Реалисти сме.

# 101
  • София
Наистина ли това искате?
Според мене никой не би го поискал това. Grinning
Лично аз бих била щастлива, ако след 15 години са направени такива реформи, че е изчезнала презрителната квалификация "квартално училище".
И аз. Обаче тази квалификация е рожба баш на реформите, та не тая големи надежди. Joy

# 102
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:
Казвам, че ако едно дете учи в училище АЕ с втори РЕ /примерно/, но иска след 7-ми клас да кандидатства в НЕ, вместо да си губи времето 2 години /6-ти и 7-ми клас/ да ходи на уроци по математика, с която няма желание да се занимава разширено в гимназията, може да ходи на уроци по НЕ. Така хем ще учи това, което му е на сърце, вемсто да се мъчи с неща, които не харесва, хем ще може да кандидатства в НЕ и да учи това, което иска
А ако хипотетично не му стигне бала за нито една паралелка с немски? А останалите училища приемат с НВО по математика, БЕЛ, биология, химия и т. н.? За да си гарантираш прием някъде, ще трябва да се явиш почти на всичко. С професионалните паралелки какво правим?

Ами точно това е проблема на сегашното кандидатстване - децата не се подготвят, за да кандидатстват там, където искат, за да учат точно това, което искат, а се подготвят по БЕЛ и математика, и зора е да влязат някъде - във възможно най-най-най-престижната гимназия. Без значение дали ще учат АЕ, РЕ, НЕ, китайски, японски или арабски. Като гледам само математиците си наблягат яростно на това, което ги влече, но то пък НВО-то така или иначе си е по математика. И там те са си в свои води, защото са се подготвяли години наред, за да влязат точно там, където искат. Колко деца познавате, които са влязли в СМГ след 7-ми клас само с училищното изучаване на математика, без да са посетили нито един курс и нито един частен урок? Аз лично не познавам. Може и да има, но са единици. Защото тези деца се подготвят с години за там. Защо да не е така и за останалите? И защо трябва да се ходи на уроци по АЕ, ФЕ, НЕ, за да се кандидатства и с трите езика - децата /както и родителите/ знаят какъв език иска да учи след 7-ми клас и е редно да се кандидатства само там, където се учи той.
И ако не го приемат там, къде отива? На практика искате връщане към системата с отделни приемни изпити за всяка гимназия. Нали си давате сметка какво означава това - кандидатстване "ва банк". Ако не влезе например в НЕГ, не може да отиде в АЕГ, а отива директно в кварталното. Или за да има повече шансове, вместо да се готви за един интегриран изпит,сеа готви също толкова усилено за 5 такива. Наистина ли това искате?

На практика няколко пъти много подробно обясних какво искам - не да ходи на изпит във всяка гимназия, а да има НВО и по останалите предмети. И да не се кандидатства навсякъде с оценките само по БЕЛ и математика от 7-ми клас, и да не се кандидатства навсякъде само с НВО по бел и математика. За да може децата, които искат да учат различно от математика /примерно биология и химия или география и история/ да си се явят само на НВО по тези предмети и да си кандидатстват с тях вместо да ходят на НВО по БЕЛ и математика, на олимпиади и на изпити в съответните училища, защото реално ако едно дете кандидатстващо в ЕГ ходи само на 2 изпита - НВО по БЕЛ и математика, то друго, което кандидатства с биология и химия в НПМГ ходи на 4 изпита + олимпиади. А децата, които искат да кандидатстват с АЕ да кандидатстват с НВО по АЕ. Специално пък за езика проблема е в пъти по-малък отколкото с математиката, защото езикови паралелки има в страшно много училища в София.

Да не говорим, че много тук искат НВО по математика да е по-трудно, обаче реално НВО-то трябва да оцени степента на изученото в училище, а не в школите. Предполагам почти всички тук са виждали задачите в учебника и би трябвало да знаете, че те са на много по-елементарно ниво от това, което се преподава в школите. И какво става - пак стигаме до там, че НВО-то уж е измислено да показва едно ниво, а реално задачите показват съвсем друго.
Единственото, което според мен е правилно специално за НВО по математика тази година е това, че има втори модул, който е доста по-труден от първия. Така децата, които искат да кандидатстват в СМГ и т.н. ще могат да го решат без да им мигне окото, а тези, които не искат ще могат да си кандидатстват в ЕГ и останалите с точките от първия модул, които би трябвало да са им достатъчни. Но и аз твърдо подкрепям идеята, че първия модул трябва да е по-дълъг - примерно 1 ч и 30 мин поне, а защо не и 2 ч. Така децата, които се притесняват ще имат време да се отпуснат, а тези, които са перфектно подготвени ще имат време да си поемат въздух преди втория модул, който е по-труден

Последна редакция: пн, 01 юни 2020, 11:52 от Lady Cassiopeia Duval

# 103
  • софия
Здравейте,
дали някъде и някой има презентация какво и как се слага в съответните пликове на изпита?
Ще ни е от полза да я разгледаме.
Има, в първия пост на темата.

# 104
  • София
Така е Санака, да.
Всъщност когато навремето са хартисвали учещи, но неприети деца, защото са кандидатствали за една единствена гимназия, накрая хубаво са се размесвали из останалите гимназии и просто не се е стигало до такива фрапантни разлики в нивата на различните училища. Разбира се има и други причини, но според мене тази е съществена.

Това е малко на принципите на съвременните политики за градско планиране в западна Европа, където все повече се опитват да смесват хората, за да не се изолират и да западат в някакви гета. Новите квартали са микс между скъпи жилища, обикновени жилища и такива за социално слаби.
В общи линии дори и да си богат и образован, не е добре да живееш в бедно и необразовано общество.

Последна редакция: пн, 01 юни 2020, 11:51 от Red

Общи условия

Активация на акаунт