Майчинството - счетоводно

• 135 527
  • 1 114
  •   1
Отговори
# 540
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
Имам следния въпрос. По закон и термин трябва да излеза болничен преди самото раждане на 25.01.2006. Аз искам да поработя 2 седмици повече и 45 дена , да ползвам 30 болничен преди термина. Но гинекологът ми изрично ми отказа, защото трябавало да подправя документи, за да е така. Може ли да ми кажете, дали е задължително ползването на 45 дена болничен преди раждането? Какъвто и да е отговорът - може ли и препратка към това къде го пише.Благодаря!

# 541
Имам следния въпрос. По закон и термин трябва да излеза болничен преди самото раждане на 25.01.2006. Аз искам да поработя 2 седмици повече и 45 дена , да ползвам 30 болничен преди термина. Но гинекологът ми изрично ми отказа, защото трябавало да подправя документи, за да е така. Може ли да ми кажете, дали е задължително ползването на 45 дена болничен преди раждането? Какъвто и да е отговорът - може ли и препратка към това къде го пише.Благодаря!
Не е задължително, разбира се, но тези дни просто ги губиш Peace

# 542
от 8.01 прекратих майчинствотоси,а Финансистите по месторабота не знаят от къде и кой трябва да ми изплаща 50% от МРЗ,при условие,че съм в майчинство от 4.12.06г.Ще съм ви благодарна и за документите,които трябва да подам,от къде бих могла да намеря.

Докато имате право на отпуск за бременност и раждане, нямате право на отпуск за отглеждане на дете до 2 години. Следователно нямате право и на 50% обезщетение, за това че не сте в отпуск. Едва когато изтекът 315-те дни, тогава ще имате право на обезщетението.

Не мога да се съглася с това мнение. При положение, че Диди е излязла в отпуск за отглеждане на дете до 2 г. възраст от 4.12.06 г., прекратявайки го - с връщането си на работа има право на 50% от обезщетението за майчинство, стига детето да не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка и не е наела лице по програмата "В подкрепа на майчинството".  Към момента на прекратяването тя не е в отпуск за бременност и раждане, а в отпуск за отглеждане на малко дете.
Новият отпуск за бременност и раждане от 315 дни, за майките в заварено положение може да се ползва по тяхно желание. Не е задължителен и в случая, доколкото я разбрах, тя не желае да се възползва от него.

А това, че не е задължителен вие къде го прочетохте? По принцип въпроса е спорен. Това е ясно.
Също така е ясно, че никой не може да те задължи да ползваш отпуск, ако не желаеш. Въпросът тук е друг.
Дали докато майката има право на отпуск в рамките на тези 315 дни, тя има право и на отпуск за отглеждане на дете до 2 години?

Според мен няма, независимо от това дали ползва тези 315 дни или не.

В КТ пише. Отпускът за бременност и раждане е 315 дни. СЛЕД ИЗТИЧАНЕТО НА ТОЗИ ОТПУСК, майката има право на отпуск за отглеждане на дете до 2 години.
Никъде не съм прочела нещо, което да отделя майките в заварено положение в това отношение.
Ако вие сте прочела нещо, споделете. Ще е полезно за всички.

Между другото, искам да помоля и останалите колеги да споделят мнение по въпроса. Че тук и аз зациклих. Има ли майката право, няма ли?
От НОИ казаха, че няма. МТСП изобщо не съм ги питала, че те такива глупости наговориха напоследък...Ама и НОИ взеха да се омотват. Един ден кажат едно, на другия - точно обратното.
А пък казуса си е реален.
Логично е да няма право на 2-те  обезщетения Peace Някъде съм го  и чела,че не се полага, но трябва да разтърся Peace

# 543
от 8.01 прекратих майчинствотоси,а Финансистите по месторабота не знаят от къде и кой трябва да ми изплаща 50% от МРЗ,при условие,че съм в майчинство от 4.12.06г.Ще съм ви благодарна и за документите,които трябва да подам,от къде бих могла да намеря.

