Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 20

• 32 773
  • 749
  •   1
Отговори
# 600
То може и за 500 да се съгласи някой. Да го ползва за любовна квартира - купува ново легло с матрак и спестява хотели, ако редовно изневерява.

Сценарии хиляди, най-добре да се пусне пробна обява и да се провери.

Има хора, които са в София 1-2 седмици от месеца, но им излиза по-евтино такъв тип апартамент от хотел, а не им пука особенно как живеят - прибират се, колкото да се наспят. Понякога настаняват познат за 2-3-5 дни...

# 601
Направо да качва снимки да и се каже кое да се оправи и кое не.
Аз не разбрах, 0 лв ли е възможната инвестиция, или има някакъв бюджет. Дограмата в какво състояние е все пак...

# 602
0 лв..да.

# 603
Е, така е тегаво.
То дори за хамали да изнесат излишното си трябват пари. Почистващите фирми и те не работят за Бог да прости. Може сами да си изчистят, но за хубави препарати, четки, ръкавици, мопове...пак са пари. Смяна на някоя крушка, ключ за осветление, контакт...
Без пари не виждам как ще стане...Остава варината мангали за 1 година, докато се съберат пари от наеми,и после лек ремонт.

# 604
  • София
Стара дървена дограма, соц кухня, стари плочки, балатум...

Давам апарт. в същото състояние, но под балатума има паркет.Но едва ли кандидатите са го видяли.  Не е оставал нито месец без наематели от 2004 г.
Преди първото отдаване изхвърлихме всички ковьорчета, килимчета, легла с пружини и дюшеци и др. подобни. Остана кухня с празни и почистени шкафове, печка, пералня и хладилник от .... 1971 г. В хола  -  празни библиотека и гардероб, сравнително читав разтегателен диван. В спалнята - само гардероб. Входно антре - закачалка, шкаф за обувки.  Беше прясно боядисано с латекс върху тапетите. Първо го нае семейство от газова компания. Едвам ги издържах да се махнат. След тях бяха 2  завършили момичета,  постепенно се омъжиха и напуснаха. Изкраха 7 г. След тях бяха 2 завършили момчета, и те избутаха 5 -6 г, ожениха си и си купиха в Ст. град. Единия настани братовчед си от провинцията. Момчето работи в София 10 - 15 дни месечно, даже не иска да го регистрирам заради зелената зона. Сметките винаги са се плащали на време, наема се е плащал на датата. Никога не съм имала проблеми с живущите,  правят си малки ремонти сами. За толкова години инвестирах в 1 бойлер, стария се развали. Но той е само за като има ремонти на ТЕЦа. Всички квартиранти са си носили техни легла и матраци, комп. бюра и разни други дребни мебели.
Намира се на бул. Черни връх, до метрото, наем 400 лв. Във входа дават и друг за 700 лв - видях обявата и ходих на оглед/собственика не ме познава/. Ами много красиво е направен, изолации, нови дограми, мебели и уреди. Говорихме - от март бил празен. Преди това  наемали за по 1 г, и си тръгвали. След всеки - ремонт, освежаване, смяна на счупени мебели и чистене след мизерии.
Но той е мъж, оправя се. Аз нямам познат да ремонтира, Скъпия не може. Затова - евтино, но сигурно след строг кастинг на наемателите.

# 605
Аз от Аиша съм се учила тук през годините.  По добре по нисък наем, но малко текучество.

# 606
  • София
Аз от Аиша съм се учила тук през годините.  По добре по нисък наем, но малко текучество.

Да, но и по-малко влагане на средства и труд.

# 607
И пак няма гаранция.Правили са ми лигавщини и претенции и при нисък наем.За кастинга не знам какво да кажа.Никога не съм давала на първият,който се появи само и само да стане по-бързо.Уж избирам и пак съм имала некоректни,най-вече с упорити опити да се бавят с плащането на сметките.От моя страна,постоянни позвънявания и предупреждения.Ами досадно и изнервящо е.

# 608
  • София
Преди 10тина години масово се даваха под наем соц жилища. Не беше чудно. После малко по малко се промениха изискванията. Ама тя потребителката говори за жилище на Черни връх до метрото и наематели живеещи с години, явно локацията я спасява. Но пак,  има соц обстановка има тотал щета, зависи все пак за какво точно става дума. Ако е чистичко с хубава локация и с нисък наем винаги ще се намерят двама студенти да наемат.

# 609
  • София
За мене най-читавите кандидат-наематели са млади, скоро завършили, работещи. Идват си с гаджета,  нямат ангажименти с деца за да се оправдават с тях и да бавят плащания. Липсата на домашен любимец е задължителна.

# 610
За мене най-читавите кандидат-наематели са млади, скоро завършили, работещи. Идват си с гаджета,  нямат ангажименти с деца за да се оправдават с тях и да бавят плащания. Липсата на домашен любимец е задължителна.
Аз пък все пак останах с впечатление, че има опция да се вложат някакви малко пари, НО не виждат смисъл!

