Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 20

• 33 132
  • 749
  •   2
Отговори
# 330
  • София
В Редута.

# 331
Щом сте решили да действате без брокери не е лоша идея да се залепят обяви в близост до университети или разни големи учреждения и офиси. Ама за Редута не знам. Тва ми е най-неприятния квартал в София и по-добре да не коментирам Simple Smile. ЖП университета не е ли наблизо? Пробвайте там. Ако има излаз към улицата сложете една голяма табела "ДАВА СЕ ПОД НАЕМ". Също дали сте се регистрирали във всички групи във фейсбук? Аз знам поне 30.

# 332
И ние даваме на една фирма. Дава бележки, да, но всяка година ни изненадва с нещо, защото счетоводителката й допуска много грешки. Тази година беше объркала данъците, миналата нещо друго

# 333
Здравейте,моля да споделите къде побликувате обявите си като наемодатели?Пускам във групите във фейсбук за наемане без брокер в София,в имот.бг и ми се обаждат само брокери.Намалих наема със 100лв. и за месец и малко има само 2 огледа.Убедих се и че голям апартамент се дава много по-трудно от маломерен.Имам опит с двустаен и там нещата бяха други.
Не препоръчвам ФБ.
По скоро, ОЛХ, имот.бг, ало. бг, и позвънете.
Ако няма огледи може би цената е висока.
А вие защо не искате брокери?
Аз предпочитам да платя половин наем и да го отдам, отколкото да играя на котка и мишка със брокери.

# 334
  • София
Обявите ги пУбликува  моя доверена брокерка. Някак си двете имаме усет кого да изберем след строгия кастинг на кандидатите. Наемат за над 7 - 8 години.  Едни фирмени имах само за 10 месеца, писах по-горе. Предпочитам да не се циганя ка комисионното, но всичко да сме го изпипали двете. ФБ групи и частни обяви - прегледах ги, ами то там само измекяри се набутали и хейтят. Ако може ново, луксозно за 200 лв, ама с режийните включени. Може - като си купят.

# 335
  • София
Нямам нищо против брокерите,но когато ми се обаждат първото нещо което ми казват е да зная,че взимат 50% от наема.Не ме питат дали имам някъкви изискавания към наемателите.Подробности за имота.Разбира се,че ще платя тези пари на брокера,но нека да има малко заинтересованост и за наемодателя.Моля,ако някой може да препоръча добър брокер.Коректен човек съм и вярвам,че всички ще са удовлетвотени.

# 336
Писала съм и по-назад в темата - ако наемодателят е потърсил услугите на брокер, тогава се дължи комисионна, но при положение, че той сам си пуска обявата и си прави огледи, защо му се изисква ?
Мои познати отдават жилище и сега правят огледи. Първото нещо, което казват брокерите /само такива звъняли/ е, че искат комисионна. Те ги питат - Защо? Не сме ви потърсили, не искаме нищо от вас, вие си водите вашите клиенти? Отговорът бил - Така е в България.....
хаххахахха

# 337
Можете да си отдавате сами, без фирми, но това ще забави процеса.
Забелязвам, че и наемателите дори не си правят труда да отворят 2 сайта, директно търсят агенция, която да им намери жилище.
Единственото частно лице което се обади беше с предишен опит в сферата на недвижимите имоти, и от там навици да борави с имот.бг.
Когато ми се обади брокер първо му казвам какви са моите параметри за кандидат наемателите и чак тогава уговаряме оглед. Отказала съм поне половината обаждания бяха неподходящи.

# 338
So Lucky*, така си преценила, няма лошо да използваш брокер, но ти си инициирала това. Когато обаче просто ти звънне брокер по твоя обява, която си пуснала и ти си правиш огледи, доста нагло е да ти иска комисионна.

Даже един брокер им казал - Като не щете, ще заведа клиентите при друг наемодател, който ще ми даде пари. Хаххахаха Баси наглостта......

# 339
So Lucky*, така си преценила, няма лошо да използваш брокер, но ти си инициирала това. Когато обаче просто ти звънне брокер по твоя обява, която си пуснала и ти си правиш огледи, доста нагло е да ти иска комисионна.

Не си ме разбрала.
Не съм инициирала нищо. Просто си пуснах яастна обява в 2 сайта.
След като звънят САМО брокери, какъв е шанса ми да отдам жилището на частно лице, за да не платя на брокерите.
Да, може би е нагло, но ако им кажа че не дължа комисионна, те любезно ще ми пожелаят хубав ден, и аз пак оставам с празен имот.
Селектирам с какви брокери да разговарям, защото има наистина нагли, груби парчета. Запознах се обаче и със някои интилигентни и разбрани такива.
Да, практиката да взимат половин наем от 2 те страни е неприятна, защото те не са страна по договора, и ги интересува само сключването на такъв. Но имам ли избор?

Ако чаках частно лице, все още нямаше да имам наематели в имота.

# 340
Аз честно казано не мога да разбера къв точно е проблема с плащането на брокера. Ако ще и от 20 страни да му плащат кво ми дреме? На вас едва ли ще ви е приятно да ви обсъждат кой откъде си получава парите...

# 341
Ясно. Така си преценила, така си направила. Аз лично не бих дала комисионна за нищо. Буквално за нищо....
Но това съм аз, всеки си преценява.

Аз честно казано не мога да разбера къв точно е проблема с плащането на брокера. Ако ще и от 20 страни да му плащат кво ми дреме? На вас едва ли ще ви е приятно да ви обсъждат кой откъде си получава парите...

Проблемът е, че искат пари от човек, който не е потърсил услугите им.

# 342
Ясно. Така си преценила, така си направила. Аз лично не бих дала комисионна за нищо. Буквално за нищо....
Но това съм аз, всеки си преценява.

Проблемът е, че искат пари от човек, който не е потърсил услугите им.

Предполагам, че брокерите ще вземат парите след като извършат услугата или греша?

# 343
Те извършват услуга на техния клиент, който е наемателят. Наемодателят няма отношение с тях, освен че предлага имот в сайт за обяви.

# 344
Те извършват услуга на техния клиент, който е наемателят. Наемодателят няма отношение с тях, освен че предлага имот в сайт за обяви.

Ми не знам - ако някой ми се обади и ми каже, че ще ми намери наематели според мен ще ми извърши услуга и на мен. Да, факт е че не съм го търсил, но пък е нелепо да си мислиш, ще като си публикуваш обявата в сайт и няма да ти звънят брокери...

Общи условия

Активация на акаунт