Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 20

• 33 184
  • 749
  •   1
Отговори
# 270
И в Сухата река, и в Хаджи Димитър Няма никакви хубави жилища едностайни за до 430 лв.. В Дружба също, по принцип в никой от гореизброените квартали Няма с такава екстра, НЯмаше и по времето на кризата, когато ни бяха затворили.
Хубави едностайни от 450 лв. нагоре и то за 450 лв. няма да е нещо особено чак хубаво. За такива цени може в Сухата река, непосредствено обаче до циганската част на Христо Ботев.
В Люлин се даваха някои на тази цена, но старо обзавеждане, мозайка, на балатум - двустайни се даваха. Едностайни повече се намираха, но вече цените и там са нагоре.
По-ниски цени само за северо-западни изложение, с чупки на последни етажи, гаражи и офиси, преправени на "апартаменти" и някакви подобия на ателиета, също и полувкопано в земята - мазета.
В Надежда се дадоха няколко на 450-480 лв. 2-стайни, приятни жилища и се наеха много бързо.
Цените вече се задържаха и бавно се вдигат обратно почти до нивата преди затварянето. Хората не искат да си дават направени жилища на ниски цени, предпочитат да ги заключат.

# 271
Старидрийм не търси "направено", търси прилично, със стари мебели, но чистичко. За година-година и нещо, докато продаде и си купи собствено.
Според мен, да си приготви парите за депозит, комисиона и 1 наем и да следи обявите. Ако и щом излезе нещо прилично, да го взема. Година и нещо ще преживее някак без съвременни мебели и ремонт.

# 272
Намери ли нещо подходящо? 400 лв не са много, струва ми се. При мен една жена плаща за едно местенце 500 лв. За 400 лв не бих отдала.

# 273
Мандаринка, няма за тези цени стари, но чисти апартаменти в източни и южни  части на София. Намират се рядко в мазета, тавански, преустроени гаражи или офисни бивши пространства за тези финанси.
По-читаво нещо - чисто жилище е в северните квартали само за тези цени. Но и там хората искат дългосрочно. Също такива жилища се наемат много бързо.
В групите във Фейсбук е директно със собственици, но и там понамаля леко предлагането и цените вече са други за малките най-търсени жилища.
Има да се предлагат 2-3-стайни в хубави квартали, направени, за около 700 до 1000-1200 лв. и също не се задържат дълго.

# 274
  • София
На мен на пожар ми се изнесоха най-новите наематели. Тъкмо щяха да правят 1 месец. Увеличавам наема от 450 на 550лв и ще търся нови.
Скарали се били, момче и момиче.
Вече беше време за новия наем. Снощи се обади и днес сутринта предаде ключа. С депозита покриваме неизлезли сметки, и бързото изнасяне.
На хотел се превърнах Simple Smile
Да взема и чаршафи да слагам.
Беше малко замърсено, стената дълбоко издрана от стол и апартаментът омирисан на цигари. Не беше пушено до сега вътре.

# 275
  • София
Ужас! Няма ли как в такава ситуация да те компенсират с един наем, освен с депозита? Да кажем, че си взел 2 наема депозит - единия покрива предизвестието (щом си съгласен), другия сметките (дано). Ами то не остана с какво да покриеш дори едно пребоядисване след пушенето! И ако пише в договора, че не се пуши вътре, а те са пушили, изобщо не заслужават компромис с  дължимото предизвестие - това нали се прави само при взаимно съгласие?

# 276
  • София
Ами аз до сега какво съм обяснявал. Всичко е риск. Надяваш се да са максимално читави, и да предадат максимално неувредено.
Да си гониш връщане на щети е, като да гониш вятъра.
До сега съм давал само с депозит в размер 1 наем. И особено с намалените цени сега, това се усеща доста драстично. И все по-сериозно се замислям за 2 наема.
Почистих колкото можах набързо, смених патрона, няма да пребоядисвам. Не е много опушването, ще се по-проветри до приемливо ниво.
Явно и евтино да даваш, пак няма гаранция, че хората ще стоят. Даже, дори, може би е обратното. Привличаш хора без постоянна работа, без план и подреденост в живота, които вятърът ги вее във всякакви посоки.
Докато по-високият наем гарантира някаква отговорност у кандидата. Някой, който се наема с уговорка/договор с някаква дългосрочност.
Ще видим как ще се развият нещата. Напълно е възможно да съм надценил пазара и да не може да се отдаде за тая цена.
Но пък ми омръзна и да се разправям.

