Въпроси на интервю за работа

• 24 232
  • 376
  •   1
Отговори
# 75
По- добре така , иначе да ми се зъбят по цял ден защо не е както те си го представят- да вършиш работа за 5ма

# 76
  • София
На мен пък най - странното интервю ми беше с едни собственици, управители, който ме питат "как се справяте с английския?" И аз скромно, ами не е перфектен, но доста добре, за спецификата ще си помагам в началото с речник, но ако искате да продължим на английски, за да си създадете впечатление. И те: "Ами ние не знаем английски, затова взимаме човек, който да знае, а как сте с немския?" Аз пак... ако желаете да продължим на немски? " Ние не знаем немски, затова си търсим човек, който го знае." Simple Smile

# 77
Аз преди няколко дни бях на едно интервю, интервюиращият: "Те тука във въпросника, въпросите са елементарни, аз затова ги попълвам вместо вас и не ви питам, процедури, какво да се прави, трябва да ги следваме...". Утре съм на второ интервю пак там.

# 78
Ох, умирам от смях с тази тема. Joy

# 79
Забавни са споделените случки... само да са се случили на някой друг, че иначе не е смешно.

Иначе и аз съм ги имала странни. Долуизброеното се случва всичкото в едно и също "интервю":
Интервюиращият се представи с малко име и от там до края на интервюто говори на "ти".
Въпросите, които зададе предимно нямат и бегла връзка с работата. В това число въпроси относно семейно положение, наличие на здравословни проблеми, деца, кредити, собствено жилище, автомобил, живи родители... абе свекърва да трябваше да ми става тоя човек, нямаше да се представи толкова добре, мисля Grinning Но пък на всички тези проникновени въпроси много старателно си записваше отговорите на гърба на СВто ми, ще каже човек че са му много важни.
От друга страна, неговите приказки по отношение на работата бяха мъгляви, очевидно не е много запознат с нея. За заплащане също се говори със заобикалки. Три пъти ме пита притеснява ли ме да работя на смени, а това беше посочено още в обявата. Интервюто приключва с уговорка че ако не ми се обадят до една седмица, да считам че няма да ме потърсят за следваща среща. Това добре, повечето казват просто че ще се обадят и предимно не го правят. 1-2 дни след интервюто разбрах че са назначили друга кандидатка вече.
Това в немалка фирма с клонове из цялата страна, интервюиращият беше от HR отдела им, а не някое дребно местно "шефче" дето да не му е работа да е обучен за подбор на персонал.

# 80
  • София
Преди години, докато бях студент и ходих по интервюта за junior developer позиции, не бяха модерни сегашните тестове на знанията и интервюта с технически грамтни лица, а тъкмо беше настанала HR модата. Ама HR-ите и понятие си нямаха от ИТ. Доста странни ИТ въпроси задаваха тогава, обикновенно свързани с езици, нямащи общо с обявата им. Най фрапантно ми беше обаче, когато на имате ли въпроси, аз отговорих с да и ги попитах дали плащат осигуровки и на каква стойност(това са си мои принципи - държа да ме осигуряват на заплатата, която взимам) и отговора беше:
- защо се интересувате от тази тема?
- ако вие ще ме осигурявате, трябва да уведомя университета, тъй като в момента той ме осигурява. Подлежа на глоба, ако не го напрая в срок.
- да, плащаме осигуровки на минимална работна заплата, но това за вас не е проблем.
-напротив, не желая да се осигурявам на минимална заплата, при положение че ще получавам повече.
- защо не желаете, та вие сте толкова млад, няма от сега да мислите за пенсия я, само на 22 сте?
смотолевих нещо и си тръгнах. За мен това си беше и си остава основен въпрос и не е само до пенсията - никога не знаеш какво ще се случи утре. Добре е в случай на съкращение, да знаеш че имаш опцията няколко месеца да не ти намалят доходите, а това става само с реални осигуровки.
Другите въпроси са стандартни, но в отговорите им зависят от сферата и позицията. Някои позиции предполагат по-креативни служители, други по-стереотипни. Понякога имамаш един хаотичен гений и търсиш педант, който да уравновеси първия, друг път обратното. Няма заучени фрази и не е необходимо да има. В ИТ сферата, въпроса с децата не съм останал с впечатление да е популярен, тъй като периода на майчиство в повечето случаи е сравнително малък(не защото някой задължава жените да карат по-късо майчинство, а защото сферата е динамична и рядко някоя жена се навива да изкара повече от една година по майчинство) и работата от вкъщи е нормалн опция.

# 81
Много правилно си казал, че не си съгласен на осигуряването  на мин. заплата. Било е преди години, но и сега е така. 
В чужбина пък дават осигуровки на пълната заплата, от страх да не ги глобят...

# 82
  • София
Бих казала, че е важно всеки от нас да си търси работа с осигуровки на реалната заплата, защото те не са важни само за пенсията. Всичко се случва на този свят, а особено за жени, които искат да си имат бебчета е много важно.

# 83
Въпросите звучат нормално, с цел опознаване на характера ти, но аз също смятам, че не са случайни.
Вероятно са възниквали подобни ситуации във фирмата и искат да се презастраховат за бъдещи конфликти.