Докато имате право на отпуск за бременност и раждане, нямате право на отпуск за
отглеждане на дете до 2 години. Следователно нямате право и на 50% обезщетение, за това че не сте в отпуск. Едва когато изтекът 315-те дни, тогава ще имате право на обезщетението.

Не мога да се съглася с това мнение. При положение, че Диди е излязла в отпуск за отглеждане на дете до 2 г. възраст от 4.12.06 г., прекратявайки го - с връщането си на работа има право на 50% от обезщетението за майчинство, стига детето да не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка и не е наела лице по програмата "В подкрепа на майчинството".  Към момента на прекратяването тя не е в отпуск за бременност и раждане, а в отпуск за отглеждане на малко дете.
Новият отпуск за бременност и раждане от 315 дни, за майките в заварено положение може да се ползва по тяхно желание. Не е задължителен и в случая, доколкото я разбрах, тя не желае да се възползва от него.

А това, че не е задължителен вие къде го прочетохте? По принцип въпроса е спорен. Това е ясно.
Също така е ясно, че никой не може да те задължи да ползваш отпуск, ако не желаеш. Въпросът тук е друг.
Дали докато майката има право на отпуск в рамките на тези 315 дни, тя има право и на отпуск за отглеждане на дете до 2 години?

Според мен няма, независимо от това дали ползва тези 315 дни или не.

В КТ пише. Отпускът за бременност и раждане е 315 дни. СЛЕД ИЗТИЧАНЕТО НА ТОЗИ ОТПУСК, майката има право на отпуск за отглеждане на дете до 2 години.
Никъде не съм прочела нещо, което да отделя майките в заварено положение в това отношение.
Ако вие сте прочела нещо, споделете. Ще е полезно за всички.

Между другото, искам да помоля и останалите колеги да споделят мнение по въпроса. Че тук и аз зациклих. Има ли майката право, няма ли?
От НОИ казаха, че няма. МТСП изобщо не съм ги питала, че те такива глупости наговориха напоследък...Ама и НОИ взеха да се омотват. Един ден кажат едно, на другия - точно обратното.
А пък казуса си е реален.
Логично е да няма право на 2-те  обезщетения Peace Някъде съм го  и чела,че не се полага, но трябва да разтърся Peace

Държа да отбележа,че декларацията за 315-те дена аз не съм подавала,а подадох заявление за прекъсване на майчинството,от което съм ползвала 20 дена.В този случай не е ли редно да получавам 50% от МРЗ? #Crazy.Защото последното,което ми сервираха беше ,че трябва да получавам 45 % от заплатата си, което да се изплаща от НОИ

# 544
Казали са на мъжа ми, че на такива като мен ще плащат работодателите #2gunfire Обадих се на счетоводителката ни и тя каза, че щяла да провери. Кошмар!!!

Много правилно са му казали на мъжа ви. Не се притеснявайте, счетоводителката ви накрая, ще - не ще, ще влезе в час. Вместо да проверява и кажете да си прочете параграф 22, буква Б от Преходните и заключителни разпоредби на КСО. Същия текст го има и в преходните и заключителни разпоредби на новата Наредба. И там може да го прочете.
Това имаш предвид, нали(питам, за да знам дали да й го пратя, че ми писнА)? :
§ 22б. (Нов - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Паричните обезщетения за лицата, заварени в отпуск за временна неработоспособност, трудоустрояване, за бременност и раждане и за отглеждане на малко дете към 1 януари 2007 г., за които е започнало плащане на обезщетение, както и неизплатените парични обезщетения и помощи, отнасящи се за периоди до тази дата, се изплащат по досегашния ред. В документите за теглене на осигурителните плащания задължително се вписва единният идентификационен код на осигурителя или самоосигуряващото се лице.