"Освен да сложим латекс, евтин ламинат и да боядисаме вратите и дограмата.... Но то пак ще си е старо и за основен ремонт. Не мисля, че такова освежаване ще вдигне цената особено."

За мен смисълът е огромен, ще е чисто и би привлякло по-свестни хора. Подобно жилище освежено от нас точно по същия начин, който описах, леля ми даде със 150 лв отгоре в най-смотания сезон за отдаване (лятото). Според мен на есен можеше още 40 лв отгоре да му вземе без проблем. Идеята беше да стане чисто и да се вложи малко. Все пак поне минимално трябва да се поддържа един имот. Освен това лично аз бих предпочела ако мога да го освежа, да съм аз, а не някой да натвори безумни мацаници и после да се чудя как да коригирам и отдам отново.

# 611
Тук всички живеем в прекрасни апартаменти, даваме също такива. Но за много хора реалността е друга - дори жилищата при родителите им не са ремонт.
Хората живеят там, където могат да си позволят.
А сега съвсем по темата: приятел даде наследствена гарсониера (след смъртта на негова възрастна роднина) в подобно състояние на някакъв младеж, който пътува много и не го притеснявало, че е в лошо състояние. Другият желаещ е бил военен, който живеел при гаджето си, но искал да има и място за личните си вещи и да настянява родителите си, когато идват в София. 350 лв. е наемът, за квартала не съм сигурна дали беше Обеля, Надежда или Люлин.

# 612
Нека влезе наемател сега...да капе по-малко парА там.
След време със събраните пари от наема може да се отпочне ремонт...
Няма да е на печалба...но и няма да се бърка в джоба за пари за ремонт.

Последна редакция: ср, 12 авг 2020, 10:47 от teta75

# 613
  • София
Всичко може да се прави постепенно, с изключение на банята.
А тя гълта най-много пари.
С мебели виденов, за 800-1000лв може да се обзаведе целият апартамент. Спалня, матрак, гардероб, секция, закачалка, малка кухня. И доста ще подобри положението. Без да броя корито на мивката, батерии.
За настилката, голямо перо от ламината са первазите. Може би 1/4. 30кв ламинат вероятно ще е около 500лв.
Не вярвам балатум да е много по-евтино.
Нямам идея банята/тоалетната до колко е дийл-брейкър.
Уреди, има в олх по 200-300лв, доста прилично състояние.
Освен това, може да има уговорка, с 1я наем да се закупят уреди. Наем + депозит = 3 уреда.

Бюджет 0 за мен е разтегливо поне до 2к. А може и повече. Все пак още на 3я месец+депозит ще ги имаш обратно.

Вече банята, дори префугиране могат да поискат 500лв. А и изобщо има ли плочки?
Гърне, бойлер, мивка, душ, монтаж са си все сериозни разходи.

Не знам дали има наематели, склонни да дадат 1г предплата, преди да са видели ремонта. Сега е сезона на новопристигащите студенти.
Освен това, някои поразтропани родители могат да се включат в организацията. И всичко да се оформи в договор, и да се включи в бъдещия наем.
Със сигурност има такива потенциални наематели. Наем срещу довършване.
При разтрогване на договора предсрочно от ваша страна, си плащате направените подобрения.
Според мен, с ремонт и 500лв спокойно може да му се иска. Друг е въпроса, ако е наем срещу довършване. Защото за наемателите има допълнително затруднение, което трябва да се компенсира с наема.

# 614
  • София
ДОДО, като бивш наемател, аз подкрепям drago_2008 Simple Smile Aко искаш една идея по-читави наематели, няма как да минеш без никакво усилие. Поне почистване на настилките (евтин ламинат ще се изплати), боядисване на дограмата ако е олющена + едно притягане; вратите ако са зле, пребоядисайте ги верно; префугиране на банята и кухнята (ако има плочки) - евтино е и може дори ти да го свършиш; притягане или подмяна на кранчетата; душ и тоалетно казанче да не текат; по един хартиен абажур на лампите. Не знам дали обяснявам добре - може да е старо, но да не е баш мизерно. И бъди честна с кандидат-наематели, които харесаш, кажи им да си знаят какво очакваш от тях. С когото и където и да съм живяла, винаги е било важно наемодателите да са нормални хора и реалисти.
Предполагам, че все още има наематели, които търсят най-вече нисък наем, но 250 е наистина ниско. Ако искаш, пусни една обява "по договаряне" и виж какви хора ще се появят и какво ще предложат.
С наем срещу ремонт не бих се занимавала, ако съм на твое място. Хората може най-искрено желание да имат да извършат ремонт, но накрая да не успеят - майстор да ги подлъже, семейна драма да отнеме време и ресурс, някоя командировка да се наложи и да обърка плановете. Пък и как ще си отчитате кой какво свършил/несвършил? Много занимавка ми се струва, пък и несигурна работа, дори при най-добро желание.

Общи условия

Активация на акаунт