Майчинството - счетоводно

• 135 511
  • 1 114
  •   1
Отговори
# 225
Ако искаш да си ползваш част от полагаемия се неплатен отпуск на единия родител до навършване на 8 г. на детето не виждам защо да ти откажат и да плащат повече осигуровки и заплата. Не ти ли е по-изгодно да излезеш все пак в платен отпуск и после да си ползваш неплатения?

как до 8 години newsm78

ами финансово не ми е по-изгодно, но искам да си запазя пл.отпуск за по-нататък- за адаптация с ясли и градини, а ми се налага да съм на друго място, а не на работното точно 1 мес като ми свърши майчинството Confused

А неизразходван платен отпуск, който ми се е натрупал, до кога съм длъжна да изразходвам?

# 226
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Той не ти се е натрупал. При промяна на закона отпадна една година неплатен отпуск до навършване на 3 год. на детето и сега и двамата родители могат да ползват по 6 месеца годишно неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 год. възраст. Всеки от родителите може да прехвърли на другия полагащия му се отпеск със съответната декларация. Ако ви интересува ще се опитам да я копирам или да я набера.

# 227
значи до 8год възраст, а не до 3. Не знаех, а ако ползвам сега 2 мес, останалите губят ли се?

Под натрупал платен имах предвид събрал се за двете години майчинство или и това го няма

# 228
Полагат ти се 6 месеца неплатен отпуск на година на теб и толкова ан бащата, независимо дали сте женени. Не ти се натрупват ако не си ги ползвала през годината. Можеш да ги ползваш само до 8 год. на детето.
Докато се в болнични за бременност и раждане и в майчинство ти се полага платен годишен отпуск съобразно трудовия ти договор и последвалите изменения в Кодекса ан труда. Минималния платен отпуск е 20 работни дни за 1 календарна година, или пропорционално на изработеното време.

# 229
Благодаря за бързия отговор.Да,имам трудов стаж преди това,но е с прекъсване,т.е. между двата има няколко месеца,в които се водя безработна.Мога ли сега, преди да родя,да взема някакъв болничен по някое време,и въобще имам ли право дори на онези 45 дни преди раждането.Ами размера на майчинството

# 230
ДейзиГ и аз много благодаря.
Значи неплатения за гледане на дете няма общо с полагаемия се платен годишен- т.е. не могат да ми откажат да взема неплатен при наличие на платен.
А трябва ли да го "чистя" платения щом започна работа?

# 231
В някои фирми искат платения отпуск за съответната година да се използва най-късно до януари-февруари на следващата година. Това трябва да провериш във вашата фирма

# 232
  • Русе
Въпросът ми е в бъдеще време-ако се върна на работа и наема детегледачка от бюрото по труда ще вземам ли 50% майчинство и кой покрива моите осигуровки-държавата или работодателят?Връщането на работа след 9 месеца болничен ли става?Благодаря!

# 233
До края на годината болничния е 135 дни, ако те не са изтекли към 01.01.2007 имаш право да ги продължиш до 315 дни.
Ако се върнеш на работа твоите осигуровките си ги плащате ти и работодателя ти. Можеш и да се седиш по майчинство, стига детето да не е записано на ясла.

# 234
  • София
Благодаря за бързия отговор.Да,имам трудов стаж преди това,но е с прекъсване,т.е. между двата има няколко месеца,в които се водя безработна.Мога ли сега, преди да родя,да взема някакъв болничен по някое време,и въобще имам ли право дори на онези 45 дни преди раждането.Ами размера на майчинството
В такъв случай, за времето, преди да почнеш работа в тази фирма, като база за изчисление ще се взима МРЗ или 160 лв. след това ще се начислява заплатата ти от тази фирма. Погледни по-назад в тази тема Radomit го е обяснил много добре и е дал и примери. така ще получиш представа колко ще получаваш. И аз имах чуденки в началото, защото юли и август работих в една фирма, след това се преместих в друга и излизам в болничен началото на новата година. При всички положения ще получаваш обезщетения за болничен 315 дни.

