Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 20

• 33 183
  • 749
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Попълвал съм такава декларация за виза за чужденец. Необходима е за българското посолство в неговата държава, което ще издава визата. Регистрация на адрес не е била необходима.
За намален наем (каквито са последните 2 месеца), наистина е досадно.
Ако е стандартен, може да се услужи. Даже ходих 2-3 пъти, веднъж годишно.
Според мен, ако се съгласят за някакъв малко по-висок наем, колкото да ти уреди неудобството, не е проблем да се направи.

# 196
Ето и примерен текст на декларацията...в ОД на МВР се внасяла
https://pisar.bg/documents_bg/%D0%B4%D0%B5%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1% … 1%80%D0%B5%D1%81/

# 197
Ако се опасяваш от злоупотреби, не виждам проблем - след 10 месеца той пак ще трябва да доказва адрес, ако иска ново разрешение за пребиваване. Такива са супер безпроблемни от гледна точка на регистрацията.

Но така или иначе вече си отказала.

# 198
Запознах се със закона. Като цяло считам че такава декларация не те обвързва неблагоприятно, извън сключения договор за наем.
Просто е засилена мярка против предоставянето на фиктивни договори за наем според мен.

# 199
  • Варна.
И аз да попитам нещо,
подготвям имуществена застраховка за жилището, аз ще съм титуляр по нея.
Евентуално при настъпване на щета, например наводнение от страна на наемателите, възможно ли е застрахователната компания да каже, че няма да изплати обезщетение защото в апартамента не живея аз?
Ясно е, че ще попитам брокера, но искам да чуя и вашите мнения.

# 200
Спешен въпрос.
Кандидат наемател иска да наеме имота, но държи да отидем на нотариус да декларирам, че това лице ще живее на адреса ми. Брокерката каза, че не било за адресна регистрация (за такава се ходи в общината по район, не на нотариус нали?)
За първи път чувам за такава декларация, някой знае ли за подобен случай.Става дума за чужденец, студдент който наема за 10-12 месеца.
Моля за съвети мнения, това нормална практика ли е? Какви са рисковете за мен?
Намалила съм наема, така, че не ми се иска нито да се разхождам по институции...
Благодаря!

Лъки аз имам чужденец в имота и всяка година ходим при нотариус да заверяваме договор за наем, трябва му, за да си оправи документите в ОДП-то. Мисля, че е свързано с документите им като временно/постоянно пребиваващи. Заверяваме само подписите на договора за наем, съдържанието не интересува нотариуса в случая.

# 201

Лъки аз имам чужденец в имота и всяка година ходим при нотариус да заверяваме договор за наем, трябва му, за да си оправи документите в ОДП-то. Мисля, че е свързано с документите им като временно/постоянно пребиваващи. Заверяваме само подписите на договора за наем, съдържанието не интересува нотариуса в случая.
Благодаря, но се отказах. След като брокера му ми каза, че в старата квартира са го проверявали от полицията дали е на адреса, и сега иска да декларирам пред МВР, че предоставям адрес.
За този размер на наема, не искам да си вкарвам таралеж в гащите.

# 202
  • София
И ние отказахме на един чужденец подобни документи преди 1-2 години. Хем бяха настанени вече,  после взеха да искат документи и други. Пак уж студент беше. Двойка бяха, с ЮК паспорти ама с друг произход видимо. Абе добре, че отказахме тогава, не бяха читави. Твоя чужденец какъв е?

# 203
  • София

Благодаря, но се отказах. След като брокера му ми каза, че в старата квартира са го проверявали от полицията дали е на адреса, и сега иска да декларирам пред МВР, че предоставям адрес.
За този размер на наема, не искам да си вкарвам таралеж в гащите.
Може заради карантината да са го проверявали. Един колега имаме, сърбин ли, македонец ли, пътуваше до там и обратно и беше под карантина. Беше споменал, че са го проверявали.

# 204
Може заради карантината да са го проверявали. Един колега имаме, сърбин ли, македонец ли, пътуваше до там и обратно и беше под карантина. Беше споменал, че са го проверявали.
Не е за карантина, проверявали са го преди корона вируса.

Не е мой. Sweat Smile Нечий друг ще стане.
Турчин е младежа.

# 205
  • София
Аз лично приключих с чужденците. Не бяхме доволни. Grinning

# 206
  • София
И аз имах едни чужденци - арменци. Крайно недоволна останах. Та и аз приключих с тях.

# 207
  • Германия
Интересно ми стана защо сте недоволни от чужденци наематели?

# 208
да дам един минус за сирийски студенти в БГ

# 209
  • София
Нашите бяха мърляви и несериозни. Оставиха сметки, избягаха. Уж студенти, уж ЮК паспорти, ама по описание не мязаха на британци Stuck Out Tongue Winking Eye Живяха кратко де, но все нещо искаха, не могат това, не могат онова, да  ходиш да се занимаваш интернет да им пускаш, пък за ръка в общината да го водя да се регистрира, пък декларации... ей такива. 100 претенции имаха. Накрая явно си заминаха , даже не се обадиха, … абе… луда работа. Повече чужденци, не.

Викахме фирма да чисти след тях, дойде първо шефката на фирмата да направи оглед и да каже колко ще струва всичко да се изчисти и изпере ( дивани, матраци, всичко) . Тя каза, че най-мръсно е виждала след наематели чужденци, първо посочи гърците... после не помня... Но твърдо каза, че след чужденци се чисти най -трудно.

Общи условия

Активация на акаунт