# 277
Евтиното е рисково по друг начин. Точно скъпото, двойният депозит и пр. слагат някакви спирачки на честите напускания. Моят опит сочи, че необзаведено на висок наем най-рядко си търси наематели, докато евтино по някаква причина и обзаведено - по-често.

# 278
На мен на пожар ми се изнесоха най-новите наематели. Тъкмо щяха да правят 1 месец. Увеличавам наема от 450 на 550лв и ще търся нови.
Скарали се били, момче и момиче.
Вече беше време за новия наем. Снощи се обади и днес сутринта предаде ключа. С депозита покриваме неизлезли сметки, и бързото изнасяне.
На хотел се превърнах Simple Smile
Да взема и чаршафи да слагам.
Беше малко замърсено, стената дълбоко издрана от стол и апартаментът омирисан на цигари. Не беше пушено до сега вътре.
Ужас.
Аз за това не искам млади пресни двойки. Предпочитам сам работещ, или сам студент. Ако си приюти някой няма проблем, но договора ми да е със един индивид.
Успех с новите огледи, и слагай клауза ако се пуши в имота да го предават пребоядисан.

# 279
Ако може да им се вярва... Може да са го наели с ясното съзнание, че е за месец. Наем плюс депозит - 900 лв, това са по 30 лв на нощувка. За тези пари могат да си намерят стая в хостел само

# 280
И аз съм със съвсем младички наематели. На първо четене изглеждат много мили и, как да кажа, влюбени един в друг и в апартамента. Накичили са разни финтифлюшки и декорации, дано да се задържат, и не се изпокарат, или изнесат Cry  Както писах и в предна публикация, аз работя само с 2 наема под формата на депозит. Доста си изпатих предния път, така че сега с това компромис не правя.

И искам да ви кажа, че едната ми наемателка се опитва(ше) да върти номера. Опита се да ми даде ултиматум - или й намалявам наема с близо 50%, или тя се изнася. Съгласих се да намаля за 3 месеца - и се разбрахме: ако 15 дена преди изтичането на последния месец НЕ даде предизвестие, си остава следващите 9 месеца на стария наем. Ако даде, се изнася. Сега чакам развитието на въпроса. Аз, междувременно, си намерих за какво да си го ползвам, ако тя се изнесе. Ще видим. От една страна съм доволна от наема, който вземам от нея, от друга страна всеки път съм на тръни да не ми скрои номер. Щото малко не я слуша главата нея. То и моята не ме слуша много, де, ама нея повече не я слуша...

Последна редакция: пн, 06 юли 2020, 18:07 от rumka833

# 281
Ние сме с комична ситуация. Имаше интерес към апартамента, избрах сам работещ мъж по няколко причини, една от които е, че изглеждаше много доволен от това, което вижда, както и че изглеждаше без особени претенции относно подобренията, които планирахме.
Смешното е, че не включих в сметката майка му, която била възмутена от цвета на възглавниците и от не добре изгладените пердета Simple Smile

# 282
Ние сме с комична ситуация. Имаше интерес към апартамента, избрах сам работещ мъж по няколко причини, една от които е, че изглеждаше много доволен от това, което вижда, както и че изглеждаше без особени претенции относно подобренията, които планирахме.
Смешното е, че не включих в сметката майка му, която била възмутена от цвета на възглавниците и от не добре изгладените пердета Simple Smile
Доста се смях.

# 283
Да не си изгладиш перденцата!?!?! Не те е срам!

# 284
Изгладила ги е жената! Ма не перфектно Grin А това възмущение как стигна до вас ми е интересно Smiley

Общи условия

Активация на акаунт