Какво знаят чужденците за България? (тема за смях и сълзи)

• 47 257
  • 486
  •   1
Отговори
# 285
В Норвегия сме показвали цялата къща само на членове на семейството и на много близки приятели. Другите - антре, хол, баня и евентуално кухня. Simple Smile Забелязала съм същото и когато аз съм ходила на гости. Хората си уважават личното пространство.

За толкова години един не е влязъл с обувките. Всичко чинно се събуват, но и си вадят от торбичка други обувки, чисти за вътре. Обуват си тях и спокойно си ходят. Някои ползваха чехли или ходиха по чорапи, но повечето бяха подготвени с втори чифт обувки. С времето обаче редовните ни гости спряха да си носят обувки и започнаха да ползват меките чехли и пантофи Simple Smile

# 286
  • France
Ами те са си грозни панелките. И между блоковите пространства също.

# 287
  • Пловдив
Офтопик.
Миналата седмица отивам на фризьор. Шефката на фризьорския салон нещо се беше разпенила на тема, колко е хубаво в Австрия и в един момент казва, че източна Европа била "3-тият свят".
Аз бих я попитала кой е вторият, че ми е интересно какво ще каже.
Навремето "първите" два свята бяха социалистическите и капиталистическите страни, в Европа основно (е, не само Европа, плюс САЩ, Канада и пр.). Третият бяха останалите, които наистина бяха предимно бедни и предимно в Азия и Африка.

# 288
Дъщеря ми беше водила преди време двама колеги за един уикенд в града ни – бразилец и англичанин. През целия път от София до Бургас им говорела колко красив град е Бургас, на влизане в града като видяли панелните блокове на "Славейков" и "Изгрев", физиономиите им се сменили и я гледали съжалително и с недоверие. Е, после, като ги разведе по центъра и особено в Морската, си промениха мнението.

# 289
  • забравих си мисълта...
Магдена, аз бих могла да ѝ кажа много работи още, но се въздържах. Oт една страна тя е единствената, която до сега е успяла да ми подстриже косата както аз искам. От друга страна тя не беше такава, но сега с идването на толкова много чужденци извършващи какви ли не престъпления и нарушения на закона, а и карантината ѝ се отрази финансово зле, и в момента много хора са изнервени, затова се опитвам по-леко и меко както се казва. 
А аз мога да съм много сладкодумна и винаги описвам България така, че веднага им се иска да я посетят. Мисля, че тя разбра грешката си и се надявам повече да не повтори. А ако си го позволи отново, ще напиша моето мнение на клиент в google под информацията за нейния фризьорски салон, което за нея ще e лошо.

# 290
Да допълня, на моят мъж му беше много трудно в началото да се ориентира с поклащането на главата за ДА и НЕ. Тук е точно обратното и никога не знаеше какво са му отговорили.

# 291
Май само българите поклащаме различно, в повечето пътеводители е описано.

# 292
  • забравих си мисълта...
Не си спомням в кой филм беше, но действието се развиваше в Африка и там африканецът спомена, че при тях "да" и "не" е обратно на английското поклащане на главата за "да" и "не".
И от Интернет:
В България  и Гърция  "да" и "не" е обратно на останалите европейски страни.
В някои области на Индия също.

Последна редакция: пт, 12 юни 2020, 14:38 от Venetta

# 293
Не си спомням в кой филм беше, но действието се развиваше в Африка и там африканецът спомена, че при тях "да" и "не" е обратно на английското поклащане на главата за "да" и "не".
И от Интернет:
В България, Гърция и в някои области на Индия "да" и "не" е обратно на останалите европейски страни.

И в Турция.

# 294
Запомнила съм от пътеводители, може би си е балканско. Аз за по сигурно и пръста на ръката включвам за 'не', все забравям по 'български' ли клатя глава или по 'европейски'Simple Smile  Друго, което ми се е набило от пътеводители за България- изразът 'ей сега' Simple Smile Много често бил срещан и можело да значи както че нещо ще се случи в момента, така и в неопределено бъдеще.

# 295
Относно това клатене... много често се е случвало да ме питат или да ме изпробват как го правим това българите, понеже аз използвам всякакви клатения на главата (различни от стандартните у нас ) стават обърквания

# 296
По повод понелните блокове се сещам за следната случка. Познат води жена си канадка за пръв път в България. Е той си пада малко зевзек.
Та кацат на летището, вземат такси и право към циганската махала. Отваря той вратат и и казва: Добре дошла в къщи. Та като ревва тя... втори рев, вече са в апартамента, тя иска да си вземе душ и установява, че водата се излива на пода..... първият месец истински културен шок, но излезе мацката печена, вече  над 15 години живеят ) България.

# 297
Нещо не разбрах, как водата се излива на пода? Не е имало обособена душ кабина? Най-многа в Германия ми липсва, че в банята няма сифон на пода, просто не мога са свикна.

# 298
Като казахте зевзек, се присетих за наш приятел българин. Води си булка от Русия и не от къде да е, а коренячка московчанка. Зората на демокрацията, ние на Кранево по квартири, те на хотел. Обаче за обяд в ресторанта - шкембе чорба /класика просто/ . Пита момичето - какво е това, а нашичкия - "амиииии супа от октопод".
Е след някоя и друга година като поживя Наташа в БГ вече знаеше "какво е това" Simple Smile

# 299
Нещо не разбрах, как водата се излива на пода? Не е имало обособена душ кабина? Най-многа в Германия ми липсва, че в банята няма сифон на пода, просто не мога са свикна.
Няма душ кабина, целият под на банята се мокри. В Канада, от където идва тя, такова нещо не съществува.

Общи условия

Активация на акаунт