Какво знаят чужденците за България? (тема за смях и сълзи)

• 47 289
  • 486
  •   1
Отговори
# 255
Ех, тези тексасци.
Ще посрещаме колега от Остин /Тексас/ на летището. Пристигаме аз и още едно момче от отдела.  Гледам го българския ми колега- спретнал се с каубойска шапка, дънки, ризка. Сигурно и той е гледал Далас. Но ме човърка и го питам "ти прочете ли имейлите?". "Даа, нашия човек Рик писа еди-какво си." Ок, аз съм с чувство за хумор клонящо към 0, явно в мен е проблема.
Появява се нашия Рик - супер сладурчест кръгличък мексиканец, което от фамилията му някак се предполагаше, но ...
На колегата ентусиазма му умря на мига, пита ме после "Какъв е тоя тексасец, дето ни се падна... ". Добре, че мексиканския ни тексасец имаше чувство за хумор, но пък той вероятно е решил, че в България си мислим, че всички американци са каубои Joy

# 256
Помня като момиче как като отивах на кино, първото което прожектираха бяха рекламите на Камел или Марлборо, а после дойде ред и на Далас. Е как няма да си мислим че всички американци са каубои. То си ни е в кръвта направо Joy

# 257
А аз помня как по време на далечната 86 г . , на Софийската детска асамблея с огромно вълнение се приближих до едно дете от афроамерикански произход и го пипнах по кожата на ръката - толкова исках да го докосна! Бях забравила всякакво възпитание , нямах представа момче ли е или момиче/ нали разбирате поради възрастта, без видими полови белези все още/ само исках да пипна истинско чернокожо дете🤪🤪🤪Истинска изненада се оказа , че е и американче- някъде от Алабама, а на всичкото отгоре и момиче на моята възраст тогава. Всъщност , не само поради все още слабия ми английски тогава, но и от обхваналия ме в последствие срам, трудно обясних на детето причините да го пипам . Покрих си гафа с много усмивки . Та това ми е първата среща с американец😁

# 258
Оххх, за какво ме подсети....И аз имам един сериозен гаф, някъде 83г. трябва да е било, но съм била толкова малка че не го помня и само са ми го разказвали. За сметка на това баща ми се е червил заради мене.
Та прибираме се с баща ми от зоопарка във Варна и по пътя се разминаваме със чернокож, вероятно чуждестранен студент. Била съм на 3-4г. тогава. Съответно се провиквам - Тате, тате Маймун, Маймун. - като съм го сочела и с пръст през това време. Баща ми умрял от срам. Половин час се извинявал на момчето и е обяснявал как съм малка и не съм виждала още чернокожи. После пък на мене обяснявал че не е Маймун, а човек.... УжасТ. Голям резил е било.
Трудно ми е да си представя даже какво си е мислело момчето за нас, ама сигурно не е било нещо хубаво Blush

# 259
E, то зависи и какъв език говори. На някои африкански езици маймуна означава весел Simple Smile Има и такова женско име - имаме позната от Сенегал Маймуна.

# 260
  • забравих си мисълта...
Преди 30 години като ме питаха от къде съм и като кажа от България отговаряха:
- Ах да Букурещ.
Поправях ги с усмивка:
- Не, София.
По-късно когато започнаха да ходят на море в BG, научиха коя е столицата ни.
Някъде от 1990 до към 2000 година на VOX TV даваха един филм за България. В него показваха циганин, калайджия с мечка, как той свири на цигулка, а тя танцува. Мечката беше с халка на муцуната и беше държана на синджир. Циганинът се оплакваше, че все по-трудно я е изхранвал. Разбира се, за германците това беше българин. После показаха Пловдив, циганската махала, Столипеново, като казаха, че там живеели бедните българи. Не показаха нито една къща как е обзаведена отвътре и също тихомълком подминаха това, че на всяка къща има по 1,2 огромни сателитни чинии. И най-наглата лъжа беше, като показаха главната улица в Пловдив и няколко съвсем нормални заведения, и казаха, че тук се разхождали и забавлявали богатите българи. Така че човек не бива да се учудва ако чужденците задават понякога, меко казано, необичайни въпроси.

