Въпроси на интервю за работа

• 24 472
  • 376
  •   1
Отговори
# 210
На мястото, където работихме с хубавичката колежка от предишния пост, плащат празнични по банка, а ти ги удържат от парите в плика.
Знам, знам. Но някои нямаме изобщо избор или другият избор е още по-зле.

# 211
При работа на официални празници трудът се заплаща допълнително. Това, че много фирми не го правят, не значи, че е правилно.
Възможно е работата да е по график, което също е законно, но не е от 8 до 17 ч.
А това, че пише "стандартно работно време", изобщо не означава, че няма да те карат да работиш извърнедно, незаплатено естествено, понеже "трябва да мислим за фирмата".

На мястото, където работихме с хубавичката колежка от предишния пост, плащат празнични по банка, а ти ги удържат от парите в плика.
Знам, знам. Но някои нямаме изобщо избор или другият избор е още по-зле.

Ееее, ужас! Б*си гадовете!!!
Много хора нямат избор и работят по "правилата" на фирмата. Вероятно сега ще започне спор как ние сами си го правим, като се съгласяваме да работим по този начин....обаче вечер все  пак трябва да сложим нещо на масата и да си платим тока в края на месеца.
Работодателят е и винаги е бил силната страна в трудовите отношения.

# 212
А в една от предходните ми (банкова институция от трансгранична група) ме караха да си пускам отпуск, докато съм на работа, за да се чисти. И не само мен, практика беше. Естествено бързо се разделихме.

# 213
Невинаги. Става дума за верига - няколко фирми с един собственик или роднините му. Просто сигнал до ИТ трябва, но едни ги е страх, а на мен не ми се занимаваше. Което е изцяло моя грешка, признавам.

# 214
Невинаги. Става дума за верига - няколко фирми с един собственик или роднините му. Просто сигнал до ИТ трябва, но едни ги е страх, а на мен не ми се занимаваше. Което е изцяло моя грешка, признавам.

Хич не ги е страх, понеже е недоказуемо. Нямаш документ, за да докажеш плащането в пликче. При проверките се гледат неща, които могат да се докажат. Вярно е, че ще им създадеш малко дискомфорт с една проверка, но като цяло нищо не се постига.
А, че е силната страна, имам предвид, че, ако реши да те разкара, ще намери начин.

# 215
Имахме си фишове ние. Твърда заплата толкова, бонуси толкова.

# 216
Не е рядко срещано, за съжаление. Дори и да не е част от заплатата в плик а всичко да си отива по банков път, пак има къде да се мърда и да е законно. На договора пишат ниска заплата, обещаната я правят с добавяне на "бонуси" докато станат толкова, плащат си и пълните осигуровки на всичкото - съответно там където по закон има допълнително заплащане като на празници, те си го правят. И слагат по-малък "бонус" този месец, така че служителят да получи пак колкото обикновено.
И да, за съжаление понякога изборът е между такъв договор или стоене без работа, особено в по-малките населени места. В един момент нуждата надделява над несъгласието с такива условия, все пак разходите си вървят и не можеш да ги платиш само с чистата си съвест.
Тия дни пак преглеждах обяви за работа, тия хора майтап си правят... Списък с изисквания дето едвам се побира на екрана без да трябва да превъртам, списък със задължения - още толкова. На фона на това - писали че е подходящо и за хора без опит, а каква заплата предлагат изобщо не си и помислят да напишат. Не знам те ли имат много време за губене, на кандидатите времето ли смятат че е ОК да губят, ама не е нормално това. За редови служители иде реч, не за мениджър на високо ниво че да подлежи чак толкова на дискусия заплатата.

# 217
Масово е това да искат човек-оркестър и по няколко квалификации и езика. Ако може и за заплата, близка до минимума.....

# 218
Ооо, като видя заплата, обвързана с резултатите и въобще не се занимавам.

А моята бивша шефка беше много хитра. На интервюто казва „осигуровките си вървят по закон”. Ок, ама идва деня да подписваш договор и гледаш заплата на минимума... и се чудиш какво да правиш. Ми тя не те е излъгала, осигуровките вървят, ама не на реалната заплата... долно отвсякъде!

За протокола, съгласих се. Реалната заплата ме устройваше, не съм се лишавала, находих се по почивки. До момента, в който излязох в майчинство о се проклех 100 пъти като ми превеждаха мизерното обезщетение... че и от Трудовата борса после...

# 219
Тъкмо щях да спомена майчинството и видях, че си писала за това. А и не само - в дългосрочен план пенсия ще чакаме, ако доживеем, естествено Grinning

# 220
Като споменахте работа по празниците, ме върнахте в годините, когато бях учител в частно училище. Когато учениците бяха във ваканция, ние имахме разни обучения от 8 до 5, на които трябваше да присъстваме задължително. Също и повечето съботи трябваше да се редуваме да водим децата някъде. Отпуската беше 20 дена, които се взимаха задължително август и в тия 20 дена ни изпращаха вкъщи, но ни даваха доста задачи и ни търсеха постоянно по мейл и телефон, реално си беше хоум офис, а не отпуска. Така изкарах няколко години, след което започнах в друг бранш и като взех първата си отпуска (2 дни), нямаше такъв кеф - почивка в истинския смисъл на думата, без да те търсят, питат, звънят, да ти дават задачи, да се сърдят колеги, че трябва да те заместват... Докато бях учител, съм взимала болничен само веднъж, 2-3 дни - директорката изиска от мен уроци и материали за тия дни в които ще ме няма (бях доста зле, но поне имах подготвени, та не трябваше да ги правя) и като се върнах на работа някои колеги ме гледаха на кръв, защото трябвало да ме заместват. Беше едно модерно съвременно робство. Вярвам, че все още има такива места, дано стават по-малко хората, които по една или друга причина търпят такова отношение и малко по малко тези практики да вървят към залез.

# 221
  • София
Работех в една фирма, където договорът ми беше на минимална заплага, а месечните бонуси понякога, надхвърляха заплатата. Плащаха осигуровки върху пълната сума, но ниските заплати им даваха възможност в месеци, в които има по - големи плащания към бюджета да ни орязват. Примерно март, половината ни бонуси отиваха за плащане на данъците на автопарка (над 100 бр.). Юни и август също ни намаляваха заплатите. Просто без да ни питат си ги намаляват колкото им трябва. Виж от септември до февруари всичко е о. К. Майчинство и болнични се изчисляват според реално платените доходи и не съм била ощетена, но примерно при уволнение без предизвестие, колкото е по договор.

# 222
Как майчинството и болничните си ги изчисляват на реални доходи, като НОИ ги изплащат? А майчинството и болничните зависят как си се осигурявал.

# 223
Ако бонуса е обложен с данък,болнични,отпуски и борса са на реалния доход.

# 224
  • София
Точно така, бонусът е обложен с всички осигуровки и данъци, обаче заплатата си мени размера когато и колкото шефовете си поискат без никакви анекси към трудовия договор и преговори със служителите.

Общи условия

Активация на акаунт