Помня през 2007г. как се явих на интервю за "офис мениджър", т.е. секретарка на стероиди Smile и как интервюто беше с изпълнителния директор. Продължи час и половина, как ли не ме въртя, дори лек изпит за Английския ми проведе, защото за позицията беше задължително да го владееш, а накрая ме попита: "Ако аз някога съм намръщен или повиша тон докато говоря с теб, или не те поглеждам и не ти говоря, персонално ли ще го приемеш, как ще реагираш?"
На мен ми стана смешно, защото ми се изясни картинката с отношенията с момичето преди мен, което напуска.

# 84
Трябвало да му кажеш - Ааа, не, аз много обичам да ме обиждат, да ми викат най-вече. Щом съм секретарка, упс, офис мениджър, шефът може да си изкарва лошото настроение върху мен...
Какво толкова те пита за час и половина интервю?

Сетих се за едно кандидатстване на работа. Отивам в уречения час,  влизам в офиса, никой грам внимание не ми обръща, говорят си нещо, смеят се, на мен ми казаха чакай тук...
След 10-15 мин. идва една жена и ми вика - Сядай тук и решавай теста. Исках да попитам нещо повече да ми кажат за работата - не знаела. Реших теста, питам дали има някой, с който да поговоря относно позицията - нямало с кой. Не била такава системата при тях. Ако съм минела теста, ще ми се обадят за работа. Рекох - поне нещо най-основно за самата позиция, раб.време, заплащане и т.н. Не знаели госпожите...и ме гледат като все едно, че искам от тях да ме пуснат в държавния резерв.
Още тогава я зачеркнах тази фирма. После ми звъняха да ме викат - рекох, айде друг път.... хахахха

# 85
Трябвало да му кажеш - Ааа, не, аз много обичам да ме обиждат, да ми викат най-вече. Щом съм секретарка, упс, офис мениджър, шефът може да си изкарва лошото настроение върху мен...
Какво толкова те пита за час и половина интервю?

Не помня конкретно какво ме пита, но общо-взето бяха подобни въображаеми сценарии, на които трябваше да обяснявам как бих реагирала, или пък подробен разпит какви точно предмети съм учила в университета, какъв опит имам, как бих се справила с психическо натоварване и т.н.
Харесаха ме, де - започнах там и работих 1 година, в която баш си ме имаха за момиче за всичко - хем на съвещанията конферентен превод правех без предупреждение, хем за всичко друго отговарях и всеки ме дърпаше в офиса за щяло и нещяло.
Шефът беше бивш партиен кадър, баща му навремето е бил голяма клечка в Нефтозавода, та човекът беше свикнал да му се кланят и да контролира всичко с педантичността на страдащ от ОКР.
Накрая чашата ми преля когато един от проектовите мениджъри (беше фирма за проектов мениджмънт на строежи) ми налетя на едно излизане с колеги и цяла вечер ме офертираше да съм се приберяла с него в квартирата му. На мен ми беше много неприятно, понеже той беше към 55 годишен тогава, а аз бях на 22 и наивно го приемах и уважавах като възрастен човек, на който току що му се беше родило внуче.
Понеже набезите продължиха, разказах на шефа ми, а той каза, че било нормално - всеки мъж би се пробвал ако имал възможност.
После ме бяха накарали и да обикалям да търся квартира на нов колега, който щеше да постъпва при нас от Пловдив, очакваха от мен сама да ходя по огледи на непознати места из целия град, без кола, без придружител. Отидох на няколко, които слава Богу бяха с нормални хора, но по принцип - младо момиче с напълно непознат, който я вкарва в празен апартамент насаме за оглед - не е много ОК. Да не говорим, че никак не ми влизаше в преките задължения.
Напуснах, а малко след това самата фирма съкрати сумати хора, понеже настъпи "кризата" края на 2008г.

# 86
Изчетох само първата стрраница и не знам дали е коментирано нататък, но да, странно е да се задават въпроси за деца и изключително неетично. Това няма връзка с работата, защото е все едно дали ще останат без работник след една година, защото е напуснал или защото е излезнал по майчинство. Няма какво да коментираме осигуровките, това е задължение на работодателя, а майчинството е право на работника. Или гледаме само едностранно в полза на работодателя? Защото ти можеш да си изключителен кадър и да не те назначат, защото имаш планове за деца след няколко години.

# 87
Така е, обаче е факт. Почти навсякъде питат за деца и "кой ти ги гледа, ако се разболеят...".

# 88
Не знам, аз работя в институция, преди това съм работила в банка, под 30 г. съм и никога не са ме питали. Имам дете, което беше на годинка, когато започнах настоящата работа. И на двете места са гледали и питали за моите качества, а не за семейството ми. Аз лично не бих се наела да работя за работодател, който видимо гледа собствената си изгода, иначе споделям факта, че масово това се пита предвид разказите на мои близки и изчетеното тук.

# 89
а вие отговаряте ли на лични въпроси? - Можете да кажете, че това е личен въпрос. Аз живея в страна, в която 6 въпроса са забранени със закон - един от тях беше децата и сем.положение, сещам се още за религия, сексуална ориентация, политически принадлежности...
Никой HR не смее да ги зададе, мълчат от страх да не си загубят те работата.

Общи условия

Активация на акаунт