СЕДМИ клас 2019/2020 - тема 23

• 32 857
  • 738
  •   1
Отговори
# 105
  • Отвъд алеята зад шкафа
Аз винаги съм си мислила, че черният рояк са турските пълчища.

# 106
  • София
И аз. 🙄
Забравила съм го явно.
Сега като чета стихотворението - направо Army of the Dead от GOT.

# 107
Чета анализа и съм Weary Rolling Eyes Open Mouth
(не е към авторката, а е нещо между мен и литературния анализ)

# 108
  • София
Аз нищо не схванах от анализа. При"черн"-я ми пред очите Stuck Out Tongue Winking Eye .

# 109
Zazu, достигаш "онзи кулминационен момент в ожесточената битка". Скоро ще дойдат и демоните черни (инверсията показва, че те втриса) Joy

# 110
  • София
Черният рояк са турците, но в посочения в теста цитат е описан образът на опълченците /и по-конкретно - загиналите опълченци/:
"Грабайте телата!" - някой си изкряска
и трупове мъртви фръкнаха завчаска
кат демони черни над черний рояк,
катурят, струпалят като живи пак!

Правилна е корекцията.

# 111
  • Отвъд алеята зад шкафа
Труповете на мъртвите опълченци летят като демони черни над турските пълчища (черний рояк), катурят го, струпалят го...и затова турците тръпнат, невиждали дотогава заедно да се бият живи и умрели.  Живите опълченци грабват телата на загиналите и те кат демони черни са хвърлени към черния рояк на турските орди. Дори да не съм права, защото това е моето четене с разбиране, без претенции за професионална тежест,  предният анализ на г-жа Чекурова е неразбираем за мен, а детето ми би се объркало здраво.

Последна редакция: нд, 07 юни 2020, 07:31 от gadamer

# 112
За мен са опълченците, разбирам го като sanaka. Но моето дете последно беше направило потресаваща теза върху "Опълченците на Шипка". С баща му не можахме да повярваме, че е написал такава глупост. Още не е оценен ПИ, ама и така или иначе няма да видим разбивка на точките, защото само резултат съобщават.
Дано да не се падне такъв тип героично произведение, че е закъсал. Мечтая за "Серафим", "Косачи".

# 113
  • София
Черният рояк са турците, но в посочения в теста цитат е описан образът на опълченците /и по-конкретно - загиналите опълченци/:
"Грабайте телата!" - някой си изкряска
и трупове мъртви фръкнаха завчаска
кат демони черни над черний рояк,
катурят, струпалят като живи пак!

Правилна е корекцията.
Демоните черни, Санака, са опълченците, но във въпроса се пита  не цялостно за цитата, а за подчертаното в него. А то определено касае турските орди.

# 114
Аманда, задължително трябва да кажеш на шестокласниците коя е школата ви. Втрещена съм от невръщането на ПИ.

# 115
# 116
  • София
Изключително странна школа, поне за 12 клас... Децата ми бяха наследили от познат зрелостник разработки оттам за ДЗИ. Това няма четене. Крайно помпозни и много дълги фрази със специфични понятия, непознати за масовия читател, особено този на 18-19. Дано не е такъв подходът им и към 7 клас.  Жалко, че ги подарих заедно с разработките на моите девойки от съвсем друга школа, иначе щях да ви снимам някоя част. Страшно.. То локумите и заучените фрази навсякъде дразнят, но тези минаваха всякакви граници.На питане от моя страна  как  ученикът е съумял да извлече за себе си някакъв позитив за подготовката от подобен стил, майката отговори - сменихме  втория срок школата.

# 117
На мен ми я препоръчаха колеги, родители на зрелостници:smiley:. Твърдяха, че децата са получили много добра подготовка.
Аз харесвам учителката на детето по БЕЛ. Не ги е карала да учат наизуст, не им е давала странни и дълги материали. Има много приятно и меко излъчване, но той реално е бил с нея един срок. После грипна епидемия, коронавирус, онлайн уроци. От математика също можеш да вземеш доста, ако искаш. Но невръщането на ПИ не го разбирам. Това била политиката на школата.

# 118
  • софия
Това е странна политика. Все едно ги е страх да не им откраднат "безценните" задачи.

# 119
  • София
Единственото логично обяснение е, че не искат изтичане на материалите им. Обаче това ощетява децата, които се подготвят там.

Общи условия

Активация на акаунт