Скрит текст:
Колкото до американския съдия, който е паркирал на паркинг на китайското посолство, то това е грубо нарушение и той като съдия би следвало да го знае. Мястото на което се намира едно чуждо посолство, а също и паркингът, който принадлежи към него се считат за чужда територия, така че този съдия паркирайки на китайския паркинг, се е намирал на тяхна територия.
А това, че произведеният мерцедес в Америка бил американски, тук вече нямам думи! По-голяма небивалица не съм чувала!!! Къде е произведен един продукт е едно, на кого е марката е съвсем друго. Още моторите, сърцето на колата, идват от Германия. Това че американците са си купили правото да произвеждат мерцедес, не прави колата американска. То е същото, като да кажем едно българско семейство, да се намира на работа в Китай и там жената забременява и ражда. И после да кажат, че детето е китайче, понеже е заченато и родено в Китай, та така и с мерцедес. Sweat Smile

Последна редакция: чт, 11 юни 2020, 17:15 от Venetta

# 261
И аз имам един сериозен гаф
Гаф казвате.
Скрит текст:
1994 г. мисля че беше или 95. 4-ма български "мачовци" работим за чужда компания в чужда държава. Можете да си представите като разговаряме на български какви изрази сме използвали. Grinning Към нас имаше прикрепен един перуанец който се грижеше за логистиката и разните му там административни дейности и постоянно беше с нас. Любознателен беше и понякога се налагаше да му обясняваме някой от думите които използваме - разбира се не точните значения за да не се шокира. Това е бекграунда.
Посолството знае за нашето пребиваване в страната и като запознати с обстановката ни помолиха да разведем и съответно да пазим от неприятности за два дена хората от експедиция докато си хванат транспорта на юг. Пимпирев си имаше осигурена хотелска стая, но останалите бяха настанени в нещо като пансион - абе възможно най-евтиното което има що годе условия и не е съвсем тип туристическа спалня с 20 легла в стаята. Точно за тези беше организирана нещо като вечер преди заминаването, разговори едно друго. Последно колегата води жена от официалните - нямаше да заминава но беше  от организацията. Идва и започва да се ръкува, въпроси от вида "Добре ли сте? Нещо липсва ли ви?" и т.н. Стига до нашата дружка перуанец, леко се изненадва но му подава ръка и поглежда към нас в очакване на някакво обяснение. В този момент нашето момче изръсва на развален български нещо от типа "Страхотна п***а, искам те оп**а".
Лицето и просто за секунда си смени цвета от розов, в бял на ярко червен. Направо побесня. Няма да повтарям а и вече не помня добре какви ни ги наговори, но на цялата ни местна групичка ни идваше да се скрием под дървения под. Половин час се извинявахме "той не разбира какво казва", "вие сте го научили", "така ли представяте България?", а наши момче стои със зяпнала уста и гледа неразбиращо. Както и да е изпратихме обратно жената а перуанеца невинно пита какво се случи. Динчо на испански казва, че жената се е обидила от думите му на български, а той зина още повече и неволно мина на английски с въпроса "Ама вие нали ми казахте, че това е комплимент за красива жена", така че всички го разбраха.
Няма да продължа нататък...

Последна редакция: чт, 11 юни 2020, 18:40 от Анонимен

# 262

Обаче след това ни разказва как един съдия спрял колата си  на паркинг пред китайското посолство.

Паркинг ПРЕД, а не НА
Не ставаше въпрос за принадлежащ на посолството паркинг, а чието разположение е пред него.
Обсъждането беше и на разграничителния критерий между незаконно и неморално, точно за етика ставаше въпрос и ключовота дума беше Китай.
Но вероятно не съм се изразила добре в предния пост.