# 545
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
ЗДРАВЕЙТЕ,
ТОКУ ЩО НИ ИЗПРАТИХА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО НОВИТЕ БОЛНИЧНИ И ЩЕ Ч ПОМЕСТЯ ТУК, ИМА НЯКОЛКО ПРИЛОЖЕНИЯ АКО ВИ ТРЯБВА САМО КАЖЕТЕ И ЩЕ ВИ ГИ ДАМ:)
НАДЯВАМ СЕ ДА СЪМ БИЛА ПОЛЕЗНА

ПРОМЕНЕНА ПРОЦЕДУРА ЗА ПОЛЗВАНЕ И ИЗПЛАЩАНЕ НА БОЛНИЧНИ И МАЙЧИНСТВО-01,01,2007г.
От 01 януари 2007г. паричните обезщетения за болнични (общо заболяване, трудова и битова злополука, бременност и раждане), за отглеждане на малко дете до 2 годишна възраст и помощите от държавното обществено осигуряване ще се изчисляват и изплащат от териториалните поделения на НОИ, вместо от работодателите, както беше досега. За тази цел има промяна в бланките на болничните листове, в заявленията за ползване на отпуск за отглеждане на дете и са въведени декларации, които да придружават тези документи. Нови заявления и декларации ще намерите в прикачените файлове
Представяне на болничните:
І. Болнични за общо заболяване, трудова и битова злополука, гледане на дете до 18-год възраст и гледане на болен член от семейството:
Служителят е длъжен да представи на прекия си ръководител оригинал на болничния си лист в срок до два дни след издаването му. Работодателят, от своя страна, трябва да го подпише и придвижи към отдел „Трудови отношения и заплащане”, дирекция „Човешки ресурси” до 22-ро число на текущия месец. Служителите от отдела събират и описват в специален дневник получените оригинални болнични листове.
Ксерокопия или пуснати по факс документи не се представят в НОИ.
За да бъде извършено плащане, е нужно към оригинала на болничния лист служителят да прикрепи следните други документи:
1) За всички видове болнични осигурените лица заявяват еднократно при първото изплащане на парични обезщетения данните, свързани с личната им банкова сметка, по която да бъдат изплатени сумите. Заявяването се извършва с декларация (Приложение 1). Сметката се заявява еднократно. В тази връзка, всички служители трябва да изпратят /вж.приложения по-долу списък/ декларации с IBAN на банковите сметки, по които желаят да им бъдат превеждани обезщетенията от държавното обществено осигуряване в срок до 22-ти Януари.
2) Към болничните листове за гледане на дете до 18-год. възраст и за гледане на болен член от семейството се прилага декларация, че в мястото, където пребивава болният, няма друг незает на работа член от семейството му, годен да гледа или да придружава болния (Приложение 2). За дете до 7 навършени години не се изисква декларация само когато майката поиска да гледа и да придружава болното си дете.
3) За служителите, работещи или пребиваващи в чужбина: Установяването на временна неработоспособност в друга държава се извършва по реда, установен в тази държава. Служителят трябва да уведоми осигурителната институция на страната, в която е установена временната неработоспособност, която, спазвайки правилата за координация, утвърдени в международни договори, изпраща утвърдените формуляри и други документи с необходимите данни до НОИ. В тези случаи болничен лист от лекар в България не се издава. Изплащането на паричните обезщетения се извършва от компетентната служба в НОИ. Служителите, пребиваващи в чужбина, трябва да заявят преди заминаването си, еднократно пред работодателя си данните, свързани с личната им банкова сметка, с декларация и копие от документ от банката. Плащането на парични обезщетения и помощи може да се извърши по банкова сметка в България-в лева или в чужбина-в евро или друга конвертируема валута, ако това е желанието на лицето. При превод по банкова сметка в чужбина, преводните разноски са за сметка на лицето получател.
Образци на декларациите ще намерите в прикачените файлове.

ІІ. Майчинство – обезщетения за болнични и за гледане на дете до 2-год. възраст
1) Съгласно промени, влизащи в сила от 01.01.2007г., досегашния период на изплащане на обезщетението за бременност и раждане от 135 дни се променя на 315 дни. И майките (осиновителките), на които 135 дневният отпуск за раждане (досегашния период на издаваните болнични листове) е изтекъл към 01.Януари, но от започването му не са изтекли 315 дни, имат право на обезщетение за бременност и раждане за остатъка от този период.
За първите 135 дни обезщетение ще се получава на основание на представен болничен лист. Оригиналите на болничните листове за бременност и раждане се представят на работодателя /прекия ръководител/ от служителката в срок до два дни след издаването им. За периода до 315-ия ден, обезщетение се изплаща въз основа на писмено заявление на майката (Приложение 3), към което се прилага акт за раждане на детето, декларация по образец (Приложение 4) и молба-декларация, която се представя в ТП на НОИ (Приложение 5). Ползването на отпуск за бременност и раждане до 315-ия ден прекъсва ползването на отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст за майки, чиито 135 дни болнични са изтекли преди 01.01.2007г.
Към болничните листове за майчинство след 42-ия ден от раждането се подава декларация за обстоятелствата за изплащане на парично обезщетение по образец (Приложение 6).
2) След изтичане на първите 315 дни, майката (осиновителката) има право на обезщетение за отглеждане на дете до две годишна възраст. През 2007 год.размерът на паричното обезщетение ще бъде 180 лв. За да го получава, е необходимо да се подадат следните документи:
 заявление на майката (осиновителката) и декларация, че детето не е настанено в детско заведение и че майката (осиновителката) не е дала съгласие за прехвърляне на правото на ползване на майчинство (Приложение 7).
 молба-декларация (Приложение Sunglasses
 декларация за банковата сметка с приложено копие от документ от банката (ако не е подадена преди това)
 копие от Акт за раждане на детето
Ако майката (осиновителката) започне работа преди навършване на 2-годишна възраст от детето, тя има право на обезщетение в размер на 50% от обезщетението за отглеждане на дете. За да получава това обезщетение, е нужно да се подаде:
 молба в свободен текст за връщане на работа, подписана от прекия ръководител
 молба-декларация за изплащане на паричното обезщетение (Приложение 9)
 декларация за банковата сметка с приложено копие от документ от банката (ако не е подадена преди това)
 копие от Акт за раждане на детето
Оригиналите на попълнените документи се изпращат до отдел „Трудови отношения и заплащане”. Образци ще намерите в прикачените файлове.
Изчисляване и изплащане на дължимите обезщетения
Веднъж месечно, след като бъдат изплатени заплатите, работодателят представя в териториалните поделения на НОИ болничните листове на служителите и другите документи. Представят се само оригинали на необходимите документи. След получаването им териториалните поделения на НОИ ще издават справка за приети и неприети документи, подписана и подпечатана от длъжностно лице. Когато осигуреното лице няма право на парично обезщетение или помощ, се издава разпореждане за отказ в 30-дневен срок от датата на получаване на документите. Изчисляването на паричните обезщетения и помощи ще се извършва от ТП на НОИ въз основа на данните, които работодателят подава всеки месец в персоналния регистър за осигуряваните от него лица; изплащането ще се извършва поотделно за всеки месец, в 30-дневен срок от представяне на документите в ТП на НОИ, по декларираните от лицата лични банкови сметки.
Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изчислява в размер 80 на сто, а за временна неработоспособност поради трудова злополука или професионална болест и при бременност и раждане - в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени осигурителните вноски за периода от шест календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността. Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване, битова злополука, гледане на дете и на болен член от семейството не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението. Първия работен ден от временната неработоспособност се изплаща от работодателя, като е равен на среднодневната брутно възнаграждение за месеца, в който е настъпила неработоспособността.
С новите изменения от Януари 2007 год. се прие, че при придобиване право на парично обезщетение за бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете до 2-год. възраст обезщетението е в размера, определен за предходното дете, ако това е по-благоприятно за майката.
Други
Паричните обезщетения за лицата, заварени в отпуск за временна неработоспособност, трудоустрояване, за бременност и раждане и за отглеждане на малко дете към 01.Януари, за които е започнало изплащане на обезщетение, както и неизплатените парични обезщетения и помощи, отнасящи се за периоди до тази дата, се изплащат по досегашния ред – от работодателя. Това означава, че майките, които в момента са в отпуск за бременност и раждане, отпуск за отглеждане на дете, и на които първите 135 дни са изтекли преди 01.01.2007г., но имат право на обезщетение до 315-ия ден, не трябва да подават нови заявления и декларации.
При промяна на декларираната сметка, в 7-дневен срок от промяната служителят трябва да представи на работодателя декларация по образец (Приложение 10) и съответните доказателства към нея. Работодателят представя декларацията и приложените към нея документи в съответното ТП на НОИ.

Според мен ако не си подаде молба за ползване на разликата от 135 дни до 315 дни и работи има право да получи 50% от МРЗ към заплатата.
Ако подаде молба да продължаване на отпуска за бременност и раждане няма право на тези 50%, защото правото на тях след 01.01.2007 г. започва след изтичането на 315 дни отпус за бременност и раждане

# 546
Здравейте, не ми стана ясно само едно!
Аз съм в заварено положение. Детето се роди на 27 юли 2006, в молбата до работодателя където пише от кога да се изплаща обещетението "считано от дата.........",  коя дата трябва да се запипише?
 и вярно ли е че трябва да се побърза с молбата до работодателя и че болничните ще се изплащат от момента в който се подаде молбата и ще се правят ли плащания с обратна дата(за отминал период)?

Благодаря предварително!

# 547
Казали са на мъжа ми, че на такива като мен ще плащат работодателите #2gunfire Обадих се на счетоводителката ни и тя каза, че щяла да провери. Кошмар!!!

Много правилно са му казали на мъжа ви. Не се притеснявайте, счетоводителката ви накрая, ще - не ще, ще влезе в час. Вместо да проверява и кажете да си прочете параграф 22, буква Б от Преходните и заключителни разпоредби на КСО. Същия текст го има и в преходните и заключителни разпоредби на новата Наредба. И там може да го прочете.
Това имаш предвид, нали(питам, за да знам дали да й го пратя, че ми писнА)? :
§ 22б. (Нов - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Паричните обезщетения за лицата, заварени в отпуск за временна неработоспособност, трудоустрояване, за бременност и раждане и за отглеждане на малко дете към 1 януари 2007 г., за които е започнало плащане на обезщетение, както и неизплатените парични обезщетения и помощи, отнасящи се за периоди до тази дата, се изплащат по досегашния ред. В документите за теглене на осигурителните плащания задължително се вписва единният идентификационен код на осигурителя или самоосигуряващото се лице.

Точно това Simple Smile

# 548
Диди, не продължавам с цитатите, защото постингите стават много дълги. Дейзи, и теб те включвам тук, за да може да поразсъждаваме заедно Simple Smile
Въпроса Диди не е в това дали ползваш болничните или не. Ясно, разбрахме, че не желаеш да ги ползваш. Въпроса е, че ти имаш право на тях. Дали ще ги ползваш или не си е твое решение.

Аз например, може да реша да не ползвам последния си болничен лист за бременност и раждане.( Тези 48 дни, които се издават от педиатъра ). Това обаче не ми дава право вместо тях да изляза в отпуск за отглеждане на дете до 2 години. Право на тои отпуск получавам едва когато изтече ПРАВОТО ми на отпуск за бременност и раждане. Новите 180 дни са със същия статут като останалите 135. Те са абсолютно същия отпуск. И би следвало, докато имаш право на едното, да нямаш право на другото.
Текста на кодекса съм го цитирала по-горе, но ще го преразкажа и тук. Отпускът за бременност и раждане е 315 дни. СЛЕД ИЗТИЧАНЕТО на този отпуск, майката има право на отпуск а отглеждане на дете до 2 години. Т.е. от 01.01.2007, преди да изтекат тези 315 дни вие нямате право на отпуск за отглеждане на дете до 2 години. Следователно нямате и право на обезщетение за това.

Не държа да съм права. Просто излагам логиката ми, която споделиха и от НОИ.

При всички положения обаче, ако получавате обезщетение, то ще бъде 50%, а не 45%. Това пък 45% от къде дойде Shocked

# 549
Здравейте, не ми стана ясно само едно!
Аз съм в заварено положение. Детето се роди на 27 юли 2006, в молбата до работодателя където пише от кога да се изплаща обещетението "считано от дата.........",  коя дата трябва да се запипише?
 и вярно ли е че трябва да се побърза с молбата до работодателя и че болничните ще се изплащат от момента в който се подаде молбата и ще се правят ли плащания с обратна дата(за отминал период)?

Благодаря предварително!

Щом сте в заварено положение обезщетението ще ви се изплаща от работодателя, а не от НОИ.
В молбата си пишете дата 01.01.2007.

# 550
Благодаря на всички за отговорите.Остава висящ сега въпросът за неизползваната отпуска от 2004г,която по изменения в КТ ве4е изгаряла.Моля ако има вещи и по този въпрос да ми разяснят и тези неща,защото ве4е имам чувството,че царя дава ,а падаря не/ работя в бюджетната сфера/и от личният ни състав всеки ден ми сервират още и още екстри #Crazy

# 551
момичета и момчета, благодаря за усилията  ви да разясните кашата, която НОИ забърква. Вообще не ви завиждам за това, с което се борите всяка година. Желая ви повечко усмивки.
... и на финал да си кажа пращам на моето сладко HR-че 1 попълнена и 1 само подписана декларация, че вообще не знам какво може още да и изискат от НОИ.

спокойна вечер на всички и още веднъж много усмивки Grinning

# 552
По въпроса за получаване на две обезщетения едновременно - да, получават се! Когато се застъпват майчинствата, се получава пълното обезщетение за бременност и раждане (90%) и половината за гледане на дете до 2 год.

"Ползването на отпуск по чл.163 ал.1 от КТ прекъсва този по чл.164 ал.1 и е налице ситуация по чл.164 ал.5 и се изплаща по реда на чл.54 ал.1 от КСО!

Двете обезщетения са различни и няма проблем да се получават едновременно, когато вече настъпи момента да се ползва платен отпуск за отглеждане на дете до 2 години за второто дете, тогава ще се прекрати изплащането на същия за първото, защото става вече въпрос за едно и също обезщетение. "

# 553
По въпроса за получаване на две обезщетения едновременно - да, получават се! Когато се застъпват майчинствата, се получава пълното обезщетение за бременност и раждане (90%) и половината за гледане на дете до 2 год.

"Ползването на отпуск по чл.163 ал.1 от КТ прекъсва този по чл.164 ал.1 и е налице ситуация по чл.164 ал.5 и се изплаща по реда на чл.54 ал.1 от КСО!

Двете обезщетения са различни и няма проблем да се получават едновременно, когато вече настъпи момента да се ползва платен отпуск за отглеждане на дете до 2 години за второто дете, тогава ще се прекрати изплащането на същия за първото, защото става вече въпрос за едно и също обезщетение. "

Когато децата са 2 - да, може. Но аз останах с впечатление, че се отнася за 1 дете. Thinking

# 554
Дано да съм полезна .. днес ходих до НОИ и там любезно ми разясни госпожата, че
 на Заварено положение (излязла в болничен за бременност и раждане преди 1/01/2007
 - майчинстовото се изплаща от работодателя
 - докумемтите които се подават са
       - декларация до работодателя свободен текс
      - декларация по образец Приложение 2
      - копие от акта за раждане на бебето

Защо ви искат Приложение 2 като то води до други документи?!
Аз на моята майка й поисках декларация свободен текст и смятам че това е достатъчно.
Май няма да си спестя разкарването до любимото НОИ!  Sick

Общи условия

Активация на акаунт