Образователен Говорилник - пак bug - v.5

• 18 997
  • 756
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Ох, Титина... Rolling Eyes Сега на втори прочит поне видя ли, че говорим за 7-ми клас? Разбра ли и че говорим за приемен изпит, което го прави съвсем различно от външното оценяване, на което се явяват децата в САЩ всяка година, а тук в 4-ти клас. Съсвсем различно и като значение и важност, и като повод за стрес.
И кажи сега какво прочете в закона по този въпрос, който дискутираме в момента. Че аз закони не чета по принцип, само пресата. Joy

# 511
  • софия
Титина, хубаво е да не се правим на интересни и да не омаловажаваме, че "нагорещяването"  е заради изпити, които ще имат решаващо значение за следващото училищно място на детето. Това че "там" си имате такива тестове и хлапетата хич не се били впчатлявали с какво точно трябваше да трогне хората тук? Или твоето омаловажаване към тревогите им не е заяждане?
Моля ти се, и тук никой не се впечатлява на тестовете в 4 кас, нито на входащите и изходящите в 5ти и 6ти. Съвсем резонно е да се притесняват хората имайки предвид всички промени колко скопосно се правят. А че определено вече ученето ще се изнесе по още школи е повече от логично.

# 512
  • София
Дайте да зарежем този спор. Амели, благодаря, че ме подсети - по -добре кажете как си представяте реализацията по ходенето на школи при новия вариант. На мен ми е бедна фантазията... Може би школа по БЕЛ, по МАТ и една обща за всичко? Или различни школи по всеки предмет, или частни учители? Това не е начален курс, където всичко може да се преподава от един учител. Rolling Eyes

# 513
  • софия
тежко им на децата, честно!
Не е лош теста, който биха въвели. Лошо е, че не променят начина по който се преподава, по който се учи и по който биха измерили знанията (адекватен тест без зубрене)
Нали ви бях разказвала преди време за едно момче от Истанбул, което е допуснало една грешка. Една! и се е разделило с мечтаното училище. Там изпита им след седми клас се оказва точно такъв - няколко дисциплини...
та като знам и на родителите маниите - сега ше се накупуват сборници, ше се набиват канчета....

# 514
Изобретателните учители ще организират школите. Не ги мислете.
Но аз съм кахърна за горките "експерти' в МОН, които ще изготвят изпитите. Е те тогава ще лъсне съвсем колко са си надхвърлили нивото на компетентност.

А иначе, тоя нашият набор от опитни зайци е много късметлийски.

# 515
  • София
А, Фенси, хич не ги жали МОНаджиите. На тях каквото и да им лъсне, накрая все е на наш гръб Joy  То и школите не ги мисля, сигурно стотици учители само по история вече потриват ръце Joy. Ама нас и децата ни мисля. И на колко школи е възможно да се ходи, изобщо? Ще взема да пиша до МОН да ги питам Joy

# 516
Тук такова кандидатстване като в Бг няма( или поне аз не съм разбрала). Когато кандидатсваш в друго училище си има изпит, но е към самото училище ( кандидатствахме преди години в католическо училище, но се отказах заради религиозното обучение - което го отричам като грешка). Обикновено училищата са по местоживеене, рядко има по месторабота на родителите ( тромава и тежка процедура). Дори и онлайн училището е по местоживеене.”

# 517
  • София
Титина, при нас нещата с изпитите винаги са брутални. При вас може да изглежда, че не се стресират, но тук им се решава бъдещето на децата. На когото не му пука никога няма да му пука, но за отличниците  е зле. Кой знае каква каша ще забъркат - никой нищо няма да знае за тестовете като какви въпроси ще им, как ще се оценява, какъв материал. И ще трябва  хората да се оправят както дойде. Защо винаги, ама винаги, ама винаги по нашенско е на принципа на "парЕ нЕма - действайте!" или като диалога в Матриархат "- Какво става, защо спря трактора! - Май помпата нещо!.- Пак ли? - Няма части в склада, шефе! - Виж там, направИ нещо с подръчни средства, че бързаме."

# 518
Това е проблема. Децата се поставят в много непривична среда. Племенникът ми е седмокласник и минава през тази мелница. Видях едно спокойно дете, как се панира. Много говорим двамата и виждам как реагира на стреса.
Ако имат подобни изпити/ тестове всяка година, децата няма да изпитват този стрес.
Това му харесах на американското образование- липсата на стрес. Много неща и ни харесах, но явно системата им работи. Нямам познати с деца, които не са влезли в желаният университет. Започнах да си мисля, дали пък моите очаквания не са прекалено високи. Гледам оценките на моето хлапе, в 3-те най-високи процента за страната. Ако учеха сериозно, къде ли щеше та бъде.
Кое е характерно за мисленето/ отношението тук. Те,дори и да си се провалил , казват “ добър опит, следващият път ще успееш”, докато източноевропейците дори и при успех, намиламе как може и още по добре.

# 519
  • София
Не съм съвсем съгласна с идеята за подлагането на изпити всяка година и че стресът нямало да бъде толкова голям. Пропускаш, че става въпрос за приемен изпит, а не просто за тестове. Иначе децата правят изпити колкото щеш, постоянно им дават тестове, сигурно вече по всеки предмет всяка седмица имат, не е като да не са свикнали. Обаче и няма как да приема, че постоянното подлагане на изпити ще намали стреса. Ако постоянно шефът те изпитва едва ли ще свикнеш, а в един момент или ще ти писне, или ще се сдухаш, особено ако от тези постоянни изпитвания/проверки ти зависи заплатата за месеци наред.  Евалюейшъните хич не са приятни за персонала, дори са доста стресови, а какво да кажем за децата? Един път на някакво време има сериозен изпит за нещо сериозно, примерно за прием в гимназия.  Университетът си е университет - там можеш да кандидатстваш и на 100 години, стига да си жив.

# 520
  • В офиса
А дали има шанс това да е стъпка и към промяна на изпитите за 7-ми клас, т.е. да не се влиза с НВО вече? Или поне да дадат свобода на училищата да решават дали да се влиза с НВО, или с вътрешен изпит. Иначе не схващам логиката на промяната, извадена от контекста на всичко ми е.

# 521
  • София
Логика в МОН? Ама и ти със смешки рано сутрин. Grinning

# 522
Не мисля, че ще връщат отделните изпити за гимназиите. Щяха да го обявят.

Титина, ако ще и всеки ден да им правят пробни изпити, стрес винаги ще има на същинския, защото от него зависят следващите пет години и избора на училище. При вас няма стрес, защото нищо не зависи от това оценяване.

# 523
  • София
Ох, не знам как имате нерви да обяснявате едно и също на зазидани капаци, ама нейсе...

Отчайващо е това, което причиняват на деца, родители и немногото свестни останали учители поредно десетилетие, но при тази чудовищна конюктура нямам идея дали може да направим нещо в противовес :/

# 524
Можете. Две-три СМГ-та, още една немска и готово. От малкото свестни ДГ е стресът.

Общи условия

Активация на акаунт