# 235
Гигилче кажи, че искаш да взимаш повече пари докато си болничен на шефа ти. Това мисля, че ще е достатъчно.

И оттук възниква нещо друго - да речем, че шефът се съгласи да ме осигурява на 300 лв. Но ако се наложи по-нататък да изляза в болнични за 1 месец и повече?
Излиза, че хем ще ме осигурява на повече пари, хем няма да работя Sad Тогава какво се прави и има ли смисъл отсега да говоря с тях? newsm78

# 236
Докато си в болничен в момента се дължат само ЗО от работодателя 3,9% върху сумата на обезщетението за месеца

# 237
Имам ли право  на ползване на  болничен по време на бременност и право на майчинство  като съм регистрирана като физическо лице с булстат  свободна професия .

# 238
Имаш ако си осигурявана за всички осигурителни случай, включително и общо заболяване и майчинство. Не съм сигурна дали има ограничения да не извършваш дейност през времето когато си в болничен и майчинство, но ще проверя

# 239
Продължение на
ДОГОВОР ЗА ИЗПИТВАНЕ / УВЕДОМЯВАНЕ ЗА БРЕМЕННОСТ / ЗАЩИТА ОТ УВОЛНЕНИЕ НА БРЕМЕННИТЕ

Закрила при уволнение

Чл. 333. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., в сила от 17 декември 1999 г., бр. 25 от 2001 г.) В случаите по чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5, 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 работодателят може да уволни само с предварително разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай:

1. (изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г.) работничка или служителка, която е майка на дете до 3-годишна възраст или съпруга на лице, което отбива редовната си военна служба;

2. трудоустроен работник или служител;

3. работник или служител, боледуващ от болест, определена в наредба на министъра на здравеопазването;

4. работник или служител, който е започнал ползуването на разрешения му отпуск.

(2) В случаите по т. 2 и 3 на предходната алинея преди уволнението се взема мнението и на трудово-експертната лекарска комисия.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., в сила от 17 декември 1999 г., бр. 25 от 2001 г.) В случаите по чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5, 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 работодателят може да уволни работник или служител, който е член на синдикално ръководство в предприятието, на териториален, отраслов или национален ръководен изборен синдикален орган, през времето, докато заема съответната синдикална длъжност и до 6 месеца след освобождаването му, само с предварителното съгласие на синдикален орган, определен с решение на централното ръководство на съответната синдикална организация.

(4) Когато това е предвидено в колективния трудов договор, работодателят може да уволни работник или служител поради съкращаване на щата или при намаляване на обема на работата след предварителното съгласие на съответния синдикален орган в предприятието.

(5) (Нова - ДВ, бр. 52 от 2004 г.) Бременна работничка или служителка може да бъде уволнена с предизвестие само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1, 7, 8, 9 и 12, както и без предизвестие на основание чл. 330, ал. 1 и ал. 2, т. 6. В случаите на чл. 330, ал. 2, т. 6 уволнението може да стане само чрез предварително разрешение на инспекцията по труда.

(6) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., предишна ал. 5, бр. 52 от 2004 г.) Работничка или служителка, която ползва отпуск за бременност и раждане, може да бъде уволнена само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1.

(7) (Предишна ал. 5 - ДВ, бр. 25 от 2001 г., предишна ал. 6, бр. 52 от 2004 г.) Закрилата по този член се отнася към момента на връчването на заповедта за уволнение.

..................................................................
Конкретно за ал.5 - БРЕМЕННА СЛУЖИТЕЛКА може да бъде уволнена С ПРЕДИЗВЕСТИЕ в случаите

1. при закриване на предприятието;

7. при отказ на работника или служителя да последва предприятието или неговото поделение, в което работи, когато то се премества в друго населено място или местност;

8. когато заеманата от работника или служителя длъжност трябва да бъде освободена за възстановяване на незаконно уволнен работник или служител, заемал преди това същата длъжност;

9. за освобождаване на заеманата длъжност поради завръщане на работник или служител, който е предсрочно освободен или отложен от редовна военна служба и е заемал преди това същата длъжност;

12. при обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор.

И БЕЗ ПРЕДИЗВЕСТИЕ

Работодателят може да прекрати трудовия договор без предизвестие, когато работникът или служителят бъде задържан за изпълнение на присъда

работникът или служителят бъде дисциплинарно уволнен;- в този случай се изисква и разрешение от ИТ

[/quote

До тук всичко ми е ясно, но това се отнася само за работещите по трудово правоотношение, а как стои въпроса с работещите на служебно правоотношение с 1 годишен срок на изпитване, който още не е изтекъл, но бебето в корема е вече факт?!?!? Предварително благодаря за отговорите   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт