Какво знаят чужденците за България? (тема за смях и сълзи)

• 47 285
  • 486
  •   1
Отговори
# 270
poppy-fairy,
Аз също не ям диня със сирене, баница със сирене и захар, както и всякакви солено-сладки комбинации и не ги разбирам.

# 271
  • В.Търново
Преди години една приятелка живееше и работеше в Италия, беше й дошъл на гости един приятел италианец.Сядаме в пицария, поръчваме пици и други неща.Първа аз започнах да слагам майонеза и кетчуп на пицата ми.Италианеца беше потресен, очите му станаха на поничики. Беше потресен, че поругавам пицата като тяхно ястие, недопустимо било да се слага особено майонеза върху пица. Simple Smile Simple Smile

# 272

Обаче след това ни разказва как един съдия спрял колата си  на паркинг пред китайското посолство.

Паркинг ПРЕД, а не НА
Не ставаше въпрос за принадлежащ на посолството паркинг, а чието разположение е пред него.
Обсъждането беше и на разграничителния критерий между незаконно и неморално, точно за етика ставаше въпрос и ключовота дума беше Китай.
Но вероятно не съм се изразила добре в предния пост.
Аз пък не разбрах защо да е неетично американски съдия предполагаемо да общува с китайски държавен служител от посолството? Защото САЩ и Китай вече са в Студена война?

# 273
Преди години една приятелка живееше и работеше в Италия, беше й дошъл на гости един приятел италианец.Сядаме в пицария, поръчваме пици и други неща.Първа аз започнах да слагам майонеза и кетчуп на пицата ми.Италианеца беше потресен, очите му станаха на поничики. Беше потресен, че поругавам пицата като тяхно ястие, недопустимо било да се слага особено майонеза върху пица. Simple Smile Simple Smile

А за макарони със сирене и захар чували ли са, да им паднат ченетата Stuck Out Tongue Winking Eye

# 274
  • забравих си мисълта...
Poppy-fairy Hands Plus1

Aвстрийците се ужасяват, особено ако някой яде шницел с кетчуп, вместо със сладко от червени боровинки. Направило ми е впечатление обаче, че децата, без значение от националността им, предпочитат шницела с кетчуп.

Titina,
Скрит текст:
повярвах ти, разбира се, че не ги следиш, почти успя да ме убедиш. Откровено казано, аз едва сега те забелязвам и със сигурност няма да те запомня, не си заслужава. Още, колкото и да повтаряш: "празни приказки", то важи само теб, добре е да го проумееш. И е добре да знаеш, че 100%, не винаги са наистина 100%. И разбира се, че не те интересува с какво се занимавам професионално, въобразяваш си, че пращайки ме зад печката, ме обиждаш, а ти се издигаш в очите на слепите. Smirk

# 275
Наскоро си купих ел.скара Тефал, произведена в Китай. Това не означава обаче че тефалите са вече китайски. Патента си е френски и по същия този патент се произвеждат в Китай или където и да е другаде. Същото е и с колите.

# 276
  • София
Не обичам кетчуп. Диня със сирене не ям, нито макарони със сирене и захар. Но ядем като разпрани пъпеш с прошуто, пилешки крилца с пепси, месо с мед и каквото още се сетиш. Шкембе с чесън, всякакви морски мекотели и риби, агнешки котлети, тиквички с анасон,  чревца, крака, глави и ...боза...Много мразя някой като почне да ми охка колко мрази това, което друг яде.

# 277
Това все едно мъжът ми го е писал:
Неща, които да не правиш в Италия
https://m.goguide.bg/koi-kakvo-zashto/7510-13-neshta-koito-da-ne … pravish-v-Italiia

И за да съм в темата, италианците имат обичай, поне в региона на моя мъж, когато им дойде някой на гости за първи път да го разведат из цялата къща: “тук е холът, тук е спалнята, кухнята, банята... “ти трябва да одобряваш, да питаш това откъде е, онова откъде е, да отбелязваш детайли и т.н. След като сте вечеряли или обядвали, вадят албуми със снимки и започват да ти показват и да разказват къде са били, с кой, разни случки... като знак, че си добре дошъл в семейството им, споделят с теб моментите си.
Обаче аз това не го знаех, а и баба ме е учила, че само холът и банята са за гости. Simple Smile
И идва нашият на гости за първи път, първо тръгна с обувките да влиза, “опа, хайде да се събуеш, ето ти чехли”. Изгледа ме странно, ма обу чехлите. Поканих го в хола, взе да отбелязва кое, как е: “килимът ти хубав, дивана и той, от телевизора доволна ли си, тази картина кой я е рисувал? “ Аз го гледах, както той мен с чехлите. Обаче не сяда, стои прав, поканих го да седне и тогава се проведе следният диалог:
-Няма ли да ме разведеш?
- Къде да те разведа?!
- Ами да разгледам къщата!
- Това е къщата!
- В другите стаи друг ли живее?
- Не, ама те не са за гости.
- О, добре 😏
За снимките реши да пита на второто гости, много му дойде първия път😁. Не че имах албуми, отразяващи целия ми досегашен живот, ма все пак показах някакви, които стояха забутани в шкафа, естествено не в албум, а в пликче.

Последна редакция: пт, 12 юни 2020, 12:11 от Marmosets

# 278
Аз помня, когато бях малка, родителите ми също показваха апартамента ни, когато някой дойдеше на гости за пръв път. Може би са ги мислели за новодомци, или и аз не знам защо, но имаше такъв обичай. Когато ние отидехме на гости, също ни показваха жилището. Може би това е обичай на по-старото поколение.
Най-много ме втрещи една наша позната (българка). Бяхме на гости и тя реши да ни покаже гардероба си, като и обличаше по-интересните (по нейна преценка) тоалети и ги демонстрираше с манекенска стъпка.

# 279
  • На остров
Това с развеждането е за по близки гости според мен и аз имам спомени като малка за подобни неща и така ми е останало- развеждам и показвам когато са ми близки гостите.

За вкусовете всеки си има независимо произхода. Аз не обичам бяло българско сирене по принцип, но на шопска го ям.
Диня със сирене, чушки със сирене и баница със сирене също не обичам.
Но обичам други сирена, а и не виждам нищо лошо в българското сирене просто не е моя вкус. И шоколад не обичам, но има вълшебни шоколади по света и ако е някой белгийски много специален мога да опитам, но никога няма да ми се прияде както да кажем кисели краставички.
Кисели краставички мога да ям като бонбони Simple Smile
Сладкото от червени боровинки и в Швеция е доста тачено и вкуса му не е много сладък, аз го харесвам с определени храни в комбинация.
В България не е много популярно да има определен сос към дадено ястие или аз не знам(например сос холандез към аспержи или беранез към телешко филе, друг специален сос за тънко нарязана полусурова сьомга, ябълково пюре към шунка и т.н. ) аз обичам сосове и това ми допада.

# 280
  • Norge
Хайде, пак дойдохме до чехлите и терлиците за гости. Expressionless
В някаква подобна тема из един или друг чужд форум сигурно разсъждават върху този феномен.

----
Макарони със захар не е наше изобретение. Ако може да се вярва на историците, които се занимават с това,  подобно ястие се е приготвяло в Западна Европа преди векове. Тогава макароните са били считани за лукс и са били предлагани и в сладък вариант.

Веднъж две тайландки ме попитаха откъде съм. Защо ли им трябваше! Joy Извадихме карти, атласи, всичко бе надлежно показано, казано и повторено.
След което едната от тях потвърди: ахааа, Бангалѝа. Trophy 
Така си и отиде до края на деня. По-нататък, вероятно, беше забравено.

# 281
В Гърция масовото строителство на къщи/апартаменти е такова, че обикновено от входната врата попадаш направо в хола, т.е. няма коридор както повечето апартаменти например у нас.
Та поканена съм аз от приятели на гости, на о.Крит. Влизам направо във хола. Гледам всички са с обувки, теракотения под е леко омазан а малкото им  дете пълзи по него и си лапа ръцете и каквото друго намери. При тази гледка реших все пак да си поискам пантофи, но ми казаха че не ползват и нямат и си ходят с обувките. Започвам аз да обяснявам как в БГ се ползват, как е по чисто така и как не е добре за детето да пълзи в калта, а мъжът на домакинята се изцепва - Как не, да не съм турчин. Та сигурно ме е запомнил с това че в БГ имаме турски навици.Joy
За сметка на това в Северна Гърция също си събуват обувките и ползват чехли, пантофи.

# 282
Отиваме да вземем ключ за квартира от хазяин германец в Германия. Аз решавам да остана в колата, защото сме пътували цял ден. Блок на 4 етажа с градинки наоколо - нищо особено. Сина ми се връща и казва, че настоятелно канят и мен. Влизаме във входа и той ме предупреждава - и да не си събуеш обувките в асансьора като тати. Оказа се мезонет на последния етаж, като се отвори вратата на асансьора и пред теб е направо коридора на жилището. Едни лъснати бели плочки и тясна персийска пътека. Съпруга ми се шашнал и съвсем естествена реакция - започнал да си събува обувките пред прага на дома в асансьорната клетка. А по принцип ни поканиха без събуване. Поради което аз пък вървях от страни на пътеката. Сега като се сетим за случая и ни заболяват стомасите от смях.

Последна редакция: пт, 12 юни 2020, 10:31 от dariVale

# 283
  • France
Да и във Франция е нормално да ти покажат дома им. Предполага се, че след като са те поканили, значи си им близък. Ако е голямо гости, с много хора не се събуваш, ако сте 2-3 карате по чорапи.

# 284
  • Sydney
Да, наистина се шокират от панелките. Не помня кой беше, май американец попита тези сгради какви са? И после пита наистина ли живеят хора там?

Онзи ден в един магази, който често посещавам, не знайно защо ме мислят за рускиня и като вляза винаги пускат руска музика. Магазинът се намира до Скай Нюз, предполагам доста хора минават от там.

Интересно им е как говоря на бг на детето, а то ми отговаря на английски. Дълго време убеждавах, че не съм сестра на детето, а майка, гледаха ме хем с недоверие, хем със съжаление.

Последна редакция: пт, 12 юни 2020, 11:34 от benitabeni

Общи условия

Активация на акаунт