# 263
  • забравих си мисълта...
Светкавица, може и аз да съм прочела по диагонал. Blush

Миналата седмица отивам на фризьор. Шефката на фризьорския салон нещо се беше разпенила на тема, колко е хубаво в Австрия и в един момент казва, че източна Европа била "3-тият свят". Попитах я съвсем спокойно дали е била някога в източна Европа. Оказа се, че никога не е била. Показах ѝ снимки от морето, от Пловдив, от София, Велико Търново и други градове. Разказах ѝ за кръговото в Белград, което е с 5 ленти за движение. Не забравих да спомена, че в Австрия започнаха от преди няколко години да строят кръгови и ако са с повече от една лента за движение стават задръствания, на което тя само кимна. Не забравих също да спомена, че имаме същата техника в болниците и офисите, даже нашият Интернет е по-бърз. Също, че ние имаме много повече дървета и изобщо зеленина по улиците. Накрая подчертах, че за разлика от Австрия, България е била 500 години под турско робство, което е забавило доста развитието на страната. Но 142 години след освобождението, България е на същото техническо и изобщо научно ниво, както западните страни. Колкото до политиката, то тя винаги е била ръководена от силните на деня. Напомних ѝ, че австрийските политици също не бяха съгласни с много от новите промени, но им се наложи да се съгласят. Така че ентусиазмът ѝ да се хвали постихна.
Има хора, на които като се обясни спокойно и с доводи, и разбират за какво иде реч. Има и такива, които дори и да разбират, са злобни и мразят всички чужденци. В повечето случаи това са примитивни и необразовани, хора които никъде не са пътували, не са имал контакт с чужденци наистина, хора с комплекси.

# 264
  • постоянно
Коментар на ММ , преминавайки с кола през прохода Шипка през 90- те “ Wow , how many Christmas trees !!!! “ 😝😂😝

# 265
😀 готино, ама нали не искаше са си отсечете едно коледно дръвче 😁

# 266
Коментар на ММ , преминавайки с кола през прохода Шипка през 90- те “ Wow , how many Christmas trees !!!! “ 😝😂😝
Ох, много е добро! Откъде е мъжът ти?

# 267
  • постоянно
Британец е . Аз бях на тръни , заради тесният път и коварните завои , нашенкия коледни елхички гледа 😂😂 Казах му да си гледа пътя , че паднем ли в пропаста с “ елхичките “ и орлите няма да ни намерят 👀🤪 И нали се сещате , че като за човек каращ в обратното движение е още по- трудно . Живи сме де . 😂

# 268
Да минем пак на българска кухня Blush - колегите ми ирландци са в пълен потрес всеки път като си слагам кисело мляко върху мусаката или ориза. Странно им е, че постоянно ям салати /защото тук зеленчиците не са на почит/, а комбинацията от диня със сирене им се вижда меко казано извратена. Опитах се да им обясня, че ние сме напълно способни да добавим сирене или кисело мляко към всичко - домат със сирене, чушка пълнена със сирене, пържени картофи със сирене, шопска салата, тиквички с млечен сос, патладжани, таратор и мога да изброявам до посиняване. Как пък пъпеш с прошуто не им е странно, а диня със сирене е. Това си е чиста дискриминация Grinning

Последна редакция: чт, 11 юни 2020, 21:54 от Не се сърди, човече

# 269
Друг колега на мъжа ми (белгиец), идва в България. Обикалят някъде, а насреща им прастар, раздрънкан, ръждясал бус, спрял пред едни кофи. От там няколко от братята роми вадят от контейнерите едни изхвърлени прозорци, чупят им стъклата, а прибират дървената дограма в буса. Белгиецът замислено: "Ъммм, това ли ви е фирмата за разделно събиране на боклук"? 🤣

Общи условия

Активация на акаунт