Образователен Говорилник - пак bug - v.5

• 19 145
  • 756
  •   1
Отговори
# 285
Благодаря!

# 286
  • София
Поздрави от един параклис над родопската Ковачевица. Споменах ви всичките😀-за всеки случай.

Хахаха, Нот, много си мил!  Благодаря за жеста!
То за отявлени атеисти и грешници кат мен няма върже декиш, ама знае ли се 😄

(Правя един ред пауза, че сменям рязко духовната тема с клюкарски съвет) Ако някой манаджия (кат мен) го интересува Британика парк скул -а, да гугълне напр “Лалов Британика”, да тропоса 2-3 линка и повече на images - действа супер информативно и пести много време. 😈  Аз си спретнах профил за раздел “класически” и вече съвсем ептен ми е ясна картинката. За мен си.

Допълвам се, щот съм завеяна уфсъ и забравих: Нот, наслука на девойката и само да дава поводи на баща си да ни я фали тук! Simple Smile

# 287
Много хвалби ще чакаме, тук седмокласници май нямаме, а догодина започваме с Шарки и караме наред.

# 288
  • София
Последвах съвета на Миленита и се впечатлих от следното: “Подовете и таваните в сградата са антибактериални”, та се зачудих как ли го постигат. А карибският пясък ме довърши. Преди Пипи беше писала за това и реших, че го използва като метафора, а те наистина са се сдобили с карибски пясък Flushed Чувствам се като стара баба.

Иначе сградата изглежда куул - пиша го без ирония.

# 289
  • София
На мен пък най-експлицитен ми беше тоалетът на госпожа Лалова на откриването - цял трактат ми изговори 🤪

# 290
Последвах съвета на Миленита и се впечатлих от следното: “Подовете и таваните в сградата са антибактериални”, та се зачудих как ли го постигат. А карибският пясък ме довърши. Преди Пипи беше писала за това и реших, че го използва като метафора, а те наистина са се сдобили с карибски пясък Flushed Чувствам се като стара баба.

Иначе сградата изглежда куул - пиша го без ирония.
Ето един пример: https://www.flowcrete.bg/our-products/product-ranges/flowfresh-a … bacterial-floors/

# 291
  • София
Нико, нали осъзнаваш, че това е една химия, която не е по-добра от дървения под в ДУ?

# 292
Нико, нали осъзнаваш, че това е една химия, която не е по-добра от дървения под в ДУ?
Не е точно така. Ето малко инфо: http://-/portal/statii/srebarni-yoni-262.html П.П. Не се отваря. “Интересни исторически факти за среброто
Мултифункционално, използвано векове наред, среброто е ценено заради своите незаменими положителни качества. В дълбока древност гърците използвали сребърни съдове, за да запазят свежестта на водата. Според записките на Херодот, използването на среброто датира още от преди Христа. В Римската империя използвали сребърни съдове за виното, за да не се разваля. Среброто се споменава дори в египетските и друидските писания. Някои култури слагали натрошено сребро във ваната на новороденото, за да се предпази от вредните въздействия, с които тепърва му предстои да се среща. Китайският императорски двор се хранел със сребърни клечки. Най-вероятно сте чували израза ”Да се родиш със сребърна лъжица в устата”. Той идва от времето на чумата в Европа, когато само по-заможните семейства давали превантивно на децата си да смучат сребърни лъжици. Тогава богатите носели сребърни дрехи, за да се предпазят от чумата. Фермерите пък слагали млякото в сребърни кофи, без да го поставят в хладилника и дълги часове то не се разваляло. Първите австралийски заселници хвърляли сребърен долар във водоизточниците си, за да пречистят водата и да я направят годна за пиене. През Първата световна война са използвани сребърни пластинки, за да могат докторите да се справят с инфекциите на раните. В ранната 1800 медиците шиели със сребърни конци, а през 1900-та среброто масово се използвало като лечебно средство. До 1940 на пазара вече имало дузини различни сребърни съединения. В аюрведичната медицина, в малки количества, среброто се използва като тоник, еликсир и средство за подмладяване за хора, омаломощени от старост или болест.

С откриването на синтетичните лекарства и антибиотици, среброто се поставя на заден план. Д-р Робърт О. Бекър казва: „С откриването на антибиотиците, лечебните сили на среброто са отхвърлени. Днес отново откриваме факта, че среброто убива бактериите. Факт, известен от древността.””

Последна редакция: сб, 13 юни 2020, 15:21 от Анонимен

# 293
  • в страната на чудесата
Това е предимно маркетинг. За да има анти-микробен ефект са нужни концентрации, които въобще не могат да бъдат постигнати по този начин. Да не говорим, че липсата на рандомизирани и контролирани проучвания на подовете тавани и тапети, прави всички подобни твърдения само реклама. Но хората се впечатляват и лаловите си имат модел.
Аш, след антигоривния стандарт в САЩ, автоимунните болести на щитовидната жлеза нарастват десетки и стотици пъти (проучването беше публикувано миналата година, с лонгитудинална серия от хиляди хора). Та съм склонна да се съглася за ползите на дървения под. Пък и нали в училище не пипат пода, не лежат на него, а и няма чума засега.

# 294
  • София
Лейче, искрено се радвам, че си подкрепила и с малко факти това, което усещам.

Нико, стига бе човек - чували сме за ползите на среброто. Все някаква обща култура имаме (не зная дали е от доброто ми училище или просто съм прочела фактите в дир.бг Joy) Акцентът на изказването беше съвсем друг.

Имам питане към Arwen Undomiel, ако чете тук. Питането ми е за ЧЕГ Иван Апостолов. По един клас ли имат от 8-ми до 12-ти и по колко деца са в клас?

Последна редакция: нд, 14 юни 2020, 14:28 от Не се сърди, човече

# 295
Явно не си запозната, че в повечето нови болници операционните (а и не само) не са с дървен под или плочки, а със саморазливни “химии” както ти ги наричаш. Та явно не си чела достатъчно

Последна редакция: нд, 14 юни 2020, 14:06 от Анонимен

# 296
  • София
Имам питане към Arwen Undomiel, ако чете тук. Питането ми е за ЧЕГ Иван Апостолов. По един клас ли имат от 8-ми до 12-ти и по колко деца са в клас?

Разбира се, че я чета. Това ми е любимата тема. Simple Smile

В последните години в гимназията приемат по 4 паралелки за периода 8-12 клас, или поне се опитват. За сегашния 8-ми клас там съм сигурна, че са толкова, тъй като много надълго коментирахме с децата, които бяха на дни на отворени врати, а те бяха именно осмокласници.
В информацията за прием 2020/2021 г. пишеше, че тази година ще приемат 60 ученика. Имаше наплив на изпитите, предполагам, че ще запълнят бройката. Обявените профили са 4 - Предприемачески, софтуерни и хардуерни науки, чужди езици и природни науки. Изглежда тези профили са най-търсени и желани напоследък. Изхождам и от паралелките в НПМГ, където също има СХН и химия+биология. На въпроса за брой ученици в паралелка - мисля, че зависи от желанията на класираните деца, но максимумът е около 20-22, доколкото разбрах, което ще е за най-търсения профил, а пък то ще компенсира в др паралелка с по-малък брой деца.
Искат минимален бал от 19 т. от максимум 24 т. - става въпрос за техните изпити по БЕЛ и МАТ, а също и успех минимум 4,50 от 1 срок на 7 клас. Деца с по-ниски резултати не приемат.

Последна редакция: нд, 14 юни 2020, 14:29 от Не се сърди, човече

# 297
  • София
Благодаря, Arwen. Ще следим с интерес Blush Успех на младежа!

# 298
  • в страната на чудесата
Саморазливните химии са такива не заради излъчването на сребро, а заради електричество (изискванията за заземяване и пр.) и миенето (липса на фуги).
За нормалния живот, вкл училищен вероятно е удобно, но всъщност според мен няма значение. Пък и никой болен не прекарва 10 месеца в операционна или болница.
Аз бих предпочела ако е възможно повече естествени неща, макар и с техните недостатъци.

# 299
Хайде да оставим сребърните йони като критерии за оценка на частните училища и да се върне на резултатите им! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт